Da li je Jugo zaista najgori automobil na svetu?

Neno

Elita
Poruka
22.141
Godinama unazad na interenetu je moguće pronaći liste koje govore da je Jugo najgori automobil na svetu, ali da li je to zaista tako...

Jugo je automobil koji je definitivno ikona Jugoslavije i nekih starih vremena. Jednostavnijih godina kada je sve bilo prostije i manje, što se naravno oslikavalo i kroz model Jugo. Jugo je automobil koji je proizveden u velikom broju i bio je izvozni proizvod Kragujevca širom sveta, pa čak i u SAD.
jugo.jpg
Iako je uspeo da se progura na svetsko tržište, Jugo nije postigao veliki uspeh i često je bio glavna tema šala i viceva, što je i danas slučaj. Iako je bio „lošijeg“ kvaliteta, Jugo je automobil koji je ipak imao dušu.

Mi se lično ne slažemo sa ovom titulom i smatramo da Jugo nije najgori automobil. Definitivno nije najbolji, ali isto tako nije najgori. Nećemo govoriti koji je najgori automobil jer o tome nije reč, jer ćemo se ovde isključivo fokusirati na „Jugišu“, model koji se kod nas više neće moći preregistrovati.

Jugo je proizveden da bude jeftin i ekonomičan automobil. Iako njegova cena nije bila velika, česti kvarovi dovodili su do toga da njegova poravka bude često skuplja od njegove cene. To je ono što je ovaj auto stavilo na tako loš glas, ali morate priznati da ste svi, posebno nešto stariji, makar jednom u svom životu seli ili vozili Juga.

Sama ta činjenica govor da ovaj automobil nije najgori. Ovo je definitivno jedan od najpopularnijih automobila stare Jugoslavije i to je ono što ga čini velikim. Ovaj automobil bio je ljubimac i miljenik mnogih. Mali, kompaktan jednostavan i sjajan za grad, bio je potpuna suprotnost od sadašnjih automobila.

Još jednom ponavljamo, ovo je automobil koji je imao dušu. Bilo je zadovoljstvo gledati srećne vozače koji uživaju svom Jugu i sređuju ga po svom ukusu. Jugo je smatran kao član porodice i veliki broj ljudi još uvek je vezan za ovaj automobil.

U Americi, Jugo je bio na lošem glasu, ali veliki broj reklama i zadovoljavajući broj prodatih modela govore da je Jugo ipak uspeo da se pokaže u svetu i da bude vožen po različitim putevima (za razliku od nekih automobila za koje se smatra da su bolji). Mnogobrojne Američke reklame to jasno pokazuju.

Automobili su se danas drastično promenili i više nemamo automobil kao što je bio Jugo, ali priznajemo da bismo bili srećni kada bi videli novu, modernu verziju ovog automobila.

M.M.
Ako je izvožen u Ameriku to znači da kakav da je, nije baš toliko loš da bude najgori.
Zaključiti da je neki automobil najgori je vrlo problematično jer kako znati kakvi su neki drugi, lošiji modeli a da ih niste ni vidjeli a kamoli isprobali?
Ako se uzme u obzir gore navedeno, i da pri tome isključimo neke emocionalne veze i vremena , postavlja se pitanje koji je auto stvarno najgori?
Neko ko je ima jugića pa posle vozio neko drugo i sl. mogao bi iz prve ruke dati neku svoju viziju i mišljenje.
Inače i pored velike ponude stranih automobila, jugića i dan-danas još ima na našim putevima.. :)

Ziv je Yugo umro nije

Dokumentarni film „Yugo ide u Ameriku“ reditelja Filipa Grujića, koji je trenutno u produkciji, prati filmsku ekipu koja putuje u starom automobilu Yugo dužinom cele Amerike, saopštili su producenti.

Yugo je u svoje vreme bio proglašen za „najgori automobil u istoriji Sjedinjenih Američkih Država“, međutim danas se više ni ne postavlja pitanje da li je najgori.

Danas je jugo egzotična pojava koja privlači puno pažnje, pokreće diskusije i živi život rok zvezde.
Autori ovog dokumentarca će tokom svog putovanja raditi intervjue sa ljudima koji su bili zaslužni za osnivanje Yugo Amerike osamdesetih godina, kao i entuzijastima koji i danas voze juga u Americi, usput pokušavajući da povežu priču Yuga u Americi sa ličnom pričom raspada svoje porodice i zemlje, a takođe, postavljajući pitanje: „ko odlučuje šta je zaista loše“

Kako bi sakupila potreban novac za završetak snimanja filma u Americi, autorska ekipa je pokrenula IndieGoGo crowdfunding kampanju.

Filmska ekipa je sredinom jula stigla u Njujork, odakle je otpočela svoju avanturu.
Nakon obilaska istočne obale i znamenitosti gradova Vašingtona, Baltimora, Kolumbusa i Detroita, sledeća destinacija Yuga je grad Čikago, u kome će ekipa filma imati priliku da upozna i snimi razne srpske kulturne organizacije.

Nakon Čikaga, sledi put u Indijanapolis, Nešvil, pa zatim kroz države Alabama, Misisipi, Louisiana, Texas, New Mexico, Arizona, Nevada sve do Kalifornije i grada Los Anđelesa, gde će Yugo konačno ostvariti svoj Američki san.

Reditelj i autor ovog dokumentarnog filma je pisac i dramaturg Filip Grujić.
Iza produkcijskog tima stoji producentkinja Čarna Vučinić, koja je svoje prvo producentsko ostvarenje imala na dugometražnom prvencu „Da li ste videli ovu ženu“ rediteljskog para Dušana Zorića i Matije Gluščevića koji je premijerno bio prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji (2022) gde je osvojio specijalno priznanje za montažu.

Autorsku ekipu filma čine i direktor fotografije Aleksa Borković, montažerka Kristina Todorović, dizajnerka zvuka Jana Baljak i snimatelji zvuka Aleksandar Blažić i Ivana Finci.

Yugo ide u Ameriku

Fica je bio zmaj.
Imao sam ih 5 komada i svi u extra stanju i nikad me ni jedan nije izdao.
Imao sam i Yugo 45,55,Zastavu 128,Stojadin i svi su sluzili dobro ali Fica je bio posebna prica sto govori i sadasnja cena kao polovnjaka.
Ma dobro, imao sam ga i ja i voleo. Na njemu sam i polagao, razumem ja sve te emocije, ali ako gledamo lakoću vožnje, vozne karakteristike, konfor i mnoge druge stvari naravno da je Yugo bolji.

Godinama unazad na interenetu je moguće pronaći liste koje govore da je Jugo najgori automobil na svetu, ali da li je to zaista tako...

Jugo je automobil koji je definitivno ikona Jugoslavije i nekih starih vremena. Jednostavnijih godina kada je sve bilo prostije i manje, što se naravno oslikavalo i kroz model Jugo. Jugo je automobil koji je proizveden u velikom broju i bio je izvozni proizvod Kragujevca širom sveta, pa čak i u SAD.
Pogledajte prilog 1408798
Iako je uspeo da se progura na svetsko tržište, Jugo nije postigao veliki uspeh i često je bio glavna tema šala i viceva, što je i danas slučaj. Iako je bio „lošijeg“ kvaliteta, Jugo je automobil koji je ipak imao dušu.

Mi se lično ne slažemo sa ovom titulom i smatramo da Jugo nije najgori automobil. Definitivno nije najbolji, ali isto tako nije najgori. Nećemo govoriti koji je najgori automobil jer o tome nije reč, jer ćemo se ovde isključivo fokusirati na „Jugišu“, model koji se kod nas više neće moći preregistrovati.

Jugo je proizveden da bude jeftin i ekonomičan automobil. Iako njegova cena nije bila velika, česti kvarovi dovodili su do toga da njegova poravka bude često skuplja od njegove cene. To je ono što je ovaj auto stavilo na tako loš glas, ali morate priznati da ste svi, posebno nešto stariji, makar jednom u svom životu seli ili vozili Juga.

Sama ta činjenica govor da ovaj automobil nije najgori. Ovo je definitivno jedan od najpopularnijih automobila stare Jugoslavije i to je ono što ga čini velikim. Ovaj automobil bio je ljubimac i miljenik mnogih. Mali, kompaktan jednostavan i sjajan za grad, bio je potpuna suprotnost od sadašnjih automobila.

Još jednom ponavljamo, ovo je automobil koji je imao dušu. Bilo je zadovoljstvo gledati srećne vozače koji uživaju svom Jugu i sređuju ga po svom ukusu. Jugo je smatran kao član porodice i veliki broj ljudi još uvek je vezan za ovaj automobil.

U Americi, Jugo je bio na lošem glasu, ali veliki broj reklama i zadovoljavajući broj prodatih modela govore da je Jugo ipak uspeo da se pokaže u svetu i da bude vožen po različitim putevima (za razliku od nekih automobila za koje se smatra da su bolji). Mnogobrojne Američke reklame to jasno pokazuju.

Automobili su se danas drastično promenili i više nemamo automobil kao što je bio Jugo, ali priznajemo da bismo bili srećni kada bi videli novu, modernu verziju ovog automobila.

M.M.
Ako je izvožen u Ameriku to znači da kakav da je, nije baš toliko loš da bude najgori.
Zaključiti da je neki automobil najgori je vrlo problematično jer kako znati kakvi su neki drugi, lošiji modeli a da ih niste ni vidjeli a kamoli isprobali?
Ako se uzme u obzir gore navedeno, i da pri tome isključimo neke emocionalne veze i vremena , postavlja se pitanje koji je auto stvarno najgori?
Neko ko je ima jugića pa posle vozio neko drugo i sl. mogao bi iz prve ruke dati neku svoju viziju i mišljenje.
Inače i pored velike ponude stranih automobila, jugića i dan-danas još ima na našim putevima.. :)
Kada god ti padnu ovakve sulude ideje da nevalja i sl seti se da se u americi prodavao ko lud za dolare:

jugo1.jpg

Ako izuzmemo simpatije Fića i Peglica su definitivno bili gori, Trabant plastikaner, Zaporožec, a i njegov naslednik Tavria ... ima ih još, sigurno.
Od današnjih recimo ovaj:

Pogledajte prilog 1408854
Moderatoru, blage veze nemaš, ovaj sa slike je genijalno vozilo. To i nije zamišljeno kao pravi automobil zapravo i ne može se porediti s ičim.

Yugo ne može biti najgori automobil jer dan danas poneki još vozu.

Ovako iz glave, moja lista automobila gorih od Yuga.

Dacie iz 1990-ih i početka 2000-ih poput modela " Nova". Ti auti su bili gnjili nakon 5 godina, a prokišnjavali su nakon 5 dana( ili kada bi već pala kiša), i to baš masovno prodiralo.

Peglica ili Fiat 126, izuzetno malo mista, automobil je neprestano podhrtava, tresao se, apsolutno najgori komfor vožnje uopće.

Tristać/FIAT/zASTAVA 1300, iako komforan i dobre motorizacije, antikorozitativna zaštita nije postojala pa je bilo odbačenih gnjilih tristaća već od 10 godina starosti.

Kia Pride, i biti vrlo dobre mehanike ali limarija loša. Kvaliteta izrade nevjerovatno loša, na vozačkim vratima otpala brava a na suvozačkim ručica za otvaranje iznutra, uobičajna slika KIE PRIDE.

Daewoo Matiz, simpatično dizajniran i solidno mjesta u takvoj karoseriji, ali slaba limarija, loša plastika i nejaki motor koji nije mogao niti 100tkm prijeći.

Mercedes Benz Aklasa(prva generacija), vjerovatno najlošiji moderniji automobil koji nema apsolutne niti jedne pozitivne strane. Trulih primjeraka ima na svakom koraku, komfor vožnje nikakav(bolji na skuteru), stalni problemi s mehanikom što se odnosi pogotovo na dizelaše ali nisu ni benzinci dobri. Takodjer tu su i masovni problemi s strujom što bi znalo dovesti do samozapaljenja.

Mercedes Benz Aklasa(prva generacija), vjerovatno najlošiji moderniji automobil koji nema apsolutne niti jedne pozitivne strane. Trulih primjeraka ima na svakom koraku, komfor vožnje nikakav(bolji na skuteru), stalni problemi s mehanikom što se odnosi pogotovo na dizelaše ali nisu ni benzinci dobri. Takodjer tu su i masovni problemi s strujom što bi znalo dovesti do samozapaljenja.
Peglica ili Fiat 126, izuzetno malo mista, automobil je neprestano podhrtava, tresao se, apsolutno najgori komfor vožnje uopće.
A klasu imao moj komsija bio je CDI, kazem imao ga, jer ga je verovatno prodao posto ga ne vidjam duze vreme da vozi.
On je kupio nov i dugo ga je vozio sigurno nekih 20 godina e sad kako ga sluzio to ne znam.

A za peglicu ima moj drugi komsija i vozio sam se par puta, bas je u dobrom stanju ali jedva stajem unutra, on je takodje uzeo nov 1988 godiste.

Tristać/FIAT/zASTAVA 1300, iako komforan i dobre motorizacije, antikorozitativna zaštita nije postojala pa je bilo odbačenih gnjilih tristaća već od 10 godina starosti
Tristac je davno imao moj kum, beli je bio i vozio sam se jednom znam da je dobro isao, a ovako sam pre nedelju dana video jednog narandzastog na otpadu, samo su volan i vrata dobri ovo ostalo....

Back