Da li je moguće venčati se u crkvi dva puta?

RIA77

Poznat
Poruka
9.084
Nisam još čula da se neko u crkvi razveo.
Јесте, многи су се развели
Pa me zanima, da li postoji
i kako izgleda crkveni razvod. I da li je moguće venčati se ponovo u
crkvi nakon razvoda.
Могуће је, људи се сете да им треба црквени развод када хоће да склопе други брак у цркви.
Mislim na pravoslavnu crkvu. Mada možete dati i neke druge primere.

Ako se par venčao u opštini i u crkvi, a posle se nije u crkvi razveo,
da li se smatra da su pred Bogom još uvek venčani?
Свакако. Зато се и тражи црквени развод да би се неко поново венчао у цркви.

RIA77

Poznat
Poruka
9.084
Ponekad su flek$ibilni preko svake mer€, ako mene pitaš.
Па нису, али онда људи кукају и мисле да је Црква општина па да све може само ако имаш познанике и пријатеље на правом месту.
Тако да окрени-обрни увек неки проблем, када је неко флексибилан не ваља, када није флексибилан онда ето, Црква опет није флексибилна.
Зар има и развод у цркви?
А што да нема ? Муж изнајми свој стан, жена такође, па немају ни заједницу живота ни ништа. Дакле само на папиру су венчани. И шта онда ? Дакле свако на своју страну. Нажалост.
Ja videh, vencanje u crkvi usred posta. E sad mi se nismo, u crkvi, iz tih razloga, jer mesta u kafani nije bilo, al ocigledno ako bacis susku i to moze
Не ради се о томе, то је изузетак од правила.
Нека правила немају изузетке, нека имају. Све то има своје, не бригај ти о томе. :) Ја сам по природи посла видео јако много венчања у манастиру и ни једно није било у току поста.

RIA77

Poznat
Poruka
9.084
i ljude koji su u braku po trideset pedest godina a zive ko dva fikusa ali bitno je da mogu recvi da su oni kako tako ostali u braku
meni je to nekako jadnije od postenog razvoda
Сад је развод у тренду, некад су људи трпели и нису се разводили да се по селу не би причало и да не би пукла срамота. Треба нам нека средина, да се не разводимо због ситница, али кад не иде - онда не иде. Све зависи од ситуације

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
13.788
Сад је развод у тренду, некад су људи трпели и нису се разводили да се по селу не би причало и да не би пукла срамота. Треба нам нека средина, да се не разводимо због ситница, али кад не иде - онда не иде. Све зависи од ситуације
slazem se
ne treba ljudi da se razvode zbog sitnica ali mislim da to i ne rade
kada se desi da je razvod kao zbog neke gluposti ipak se na kraju ispostavi da je problem mnogo dublji a to je bila samo ona kap
ja sam za porodicu i jako postujem zajednicu zvanu brak ali ako ne ide bolje ipak razvod, nego brak gde su u sustini oboje nesrecni i nezadovoljni

Poruka
18.625
Nisam još čula da se neko u crkvi razveo. Pa me zanima, da li postoji
i kako izgleda crkveni razvod. I da li je moguće venčati se ponovo u
crkvi nakon razvoda.
Mislim na pravoslavnu crkvu. Mada možete dati i neke druge primere.

Ako se par venčao u opštini i u crkvi, a posle se nije u crkvi razveo,
da li se smatra da su pred Bogom još uvek venčani?
Za pravoslavce ne znam (iako mislim da ne postoji iznimka od pravila), kod katolika je moguce, ukoliko debelo platis.
Thompson se dodatno pjesmama uvlacio.

Summa summarum, sve svjetovno se moze ako imas dovoljno para, sala prestaje kada kucne cas.

Poslednja izmena:

RIA77

Poznat
Poruka
9.084
slazem se
ne treba ljudi da se razvode zbog sitnica ali mislim da to i ne rade
kada se desi da je razvod kao zbog neke gluposti ipak se na kraju ispostavi da je problem mnogo dublji a to je bila samo ona kap
ja sam za porodicu i jako postujem zajednicu zvanu brak ali ako ne ide bolje ipak razvod, nego brak gde su u sustini oboje nesrecni i nezadovoljni
Не слажем се, данас су људи много лабавији и много мање трпе. Погледај само број ванбрачних заједница. Колико знаш људи да су били у везама 5 + година а да немају ни један брак ? Неки људи данас пре свега презиру брак.

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
13.788
Не слажем се, данас су људи много лабавији и много мање трпе. Погледај само број ванбрачних заједница. Колико знаш људи да су били у везама 5 + година а да немају ни један брак ? Неки људи данас пре свега презиру брак.
Brak ne treba da bude trpljenje
Trpim pa sam u braku ...
Kada si vec spomenuo nekadasnje brakove gde je bilo mnogo manje razvoda zbog sramote, priznao muski rod ili ne zene su te koje su trpele i cutale vaspitavane od malena da trpe.
- Cuti i trpi on je musko, izduvace se pa ce se smiriti
Ja imam dva zenska deteta. Vaspitavane su da postuju brak, zajednicu, prvenstveno da postuju ljude a pogotovo buduceg bracnog partnera.
Ali nisam ih vaspitala da im se zivot svede na trpljenje jer imaju prava na zivot, na normalan brak, jedno je istrpeti nesto, tacnije istoleristai jer za brak je potrebna tolerancija ali ako trpi ..... ja to svojoj deci ne zelim.
Sto se tice ljudi koji preziru brak, njihova stvar. Kao sto imas vernike i ateiste, tako imas i ljude koji ne vole brak i postenije je da ne ulaze u bracne vode nego da se oprobaju u tome, shvate da ipak nisu za to i time mozda unesrece osobu koja voli brak i koja je sa njima bila zasnovala tako nesto.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.866
Могуће је, људи се сете да им треба црквени развод када хоће да склопе други брак у цркви.
Čemu onda njima crkva služi? Da se slikaju sa krunom na glavi?
Ne znam zašto se to dozvoljava. Ako se nisu razveli na vreme,
onda im ne treba ni dozvoliti da se posle venčaju u crkvi ponovo.

ИПХ ЗИЛОТ+

Ističe se
Poruka
2.283
Развод не постоји као црквени обред... Код католика има да добијеш неки папирић, јер су прељубе и психо-манијаштва по браковима смртни греси од којих мора неки рез да бар једна страна не понесе духовне последице греха...