Da li je na pomolu revolucija u svetu?

bjdarko

Aktivan član
Poruka
1.194
Listam današnje vesti po netu i vidim da u još nekoliko država protesti! Među njima predvode Italija, Indija! Ali ko je na čelu ovih pobuna? Verovali ili ne STUDENTI (Indiji) a u Italiji im se pridružili i ostali intelektualci! U Egiptu su studenti pokrenuli revoluciju, bar je tako ja vidim, u Tunisu takođe (zapolio se visokoškolac), da li je na pomolu buđenje studenata u svetu i ostale inteligencije? U istoriji se uvek pokazalo da kada se pokrenu takvi slojevi društva uvek biva revolucija, bar su mene u školi tako učili! Voleo bih da nisam u pravu!

Pored ovih zemalja imamo demonstracije u Alžiru, Jemenu, Jordanu, Libanu, Albaniji!
(Ako sam nešto dodao ili izostavio neka mi ne zamere!)

Pozz!
 

picololeone

Legenda
Banovan
Poruka
51.779
Zar nije bolje imati jednu takvu grupu nego na stotine grupa koje se stalno bore i ratuju medjusobno?

Blajbingere, dosta! Dodji u Srbiju da zivis pa ces videti da li je bolje. :rtfm: :besan2:


U globalnom svetu bi bila jedna vlada i ne bi bilo ni revolucija ni ratova.

Oni bi se starali o svemu.

Ma necu da mi niko nista namece!
 

bh_citadela

Buduća legenda
Banovan
Poruka
38.209
"23. Jun 2010.
Svjetska revolucija počinje u Njemačkoj?

Njemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka, državna bezbijednost, objavila je godišnji izvještaj za 2009. u kome se upozorava na sve veću opasnost od industrijske špijunaže, prije svega od strane Kine i Rusije, na opasnost od islamskih ekstremista i konstatuje se da je broj nasilničkih djela ekstremnih desničara stagnirao, ali je u porastu nasilje ekstremne ljevice. Tim povodom list Rajniše post piše:

„Desni ekstremizam je opasnost za našu zemlju. U to nema nikakve sumnje i na snazi je i dalje pravilo – spriječiti u začetku. Kuda vodi nepoštovanje tog pravila može se utvrditi u pojedinim saveznim zemljama na istoku Nemačke gde su ekstremni desničari preuzeli riječ u gostionicama i na ulicama i gde prijete neistomišljenicima ili ih prebijaju.

Istovremeno je značajno poraslo nasilje ekstremne ljevice i u Službi za zaštitu ustavnog poretka strahuju da bi ono moglo prerasti u terorizam – kao nekada u vrijeme takozvane ’njemačke jeseni’ krajem sedamdesetih kada se zemljom protezao krvavi trag političkih ubistava“, piše „Rajniše post“.

Međutim, komentator lista Frankfurter rundšau nešto drugačije gleda na opasnost od krajnje ljevice:

„Da li će u Njemačkoj izbiti svjetska revolucija? U izvještaju Službe za zaštitu ustavnog poretka pominje se porast nasilja ekstremne ljevice – 6.600 slučajeva u cijeloj zemlji, i veći broj nasilničkih djela inspirisanih sa te strane političkog spektra. Čini se kao da je formiran jedinstven revolucionarni blok koji radi na ukidanju demokratskog poretka. Levičarski autonomaši spremni na nasilje to bi rado i učinili. Ali, onaj ko vjeruje, kao oni, da se paljenjem automobila i napadima na policajce može poboljšati svijet nije samo kriminalac, nego je i glup – i ide na ruku vladi koja se služi samo prostom šemom ljevica – desnica“, piše „Frankfurter rundšau“.

Podijeljena Poljska

Fajnenšel tajms Dojčland komentariše prvi krug predsedničkih izbora u Poljskoj i piše:

„Prvi krug izbora pokazao je da je zemlja podijeljena – cio zapad Poljske glasao je za liberalnog kandidata Bronislava Komorovskog, koji se zalaže za evropsku integraciju. Cio istok odlučio se za Jaroslava Kačinjskog – nepovjerljivog, sklonog netrpjeljivosti prema stranom, konzervativnog bivšeg premijera. Ta podjela nije slučajna, nego je izraz situacije u cijeloj istočnoj Evropi. Naime, linija između istoka i zapada Poljske precizno dijeli strukturalno slabe i razvijene djelove zemlje, staru agrarnu i novu industrijsku Poljsku.

Ukratko, one koji su imali koristi od reformi proteklih godina i one koji se osećaju kao gubitnici. Konzervativac Kačinjski koristi se strahovima svih koji zaziru od otvaranja zemlje i koji u Evropskoj uniji vide opasnost, a ne šansu.

Utoliko je značajniji ishod drugog kruga izbora, jer je Poljska dobitnik u svjetskoj ekonomskoj krizi. Ona je jedina članica EU u kojoj nije bilo recesije, nezaposlenost opada, investicije pritiču i u poređenju sa zapadom Evrope zemlja se razvija brže nego što se očekivalo. Gdje bi, ako ne tu liberal morao da pobijedi? Drugi krug izbora 4. jula zato predstavlja izbor između straha i samopouzdanja, otvaranja i izolacije.

I utoliko će to biti i poruka Evropi. Ukoliko pobijedi reformista biće to dokaz da je Istok spreman i voljan da se približi Zapadu. Pobjeda Kačinjskog ne bi bila samo udarac integraciji Poljske u EU, nego bi političkim elitama u drugim istočnoevropskim zemljama pokazala čime se pobjeđuje – gledajući napred ili unazad. Izbori za dvije nedjelje pokazaće u svakom slučaju da li Poljska 2010. godine radije gleda naprijed ili nazad“, piše „Fajnenšel tajms Dojčland“.

Izrael gubi prijatelje

List Zidojče cajtung komentariše izraelsku blokadu Pojasa Gaze i politiku koju vodi vlada premijera Benjamina Netanjahua:

„Izrael gubi prijatelje… Zemlja je sve više izolovana, ogorčena, ne shvata šta se dešava. Od žrtve premoćnih arapskih snaga odjednom je postala krivac. Nekada izložen samovolji arapskih terorista, Izrael danas i sam sve više postupa samovoljno. Na listi onoga što je zabranjeno uvesti u Pojas Gaze, u međuvremeno izmijenjenoj, su i slatkiši.

Najvažniji dokaz šizofrenosti (izraelskih) vlasti u međuvremenu su postali zid i žičana ograda – zahvaljujući njima Izrael je u poslednje dvije godine bio pošteđen terorističkih napada. Ali, zid je istovremeno promijenio odnos snaga – u Izraelu se više ne vidi samo demokratski David, nego i militantni Golijat.

Izraelska nadmoć nije pretočena u politiku. Izrael je statičan iz mnogih razloga. Aparat bezbijednosti guši politiku, zemlja se više ne gloži sa Palestincima oko mirovnog plana, nego, u najboljem slučaju, sama sa sobom. Raste uticaj radikalnih, ortodoksnih snaga.

Za Izrael ovo su, ponovo, sudbonosni mjeseci. Politička dinamika u regionu i svijetu okreće se protiv njega. Vrijeme ističe i radikalne snage u arapskom svijetu uskoro će osetiti da je ono na njihovoj strani. Sve je bliži veliki trenutak Irana – nuklearno oružje. Zato bi izraelska vlada morala brzo da djeluje i pregovara sa Palestincima na Zapadnoj obali, pa i u Pojasu Gaze. Sukob na Bliskom istoku nemoguće je riješiti podizanjem ograda i zidova – važnije su simpatije“, piše „Zidojče cajtung“.

Cijena nafte postaje „previsoka“

Povodom katastrofe u Meksičkom zalivu list Tagesšpigel piše:

„Svijet je zavistan od navodno jevtine energije i BP je samo jedan od dilera koji nam pomažu da dođemo do nje. To znači da će se i dalje otvarati nove bušotine. Vjerovatno i na velikim dubinama gde se tehnički problemi teže rješavaju i gdje je veća neizvjesnost. Utoliko je važnije izvući pouke iz katastrofe na naftnoj platformi ’Dipvoter horizon’.

Pri tom nije riječ samo o većim mjerama bezbijednosti i o tome da je zaštita životne sredine važnija od profita. U krajnjoj liniji riječ je o napuštanju nafte i prelasku na čiste vidove energije. To neće biti jevtino, ali cijena nafte i svega što podrazumijeva njena eksploatacija i korišćenje postaje previsoka“, piše „Tagesšpigel“.

Nenad Briski
Deutsche Welle"
http://www.bicent.com/novosti/svjetska-revolucija-pocinje-u-njemackoj
 

gost 204907

Elita
Poruka
22.648
На шта се мисли под револуцијом, социјалне револуције, нови велики рат?
Ове турбуленције су увод у неки нови свет, дефинитивно, али сам сигуран да се ништа од оног што смо до сада видели неће десити.
Десиће се нешто досад невиђено и све након тога биће потпуни прекид...
Никад нема повратка на старо..
 

damsoo

Primećen član
Banovan
Poruka
582
Evo i u Novom Sadu..

politika-lsv-zastave.jpg
 
Poruka
6.360
Poslednja izmena:

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.572
Tresla se gora rodio se mis, proucite istoriju, iz istorije se moze lepo videti da ovakve stvari ne da nisu neobicne nego su potpuno uobicajene, jedina razlika je sto su nam danas informacije dostupnije nego pre 50 godina.

Tako dok pre 50 godina nikoga na nasim prostorima nije doticala revolucija u Alziru a mnogi nisu imali pojma da se desavaju revolucije u Boliviji, Angoli, Centralnoafrickoj Republici itd tako danas znamo i kad nekom farmeru u Indiji crkne krava od hladnoce...

Sve ostaje isto samo se brzina informacija menja...
 

DEDA.D

Veoma poznat
Poruka
10.855
Па чак и учмала Швајцарска отказује гостопримство Џ.Бушу,плашећи се демонстрација и ев.суочавањем са кривичним поступком ,због тортура над затвореницима (симулирано дављење и сл)!?
http://www.nytimes.com/2011/02/06/world/europe/06bush.html?ref=europe
 

Top