Da li je nekulturno komentarisati hranu na negativan način?

Moj rođeni brat živi u Nemačkoj, i to baš u Donjoj Saksoniji gde je mettwurst lokalni specijalitet.

Predobro je, za doručak se recimo maže na hleb sa puterom, i tako ga jedu. Probao sam raznih proizvođača, oni najviše cene Gmyrek, mada su meni svi dobri, ima i tih malih domaćih proizvođača. Obično imaju dva varijeteta, sa i bez belog luka.

To je jedino što uvek donesem u Srbiju kad idem kod njega - mettwurst.

Mnogo mi je krivo što kod nas toga nema, mislim da bi se brzo čjudi navikli jer je po srpskom ukusu 100%.
eto kazu ljudi ima u banatu

Neke se peru, one od rostfraja ili čega već. Roštilj se peče na suvo, bez ulja i to je mu prednost. Pored super ukusa. Loša stvar je ugljenisanje jer je kancerogeno. A alkohol ne moraš, šta znam.

Ali baš to 'super ukus' meni nikad nije kliknulo, jer mi je to užasan ukus, izaziva neprijatne asocijacije na dim i zagorelo

Nije toliko ni briga oko zdravlja (mada zagorelo zaista jeste kancerogeno), više volim pohovano no roštilj

Da li je nekulturno komentarisati hranu na određenom podneblju na negativan način?
Npr, da li je nekulturno reći u Sarajevu da su ćevapi overrated ili prokomentarisati u Njemačkoj da ne kapiraš zašto bi neko jeo sveže mleveno meso kao Mettbrötchen? Ili da u Češkoj kažeš da ne razumeš kako nekome može da se dopada čorba od kupusa?

Ljudi su dosta osetljivi na komentare o hrani njihove domovine.
Ne moras jesti, ako neces. Ukusi i obicaji su razliciti, i nema razloga za glasnu kritiku

Da li je nekulturno komentarisati hranu na određenom podneblju na negativan način?
Npr, da li je nekulturno reći u Sarajevu da su ćevapi overrated ili prokomentarisati u Njemačkoj da ne kapiraš zašto bi neko jeo sveže mleveno meso kao Mettbrötchen? Ili da u Češkoj kažeš da ne razumeš kako nekome može da se dopada čorba od kupusa?

Mettbrötchen je :bljak:

Inače za sebe mogu reci da se vrtim po evropi zbog radi kuhinje

Čula sam da nedje po svijetu jedu gmizavce, pacovi, mačke, pse i hrčak

To je za mene grozno

Francuska kuhinja je osnova svih Evropskih kuhinja manje vise, svi koriste francuske tehnike i slicno, kod nas narovno je i blisko istocna imala uticaj
Nisu nacionalne države ni postojale u vreme stvaranja i oblikovanja jela kakva znamo sada. Sve su to bila pitanja regionalne dostupnosti namirnica.

U tom smislu, sličnije jedu Srbin iz Subotice i Mađar iz Segedina nego Italijan iz Torina i Italijan sa Sicilije.

Jeste, nekulturno je.

To sto se nekom u Ceskoj ne svidja corba od kupusa, ne znaci da treba da preispituje tudj ukus ko voli da je jede tu corbu. Kao kad bi recimo u Kini solio pamet ljudima sto jedu bube, gmizavce, glodare itd. Oni to vole.

kao recimo sekta vegana, agresivno preispituju navike mesozdera da jedu snicle, stejkove ili druge vrste mesa, iako im se nisi ni obratio

pre neki dan sam bio na nekom koktelu, tamo sam cuo od vegana da je pohovano belo (pilece) meso ustvari jelo gde mamu(belo meso kokoske) uvaljas u njenu decu (jaja) i onda peces i jedes

ja sam na to komentarisao kako volim da jedem piletinu sa tabasco sosom i da nikad nisam posmatrao snicle na tako nastran nacin kao oni ali da me ta ideja uzbudjuje, koristio sam termin "family dinner" i kunem se da su poceli da prave male baloncice u uglovima usta. To je bila neka ekipa onih levicara nekakva komisija za zastitu zivotne sredine i biologije mora, njih je najlakse napaliti i usrati im se u dan

Ne znam, mene su u Srbiji hteli da tuku kad sam rekla da mi je roštilj odvratan i da mi je cela roštiljska kultura odvratna
A sta je to tacno "rostiljska kultura"

Meso peceno na zaru umesto sto je peceno u tiganju, ili rerni?

Znas, pre sporeta i ploce za pecenje, celokupno covecanstvo se hranilo ili kuvanjem hrane iznad vatre u nekom kotlicu ili direktnim pecenjem na zaru, zavisno od mogucnosti

A pre nego je covek osvojio preradu metala, tada je sve bilo na zaru.

Ne bih to nazvao "rostiljskom kulturom" nego evolucijom, ociglednom.

eto kazu ljudi ima u banatu
U Vojvodini imas 46 naroda, tako da ne treba da cudi da ima svega. Svi su doneli nesto sa sobom iz starog zavivaja kad su se naseljavali. Npr zasto kazemo krompir?
Na standardnom nemackom je kartoffel, ali na dijalektu Nemaca koji su doneli krompir u ove krajeve je Krommbeer, a dole na Balkan stize tek u doba Dositeja Obradovica. I eto. Boršč mozes pojesti i kod Rusina, i kod Ukrajinaca, Rusa pa i Slovaka u Vojvodini. Vojvodina je gastronomski veoma sarenolika. Pa sami Srbi su donosili jela iz svojih krajeva, a kamoli ostali.

Back