Da li je komšijina krava još uvek živa i zdrava?

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.398
Prekid gradnje autoceste do Dubrovnika

Osim na Dalmatini kod Vrgorca, prekinut će se radovi i na tunelu 'Sveti Ilija' te na autocesti Zagreb - Sisak, a morat će se odustati i od izgradnje mosta na Dravi na koridoru 5c

Izvor: Jutarnji.hr


Zbog prezaduženosti, Hrvatske autoceste neće biti u mogućnosti u idućim godinama dizati nove kredite, a kao glavna posljedica takvog stanja bit će zaustavljanje gradnje autoceste Zagreb - Dubrovnik od Vrgorca do Ploča, te odustajanje od dovršetka tunela “Sveti Ilija” kroz Biokovo nakon što se do kraja ove godine probiju tunelske cijevi, piše Slobodna Dalmacija.

Tu neslužbenu informaciju dobili smo od izvora bliskih vladajućoj koaliciji, a temelje se na četverogodišnjem planu izgradnje i investicija 2009. - 2012. što ga je Povjerenstvu za ceste nedavno uputio HAC.

Naime, Hrvatske autoceste se prema kriterijima EUROSTAT-a, statističkog ureda Europske unije, smiju zaduživati maksimalno do razine dvostrukih godišnjih prihoda te kompanije. Projekcije HAC-a govore da će ove godine ukupni prihodi biti na razini od oko 2,74 milija rde kuna, a kreditne obveze 1,3 milijarde kuna, iduće godine prihodi bi trebali iznositi oko tri milijarde kuna, a obveze 1,4 milijarde kuna, dok bi 2011. ukupni prihodi iznosili 3,2, a obveze 1,4 milijarde kuna.

To znači da bi bilo kakvo veće zaduženje HAC-a “probilo“ zaduženje iznad dvostrukih prihoda kompanije, te su u HAC-u zbog toga predvidjeli drastično smanjivanje investicija do 2012. Tako bi s 3,6 milijardi kuna investicija u ovoj godini, ta stavka u 2010. pala na 1,3 milijarde kuna, u 2011. na 850 milijuna kuna, a u 2011. na samo 400 milijuna kuna.

Kako smo neslužbeno doznali, HAC od Vlade traži da na sebe preuzme dio njegovih kreditnih obveza kako bi se ta tvrtka mogla zadužiti za nove investicije.

No Ivan Šuker, ministar financija, rekao nam je kako ne zna za sadržaj novog plana izgradnje HAC-a, te da stoga ne može komentirati ni mogućnost Vladina preuzimanja dijela HAC-ovih kreditnih obveza.

Od većih infrastrukturnih projekata, HAC bi morao odustati i od izgradnje autoceste Zagreb - Sisak, a radovi bi prestali kod Velike Gorice, te bi se odustalo i od izgradnje mosta na Dravi na koridoru 5c, odnosno autocesti Osijek - mađarska granica.

Odustajanje od gradnje autoceste Zagreb - Dubrovnik kod Vrgorca i dovršetka tunela “Sveti Ilija” HAC ne bi trebalo stajati ništa više od plaćanja radova koji će biti izvedeni, jer novi poslovi nisu ugovarani. Međutim, odustajanje od ugovorenih, a neizvedenih radova na autocesti Zagreb - Sisak i mosta na Dravi rezultiralo bi nadoknađivanjem svih troškova koje su izvođači već imali do zaustavljanja radova, te plaćanjem osiguranja i zaštite, odnosno konzerviranja radova.


http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2009&mm=10&dd=21&nav_id=387792

Uz rizik da me proglase hrvatomrscem,moram da otvorim temu o ovom turističkom raju koji se nalazi u riziku da završi u čabru.S obzirom koliko sam se naslušao priča o tome kako treba da se ponašaju turisti u Hrvatskoj,te kako njihova policija i sudstvo moraju i treba da se brinu samo o sebi,ovo je jedno malo podsećanje da se pedu uvek nalazi pozadi i da je Bog grdno nasamario nesrećnike kod kojih se isto nalazi napred.Dakle,dugovi ili recesija...pućanstvo se saginjati neće.
 
  • Podržavam
Reactions: 27E
Postoji i mogućnost da ti izvođači tuže HAC zbog raskida ugovora na ime neostvarene dobiti, no u HAC-u su do sada na takvu mogućnost odgovarali tvrdnjom kako izvođači radova nemaju pravna uporišta za takve tužbe.

Ministar Kalmeta nije htio komentirati zaustavljanje radova i uputio nas je da službeni stav tražimo od HAC-a. Marijo Lovrinčević, član Uprave, potvrdio nam je da HAC ima problema s razinom kreditnih obveza i da bi volio da se pronađe model koji bi omogućio nastavak gradnje. Katastrofa građevinara

Sada se situacija na tržištu donekle promijenila i HAC ima mogućnost pronalaska kreditora, ali zbog prevelike se zaduženosti, na temelju kriterija Eurostata, više uopće ne smije zaduživati.

Ako država ne uskoči kao investitor ili ne preuzme dio kreditnih obveza HAC-a, smanjivanje investiranja u cestovnu infrastrukturu s četiri milijarde kuna godišnje na 400 milijuna kuna u 2011. imat će katastrofalan utjecaj na građevinsku industriju, što će se jako osjetiti i na smanjenom rastu domaćega gospodarstva. Kamata 9 posto

Struktura prihoda HAC-a omogućuje toj tvrtki da od naknada za gorivo i koncesija za korištenje objekata na autocestama rješava problem “tekućeg održavanja“, dok su za investicije potrebni krediti.

Prvi veći problemi s nalaženjem novih kredita HAC je imao prije četiri mjeseca, kad nije mogao pronaći financijsku instituciju koja bi mu odobrila zajam, a problem je riješen zaduživanjem kod J. P. Morgana uz kamatu od čak devet posto.
 
Нека раде шта год хоће, али Србију и републику Српску да заобиђу, далеко им лепа кућа.....
Nadam se da će nas zaobići,problem je što je istorija dosad pokazala da Hrvatska uvek kad počne da pliva u otpadnim vodama prvo se uhvati za nas.A ovde,hvala Bogu uvek ima idiota i lopova koji pomisle da sa njima mogu da naprave povoljan posao,od čega opet ne može biti ništa jer su oni neradnici koji bi da sede pod palmama a kokosovi orasi da padaju i sami se pretvaraju u pare.
 
Nadam se da će nas zaobići,problem je što je istorija dosad pokazala da Hrvatska uvek kad počne da pliva u otpadnim vodama prvo se uhvati za nas.A ovde,hvala Bogu uvek ima idiota i lopova koji pomisle da sa njima mogu da naprave povoljan posao,od čega opet ne može biti ništa jer su oni neradnici koji bi da sede pod palmama a kokosovi orasi da padaju i sami se pretvaraju u pare.

Е ако направимо исту грешку као 1918 и 1945, онда за боље и нисмо!!
 
Nažalost,Srbi kao narod nisu nikad umeli da likvidiraju one koji ih vode u političke saveze,državne tvorevine i biznis sa Hrvatima i sumnjam da će se naći neko pametan u budućnosti.

И мене то брине, наши монголоиди на власти нису у стању да раздвоје државни и национални интерес од сопственог егоизма и утопија, бота би се сигурно залетео у неку нову југу глумећи александра или тита...
 
Tema nije o nama a HAC su pukle ko zreo kokosov orah.

evo pošto živim gdje završava autocesta, da te obavjestim. autocesta je planirana zagreb-ploče. u međuvremenu je u dnevno političke svrhe počeo se spominjat dubrovnika iako se nikad ozbiljno o relacili ploče-dubrovniki nije razgovaralo (granica je između, gdje će autoput kroz hercegovinu, dali će ići na pelješac...)od ploča prema vrgorcu je izgrađeno 8 km pristupni cesta autoputa (najteži dio budući da je močvarna konfiguracioja terena) u izgradnji je posljednji 19 km od ravče do mjesta puljani gdje su probijeni svi tuneli, kao i premošteni usjeci, rijeke ... trasa je kroz brdo probijena ilitiga (zemljani radovi su u visokoj fazi dovršenosti:D) da se malo potrude do sezone 2010 bi moglo sve bit gotovo. al kako stvari stoje dionica ravča-vrgorac (nekih 7-8 km će se završit u tom roku (do sezone2010) a zadnjih 11-12 km do puljana će se produžit za godinu dana. taj produžetak mislim da će vladajučoj garnituri služit opet u političke svrhe (predizborno vrijeme).
ukratko, nije sve kako novinari napišu. najvažnija cesta se gradi i biti će završena (sa kašnjenjem od 1 godinu). tunel sv ilija, zagreb - sisak, dubrovnik-doli to će malo pričekat početak gradnje (nabrojeno bilo samo u planovima vladajuće političke garniture u predizborno vrijeme (osim sv.ilije))
a krava vjeruj mi ni blizu crkavanja:bye::bye::bye:
 
meni je cudo bilo i ono sto su dosad izgradili

sve su to prakticno nato saobracajnice, a cro placaju sledecih decenija

svaki autoput mora biti isplativ, postoje studije koje se rade pre gradnje, i one moraju da pokazu potrebu realnu za kapacitetom koji donosi autoput

primer, sta ce crnoj gori nekakav autoput, odakle da ide i gde da ide, jedino ako ga grade komsijama da ugode, al to je preskupo, jer cg je velicine malo vece beogradske opstine. dal moze bgd opstina da finansira stotine km autoputa

isto je i sa cro. do rijeke i splita i da razumeme, ali to je samo jul i avgust, mislim na broj vozila

ukratko, u demokratiji se na skroz drugi nacin odlucuje o izgradnji uopste.
 

Back
Top