Da li je Luigi Mangione, čovek optužen za ubistvo generalnog direktora UnitedHealthcare-a na Menhetnu, "heroj"

Sensei

Master
Moderator
Poruka
84.267
Otprilike u isto vreme kada su se ove nedelje pojavili memovi #FreeLuigi sa brkatim vodoinstalaterom iz „Super Mario Brothers“, komentatori su podelili memove koji prikazuju Tonija Soprana kako naziva Luiđija Mangionea, čoveka optuženog za ubistvo generalnog direktora UnitedHealthcare-a na Menhetnu, herojem.

Postojali su postovi koji su slavili Mangioneovu građu i izgled, oni koji su spekulisali o tome ko bi mogao da ga igra u „Saturday Night Live“, i oni koji su osuđivali i čak pretili ljudima u Mekdonaldsu u Pensilvaniji jer su ga uočili i pozvali policiju.

Da li je on heroj? Ubica? oba?

Associated Press

1733947564177.png

Godinama pre nego što je optužen za ubistvo generalnog direktora jedne od najvećih američkih kompanija za zdravstveno osiguranje, Luiđi Mangione je patio od iscrpljujućeg bola za koji se činilo da lekari nisu mogli da otklone.

On je detaljno opisao bol i ono što je smatrao neadekvatnim odgovorom zdravstvenog sistema u desetinama postova na Redditu između 2018. i 2024.

Međutim, niko od njih ne pominje UnitedHealthcare ili njegovog generalnog direktora Brajana Tompsona, koga je sada optužio za ubistvo. I nijedan od postova ne krivi UnitedHealthcare - ili Thompsona - za njegove zdravstvene probleme. Jedini pomenuti osiguravač je Blue Cross Blue Shield, u kratkom postu koji opisuje kako je pokrio medicinski test.

Ali njegove objave prikazuju portret nekoga čiji su ga bol i oporavak naveli da stavi „moj život na čekanje u mojim 20-im godinama“. Čini se da iskustvo predstavlja značajan - i mučan - angažman sa američkim zdravstvenim sistemom. Kao i većina mladih Amerikanaca, da je Mangione bio pokriven planom zdravstvenog osiguranja svojih roditelja, verovatno bi ostario kada je u maju napunio 26 godina, prema pravilima postavljenim Zakonom o pristupačnoj nezi.

U rukopisnim beleškama iz 2019. koje je pregledao Business Insider, Mangione je napisao da je imao spondilolistezu — ozbiljno klizanje delova kičme zbog oštećenja zglobova.

1733947759840.png

On je 2022. opisao „skoro konstantno pečenje/trzanje u oba gležnja/nogama”. Do 2023. godine, napisao je na Redditu, imao je „bol u leđima i genitalijama“ periodično godinu dana, uključujući utrnulost u preponama. (Detalji koje deli Reddit nalog odgovaraju biografskim detaljima o Mangioneu koji potiču iz javnih dokumenata.)

Kasnije te godine je podvrgnut operaciji. Rendgen snimak koji je Mangione objavio na društvenim mrežama prikazuje fuziju kičme, sa šipkama i šrafovima koji pojačavaju položaj njegovih kostiju. U početku je delovao likujući - bol je nestao. Ali do juna ove godine, on je doktore osuđivao kao „u osnovi bezvredne“ na X.

Javni zapisi, objave na društvenim mrežama i intervjui pokazuju da je Mangione ranije ove godine prekinuo kontakt sa porodicom i prijateljima. Nekoliko meseci kasnije, policija kaže da je Mangione ubio Tompsona na trotoaru Menhetna, držeći pištolj sastavljen od 3D štampanih delova.

Potomak ugledne baltimorske porodice, Mangione se školovao u elitnim školama. Prijatelji kažu da im je sada teško da prepoznaju ljubaznu, skromnu i pametnu osobu koju poznaju.

Drugarica iz razreda koja je vodila studentsku grupu na Univerzitetu u Pensilvaniji sa Mangioneom 2016. i 2017. rekla je da ga se seća kao skromnog, uslužnog i izuzetno ambicioznog. Tražila je da ne bude imenovana s obzirom na intenzivan fokus na Mangionea, ali BI je potvrdio njen identitet.

„Smestila bih svoju sestru ili prijateljicu sa njim“, rekla je. "Samo poznavajući njegovu ličnost, potpuno bih mu verovala. Čak i znajući ono što sada znam, da je 100% to uradio, osećala bih se potpuno bezbedno da sam sama u sobi sa njim."

Elon Musk je odgovorio na objavu o manifestu osumnjičenog za ubicu izvršnog direktora UnitedHealthcarea Luigija Mangionea.

Mangione (26) je uhapšen u ponedeljak u vezi sa ubistvom Brajana Tompsona ispred konferencije za investitore u hotelu Hilton u centru Menhetna.

Dokument je u utorak objavio nezavisni novinar Ken Klipenštajn.

„Za federalce, biće kratko, jer poštujem ono što radite za našu zemlju. Da bih vam uštedeo dugu istragu, jasno kažem da nisam radio ni sa kim“, navodno je napisao Mangione.

„Izvinjavam se zbog svađe zbog trauma, ali to je moralo da se uradi. Iskreno, ovi paraziti su to jednostavno izazvali.

„Podsetnik: SAD imaju najskuplji zdravstveni sistem broj 1 na svetu, a mi smo na otprilike 42. mestu u očekivanom životnom veku.

„United je [nedešifrovano] najveća kompanija u SAD po tržišnoj kapitalizaciji, iza samo Epla, Gugla, Volmarta.

„Porastao je i rastao, ali kako je naš životni vek? Ne, realnost je takva da su ovi [nedešifrljivi] jednostavno postali previše moćni i nastavljaju da zloupotrebljavaju našu zemlju za ogroman profit jer im je američka javnost dozvolila da se izvuku ."

Mask je priznao manifest i izneo hrabru tvrdnju o tome kako da se pozabavi krizom zdravstvene zaštite u zemlji.

„Ništa ne bi učinilo više za poboljšanje zdravlja, životnog veka i kvaliteta života Amerikanaca od toga da GLP inhibitore učini izuzetno jeftinim za javnost. Ništa drugo nije ni blizu“, napisao je Mask u sredu na X.

Lopovluk je deo ljudske istorije i ljudske ličnosti.
Neko to ume da kontroliše neko ne
Uklanjanjem jednog korumpiranog skota iz ma koje branše, u ovom slučaju farmaceutske, lopovluk se iskoreniti neće.
Ubica je sebi obezbedio zatvor a grupacijama koje nisu bile prioritet kod ubijenog eto šansu za boljim pozicioniranjem
Sad možemo da se vrtimo u krug do ujutru sa raznim primerima i opet ništa nećemo postići.
Iako se zna da niko nije odneo pare na onaj svet - džaba mu ga bilo, dolaze novi

Nije slučajno da je talijanska mafija prva osnovala unije i te vrste osiguranja strašno podsjećaju na reketiranje samo umotano u finiji papir.
Mora biti da ga je mentalno poremetilo do tog stupnja da počini veliko zlo. Ljudi su svjesni koliko zla i smrti su uzrokovala ova osiguranja da njegov zločin ne izgleda ni blizu tako strašan. Komentari na svim portalima su podrška Luidjiju što me šokiralo.
01. Oktobra je Blue cross osiguranje trebalo prekinuti rad sa Baptist bolnicama (zbog para) a najbolja klinika za lječenje raka MD Amderson spada pod Baptist.
Svi korisnici Blue Krosa su morali slati molbe da im se produži osiguranje za lječenje raka. Tu su spadale desetine hiljada djece oboljele od raka koja bi ostala bez najboljeg tretmana ili bi im se prekinulo lječenje dok ne nadju drugu opciju.

Zamisli kroz koliki stres su prolazili roditelji te djece jer se ovi kolju oko para i kako da uštede. Strah da će djeca morati ići u neorganizovane klinike koje nemaju dovoljno znanja. Ja sam u to vreme istraživala rezervnu opciju i bile su jadne. Taman nadjem jednu sa solidnim ocjenama a ćerka mi kaže “a ne te, oni previše ozračuju ili oni samo znaju jednu vratu raka.”
Na kraju su napravili kontrakt da oni svi ne budu zakinuti a ustupci se samo razbijaju o ledja pacijenta koji uredno plaća a ništa ga se ne pita.

Sama pomisao na žrtve tih hijena u meni budi tugu, gnjev..i mislim da osoba koja izabere posao da preko tudje nesreće pravi milione može biti samo samo sociopata i satanista a za takve nemam empatiju.

Taj ucmekani Brajan je bio odgovoran za više mrtvih građana SAD od Al-Kaide. I to mnogo više.
Samo lova nek se vrti i preko leševa ako treba.

Najjače mi je kad kažu "život nema cenu" i onda lupe astronomsku cenu lečenja lol pa care to je i dalje cena. Pogotovo u SAD nisu opravdane tolike cene, i nikom ništa, najlaganije prolazi sve vreme.

Back