Da li je jezuitska duhovnost put u prelest i obmane?

Maki!

Elita
Moderator
Poruka
23.651
Jedna od glavnih metoda jezuitske molitve i duhovnosti jeste upotreba mašte i zamišljanja događaja i osobe tokom molitve. Ignacije Lojola, osnivač jezuitskog reda, je u svojim Duhovnim vježbama pisao sljedeće:
"Prva je predvježba predodžba mjesta. Tu valja pripomenuti da će se pri promatranju ili razmišljanju o vidljivome, kao što je promatranje Krista, našega Gospodina, koji je vidljiv, predodžba mjesta sastoji u tom da okom mašte gledam stvarno mjesto gdje se nalazi predmet koji hoću da promatram. Velim stvarno mjesto, kao npr. hram ili goru gdje se nalazi Isus ili naša Gospa, već prema tome što hoću da promatram. Pri razmišljanju o nevidljivu predmetu, kao što su, evo ovdje, grijesi, predodžba će biti u tom da okom mašte gledam i promatram svoju dušu kako je u tom raspadljivom tijelu kao zatvorena u tamnicu, i cijelo svoje biće kao prognano među divlje zvijeri u toj dolini. Kažem: čitavo biće duše i tijela."

"Razgovor. Treba da mislim na Krista, našega Gospodina, kao prisutna, raspeta na križu, i da započnem razgovor s njime te ga pitam kako je on, mada je Stvoritelj, prihvatio to da se učini čovjekom te je od vječnog života dospio do vremenite smrti, da tako umre za moje grijehe. Isto tako, gledajući sebe, treba da se pitam što sam učinio za Krista, što radim za Krista, što treba da od sada učinim za Krista. I videći ga takva i tako razapeta na križu, zaći ću u misli koje mi se prikažu."

Mnogi pravoslavni svetitelji, poput sv. Maksima Ispovjednika, sv. Jovana Lestvičnika, sv. Simeona Novog Bogoslova, sv. Grigorija Sinaita, sv. Ignjatija Brjančaninova, sv. Teofana Zatvornika i drugih, su upozoravali da tokom molitve nema nikakvog rada mašte niti bilo kakvog zamišljanja a da se bilo kakvi prikazi koji nam se prikazuju tokom molitve moraju ignorisati. Naravno jasna je opasnost od zamišljanja tokom molitve jer, kako nam Sveto Pismo prenosi, Satana se prerušava u anđela svjetlosti i vrlo lako može iskoristiti zamišljanja molitvenika da mu se prikaže kao anđeo ili kao svetitelj i zavede ga na stranputicu.

Kakva su vaša mišljenja?

Poslednja izmena:
"Sveta" Terezija Avilska je imala ekstatično, čak i erotsko, iskustvo sa "anđelom":
"Gospodin se udostojao da vidim ovdje nekoliko puta ovo viđenje: vidjela bih pored sebe jednog anđela, s lijeve strane, u tjelesnom obliku, ono što ne običavam vidjeti osim čudom. Premda mi se puno puta ukazuju anđeli, to viđenje Gospodin se udostojao da vidim ovako: nije bio velik nego malen, jako lijep, tako zažarena lica da je bio nalik onim jako uzvišenim anđelima koji izgleda da se svi žare. To mora da su oni koje nazivamo kerubinima, jer im imena ne kazuju.

No dobro vidim da u Nebu postoji razlika od jednih anđela do drugih, te između ovih i onih, da to ne bih znala iskazati. Vidjela sam mu u rukama dugačko zlatno koplje, a na vršku željeza činilo mi se da bijaše malen oganj. Činilo mi se da mi je time nekoliko puta probo srce i da mi je sezalo do utrobe. Sva bi ostala ražarena ljubavlju prema Bogu. Bol bijaše tako velika da me je prisiljavala ispuštati one jecaje. Slast koju mi je pružala ova prevelika bol tako je neizmjerna, da se ne može poželjeti da mine, niti se duša može naslađivati ičim doli Bogom. Nije to tjelesna bol, nego duševna, premda ponešto sudjeluje i tijelo, pa čak i puno. To je tako blago udvaranje koje se vodi između duše i Boga, da usrdno molim njegovu dobrotu neka dade da ga okusi onaj tko bude pomislio da lažem.
"
https://www.bitno.net/vjera/duhovno...atnim-kopljem-nekoliko-mi-je-puta-probo-srce/

О св. Игњатију Лојоли. Несумњиво је да се ради о једном иноватору у духовности. И то позитивном. Духовне вежбе се проводе под надзором нарочитог духовника а не како неки мисле удри машти на вољу. Треба прво разумети католичку духовност.

Prilozi

• DUHOVNE_VJEZBE.pdf
    455,4 KB · Pregleda: 2
"Sveta" Terezija Avilska je imala ekstatično, čak i erotsko, iskustvo sa "anđelom":
"Gospodin se udostojao da vidim ovdje nekoliko puta ovo viđenje: vidjela bih pored sebe jednog anđela, s lijeve strane, u tjelesnom obliku, ono što ne običavam vidjeti osim čudom. Premda mi se puno puta ukazuju anđeli, to viđenje Gospodin se udostojao da vidim ovako: nije bio velik nego malen, jako lijep, tako zažarena lica da je bio nalik onim jako uzvišenim anđelima koji izgleda da se svi žare. To mora da su oni koje nazivamo kerubinima, jer im imena ne kazuju.

No dobro vidim da u Nebu postoji razlika od jednih anđela do drugih, te između ovih i onih, da to ne bih znala iskazati. Vidjela sam mu u rukama dugačko zlatno koplje, a na vršku željeza činilo mi se da bijaše malen oganj. Činilo mi se da mi je time nekoliko puta probo srce i da mi je sezalo do utrobe. Sva bi ostala ražarena ljubavlju prema Bogu. Bol bijaše tako velika da me je prisiljavala ispuštati one jecaje. Slast koju mi je pružala ova prevelika bol tako je neizmjerna, da se ne može poželjeti da mine, niti se duša može naslađivati ičim doli Bogom. Nije to tjelesna bol, nego duševna, premda ponešto sudjeluje i tijelo, pa čak i puno. To je tako blago udvaranje koje se vodi između duše i Boga, da usrdno molim njegovu dobrotu neka dade da ga okusi onaj tko bude pomislio da lažem.
"
https://www.bitno.net/vjera/duhovno...atnim-kopljem-nekoliko-mi-je-puta-probo-srce/
Какво црно еротско искуство?! То само злобни људи могу тако да напишу.

Какве плодове? Оснивала је мале женске манастире.
Njene ekstatične erotizovane vizije. Bože sačuvaj.

Онда је по теби и Песма над песмама еротика. Преиспитај се.
Sveti Oci jasno uče da se Pjesma nad pjesmama ne tumači površno već cjelomudreno.

A kako drugačije opisati njene ljubavne jecaje i uzdahe uz slatki bol?
sado-mazo?
Свети Игњатије Лојолски и света Терезијо Авилска опростите овим грешним хулитељима.
gedo, si normalan bre? ima dijagnoza kome je bol sladak, ako drugom nanosis onako slatko onda si sadista, a ako je tebio slatko kada te boli onda si mazohosta, jel tako?
e, i onda se ta bolest lepi za seks, da bi se najbolje prilepila... trebaju psihoterapije nad vama svima koji zagovarete sm igre, da ne bude posle hitna pomoc, svasta se desi

Ти не признајеш Откривење. Бојкот.
samo nastavi, ljudi neka vide dokle se dogura ako sledis za zapadnjacima, do bludnice iz laznog otkrivenja., placas za sado-mazo, i slatki bol. bicevanje itd:mrgreen:

sve su to zli plodovi LAZNOG OTKRIVENJA, nemo' posle da bude da ja davim sa temom o njemu, sami ste trazili.

Твој проблем је што имаш тај Тасин пљувачки менталитет. Испитуј духовно. Нпр. свети Антун Падовански је доказано светитељ и чудотворац.
O čemu ti pričaš? Lojola nam govori da maštamo tokom molitve i pričamo sa raspetim Hristom koji je prikazan ispred nas. Tereziju probada "anđeo" i ona doživljava ekstazu kao nekakva antička pitija. To duhovni uzori?

Ne na način da Ga zamišljaš pred sobom i maštaš da si u Vitlejemu prije dvije hiljade godina.
masta je fikcija, zapravo izmisljanje, ali oni na krstu uvek imaju Hrista, dok mi imamo samo krst bez Hristove figure, nasladjuju se raspecem, jer znaju da su ga oni i raspeli - Rimljani, lukavi Latini, a ne Jevreji - to je sustina svega, da oni uvek nanovo raspinju Hrista, sto rece apostol Pavle.

Back