Da li je moguce postati bogat od poljoprivrede?

Pretpostavljam da živiš na selu, pa imaš informacije iz prve ruke?

Moji zive na selu a ja sam pobego od "rabotu '' u inostranstvo da odmaram :D manje se radi :D A moji solidno zive, neuporedivo bolje nego radnicka klasa po gradovima u Srbiji ;)
Izvinjavam se svima sto sam skrenuo sa teme.. Tema nije moj zivot ali kad sam vec pitan da odgovorim..

Ne ne moze se postatai bogat od poljoprivrede ali se moze pristojno zivjeti.Jedno vrijeme je bila dobra zarada od malina a sada je tropa.Mislim da ce cijena uzgoja ljesnjaka,sumskih jagoda,ranih tresanja,kajsija i smokava uvijek biti isplativa.

- - - - - - - - - -

Takodje proizvodnja mlijeka u nekim planinskim oblastima je moguce isplativija od onih u ravnicarskim krajevima,jer hranu ne proizvode mislim kukuruz i sojina sacma,vec prikupe kosevinu i tokom ljeta goveda su na ispasi.

Para ima ako se gazdinstvo bavi godinama ili generacijama poljoprivredom te raspolaže mehanizacijom i objektima a podrazumeva se i zemljom. Onaj ko zamišjla da će da zgrne neke pare tako što će da krene od nule taj je kreten ili tajkun. Za normalne ljude (one koji nisu tajkuni ) isplativije je otvoriti kiosk.

Na delu je atavizam, nekadasnja drzava je pokusala da ubije selo i da seljake posto-poto dovuce u gradove.
U fabrike.
Da postanu "proleteri".

Drzavnoj ideologiji nije trebao slobodan i svestan seljak, domacin, nego su im trebali obespravljeni najamni radnici.
Zato su razarali sela i terali ljude u gradove.

Danas nam je, ekonomisti govore, potrebno selo, ali po staroj navici seljaka i danas drzava ponizava, pljacka, ugnjetava.

sve je tako kako si rekao

Seljak je pljackan unistavan od strane lopovske mafijasko beogradske birokratije

Seljak je glavni izvor pljacke i njihovog lagodnog zivota....

Pogledajte to na primeru maline tako je i za sve ostalo

Seljaci u drugim drzavama imaju uredjeno trziste, svaku podrsku njihovih drzava, subvencije, i najvaznije garantovanu ekonomsku cenu i otkup.

Да, могуће је када се буде устајало по градским кафанам, кафићима, клубовима на помен "сељак". Овако НИКАДА. Шта очекујете, да вам шачица људи са села који не знају када легну, а када пре рано устају, обезбеђује да набилдани буздовани, певаљке и вртирепке седе по кафићима, клубовима по цели дан и ноћ испијају коктеле и док се родитељске сузе роне ако му дете не успе на "Звездама Гранда"-НИКАДА.

Moguce je ziveti od poljoprivrede. Cak i dobro.
Obogatiti se, bas tesko.
Pogotovo tamo gde drzava radnika i seljaka gleda ko roba i ne stiti domacu radnu snagu, proizvodnju i ostalo sto cini fundament ekonomije.
A to je slucaj u Srbiji. Zato ne treba da nas cude zahtevi tzv vojvodjanskih autonomasa, da se ono sto se proizvodi, dakle neki kakav takav profit i porez, zadrzi u tim opstinama.

- - - - - - - - - -

Prvo, šta znači "bogat"?

Drugo, naši seljaci su prilično dobrostojeći u odnosu na to koliko zemlje rade, i koliko vremena rade.

A pogotovo u odnosu na to kako rade...

LoL
Tebe treba poslati da malo kopas kuruze kod seljaka pa ne bi baljezgao svaki dan toliko

netacno.. drzava daje subvencije za poljoprivredu.. podsticaj..
druga je stvar sto ljudi nece na selo da zive pa beze po gradovima da rade za 250-300 evra ili idu po inostranstvu.. nigde nije bajno, na selu se ne moze covek obogatiti ali za neki pristojan zivot moze se imati..

Ti ces da mi kazes, ne znas koliko krava ima sisa a mene ces da ispravljas.

треба доста земље да би се неко обогатио од пољопривреде, плус комплетна механизација и рад.
без пар десетина хектара не вреди ни помишљати на богаћење

Na tri hektara covek moze da organizuje proizvidnju na selu i da zivi lepo samo to drzava mora da pogura.Ne bi se desavao danasnji proces da svi beze u Beograd.Ako se ovako nastavi Sabac ce biti deo Beograda.

треба доста земље да би се неко обогатио од пољопривреде, плус комплетна механизација и рад.
без пар десетина хектара не вреди ни помишљати на богаћење

Par desetina, ali da radiš povrće, voće, cveće....u tom slučaju ti više i nisi klasičan poljoprivrednik, već si poljoprivredni preduzetnik, jer ti trebaju unajmljeni radnici za to. Ili da sve sa te zemlje prošetaš kroz stoku.

U ratarstvu, porodica može pristojno da živi sama obrađujući 60-70 hektara. Pristojno, ne bogato.

Za bogaćenje ti u ratarstvu trebaju stotine hektara, i još je poželjno da uradiš ono što su pametni odavno uradili...napraviš kooperaciju, pa se pored svoje zemlje angažuješ i zemlju sitnih poljoprivrednika, nabaviš povoljnije repromaterijal, kredit, neki silos i sušara se digne, možeš bolju cenu da dobiješ. I u tom slučaju ti više nisi klasičan poljoprivrednik.

netacno.. drzava daje subvencije za poljoprivredu.. podsticaj..
druga je stvar sto ljudi nece na selo da zive pa beze po gradovima da rade za 250-300 evra ili idu po inostranstvu.. nigde nije bajno, na selu se ne moze covek obogatiti ali za neki pristojan zivot moze se imati..

Istina je da se neki pristojan život može živeti i bez svakodnevnog udisanja smrada stajskog đubriva ili konjske balege....
zato svi biraju komforniju varijantu jer zarada se ne razlikuje mnogo ali je život bar očišćen od rizika privatnog biznisa u srbiji i raznih smradova koji dolaze iz obora.....
eto.

- - - - - - - - - -

Rade tajkuni koji Vucicu placaju reket...
između ostalog i zbog ovog
dobri ljudi
10% .....

Istina je da se neki pristojan život može živeti i bez svakodnevnog udisanja smrada stajskog đubriva ili konjske balege....
zato svi biraju komforniju varijantu jer zarada se ne razlikuje mnogo ali je život bar očišćen od rizika privatnog biznisa u srbiji i raznih smradova koji dolaze iz obora.....
eto.

- - - - - - - - - -

između ostalog i zbog ovog
dobri ljudi
10% .....

Da te ispravim konji se ne gaje na selu....samo u vecim gradovima poput Beograda.z:lol:

Back