Da li je nemačka puška na spomeniku Kalašnjikovu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
369.660
688z387_Spomenik-Mihailu-Kalasnjikovu.jpg

Istoričar Jurij Pašolok je na spomeniku posvećenom sovjetskom konstruktoru Mihailu Kalašnjikovu, koji je otvoren 2017. godine, video je detalje nemačke automatske puške „šturmgever 44“. Automat „šturmgever 44“ izradio je konstruktor Hugo Šmajser za vreme Drugog svetskog rata. Do 1945. godine proizvedeno je bilo oko 420.000 jedinica.

Skulptor Salavat Ščerbakov je tada saopštio za Sputnjik da je spreman da izvrši izmene na spomeniku Mihailu Kalašnjikovu, ako bude dokazano da se na njemu nalazi crtež nemačke puške, a ne AK-47. Na delu spomenika, među raznim radovima Mihaila Kalašnjikova, prikazana i šema "šturmgevera

„Zasad ne možemo naći stručnjaka koji tvrdi da ovaj crtež nije AK-47. Zaista ću mu biti zahvalan ako mi kaže gde je napravljena greška.
Međutim, još uvek sam siguran u skice po kojima smo to pravili, razgovarali smo sa muzejem, tamo je napisano AK-47“, rekao je Ščerbakov.

Automatska puška AK-47

AK-47.jpg

Automatska puška "šturmgever 44"
Sturmgever-44.jpg

On je naglasio da će promeniti spomenik ako u crtežima ipak pronađu greška. Spomenik Kalašnjikovu, rad skulptora Salavata Ščerbakova,
svečano je otkriven u centru Moskve 19. septembra. Visina spomenika iznosi 7,5 metara. Spomenik je izazvao različite reakcije javnosti.

Mihail Timofejevič Kalašnjikov se rodio 10. novembra 1919. godine u selu Kurja na Altaju. Automatska puška, čiji je tvorac, smatra se jednim od najvećih izuma 20. veka i koristi se u više od sto država sveta. General-potpukovnik Mihail Kalašnjikov jedini je građanin Ruske Federacije koji je istovremeno dobio zvanje Heroja Rusije i dva puta Heroja socijalističkog rada.

Mnogi stručnjaci tvrde da je Kalašnjikov pozajmio ideju od nemačke puške i da AK47 i STG 44 zbog toga veoma liče.
U svakom slučaju AK 47 važi za jednu od najboljih pušaka ikada proizvedenih.link

Suština je u tome da su spolja te dve puške zapravo veoma slične. Glavna je razlika unutra i zbog nje je AK 47 pouzdanija i suštinski bolja. To međutim na skulpturi ne može da se vidi.
sličan izgled, isti princip rada odvođenjem barutnih plinova

a srce puške odnosno zatvarač je različit, kalašnjikov je razvio rotirajući zatvarač koji i danas zapanjuje svojom pouzdanošću.

ima jedna legenda iz vjetnamskog rata da su u pauzi američki vojnici prvo morali posvetiti vrijeme za čišćenje i održavanje svojoj m16 a za njih same koliko ostane dok je kod crvenh bilo obratno :D također još jedna legenda kaže da su američki vojnici zbog zatajivanja u lošim uvjetima bacali svoje m16 tvrdeć da su ih izgubili u bitci a uzimali su protivničke ak47.

sličan izgled, isti princip rada odvođenjem barutnih plinova

a srce puške odnosno zatvarač je različit, kalašnjikov je razvio rotirajući zatvarač koji i danas zapanjuje svojom pouzdanošću.

ima jedna legenda iz vjetnamskog rata da su u pauzi američki vojnici prvo morali posvetiti vrijeme za čišćenje i održavanje svojoj m16 a za njih same koliko ostane dok je kod crvenh bilo obratno :D također još jedna legenda kaže da su američki vojnici zbog zatajivanja u lošim uvjetima bacali svoje m16 tvrdeć da su ih izgubili u bitci a uzimali su protivničke ak47.
M16 je odlično prošla sve testove i primljena je takva u naoružanje.
Problem je nastao jer se puška na testovima pokazala da se malo prlja pa je vojnicima reklamirana da se ne treba često čistiti, ako uopće.
Pri tome je municija isporučena sa drugačijim barutom od specifikacija da se uštedi.
Kako se sa tim barutom puška puno više prljala, a vojnici nisu čistili jer im je rečeno da ne trebaju dolazilo je do zastoja i gubitka povjerenja u nju.
To da su zbog toga uzimali kalašnjikove je samo mit jer to je bilo strogo zabranjeno propisima, a mogli su te u džungli i tvoji koknuti sa tim prepoznatljivim oružjem u rukama.

Ma spomeniku je svakako kalašnjikov u svim verzijama u kojima je izašao.
Pri prelasku na 5,45mm municiju meci su bili manje konični pa su spremnici bili ravniji nekog kod metka 7,62x39 zbog toga nekima prisliči Stg 44.

mislim da je taj 5,45 metak zabranjen zbog nehumanosti
Kako zabranjeno? :lol: Ratuju sa njime upravo u Donbasu i Ukrajini. Metak ispunjava sve zahteve ženevske konvencije, zrno sa celom košuljicom, itd. Isto kao i kod američkog 5.56mm sve je u normama konvencije a pravi teške rane, jbg igrali su se fizikom i spoljnom balistikom. Videon sam u ratu rane i pogotke iz 7,62 i 5,56 i ovaj drugi napravi ranu veličine pesnice dok ovaj prvi samo prosvira i prodje

Nije zabranjen. Reputaciju kao nehuman je stekao pri ispaljivanju iz AKS74U sa duplo kraćom cijevi tkz. kostolomac, zbog čega zrno nije postizalo punu brzinu i snagu. Zbog toga se navodno zrno odbijalo od kostiju i radilo darmar u tijelu. I to je samo još jedan mit.
Zrno što je brže ono pravi veće rane a za veću brzinu treba duža cev. Ne odbija se od kostiju pa nije to bilijar. Kad udje u telo zrno se tumba i kreće i tako pravi teške rane. To je poenta malih brzih metaka

Kako zabranjeno? :lol: Ratuju sa njime upravo u Donbasu i Ukrajini. Metak ispunjava sve zahteve ženevske konvencije, zrno sa celom košuljicom, itd. Isto kao i kod američkog 5.56mm sve je u normama konvencije a pravi teške rane, jbg igrali su se fizikom i spoljnom balistikom. Videon sam u ratu rane i pogotke iz 7,62 i 5,56 i ovaj drugi napravi ranu veličine pesnice dok ovaj prvi samo prosvira i prodje
znam da je bilo nešto sa tim metkom a šta točno ne znam. mislim da je zbog lakšeg zrna lako mijenjalo smjer u tijelu tako nešto je bilo.

„Zasad ne možemo naći stručnjaka koji tvrdi da ovaj crtež nije AK-47. Zaista ću mu biti zahvalan ako mi kaže gde je napravljena greška.
Međutim, još uvek sam siguran u skice po kojima smo to pravili, razgovarali smo sa muzejem, tamo je napisano AK-47“, rekao je Ščerbakov.

Automatska puška AK-47

Pogledajte prilog 1658113
Automatska puška "šturmgever 44"
Pogledajte prilog 1658114

On je naglasio da će promeniti spomenik ako u crtežima ipak pronađu greška. Spomenik Kalašnjikovu, rad skulptora Salavata Ščerbakova,
svečano je otkriven u centru Moskve 19. septembra. Visina spomenika iznosi 7,5 metara. Spomenik je izazvao različite reakcije javnosti.

Mihail Timofejevič Kalašnjikov se rodio 10. novembra 1919. godine u selu Kurja na Altaju. Automatska puška, čiji je tvorac, smatra se jednim od najvećih izuma 20. veka i koristi se u više od sto država sveta. General-potpukovnik Mihail Kalašnjikov jedini je građanin Ruske Federacije koji je istovremeno dobio zvanje Heroja Rusije i dva puta Heroja socijalističkog rada.

Mnogi stručnjaci tvrde da je Kalašnjikov pozajmio ideju od nemačke puške i da AK47 i STG 44 zbog toga veoma liče.
U svakom slučaju AK 47 važi za jednu od najboljih pušaka ikada proizvedenih.link
Ove dve puske su sasvim razlicite. Nijedan detalj nije ni slican a kamoli identican..........osim sto su obe puske napravljene od drveta i metala. To im je jedina slicnost.

Suština je u tome da su spolja te dve puške zapravo veoma slične. Glavna je razlika unutra i zbog nje je AK 47 pouzdanija i suštinski bolja. To međutim na skulpturi ne može da se vidi.
Vidi se veoma lepo - kod Kalašnjikova je iznad cevi mehanizam za pozajmicu barutnih gasova a kod nemačke Sturmgewehr 44 koja radi na principu trzaja je tu šipka za čišćenje cevi.

Back