Quantcast

Da li je Kabala religija?

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
Kabala (na jevrejskom Kabbalah, predanje) mistična je struja u jevrejskoj religiji, nastala na osnovu usmenih predanja i pod imenom kabala ustoličena je među Jevrejima u 12. veku. Kabala je pod jakim uticajem gnosticizma (učenja hrišćanskih filozofa iz prvih vekova nove ere) i neoplatonizma i najveću popularnost je doživela u 16. veku kada su je njeni zagovornici proširili ne samo po Evropi, već i među Jevrejima pod turskom vlašću. Kabala je učenje o odnosu Boga i stvorenog sveta, o postojanju dobra i zla, o upotrebi svetih imena i sl.:)
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
ako njeni koreni dosežu u davninu, u vreme starog Vavilona, nauka Kabale ostala je ljudskom rodu praktično skrivena još od njenog nastanka pre više od četiri hiljade godina.

Upravo je ta prikrivenost održavala vekovno zanimanje za Kabalu. Poznati naučnici i filozofi iz mnogih zemalja, poput Newtona, Leibniza, i Pica della Mirandola, istraživali su i pokušavali razumeti nauku Kabale. Medjutim, i dandanas tek nekolicina zaista zna šta Kabala zapravo jeste.

Nauka Kabale ne govori o našem svetu, pa zato njena suština izmiče ljudskom razumevanju. Nemoguće je shvatiti nevidljivo, ne-čulno, i ono što nije doživljeno. Četiri hiljade godina ljudskom su rodu nudjene mnoge različite stvari pod nazivom „Kabale“: čarolije, uroci, čak i čuda – sve osim same nauke Kabale
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
Postoji Viša sila ili Stvoritelj, i upravljačke sile koje se spuštaju od te Više sile u naš svet. Ne znamo koliko je takvih upravljačkih sila, ali to i nije važno. Postojimo u ovom svetu, stvoreni od neke Više sile koju nazivamo „Stvoriteljem“. Poznate su nam različite sile u našem svetu, kao što je to gravitacija, elektromagnetizam i snaga misli. Medjutim, postoje sile višeg reda koje deluju ostajući nam skrivene.

Najvišu, sveobuhvatnu silu nazivamo „Stvoriteljem“. Stvoritelj je zbir svih svetskih sila i najviši stupanj u nizu upravljačkih sila. Nauka Kabale ne proučava naš svet i ljude kao što to rade tradicionalne nauke. Kabala izučava sve što postoji iznad Machsom (pregrada koja deli ovaj svet i Više svetove).

Kabalist Yehuda Ashlag kaže da „ova mudrost nije ni više ni manje nego sled izvora (korena), koji se spuštaju po principu uzroka i posledica prema fiksnim, odredjenim pravilima...“. Nema ničega osim sila koje se spuštaju odozgo u skladu s preciznim zakonima. Štaviše, ovi su zakoni, kao što Ashlag piše, čvrsti, apsolutni i sveprisutni. Konačno, svi su oni usmereni na način da pojedinac može razotkriti najvišu upravljačku silu Prirode dok postoji u našem svetu.
 

jerohinac

Buduća legenda
Poruka
48.799
Kbala nije religija.To je hermetičko ezoterijsko učenje zasnovano na magiji.Prvobitno je kabala malo dublje zalazila u tumačeje Tore.Negde u trećem veku je napisana kabalistička vizija stvaranja sveta,Knjiga stvaranja-Sefer Jetzirah.

Negde u XII veku nastala je i Knjiga obilja-Sefer ha zohar koja je osmislila simbol drveta života.Kabala je takvo učenje koje u nekom prividu prihvata i veliča Boga ali je to samo privid i to samo takav.

Kabala je osnov na kojem se zasniva,mnogo toga mističnog i spiritualnog a kod okultnih učenja Alister Crowlea ima centralno mesto.Počev od Alistera K.Kabala definitivno gubi i ono malo religijoznog što je do tada imala.

Kabala uči da je isterivanje Adama i Eve bio značajan dogadjaj i osnovni simbol individuacije svesti.To isto uči i spiritualni sotonizam.Osnovna učenja kabale potiču od drevnih vavilonaca.Mislim da nije pogrešno kazati da skoro sva hermetička učenja svoje poreklo imaju u učenju kabale.


U kabalističkoj magiji postoje samo dva zakona...nikad nikom ne čini zlo ...i
nikad ne krši princip slobodne volje.

Kabalistički rad sa energijama je sličan svim ostalim učenjima koje se zasnivaju na stanjima svesti i energetskim nivoima.U kabalističkoj magiji nema one jednostavnosti u smislu ...ja verujem u Boga... jer je ona ni u najmanjem nije bezazlena.Ja o tome toliko i samo toliko.
:bye:
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
1)Počev od Alistera K.Kabala definitivno gubi i ono malo religijoznog što je do tada imala.
2) jer je ona ni u najmanjem nije bezazlena.Ja o tome toliko i samo toliko.
:bye:[
Ovde si napisao jednu pametnu i jednu "nepametnu" (da ne kažem nešto gore) izjavu.
Početi Kabalu sa Alisterom ti je isto kao početi Srbiju od Tita ili Slobe ili Tadića itd...
Osim toga Alister je bio TELEMIT :evil: a ne kabalist, to što je proučavao kabalu ništa ne znači. I ja sam u školi proučavao matematiku pa nisam matematičar:cool:
Slažem se da nije ni malo BEZAZLENA, kao ni električna struja a to znači da deluje baš kao i elektrika ali niko nije Teslu proglasio satanistom :thumbdown:
Kabala pokušava da ezoteričnim učenjima definiše Tanah i objasni halahu. Kabala je između ostalog učenje o odnosu Boga i stvorenog sveta, o postojanju dobra i zla i o upotrebi svetih imena. Prema Kabali postoje 72 imena za Boga, a univerzum je sastavljen od četiri dimenzije bića.
Kabala uči da je smisao života primati radost i ispunjenje koje je Bog ljudima namenio. Da bi čovek otklonio sve negativne stvari koje ga od toga razdvajaju, potreban je duhovni napor. Kabalu karakteriše okrenutost ka unutrašnjem – pronalasku svetog božanskog u unutrašnjim dubinama svih stvari. :klap::klap::klap:
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.994
А ти си КАБАЛИСТА кад тако добро знаш и када тако тврдиш да знаш шта је Кабала???

Кабала и Зохар су настали као мистичка реакција на рационализам у философији јеврејскога философа Моше Мајмонидеса (1136-1204). Присталице Кабале уче за њу да је предање стараца које се приписује у ауторство рабину Акиби, па чак, по некима, и паатријарху Авраму. У 13.веку Кабала је добила многе присталице, махом окултисте, који су наставили да шире њен окултизам.
Утаицај Кабале је негативан, јер је погодна за ширење сујеверја. Она је много допринела да хришћанске масе гледају на Јевреје као на мајсторе окултистичких знања.
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
Kabala možda nije religija po tome što ne traži veru, ne treba verovati nego primeniti. To ti je ono kad se razboliš paq odeš kod popa a on ti kaže veruj pa ćeš ozdraviti, onda odeš kod lekara a on ti izvadi krajnike i ti ozdraviš, odeš kod kabaliste on ti ne izvadi ništa izvrši ritual Srednjeg Stuba ali u DAATU i ti OZDRAVIŠ bez verovanja i bez klanja. Međutim nije to razlog što sam pokrenuo ovu temu. Bitnije je to što ja Biblija (iz koje su potekle mnoge religije) u stvari Kabalistička knjiga. Već duže vreme pratim kako se ovde gomile bukvalista kolju kao besni kerovi oko toga šta piše na pojedinoj strani Biblije i šta to znači. Nisam verovao da još može da postoji tolika zatucanost. Smem se kladiti da pojedini forumaši maštaju o tome da budu Veliki Inkvizitori i kad bi slučajno došli na vlast LOMAČE BI OPET GORELE.:besna:

Bilo bi dobro kada bi ova tema omogućila pojedincima da barem pročitaju nešto na temu Kabale. Da ne idem u detalje ali Devica Marija je čovekova duša (anima,šakti), koja i kad se OPLODI Duhom Svetim pa i kad rodi Logosa (reč) ostaje nevina. Zato je Biblija ISTINITA. Jeste začela nevina i jeste ostala nevina i nakon rođenja Logosa, AMIN :hvala:
 

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.183
Kabala nije nimalo sujeverna.To je ozbiljna duhovna nauka, a Jevreji su kao racionalan narod, uredili da Svetom Kabalom moze da se bavi samo covek koji je stvorio porodicu, obezbedio je materijalno i time je zavrsio svoje svetske obaveze.Kabalom, onom ortodoksnom, moze da se bavi samo prvorodjeni sin.To je, naravno, glupost i ogranicenje, ali je kod Jevreja tako.MI nemamo taj problem i mozemo da se bavimo Kabalom.
Ne bih se slozio sa antoniussom.Krouli je dao nemerljiv doprinos razumevanju Kabale, da pomenem samo Liber 777.
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
Kabala nije nimalo sujeverna.To je ozbiljna duhovna nauka, a Jevreji su kao racionalan narod, uredili da Svetom Kabalom moze da se bavi samo covek koji je stvorio porodicu, obezbedio je materijalno i time je zavrsio svoje svetske obaveze.Kabalom, onom ortodoksnom, moze da se bavi samo prvorodjeni sin.To je, naravno, glupost i ogranicenje, ali je kod Jevreja tako.MI nemamo taj problem i mozemo da se bavimo Kabalom.
Ne bih se slozio sa antoniussom.Krouli je dao nemerljiv doprinos razumevanju Kabale, da pomenem samo Liber 777.
Ja sam prvorođeni :klap: osim toga nisam rekao da Krouli nema veze sa Kabalom nego DA NIJE SA NJIM POČELA kao uostalom ni sa Majmonidesom. Ona je počela sa PRVIM DANOM STVARANJA.:super:
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
Ja sam odličan Kabalista. Kabali me podučio jedan oficir dok sam bio u Kninu (pod ovom zastavom):heart: Godinama sam se bavio sefirotima a onda sam pokušao rad sa klifotima, zabrljao, pomislio da sam pogrešio i prekinuo praksu. Onda sam počeo da istražujem pravoslavlje i završio kod zilota. Tamo sam bio dok nisam video kako bacaju KLETVE. :evil:
Ako se u išta razumem kao dobar kabalista se moram razumeti u bacanje kletvi. Oni bacaju kletve prepravljenim akatistom Djevici Mariji (sa izmenjenim tekstom). To je skoro potpuno preslikan ritual kabalističkog bacanja kletvi. Ziloti iznesu crtež nekog nekenonizovanog tkzv.sveca Filareta okače ga o granu Breze, svi prisutni kleče u položaju Allahu akbar (kao muslimani u đamiji) i vrhovni žrec grobnim glasom čita:"Raduj se svetitelju Filarete zato što si strašnu kletvu bacio na nevernike, raduj se zato što će goreti u paklu itd...
To je skoro bukvalno precrtan jedan od najcrnjih rituala koje ja znam. A na koga bacaju kletvu pa na SPC i sve Srbe koji nisu sa njima. Kada sam to video i kad sam čuo da će se u Srbiji spasiti samo šaka Stefanovih tkzv.zilota a svi ostali Srbi će u pakao, pitao sam ih šta će da rade sami u raju ako uspeju da sve druge gurnu u pakao, dobio sam odgovor da su oni eto bolji od drugih. To se zove Farisejska molitva :"Hvala ti bože što si nas stvorio bolje od drugih!" Za sve što optužuju SPC oni rade i to još gore. Liturgije se drže svake 2-3 nedelje kako kome padne na pamet itd... Dakle kada sam to video napustio sam te i takve "Zilote", jer ako mi je do kletvi znam ih i sam bacati.:evil:

Možda većina vernika koji su uvučeni u bacanje klatve misli da je to molitva ali onaj ko im je naredio da to rade sigurno zna šta je naredio!:think:
 
Poslednja izmena od moderatora:

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.183
Da, tako su i one nesrecne radikalke klele unuke svog bivseg sefa, i trazile od crkve da ga izbaci iz clanstva...cime su pokazale frapantno neznjanje, jer je g.Radovan Bigovic objasnio da crkva ne moze nikoga da izopsti iz sebe same ako je krsten, vec moze samo da mu uskrati prisustvo svetim tajnama.
 

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.183
A ti si od onih batica? :D Hrist je rekao da je ljubav bezuslovna.rekao je: ''Volite bliznjeg svog kao samoga sebe''.Nije dodao "ako je pravoslavac".Zao mi je, ''batice''.Gresis, mnogo gresis.I nemas pojma o veri za koju kazes da je ispovedas.Nista novo pod suncem.
 
Poruka
5.982
Strasno.Proklinjati one koji su druge vere? Mahnitost i bezumnost.
Neki bi ovde prodali buducnoist i mir srpske dece, zarad kukavice koja se krije po fabrikama stakla, pecinama, zbunju i ko zna gde, i koja se usudjuje da se naziva generalom.Dabogda ga, kad ga skembaju, prosetali na shini, umazanog u katran i perje.
...tvoja kletva
 

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.183
Opet, nepoznavanje crkvenih termina.ANATEMA je sustinsko prokletstvo koje se baca na nekoga i koje ima uticaj do sedmog kolena, dakle, i unuci unuka ce patiti zbog ''sins of the fathers''.Ovo sto sam ja rekao nije ni kletva ni anatema, vec sprdnja sa tim pacovom koji bas to zasluzuje, da ga provedu kroz grad tako kako sam opisao, da ljudi vide da nije on nikakav baja, vec samo nesrecna kukavica.Ali to je druga tema.
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
O nevjernicima ili krivovjernicima
Prva vrsta nevjernika je ona koja ima čvrsta religiozna uvjerenja i sve ostalo smatra za
satanizam. Pa ipak, pravoslavac koji, na primjer, ide na liturgiju, praktikuje čin iste ceremonijalne magije, koji bi neko sa strane mogao protumačiti da ima kanibalističke akcente, ali koji uprkos toga ima dubok emocionalni uticaj na učesnika. Došlo je do promjene u svijesti.
On se zbog toga osjeća malo bolje i bliže bogu.
Druga vrsta nevjernika je onaj koji je racionalista i ateist, i koji je siguran da ritualna
magija ne igra nikakvu ulogu u njegovom životu. Ali, osim ako on nije takva osoba koja
se nikad nije zaljubila ni u najmanjem stepenu, nimalo nije u pravu. čin zaljubljivanja je
sam po sebi ceremonijalna magija, koja je u stanju da izazove najdalekosežnije promjene u
svijesti, više nego bilo šta drugo. Ljubljeno biće treba samo da se nasmiješi ili da namršti
obrve pa da zaljubljeni zatreperi iz dubine duše. Zaljubljeni parovi dijele između sebe
male rituale, akcije i tajne riječi koje su čista glupost za ljude sa strane, ali koje su za
zaljubljene pune skrivenog značenja. Sitni gestovi poprimaju zastrašujuće dejstvo. Kakav
god da je ishod ljubavne veze, samo njeno postojanje proširuje psihu zaljubljenih. To je
magija u svom najjačem dejstvu - promjene do kojih dolazi u svijesti.
:cmok::zag:
 

Top