Da li je Isus prevara?

hm337

Elita
Poruka
19.271
Da čujemo ovde na ovoj temi sve što u Bibliji kad se malo razmisli govori o tome da Isus možda nije ono za šta ga ljudi smatraju

1) ako Isus ima vlast da oprašta grehove (Matej 9.6) a ne oprašta greh onih koji ga razapinju nego moli Oca da to učini da li to znači
a) da on razmišlja u smislu "oprosti im Oče ako možeš jer ja ne mogu"
b) da on time priznaje da ipak nema vlast da oprašta grehove što znači da je lagao da ima
c) da mu je Bog oduzeo tu vlast da oprašta zbog nečega?

2) Isus kad ga optuže da se gradi da je Bog citira Sveto Pismo vadeći dve reči iz konteksta i dajući im tumačenje koje tamo nemaju

Jovan 10,33Odgovoriše mu Jevreji govoreći: za dobro djelo ne bacamo kamenje na te, nego za hulu na Boga, što ti, čovjek budući, gradiš se Bog.
Jovan 10,34Isus im odgovori: ne stoji li napisano u zakonu vašemu: ja rekoh: bogovi ste?

prvo što uočavamo je da on ne priznaje taj zakon kao svoj nego kaže u zakonu vašem a ne u zakonu našem...

na optužbu da se gradi Bogom odgovara citirajući navodni navod iz Biblije da su svi Bogovi...međutim takvog navoda u Starom Zavetu nema...ima samo ovo

Psalam 82,1Bog stade na saboru Božijem, usred bogova izreče sud:
Psalam 82,2"Dokle ćete suditi nepravo, i bezbožnicima gledati ko je ko?
Psalam 82,3Sudite ubogome i siroti, onoga koga gone i ništega pravdajte.
Psalam 82,4Izbavljajte ubogoga i ništega, iz ruke bezbožničke otimajte.
Psalam 82,5Ne poznaše, niti razumješe, hode po tami; zadrmaše se zemlji svi temelji.
Psalam 82,6Rekoh: bogovi ste, i sinovi višnjega svi.
Psalam 82,7Ali ćete kao ljudi pomrijeti, i kao svaki knez pašćete."
Psalam 82,8Ustani, Bože, sudi zemlji; jer su tvoji po našljedstvu svi narodi.

primitivna zloupotreba Svetog Pisma je u pitanju...Bog ili Božji sin bi smislio bolji odgovor na optužbu da se gradi da je Bog

3) Isus kaže
Matej 5,17Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Matej 5,18Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.

iz starozavetnog zakona je skoro sve odbačeno stavljanjem na snagu novog....kako onda nije nestalo ni jedno slovce iz njega?
dakle ili je Isus lagao u Matej 5.17 ili su njegovi sledbenici samoinicijativno sve promenili

4) Isus kaže za Jovana Krstitelja da je prorok i da je Ilija koji će doći

Matej 11,12A od vremena Jovana Krstitelja dosad carstvo nebesko na silu se uzima, i siledžije dobijaju ga.
Matej 11,13Jer su svi proroci i zakon proricali do Jovana.
Matej 11,14I ako hoćete vjerovati, on je Ilija što će doći.

Luka 7,28Jer vam kažem: nijedan između rođenijeh od žena nije veći prorok od Jovana krstitelja; a najmanji u carstvu Božijemu veći je od njega.

Jovan izričito negira da je prorok i da je Ilija

Jovan 1,19I ovo je svjedočanstvo Jovanovo kad poslaše Jevreji iz Jerusalima sveštenike i Levite da ga zapitaju: ko si ti?
Jovan 1,20I on prizna, i ne zataja, i prizna: ja nijesam Hristos.
Jovan 1,21I zapitaše ga: ko si dakle? Jesi li Ilija? I reče: nijesam. Jesi li prorok? I odgovori: nijesam.

ko laže Jovan ili Isus?

uzgred ako su kako kaže Isus svi proroci proricali za period do Jovana onda Isus nije prorečen ni u jednom od onih navodnih proročanstava o njemu u SZ

... Isus možda nije ono za šta ga ljudi smatraju

Ништа не схваташ,
Господ наш Исус Христос Син Божији, јесте оно за шта га ми сматрамо већ 2 хиљаде година.

За нас је то стварно.
Кад то схватиш, биће ти много тога јасније,
и престаћеш да анализираш оно што се не анализира.

5) Isus na početku misije nema pojma da je njegova misija namenjena za ceo svet...kao Bog ili Božji sin on bi to znao...ovako on je uveren da je poslat samo da vrati na pravi put Izraelce

Isus sam kaže
Matej 15,24A on odgovarajući reče: ja sam poslan samo k izgubljenijem ovcama doma Izrailjeva.

znači u početku nije bilo u planu da Isus bude išta drugo do lokalni jevrejski Mesija

dalje on imenuje 12 apostola svaki da predstavlja i vlada jednim od 12 plemena Izraela

Luka 22,30Da jedete i pijete za trpezom mojom u carstvu mojemu, i da sjedite na prijestolima i sudite nad dvanaest koljena Izrailjevijeh.
Luka 22,31Reče pak Gospod: Simone! Simone! evo vas ište sotona da bi vas činio kao pšenicu.

da je hrišćanstvo planirano kao svetski pokret, postojao bi po jedan apostol za svaki narod koji će primiti hrišćanstvo...ili mislite da su samo Jevreji svojom genetikom dostojni da budu apostoli?

dakle Isus ne zna opseg svoje misije...

6) Isus daje proročanstvo o poslednjim vremenima i svom drugom dolasku sa naglaskom da će to doživeti neki od tih koji ga tamo slušaju

Matej 16,28Zaista vam kažem: imaju neki među ovima što stoje ovdje koji neće okusiti smrti dok ne vide sina čovječijega gdje ide u carstvu svojemu.

Luka 21,20A kad vidite da Jerusalim opkoli vojska onda znajte da se približilo vrijeme da opusti.
Luka 21,21Tada koji budu u Judeji neka bježe u gore, i koji budu u gradu neka izlaze napolje; i koji su napolju neka ne ulaze u njega:
Luka 21,22Jer su ovo dani osvete, da se izvrši sve što je napisano.
Luka 21,23Ali teško trudnima i dojilicama u te dane! Jer će biti velika nevolja na zemlji, gnjev na ovom narodu.
Luka 21,24I pašće od oštrica mača, i odvešće se u ropstvo po svijem narodima; i Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabožaca.
Luka 21,25I biće znaci u suncu i u mjesecu i u zvijezdama; i ljudima na zemlji tuga od smetnje i od huke morske i valova.
Luka 21,26Ljudi će umirati od straha i od čekanja onoga što ide na zemlju; jer će se i sile nebeske pokrenuti.
Luka 21,27I tada će ugledati sina čovječijega gdje ide na oblacima sa silom i slavom velikom.
Luka 21,28A kad se počne ovo zbivati, gledajte i podignite glave svoje; jer se približuje izbavljenje vaše.
Luka 21,29I kaza im priču: gledajte na smokvu i na sva drveta;
Luka 21,30Kad vidite da već potjeraju, sami znate da je blizu ljeto.
Luka 21,31Tako i vi kad vidite ovo da se zbiva, znajte da je blizu carstvo Božije.
Luka 21,32Zaista vam kažem da ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude.

O kakvom Bogu ili Božijem sinu ili proroku pričamo ako je ovako puno promašio u jedinom konkretnom proročanstvu koje daje?

O kakvom Bogu ili Božijem sinu ili proroku pričamo ako je ovako puno promašio u jedinom konkretnom proročanstvu koje daje?
Ja mislim da si ti preopterećen da dokažeš da Bog ne postoji i da je religija laž ili da bar izazoveš sumnju u sve to kod ljudi koji su verujući. Kao da ti je pomalo krivo što ne veruješ pa to izaziva nestabilnost u tebi.

Poslednja izmena:
Da čujemo ovde na ovoj temi sve što u Bibliji kad se malo razmisli govori o tome da Isus možda nije ono za šta ga ljudi smatraju

1) ako Isus ima vlast da oprašta grehove (Matej 9.6) a ne oprašta greh onih koji ga razapinju nego moli Oca da to učini da li to znači
b) da on time priznaje da ipak nema vlast da oprašta grehove što znači da je lagao da ima
d) On im je već oprostio i moli Oca da i Otac oprosti.

7) Isus daje garanciju da će oni koji veruju u njega činiti dela i veća od njegovih, da će im Bog i on dati sve što zatraže u ime Isusa

Jovan 14,12Zaista, zaista vam kažem: koji vjeruje mene, djela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovijeh tvoriti; jer ja idem k ocu svojemu;
Jovan 14,13I šta god zaištete u oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi otac u sinu.
Jovan 14,14I ako što zaištete u ime moje, ja ću učiniti.

nit je neko od njegovih sledbenika tvorio veća dela od njega, nit je tačno da se ispunjava šta god zaište čovek u njegovo ime od Oca ili od njega...

i šta znači tražiti u ime Isusa? čovek može samo u svoje ime da traži...
zašto bi Bog ili Božji sin dao da se njegovo ime koristi u magijske svrhe da se praktično naređuje Bogu šta da člini? obećanje ludom radovanje

2) Isus kad ga optuže da se gradi da je Bog citira Sveto Pismo vadeći dve reči iz konteksta i dajući im tumačenje koje tamo nemaju

Jovan 10,33Odgovoriše mu Jevreji govoreći: za dobro djelo ne bacamo kamenje na te, nego za hulu na Boga, što ti, čovjek budući, gradiš se Bog.
Jovan 10,34Isus im odgovori: ne stoji li napisano u zakonu vašemu: ja rekoh: bogovi ste?

prvo što uočavamo je da on ne priznaje taj zakon kao svoj nego kaže u zakonu vašem a ne u zakonu našem...

na optužbu da se gradi Bogom odgovara citirajući navodni navod iz Biblije da su svi Bogovi...međutim takvog navoda u Starom Zavetu nema...ima samo ovo

Psalam 82,1Bog stade na saboru Božijem, usred bogova izreče sud:
Psalam 82,2"Dokle ćete suditi nepravo, i bezbožnicima gledati ko je ko?
Psalam 82,3Sudite ubogome i siroti, onoga koga gone i ništega pravdajte.
Psalam 82,4Izbavljajte ubogoga i ništega, iz ruke bezbožničke otimajte.
Psalam 82,5Ne poznaše, niti razumješe, hode po tami; zadrmaše se zemlji svi temelji.
Psalam 82,6Rekoh: bogovi ste, i sinovi višnjega svi.
Psalam 82,7Ali ćete kao ljudi pomrijeti, i kao svaki knez pašćete."
Psalam 82,8Ustani, Bože, sudi zemlji; jer su tvoji po našljedstvu svi narodi.

primitivna zloupotreba Svetog Pisma je u pitanju...Bog ili Božji sin bi smislio bolji odgovor na optužbu da se gradi da je Bog
Šta je ovdje van konteksta i pogrešno citirano?

3) Isus kaže
Matej 5,17Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Matej 5,18Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.

iz starozavetnog zakona je skoro sve odbačeno stavljanjem na snagu novog....kako onda nije nestalo ni jedno slovce iz njega?
dakle ili je Isus lagao u Matej 5.17 ili su njegovi sledbenici samoinicijativno sve promenili
Fino piše da je došao da ispuni Zakon. Dakle Zakon sa svojim obredima i ritualima više nije aktuelan ali ostaje u svim hrišćanskim Pismima i nije odbačen već je sačuvan kao bogonadahnuti spis.

Tebi je Isus prevara jer ne razumes Bozju rec ?
Isus je dokaano Bozji Sin

4) Isus kaže za Jovana Krstitelja da je prorok i da je Ilija koji će doći

Matej 11,12A od vremena Jovana Krstitelja dosad carstvo nebesko na silu se uzima, i siledžije dobijaju ga.
Matej 11,13Jer su svi proroci i zakon proricali do Jovana.
Matej 11,14I ako hoćete vjerovati, on je Ilija što će doći.

Luka 7,28Jer vam kažem: nijedan između rođenijeh od žena nije veći prorok od Jovana krstitelja; a najmanji u carstvu Božijemu veći je od njega.

Jovan izričito negira da je prorok
Negira njihova provocirajuća pitanja. Sam za sebe kaže da je glas vapijućeg u pustinji i više od toga.

i da je Ilija

Jovan 1,19I ovo je svjedočanstvo Jovanovo kad poslaše Jevreji iz Jerusalima sveštenike i Levite da ga zapitaju: ko si ti?
Jovan 1,20I on prizna, i ne zataja, i prizna: ja nijesam Hristos.
Jovan 1,21I zapitaše ga: ko si dakle? Jesi li Ilija? I reče: nijesam. Jesi li prorok? I odgovori: nijesam.
Jer su ga pitali da li je bukvalni Ilija u smislu reinkarnacije Ilije što on zaista nije ni bio. Sv. Jovan je bio u duhu i sili Ilijinoj ali nije bio reinkarnirani Ilija.

ko laže Jovan ili Isus?
Ni Jovan ni Hristos.

uzgred ako su kako kaže Isus svi proroci proricali za period do Jovana onda Isus nije prorečen ni u jednom od onih navodnih proročanstava o njemu u SZ
Pojasni.

8) Isus najavljujući zadnja vremena koja samo što nisu ističe da će zvezde popadati s neba

Matej 24,29I odmah će po nevolji dana tijeh sunce pomrčati, i mjesec svoju svjetlost izgubiti, i zvijezde s neba spasti, i sile nebeske pokrenuti se.

ista tema padanja zvezdi sa neba na Zemlju postoji i u Otkrivenju koje je prema vernicima Jovanu Bogoslovu otkrio Isus
Otkrivenje 6,13I zvijezde nebeske padoše na zemlju kao što smokva odbacuje pupke svoje kad je veliki vjetar zaljulja.

mi danas znamo da zvezde ne mogu da popadaju s neba na zemlju jer one nisu svetiljke na nebeskom svodu
a Isus koji je pretendovao da je Bog ili Božji Sin to nije znao

8b)
Matej 24,35Nebo i zemlja proći će, ali riječi moje neće proći.
Zemlja može da prođe i nestane, a nebo ne može...on proriče da će njegove reči nadživeti nebo tj. kosmos... kao i drugi ljudi tog doba on nema shvatanje da je kosmos mnogo veći od naše planete...

9) parabola o sejaču je odlična...samo je Isus ne razume jer pogrešno objašnjenje daje

„Drugu priču kaza im govoreći: Carstvo je nebesko kao čovek koji poseja dobro seme u polju svom, A kad ljudi pospaše, dođe njegov neprijatelj i poseja kukolj po pšenici, pa otide. A kad niče usev i rod donese, onda se pokaza kukolj. (Evanđelje po Mateju, 13:24-26)

Po meni njiva je ljudsko srce, pšenica je ljubav, kukolj je sujeta. Ljubav seje Bog, a sujetu đavo. Trebamo se čuvati da nam đavo ne usadi sujetne i grešne misli i njima uguši ljubav koju je Bog posejao u nama. Preispitujmo stalno naše misli i osećanja da vidimo da li su plod ljubavi ili plod sujete. Uvek se pitajmo zašto nešto želimo ili ne želimo, zašto nešto mislimo. Ako je uzrok sujeta onda odbacimo tu misao ili osećanje. Plevimo na vreme vrt svog srca odstranjujući iz korena svaki oblik sujete. Tako ćemo zadobiti carstvo nebesko.

„Tada dođoše sluge domaćinove i rekoše mu: Gospodaru! Nisi li ti dobro seme sejao na svojoj njivi? Otkuda dakle kukolj? A on reče im: Neprijatelj čovek to učini. A sluge rekoše mu: Hoćeš li dakle da idemo da ga počupamo?A on reče: Ne; da ne bi čupajući kukolj počupali zajedno s njime pšenicu. Ostavite neka raste oboje zajedno do žetve; i u vreme žetve reći ću žeteocima: Saberite najpre kukolj, i svežite ga u snoplje da ga sažežem; a pšenicu svezite u žitnicu moju. „. (Evanđelje po Mateju, 13:27-30)

Ljubav I sujeta su isprepletane u srcu kao motivacija za misli I dela. Ako bi se čupala sujeta onda bi se neminovno počupala i ljubav, i čovek bi ostao bez motivacije za bilo šta. Neka čovek zato živi normalno a kad umre onaj deo njega koji tvori ljubav će otići Bogu a onaj deo koji tvori sujetu će biti uništen.

Međutim Isusovo objašnjenje je drugačije:

“A njiva je svet; a dobro seme sinovi su carstva, a kukolj sinovi su zla; A neprijatelj koji ga je posejao jeste đavo; a žetva je posledak ovog veka; a žeteoci su anđeli.Kao što se dakle kukolj sabira, i ognjem sažiže, tako će biti na kraju ovog veka. Poslaće Sin čovečiji anđele svoje, i sabraće iz carstva Njegovog sve sablazni i koji čine bezakonje. I baciće ih u peć ognjenu: onde će biti plač i škrgut zuba. Tada će se pravednici zasjati kao sunce u carstvu Oca svog. “„. (Evanđelje po Mateju, 13:38-43)

Prema bukvallističkom Isusovom shvatanju ove parabole ljudi su već nastankom ili seme dobra ili seme zla. Svako seme ima svoju prirodu i ne može iz semena kukolja da nikne pšenica ni iz semena pšenice da nikne kukolj. Ja ne verujem da je čovekovo bivstvo predodređeno I da se čovek ne može promeniti. Smatram da svako, ako radi na sebi čisteći se od sujete I negujući ljubav može da bude dobar čovek. Kad bi to bilo predodređeno, život bi bio besmislen. Borba dobra I zla nje između dobrih I zlih ljudi, nego unutar svakog čoveka void se borba između njegove sujete I ljubavi. Nekad se pitam da li možda Isusove priče potiču iz mistične sekte čiji je član bio i gde je obučavan za svoju misiju, a objašnjenja su njegova i ne pogađaju uvek tačno u metu. Ili je možda pisac Jevanđelja stavio Isusu u usta svoje crno belo tumačenje ili je Isus namerno sakrio dublji smisao parabole o sejaču i njivi.

Ovo Isusovo tumačenje je crno belo i primitivno....zvuči kao da Isus nije razumeo svoju parabolu...možda i nije bila njegova...možda je samo preneo priču koju je naučio od svojih učitelja a koju nije razumeo..Bog ili Božji sin a ne razume priču koju priča???

10) To kako đavo kuša Isusa je smešno lako...kušanje da budeš Mesija mora biti mnogo mnogo teže od ovoga...ja sam imao 9 meseci danonoćnih napada demona samo da odbranim svoju dušu da mi je ne uzmu a Isus sa ovom zajebancijom od testa prošao kao Mesija..

pretvori kamenje u hleb... neću kaže on uz pošalicu
skoči sa crkve....neću kaže on uz pošalicu
pokloni mi se...neću kaže on..samo se Bogu klanjam

ovo nije kušanje...ako je ovo svo kušanje koje je Isus prošao ne bih ga postavio ni za predsednika mesne zajednice a ne za Mesiju

Matej 4,1Tada Isusa odvede Duh u pustinju da ga đavo kuša.
Matej 4,2I postivši se dana četrdeset i noći četrdeset, napošljetku ogladnje.
Matej 4,3I pristupi k njemu kušač i reče: ako si sin Božij, reci da kamenje ovo hljebovi postanu.
Matej 4,4A on odgovori i reče: pisano je: ne živi čovjek o samom hljebu, no o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božijih.
Matej 4,5Tada odvede ga đavo u sveti grad i postavi ga navrh crkve;
Matej 4,6Pa mu reče: ako si sin Božij, skoči dolje, jer u pismu stoji da će anđelima svojijem zapovjediti za tebe, i uzeće te na ruke, da gdje ne zapneš za kamen nogom svojom.
Matej 4,7A Isus reče njemu: ali i to stoji napisano: nemoj kušati Gospoda Boga svojega.
Matej 4,8Opet ga uze đavo i odvede ga na goru vrlo visoku, i pokaza mu sva carstva ovoga svijeta i slavu njihovu;
Matej 4,9I reče mu: sve ovo daću tebi ako padneš i pokloniš mi se.
Matej 4,10Tada reče njemu Isus: idi od mene, sotono; jer stoji napisano: Gospodu Bogu svojemu poklanjaj se i njemu jedino služi.
Matej 4,11Tada ostavi ga đavo, i gle, anđeli pristupiše i služahu mu.

11) zašto Isus čini čuda? iz ljubavi i da pomogne ljudima ili da se pokaže kao Mesija..ako hoćeš da proceniš čoveka dal je dobar sve je u motivu zbog koga radi nešto...ili je motiv ljubav ili gordost...

Matej 8,16A u veče dovedoše k njemu bijesnijeh mnogo, i izgna duhove riječju, i sve bolesnike iscijeli:
Matej 8,17Da se zbude što je kazao Isaija prorok govoreći: on nemoći naše uze i bolesti ponese.

Isus čini čuda da se pokaže da je Mesija
recimo da je Isus Bog ili Božji sin......zar ne bi bilo nepravedno da izleči samo one koje odabere na svom putovanju ako može da pucne prstima i ukine bolesti svima? što je tih nekoliko desetina ljudi koje je izlečio izlečenje zavređivalo više od stotina miliona tadašnjih i 8 ili 9 milijardi sadašnjih ljudi...mislim ok Bog si imaš moć da lečiš... pa izleči sve... ukini bolesti ako ti je motiv ljubav

d) On im je već oprostio i moli Oca da i Otac oprosti.
zamisli da veštačka inteligencija prati ponašanje korisnika na forumu i daje banove...ti si mod i možeš da ukineš ban i sad zamisli da ti kao moderator daš i meni vlast da opraštam prestupe na forumu..i robivek krene da me psuje a veštačka inteligenicja mu automatski da ban i ja poništim ban jer imam ovlašćenje da ga poništim...što bih ja molio tebe da i ti poništiš ban robiveku? ja ili imam ovlašćenje da ukidam ban ili nemam..ako imam ne treba mi da molim za tvoju intervenciju

3) Isus kaže

Navedeno je,,,, dok se sve ne izvrsi,,,, izgleda da se sve izvrsilo njegovom smrcu tako da je promjenjen zakon.

8) Isus najavljujući zadnja vremena koja samo što nisu ističe da će zvezde popadati s neba

Matej 24,29I odmah će po nevolji dana tijeh sunce pomrčati, i mjesec svoju svjetlost izgubiti, i zvijezde s neba spasti, i sile nebeske pokrenuti se.

ista tema padanja zvezdi sa neba na Zemlju postoji i u Otkrivenju koje je prema vernicima Jovanu Bogoslovu otkrio Isus
Otkrivenje 6,13I zvijezde nebeske padoše na zemlju kao što smokva odbacuje pupke svoje kad je veliki vjetar zaljulja.

mi danas znamo da zvezde ne mogu da popadaju s neba na zemlju jer one nisu svetiljke na nebeskom svodu
a Isus koji je pretendovao da je Bog ili Božji Sin to nije znao

8b)
Matej 24,35Nebo i zemlja proći će, ali riječi moje neće proći.
Zemlja može da prođe i nestane, a nebo ne može...on proriče da će njegove reči nadživeti nebo tj. kosmos... kao i drugi ljudi tog doba on nema shvatanje da je kosmos mnogo veći od naše planete...
Meteori, meteoriti se nazivaju zvijezde padalice. Zvijezde jesu svjetiljke na kosmickom nebu.
Nebo se vecinom definise kao Zemljina atmosfera, oblaci, plavo nebo, sto znaci da ako nestane Zemlja nestace i njeno nebo.

Back