Da li je meditacija greh?

Rebelion94

Početnik
Poruka
24
Dakle,ne bitno ko sam i odakle sam,imao sam ogromnim problema koji su se bas odrazili na mene i na moj um,postao sam nesiguran u sebe i u svoje postupke,previse zabrinut i opterecen.Na netu sam trazio neke tehnike za opustanje i naisao na meditaciju disanjem.Probao sam par puta i primetio sam da postajem opusteniji i da mi prija.Ono sto me zanima je da li ja kao hriscanin pravoslavac gresim sto koristim tehnike meditacije uzevsi u obzir da ona potice iz sasvim druge religije (Budizam)?
Na internetu sam pokusao da nadjem odgovor na ovo moje pitanje ali nisam nasao nista konkretno sto bi mi razjasnilo ovu dilemu.Unapred hvala!!!

Veeeeliki greh,sad ce ti vec reci poznavaoci cuvene knjige,to su djavolska posla!
Sta se covece opterecujes!?Jesi li ikog povredio svpjpm meditacijom?Je li tebi bolje?
Mozete li imati svoj licni stav,bez da ko ovce ne morate konsultovati Bibliju,ili nekog tumaca iste?

slazem se sa kanarinkom...zavisi sta uzimas kao pojam greh, ako je greh delo kojim bi povredio drugog coveka, onda ovo nikako nije greh, a ako kao pojedini hriscani uzimas da je sve sto nije hriscansko demonsko i djavolje onda nikako ne radi meditaciju da ne bi osetio gnev boziji :roll: ako ti prija i osecas se bolje zasto bi sebe ogranicavao? pokusaj dublje da pogledas u pravoslavlje i hriscanstvo uopste i pronadjes sustinu, videces da je sustina jedna...a delici te sustine su rasuti u svim religijama, pa i u budizmu. tako da mislim da si na dobrom putu ;)

Dakle,ne bitno ko sam i odakle sam,imao sam ogromnim problema koji su se bas odrazili na mene i na moj um,postao sam nesiguran u sebe i u svoje postupke,previse zabrinut i opterecen.Na netu sam trazio neke tehnike za opustanje i naisao na meditaciju disanjem.Probao sam par puta i primetio sam da postajem opusteniji i da mi prija.Ono sto me zanima je da li ja kao hriscanin pravoslavac gresim sto koristim tehnike meditacije uzevsi u obzir da ona potice iz sasvim druge religije (Budizam)?
Na internetu sam pokusao da nadjem odgovor na ovo moje pitanje ali nisam nasao nista konkretno sto bi mi razjasnilo ovu dilemu.Unapred hvala!!!

Медитација је позната и у Хришћанству, не само у Будизму.
Можда ће ти ово бити интересантно: http://www.rastko.rs/filosofija/dpajin/dpajin-meditacija_c.html
И, по мени, не грешиш. Ако кажеш да си православац онда си православац. То што користиш неку технику која је везана за неку другу религију али не узимаш учење те религије није проблем. Нарочито ако тај поступак доводи дотога да је теби боље а самим тим и људима око тебе. Уосталом, чудни су путеви Божији.

Poslednja izmena:
Sa stanovista nase vere(pravoslavlja) greh je upraznjavati druge religije paralelno sa pravoslavljem. Meditacija sama po sebi nije greh ali moras biti svestan sta meditacija zapravo predstavlja i kakve efekte dugorocno ima na paktikante .Pronadji na netu sta predstavlja meditacija sa fizioloske tacke gledista , kako utice na hemiju mozga koje efkte , pozitivne i negativne moze da izazvove , kvalitet tih efekata , trajnost ...prouci i licna iskustva praktikanta i dobra i losa , pa tek onda donesi odluku zelis time da se bavis ili ne .I na kraju , razmisli iz kog razloga zelis da se bavis meditacijom i jeste li ti stvarno neophodna . Ja umesto meditacije izvedem zenu u bioskop i na veceru ...

S gledišta pravoslavlja-greh je.

Vodjenje pravilnog duhovnog zivota iskljucuje autosugestiju, jer ona nije potrebna pravoslavnom coveku, a cak je i stetna. Mi nas zivot zasnivamo na veri u Boga (pa samim tim i zdravlje tela), na Njegovom Promislu o nama, a ne na autosugestiji. Zato treba da zajedno sa svestenikom na ispovesti pazljivo proanalizirate sve to cime ste se bavili na tim kursevima, s pravoslavne tacke gledista. Rasudjivanja tipa: “Ja to licno ne smatram grehom�? treba ostaviti, jer nase znanje o grehu proizlilazi od Boga, od opita Crkve, a ne od nasih licnih (najcesce pogresnih) predstava.
Ovo je odgovor Prot. A.Satova
http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/odgovori_svetenika_i/

Meni nije u cilju da upraznjavam pararelno dve religije.Ono sto hocu da postignem meditacijom jeste opustenost i cistina uma,bolje rasudjivanje i kako sam veoma emotivna osoba da to malo iskontrolisem.
Ali posto sam pravoslavac i verujem u boga ne zelim da na ovaj nacin nesvesno odstupim od svoje vere.Iz tog razloga pokusavam da nadjem konkretan odgovor na moje pitanje.Do sada sam nailazio na gomilu tekstova raznih strucnjaka u kojima se pocne o raspravi da li je meditacija za Hriscanina greh i objasnjenja odu na sasvim 10-to.

Meni nije u cilju da upraznjavam pararelno dve religije.Ono sto hocu da postignem meditacijom jeste opustenost i cistina uma,bolje rasudjivanje i kako sam veoma emotivna osoba da to malo iskontrolisem.
Ali posto sam pravoslavac i verujem u boga ne zelim da na ovaj nacin nesvesno odstupim od svoje vere.Iz tog razloga pokusavam da nadjem konkretan odgovor na moje pitanje.Do sada sam nailazio na gomilu tekstova raznih strucnjaka u kojima se pocne o raspravi da li je meditacija za Hriscanina greh i objasnjenja odu na sasvim 10-to.

Да ли ти мислиш или осећаш да је медитација грех у односу на твоју веру?
Ево зашто те то питам. Ако си посвећен православној вери у тој мери да не желиш да погрешиш ни несвесно, онда немаш шта да тражиш медитацијом, то јест, медитацијом неправославног порекла. У том смислу, исправан поступак би био да послушаш савет корисника Svitac BG.
Са друге стране, ако си учвршћен у вери, не постоји ништа што би могло да те омете у истој и коришћење саме технике медитације (мада ниси навео која техника је у питању) тешко да може да буде повод да почнеш да размишљаш о промени вере и да у том смислу то буде грех.
Нисам сигуран да ћеш пронаћи конкретан одговор ако га не потражиш у свом уму.

Медитација није једино решење да смириш ум. То можеш да урадиш и молитвом. У медитацији ти је циљ да не мислиш ништа што дуже време, да испразниш ум. Негде сам чуо да не ваља баш да се празни ум, је кажу да демони лакше делују на празан ум, него на ум који је пун, па такав ум зна да се опире демонима. У молитви ти разговараш са Богом, да тако кажем. Молитва може да утиче на подсвест, а од подсвести све полази и подсвест утиче на наш живот. Ако у молитви кажеш: Боже, волео бих да коначно могу да купим кућу, да сместим своју децу, помози ми у томе и чувај ме. Ако понављаш ове речи сваки дан, док се молиш, жеља може да се оствари. Многи ће рећи да не може, али са основе науке, деловање на подсвест може да промени живот. Ти молитвом делујеш на подсвест, медитацијом не можеш. Зато иду у цркву, пријаће ти амбијент у њој. Веруј ми, ја кад год изађем из цркве, опуштенији сам, мирнији, срећнији, јер ми прија атмосфера у њој. Због тога су и направљене, да смире ум и да омогуће правилан разговор са Богом. Не знам да ли знаш, у медитацији се обично користи неки цвет који лепо мирише и самим тим је медитација боља. Има ли лепшег мириса од мириса тамјана у цркви.

Ја ти предлажем молитву, јер је боља од медитације. Иначе и молитва је врста медитације, само што у молитви изговараш речи, док у медитацији мораш да испразниш ум.

Свако добро. :)

Код нас се каже тиховање. Практично исто као и "класична" медитација.
Али Агире вели да је то сатанизам.
Према њему монах који тихује у келији и жели да успостави лични контакт са Богом је сатаниста:rotf:

ponovicu - zavisi kako dozivljavas boga...ako ga dozivljavas kao ciku sa bradom koji poseduje natprirodne moci, vrlo je verovatno da je tvoja sklonost ka meditaciji proizvod demonskih sila

ponovicu - zavisi kako dozivljavas boga...ako ga dozivljavas kao ciku sa bradom koji poseduje natprirodne moci, vrlo je verovatno da je tvoja sklonost ka meditaciji proizvod demonskih sila
Ne naravno da ne dozivljavam boga kao ciku sa bradicom i carobnim stapicem!!
I ne trazim od njega da me nauci kako da vadim zeca iz sesira niti da pretvaram kamen u zlato.:bye:
Tehnika meditacije disanjem.Dakle trudim se da mi disadnje bude sto plice i stvaram fokus samo na jednu zamisao.
Znam da je molitva delotvorna,ali moj problem je sto tako ne mogu da se fokusiram u toku molitve i misli mi cesto lutaju na sasvim 10-to.
I ja mislim da na takav nacin nista nisam postigao.I odatle moja dilema.Nadam se da sam sada uspeo da vam objasnim sta je moj problem :)

Prvo bih da te pohvalim što se ipak interesuješ i tragaš da li je to ispravno. Jer se danas ljudi mnogo ne informišu o nečemu što upražnjavaju. Bog kaže: "Izgibe moj narod jer je bez znanja."
Ovako, imaš pogrešnu polaznu tačku. Ne treba da te zanima da li ćeš upražnjavati paralelno dve religije, već samo istina, isključivo istina. Jer ako se ogradiš jednom religijom, ti onda nisi otvoren da prihvataš istinu. Da me ne bi razumeo pogrešno, ja tvrdim da je Hrišćanstvo, ali ono izvorno potpuno verodostojno i ipravno. Ja ga pihvatam zbog istine ne zbog naziva. Ono što hoću reći, meditacija je kao meditacija štetna, ne jer je ona potekla od budista. Meditacija je oblik samohipnoze. Imaš zdravstvene studije gde se utvrđuje da meditacija oštećuje mozak. Dakle, mi naukom možemo da utvrdimo da je meditacija nešto loše. Mogu da ti preporučim literaturu nešto o tome. Sa druge strane, iz teološkog aspekta, meditacija je stanje u kom čoveka opsedne demon. Ti kažeš da ti je upražnjavanje meditacije prijalo. To je kao da narkoman kaže da mu je droga prijala. Ako ti nešto prija, to ne znači da je to nešto dobro. Demoni su u stanju da manipulišu sa čovekom na razne načine. Čoveka može da opsedne demon, da ovaj počne da meditira, i u toku meditacije demon je u stanju da napusti čoveka da bi se ovaj osećao lepo. Na taj način čovek misli da mu meditacija pomaže, a u isto vreme demon stiče poverenje. Ako smo teološki nepismeni, mi nećemo znati za nevidljivi svet, i time ćemo biti lakša meta demonima, odnosno palim anđelima.
Da bi shvatio ozbiljno sve ovo, predlažem ti da odvojiš vremena i da odslušaš iskustvo čoveka koji se uvukao u sve ovo, koji je došao u jedno veoma strašno stanje, i iz kog se nekako iščupao. Zato bolje se dobro uputi u sve ovo, pre nego napraviš taj korak. Evo tog iskustva:
1. Скривени свијет I
2. Скривени свијет II
3. Скривени свијет III
4. Скривени свијет IV
5. Скривени свијет V

:think: a ako ti nesto ne prija da li to automatski znaci da jeste dobro ili moze biti i dobro i lose...meni ovo malo vuce na mazohizam :lol:
Može biti i dobro i loše.
Primer: Čovek se nezdavo hrani, njemu prija nezdrava hrana, i onda kada mu postaviš nešto zdravo, njemu to ne prija. Naš organizam se lako prilagođava. Ako je čokolada ukusna to ne znači da je zdrava i da je nešto dobro. Ti možeš i izmet tretirati kao i čokoladu, jer je i čokolada, odnosno kakao po svojoj prirodi nešto gorko i neukusno, ali kada tu dodaš veštačke zaslađivače to postaje ukusno ali ne i zdravo.
Dakle, ako nam nešto prija, to ne znači da je to nešto dobro.

:think: a ako ti nesto ne prija da li to automatski znaci da jeste dobro ili moze biti i dobro i lose...meni ovo malo vuce na mazohizam :lol:

pa visprena kakva jesi verovatno si do sada skapirala da recimo ako sabiješ kilo sladoleda svakog dana ima se pretvoriš u hodajući salašnjak, što može biti super u momentima dok proždireš sladoled, ali ne tako lepo kad te na primer rokne srčka.

i gde je tu tačno mazohizam? u deprivaciji sladoleda ili u srčki?

Медитација није једино решење да смириш ум. То можеш да урадиш и молитвом. У медитацији ти је циљ да не мислиш ништа што дуже време, да испразниш ум. Негде сам чуо да не ваља баш да се празни ум, је кажу да демони лакше делују на празан ум, него на ум који је пун, па такав ум зна да се опире демонима. У молитви ти разговараш са Богом, да тако кажем. Молитва може да утиче на подсвест, а од подсвести све полази и подсвест утиче на наш живот. Ако у молитви кажеш: Боже, волео бих да коначно могу да купим кућу, да сместим своју децу, помози ми у томе и чувај ме. Ако понављаш ове речи сваки дан, док се молиш, жеља може да се оствари. Многи ће рећи да не може, али са основе науке, деловање на подсвест може да промени живот. Ти молитвом делујеш на подсвест, медитацијом не можеш. Зато иду у цркву, пријаће ти амбијент у њој. Веруј ми, ја кад год изађем из цркве, опуштенији сам, мирнији, срећнији, јер ми прија атмосфера у њој. Због тога су и направљене, да смире ум и да омогуће правилан разговор са Богом. Не знам да ли знаш, у медитацији се обично користи неки цвет који лепо мирише и самим тим је медитација боља. Има ли лепшег мириса од мириса тамјана у цркви.

Ја ти предлажем молитву, јер је боља од медитације. Иначе и молитва је врста медитације, само што у молитви изговараш речи, док у медитацији мораш да испразниш ум.

Свако добро. :)

Slazem se s tobom. Covek kroz molitvu treba da se opusta. A Bog jedini moze da nas potpuno opusti i osnazi.

Isus Hrist: "Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени, и ја ћу вас одморити".

A sto ne bi probao sa pravoslavnom molitvom? Ako se usredsredis, ona je relaksirajuca i opusta.

Back