Da li je Isus učinio Lazaru uslugu ili ne?

Christadelphian:
kada ga je posle 4 dana vaskrsao.
Gde je bio Lazar u raju, paklu ili mu je duša lutala okolo? Jovan ll:39-44
Poznata su svjedočenja o iskustvima "kliničke smrti" gdje se pet minuta hipoksije halucinogenog mozga smatra dokazom o "životu" poslije smrti.
Prosto rečeno nema veće zablude od toga.
Za razliku od okultnih knjiga i komercjalnih časopisa koje vole o tome špekulirati, Biblija ne teži nikakvom senzacionalizmu.
Ljudi su sljepi po nekim pitanjima i ne uvidjaju tako prostu stvar da su ta iskustva zapravo iskustva živih ljudi, a ne umrlih.
Biblija bilježi nekoliko vračanja u život stvarno umrlih osoba. Sve karakteriše šutnja o stanju poslije smrti. Zašto šutnja? Pa jednostavno se nije imalo što ispričati, jer dok su bili mrtvi nisu bili nigdje. Najviše vremena da se nadoživi svega (a ne samo maglovitih tunela što vode ka svjetlosti) imao je uskrsnuli Lazar. Mogao je bar ispričati kako je ono što je "doživio" teško za opisati. Uostalom nitko ga to nije ni pitao, jer Lazarovi prijatelji i Marta nisu imali predodžbu o besmrtnoj ljudskoj duši.
Nije li zanimljivo kako Biblja o tomne govori. Na najintrigantije pitaje čovječanstva u tako jednosavnoj stvari ne odgovora. Zašto? To je upravo zato što je istima da besmrtna ludska duša ne postoji, a da je prava nada, ona nada u uskrsnuće.

zenzen
 
Nisam vernik i draza mi je teorija da je Lazar bio u stanju klinicke smrti,pa se Isusu namestilo ko kec na deset :lol: Inace kada god se pomene ta tema setim se knjige Vreme cuda,od B.Pekica i jadnog Lazara koji na kraju natera svog slugu da ga spali i pepeo razveje po Maslinovoj gori da ga ne bi vise ozivljavali.
 
Anonymous:
Nisam vernik i draza mi je teorija da je Lazar bio u stanju klinicke smrti,pa se Isusu namestilo ko kec na deset.
To što ti je ta terojija draža, ne mjenja biblijski izvještaj o tom dogadjaju. Nikakva "klinička smrt" nije bila u pitanju, nego leš star ćetiri dana u fazi raspadanja. Marta čak preporučuje Isusu da to ne radi, jer će iz grobnice zaudarati.

(neprijavljeni zenzen)
 
Ne želim ničije lično mišljenje da omalovažim
ali zašto da nešto prihvatamo ili ne na osnovu naših razmišljanja kada nam lepo piše ?
I ne razumem ne vezan za vas sada ovde
zašto se misli da je Hrist glumio nešto
za rad ovog ili onog , da je patio , da je umro i sl.
da bi nam dao primer ???
On je stvarno to preživeo tako kako piše.
Ako ne verujemo onome šta piše onda čemu čitati Pismo .
Onda ispada da je na našu štetu a ne na korist???
Pozdrav
 
Библија је писана комбинацијом алегорија и буквалних записа. Тумачење искључиво једном или другом методом неминовно води у конфузију и јереси. Познато је да секте предњаче у буквалном тумачењу, што уједно представља и најпримитивнији облик приступа Библији. :?
 
MaranAta:
Библија је писана комбинацијом алегорија и буквалних записа. Тумачење искључиво једном или другом методом неминовно води у конфузију и јереси. Познато је да секте предњаче у буквалном тумачењу, што уједно представља и најпримитивнији облик приступа Библији. :?

U stvari je poznato upravo obrnuto :roll: .
 

Back
Top