Da li je logicno?

stateaman

Početnik
Poruka
19
Da li logicno da se isto naplacuju telefonski pozivi kratkih i velikih udaljenosti, koje je vase misljenje po ovom pitanju ?

Ispravno bi bilo da telefonski pozivi vecih udaljenosti vise kostaju.

Npr.
10 km duzina telefonska poziva = 100 dinara
100 km duzina telefonska poziva = 1000 dinara
1000 km duzina telefonskog poziva = 10000 dinara

Poziv se mjeri u otkucaijma a ne u kulometrima. To je jedno.
Drugo, ima logike jer je tarifa koja se placa vlasniku mreze. Ako se placa vise tarifa onda je skuplje, a ako ne onda nije.
Poziv treba da se mjeri u otkucajima i kilometrima, npr. ispadne isto prema sadasnjem nacinu naplate telefona poziv duzine 1km i poziv duzine 100km, a nije isto i zbog toga sto nije isto treba da se vrjednuje vise poziv od 100km.

Poziv treba da se mjeri u otkucajima i kilometrima, npr. ispadne isto prema sadasnjem nacinu naplate telefona poziv duzine 1km i poziv duzine 100km, a nije isto i zbog toga sto nije isto treba da se vrjednuje vise poziv od 100km.

Kad izmislis nacin da se tacno mjeri razdaljina, predlozi to telefoskoj kompaniji da im je to ekonomicno.
Do tada se placa tarifa i pbjektivni otkucaji.

Zato sto je Kragujevac 10 puta vise udaljeniji od Beograda u odnosu na Zemun. Udaljenost do ljudi u Kragujevcu bi dobila na bitnosti zato sto se vise trosi novca za taj poziv.
sta bi hteo , da oni koji su daleko da bi se videli ne mogu ni da se cuju jer je skupo?

dobro je sto je telefoniranje doslo do ovog nivoa , nekad jeste bilo skuplje sto je dalje ,

pa si kalkulisao kad da se cujes sa rodbinom u inostranstvu , recimo

Dakle nije logicno. Ono sto moze otkucijama i tariform je u najmanju ruku jednako dobro.
Ako se isto naplačuje npr. telefonski poziv dužine trajanja od 10 min BG-Novi Sad i telefonski poziv dužine trajanja od 10 min BG-Niš to nije dobro za Srbiju i Srbski narod dugoročno posmatrano, Niš je puno dalji u odnosu na Novi Sad od Beograda tako da taj poziv treba više da se novčano vrednuje.

Ako se isto naplačuje npr. telefonski poziv dužine trajanja od 10 min BG-Novi Sad i telefonski poziv dužine trajanja od 10 min BG-Niš to nije dobro za Srbiju i Srbski narod dugoročno posmatrano, Niš je puno dalji u odnosu na Novi Sad od Beograda tako da taj poziv treba više da se novčano vrednuje.
То дугорочно није добро за српски народ јер су патке пернате животиње а коале живе у аустралији

То дугорочно није добро за српски народ јер су патке пернате животиње а коале живе у аустралији
Isti problem kao kod telefona i interneta javlja se kod naplačivanja troškova vode i struje, isto se naplačuje voda i struja potrošačima koji stanuju blizu mjesta odakle dolazi voda i struja, i potrošačima koji stanuju daleko od mjesta odakle dolazi voda i struja. To nije logično jer su mjesta odakle dolazi voda i struja (rijeke, hidroelektrane) izgubila na bitnosti i značaju zbog toga, a bitno je mjesto gdje če se hidroelektrana graditi i bitno je gdje če se kuča praviti (blizu ili daleko od rijeke) zbog ljudi koji blizu takvih mjesta žive. Nije isto živiti blizu i daleko od takvih mjesta i zbog toga treba da se novčano razlikuje.

Kablovska TV također treba da naplačuje udaljenost od mjesta odakle se dobiva signal, jer nije isto ljudima koji žive blizu mjesta odakle se dobiva TV signal i daleko od takvih mjesta, i zbog toga treba da se novčano razlikuje.

Da li logicno da se isto naplacuju telefonski pozivi kratkih i velikih udaljenosti, koje je vase misljenje po ovom pitanju ?

Npr.
To je kod nas u Hrvatskoj bilo nekad. Međugradska je bila skuplja od gradske.
Ali to je tako bilo nekad. Danas je to sve besplatno (bar kod nas u Hrvatskoj), mislim sve je unutar paketa (oko 1.5€) i zovi koliko hoćeš fiksne i mobilne mreže unutar Hrvatske, osim pozivnih brojeva koji se posebno naplaćuju.
Zar se kod vas i dalje naplaćuju telefonski impulsi? 😳🤔

Ma ko normalan još ima fiksni?
Imam neograničeno minuta, 50GB interneta, neograničeno u društvenim mrežama.
A jedini koji su me zvali na fiksni bile su raznorazne agencije...
Pa eto, ja imam fiksni. Za manje od 1.5€ mjesečno zovem koga god hoću unutar države, bilo fiksni, bilo mobilni.
A i vidiš da postavljač teme pita zašto gradski poziv nije jeftiniji od međugradskog.

Nemora biti skuplje, može ostati jeftino, ali da troškovi telefona budu na tačan način obračunati, to jeste da u troškove ulazi dužina trajanja poziva i udaljenost poziva sa ciljem da mlađim generacijama ostavimo tačan i precizan način obračuna troškova telefona.
Svako ima pravo da svoj proizvod naplaćuje kako hoće. Sad da li je fer ili nije to je druga priča.

Pa eto, ja imam fiksni. Za manje od 1.5€ mjesečno zovem koga god hoću unutar države, bilo fiksni, bilo mobilni.
Nije stvar u tome koga ti zoveš, nego ko tebe zove.
Svaki dan najmanje 2-3 poziva od raznih agencija, anketara i sl. - to dosadi vremenom

A i vidiš da postavljač teme pita zašto gradski poziv nije jeftiniji od međugradskog.
Zato što telefon ne radi na benzin kao auto, pa da ima veze koliko je neko udaljen.
Za inostranstvo je druga stvar - trošiš tuđe resurse, ali za domaći saobraćaj si već platio fiksnu nadoknadu.

A i postavljač teme ustvari ne zna šta je pitao i zašto.

Nije stvar u tome koga ti zoveš, nego ko tebe zove.
Svaki dan najmanje 2-3 poziva od raznih agencija, anketara i sl. - to dosadi vremenom

Zato što telefon ne radi na benzin kao auto, pa da ima veze koliko je neko udaljen.
Za inostranstvo je druga stvar - trošiš tuđe resurse, ali za domaći saobraćaj si već platio fiksnu nadoknadu.

A i postavljač teme ustvari ne zna šta je pitao i zašto.
OK, svako ima nešto svoje što mu je bitno, što ja znam. Meni je ovako dobro. Navikao sam na fiksni, koga god zovem, zovem s fiksnog jer je neograničen u tih 1.44€. A ovi raznorazni anketari me zovu jednom mjesečno, ako i toliko.

Npr.
čuo si za VoIP?

postoji više od 20godina...

ja se pitam ko će meni da plati što čitam ove budalaštine...

daljina nema veze koliko si blizak sa nekim...
posebno ukoliko ti je stalo do nekoga, mozes biti i na Mesecu bićete blizu...

satelitske veze se kako naplaćuju? nisu dozvoljene po tvojoj računici?

Back