Da li je moguce ili dzamija u prostorijama Srpske pravoslavne crkve

Sta "kaze Wikiliks" :

http://wikileaks.org/cable/2006/06/06BELGRADE879.html


"„Напори“ Иринеја Добријевића

поверљивог извештаја америчког амбасадора у Београду Мајкла Полта из 2006. године.

Извор: Истина је само једна владика Артемије, 06.09.2011

+++

ПОВЕРЉИВО!

E.O. 12958: DECL: 06/02/2016
TAGS: PREL PGOV PHUM KIRF YI SR
SUBJECT: SERBIA: STATE AND CHURCH REMAIN IN LOCKSTEP ON
KOSOVO

REF: BELGRADE 786

Classified By: Ambassador Michael C. Polt for reasons 1.4(b) and (d)

(1.) Упркос утиску да се атмосфера поправља после разговора о религијским питањима у Бечу 23. маја, премијер Коштуница наставља да, у сарадњи са конзервативним старешинама у Цркви, ради на оспоравању напора умерених струја да се дефинише уравнотежена и независна позиција СПЦ о статусу Косова. Резултати Архијерејског Сабора СПЦ (15-27 мај) могу такође појачати ове напоре отварајући пут тврдој струји да заузме важна места у хијерархији СПЦ. Ми ћемо наставити да радимо на томе да ојачају умерене струје у СПЦ укључујући начине као што је путем амбасадорове предстојеће контакт групе/петорке на нивоу са косовским тимом СПЦ.

(2.) 26.маја, епископ Иринеј (Добријевић)(строго заштићено у целости) нашао се на политичким разговорима у освит 23. маја у Бечу о питању статуса Косова. Иринеј (Добријевић) изабран је за епископа на Архијерејском Сабору СПЦ одржаном од 15 до 27 маја и постављен на чело Епархије аустралијско-новозеландске, али неће преузети дужност до јесени. Као што је наведено у извештају , Иринеј (Добријевић) је глас умерености у оквиру Цркве и изразио је своју дубоку забринутост да премијер користи свој утицај у Цркви да обезбеди потпуну подршку СПЦ за позицију Владе у преговорима о статусу Косова. Његово именовање за епископа аустралијско-новозеландског смешта га далеко од центра утицаја СПЦ док задржава корисне везе са православном дијаспором (и њиховим изворима финансирања) у својим рукама. Он нас је уверио да ће тражити да остане ангажован на Косову и у Београду до коначног споразума.

СПЦ реакција на разговоре у Бечу

(3.) Иринеј (Добријевић)умањио је значај извештаја о побољшаним атмосфери на рунди преговора од 23 маја (виши преговарач Леон Којен назвао је то “корисним и продуктивним”) и изнео знакове континуираних напора Премијера да задржи представнике СПЦ на путу своје политике о Косову. Састав делегације СПЦ у Бечу, рекао је Иринеј (Добријевић) показао је како је СПЦ била кооперативна. Назвао је епископа Теодосија усамљеним гласом модернизма и рекао да је он био готово маргинализован од стране својих надређених, епископа Иринеја бачког и епископа Артемија.

(Белешка амбасаде: Иринеј (Добријевић) поновио нам је како је Иринеј бачки отворено и неколико пута нестрпљиво са вишим службеницима Владе утишао глас модернизма у Цркви. Амфилохије је такође радио иза кулиса у сличном маниру. Крај белешке амбасаде) Епископ Артемије није практично био од помоћи јер је као последицу разговора 23.маја, минирао процес УНОСЕК-а (УН процес о будућем статусу Косова), у интервјуу датом Гласу Јавности 25.маја рекао је “да је сит албанских обећања”, и да “нема напретка” у разговорима јер УНОСЕК “не придаје много важности резултатима разговора”.

(4.) Исход недавног Сабора СПЦ такође је предложио јачање Светог Синода. Посебно, Иринеј (Добријевић) је рекао да “запрепашћујући” избор епископа Филарета у Синод, особе која је описана као екстремно десно крило у СПЦ и једини у СПЦ клиру који је инсистирао на давању похвале на сахрани Слободана Милошевића. Иринеј (Добријевић) рекао је осталим службеницима амбасаде да избор друга два члана Синода, посебно “епископа из Босне” – резултирао би да тврда струја преузме водећу улогу у СПЦ. Иринеј Д. рекао је да су приоритети лидера СПЦ (укључујући и патријарха Павла и митрополита Амфилохија) да одрже на власти премијера Коштуницу и избегну радикалску владу- он је назвао СРС владу “ сценариом ноћне море” за Цркву.

(5.) Према Иринеју (Добријевићу), Иринеј бачки је покушао да направи политички продор са Борисом Тадићем и приближи вођство СПЦ Демократској странци (као што је то сада са ДСС). Према Иринеју Добријевићу, Тадић је наводно викао на Иринеја бачког да ДС није заинтересована за такве везе. Иринеј Добријевић је рекао да Иринеј бачки никада није био тако директно одбијен од неког званичника. Заправо Иринеј Добријевић нам је рекао да је једном приликом Иринеј бачки укорио Премијера за неку увреду пред његовим најближим сарадницима упозоривши шефа особља Никитовића да остане ван дискусије. Тадићево одбијање да развије односе са Иринејем бачким може бити повезано са чињеницом да Тадић ради иза леђа са вишим умереним владикама у Цркви како би утицао на избор наредног Патријарха.

(6.) Према Иринеју (Добријевићу), Епископ бачки је често распоређиван од стране Цркве или од стране Владе као саговорник јер је представљен као умерен; заправо, каже Иринеј (Добријевић), он често представља различите ставове различитој публици. Иринеј (Добријевић)је рекао да се Иринеј бачки понашао у складу са оним у Бечу-рекавши “све добре ствари” током разговора, али је прешао на страну тврде струје кад се вратио у друштво својих колега епископа.

Коментар: Запажања оца Иринеја (Добријевића) дала су важан увид у сложеност унутрашње борбе у СПЦ хијерархији, у борбу коју додатно увећава крхко здравље патријарха Павла и глассине око његове смене. Напори оца Иринеја (Добријевића) да омгући реалну, практичну и аполитичну позицију СПЦ у односу на Косово (и остала питања од значаја за међународну заједницу) наилазе на тешке струје. Његов рад на том пољу затегао је односе са Премијером и изазвао сумње о његовим мотивима међу конзервативним лидерима СПЦ. Ми не можемо искључити да његова фрустрираност такође даје боју његовом опису развоја стања у СПЦ. Премијер види проблем у томе ако би се став СПЦ о Косову разликовао од његовог, и он ће учинити све да обезбеди људе који ће се сложити да он остане најутицајнији у Цркви.

http://wikileaks.org/cable/2006/06/06BELGRADE879.html

(Примедба ИСЈС: У то време је премијер био Војислав Коштуница)
Оригинал извештаја на енглеском језику можете погледати овде: http://www.wikileaks.ch/cable/2006/06/0 ... DE879.html
 
Evo saopstenja Mitropolije australijsko-novozelandske o pomenutom dogadjaju.

Без предрасуда и осуђивања, но свесни озбиљности преступа који се десио као резултат лошег управљања црквеном имовином од стране оних којима је то поверено, у овом случају парохијског свештеника, протојереј-ставрофор Чедомир Видеканић суспендован је са свих богослужбених и административних функција у парохији Светог Архиђакона Стефана у Кизбороу и Мелбурнском намесништву Митрополије аустралијско-новозеландске. Суспензија ће трајати док се кроз темељну истрагу не утврди шта је и како довело до тога да се овако нешто уопште деси. У међувремену ће пречасни јереј Дејан Милошевић преузети све административне и богослужбене дужности.

Уз дужно поштовање за све вере и њихове вернике, подразумева се да је по Светим Канонима Православне Цркве забрањено обављање верских обреда других верских традиција у нашим црквеним и са црквом повезаним просторима. Осим тога, православни хришћани су канонски обавезни поново освештати таква места. Тога ради сутра, 6. новембра у 13:00 часова, доле потписани, заједно са присутним свештенством и верним народом, обавиће обред освештавања сале у Црквеној општини Свети Архиђакон Стефан.

Свака инсинуација или тврдња да су више инстанце, било ми лично, или било који свештеник или члан Митрополијског Управног Одбора, знали за овај догађај или га одобрили, је потпуно лажна.

+ ИРИНЕЈ
Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске

у Сиднеју
05. новембар 2014.
Свети апостол Јаков брат Господњи
http://www.soc.org.au/index.php?opt...d=2137:2014-11-05-12-50-51&Itemid=560&lang=sr
 
Sve je danas novac.

U Frankfurtu je srpska pravoslavna crkva u protestantskoj bogomolji i srpski vernici dele tu bogomolju sa jos dve crkve ( neke cudne , ne umem ni da ih izgovorim)
iz Afrike. Znaci da je nedeljom pre podne bozja sluzba za srpske vernike, a od 13.00 h za Etiopljane.

U uvodnom tekstu je nekakva fiskulturna dvorana pri nekoj skoli , verovatno SPC nije imala para da placa sama pa su troskove podelili sa muslimanima.

 

Back
Top