Da li je nekada postojala napredna tehnika u vajarstvu?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
373.800
Ovo je samo jedan od primera grandioznih vajarskih i graditeljskih dela kroz istoriju

475111483_10213447359096421_3587686355507923911_n.jpg

Ova 12-metarska granitna statua Amenhotepa, sina Hapua - jednog od najcenjenijih arhitekata i pisara drevnog Egipta - datira više od 3.300 godina do vladavine faraona Amenhotepa III (oko 1390-1352 pne). Preciznost njihovog zanata je zapanjujuća. Od besprekorne zakrivljenosti prstiju do mikroskopskih gravura na pojasu, svaki detalj sugeriše nivo veštine daleko iznad onoga što bi dleta i čekići mogli postići. Kako su vajari iz 18. dinastije uspeli da isklesaju i poliraju jedan od najtvrđih kamena na Zemlji sa takvim savršenstvom?

Ovo je samo jedan od primera grandioznih vajarskih i graditeljskih dela kroz istoriju

Pogledajte prilog 1685617

Ova 12-metarska granitna statua Amenhotepa, sina Hapua - jednog od najcenjenijih arhitekata i pisara drevnog Egipta - datira više od 3.300 godina do vladavine faraona Amenhotepa III (oko 1390-1352 pne). Preciznost njihovog zanata je zapanjujuća. Od besprekorne zakrivljenosti prstiju do mikroskopskih gravura na pojasu, svaki detalj sugeriše nivo veštine daleko iznad onoga što bi dleta i čekići mogli postići. Kako su vajari iz 18. dinastije uspeli da isklesaju i poliraju jedan od najtvrđih kamena na Zemlji sa takvim savršenstvom?
Ni Mikelanđelo nije imao savremeno oruđe nego je sve radio čekićem i dletom

Meni je cudesno vremenski nama bliže ovakvo savršenstvo koje je isklesala umetnikova ruka kao što je ova
Bogorodica sa velom. Statua od kararskog mermera italijanskog vajara Djovanija Strace (1818-1875).
Prozirni veo koji je isklesan od mermera.
Pogledajte prilog 1685711
E to je to!
Isti čuveni mermer je koristio Mikelanđelo
Gledala sam u filmu o njemu autentičnu rekonstrukciju kako se vadio taj mermer!
I to su bili poterbni ogromni blokovi jer se figure klešu iz jednog komada!
Mikelanđelo je zajedno sa radnicima učestvovao a bio je to vrlo režak i rizičan posao
Jer su koristili isti alat i za to ko Egipćani

Maje su gradile ogromne hramove a nisu znali za gvožđe i točak!
Htedoh da i njih pomenem..Pitanje je kako su Maje uspele da sagrade Čičen Icu koji je bio veliki grad..Ovo na slici je svetilište nešto kao piramide u Gizi
Jasno mi je za statue kako su umetnici klesali..talenat i umece i polako ..ali meni je i dalje misterija kako su podizane piramide i ostala svetilišta u periodima kada ni alati nisu postojali
El_Castillo_Stitch_2008_Edit_1.jpg

Htedoh da i njih pomenem..Pitanje je kako su Maje uspele da sagrade Čičen Icu koji je bio veliki grad..Ovo na slici je svetilište nešto kao piramide u Gizi
Jasno mi je za statue kako su umetnici klesali..talenat i umece i polako ..ali meni je i dalje misterija kako su podizane piramide i ostala svetilišta u periodima kada ni alati nisu postojali
Pogledajte prilog 1685714
Drevni narodi su imali mnogo veće znanje nego što pretpostavljamo
Najbolji primer su Gobekli tepe i Karahan tepe u Turskoj, stari 12000 godina
Za taj period su većina naučnika mislila da smo tek izašli iz pećina
A ovo su kameni blokovi sa reljefima teški više tona!
Gobekli tepe
07_p43.jpg

Karahan tepe
karahan-tepe-meta.jpg

Pogledajte prilog 1685714
To je piramida Pernate zmije, Kukulkan

Back