Da li je moguće zaboraviti maternji jezik?

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
27.243
interesantno da nasi gastosi (ne svi, naravno) za par dana zaborave srpski kada odu u nemacku pa kada jos prve godine dodju leti u Srbiju na promocije, pola reci im nemacki, sa decom govore iskljucivo nemacki........naravno, nemacki koji nema veze sa nemackim (al mi, publika, to ne znamo jer ne znamo nemacki) , pogotovo sto ih 90 posto dolazi sa lopate i metle a na tim radnim mestima su skoro iskljucivo nasi gastosi , pa nema od koga da nauce nemacki.

LjubicaS

Domaćin
Poruka
3.439
interesantno da nasi gastosi (ne svi, naravno) za par dana zaborave srpski kada odu u nemacku pa kada jos prve godine dodju leti u Srbiju na promocije, pola reci im nemacki, sa decom govore iskljucivo nemacki........naravno, nemacki koji nema veze sa nemackim (al mi, publika, to ne znamo jer ne znamo nemacki) , pogotovo sto ih 90 posto dolazi sa lopate i metle a na tim radnim mestima su skoro iskljucivo nasi gastosi , pa nema od koga da nauce nemacki.
Saglasna sa svim osim sa lopatama i metlama. Uglavnom su nasi ovde vozaci kamiona, zdravstveni radnici, inzenjeri, IT - evci, ali ima i majstora kao sto su varioci.
Ti sa Baustelle su tu najcesce ilegalno. Sa metlom niko ovde ne bi dobio vizu niti novcano preziveo. Metla moze biti samo neki dodatak, tzv. Minijob, uz glavni posao. Promenila se znacajno vremena.
Tacno tako, brze - bolje da pobegnu od svog porekla.. Meni je to ogavno. Koliko god moj jezik bio dobar, a dobar je prilicno, ja kritikujem, vaspitavam i mazim decu samo na srpskom.
No, svakom svoje.