- Poruka
- 520
Ovde je nsto slicno na engleskom jeziku...http://www.garyhabermas.com/books/historicaljesus/historicaljesus.htm
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pa nemam je na netu imala sam tu knjigu davno, nema citat nego celo poglavlje gde pise hriscanstvo prvog veka
o Isusu Hristu se govorilo normalno kao istorijskoj licnosti
a moze se naci na netu koji istoricari su jos pisali o njemu
evo nasla sam nesto na hrvatskom
Istražite povijesne dokaze koji pokazuju da je Isus doista postojao. Josip Flavije i Tacit, dva ugledna povjesničara koja su živjela u prvom stoljeću, a nisu bili kršćani, spomenuli su Isusa Krista kao povijesnu ličnost. Opisujući kako je rimski car Neron optužio kršćane za požar koji je 64. n. e. poharao Rim, Tacit je napisao: “Neron je podmetnuo krivce i najprobranijim kaznama udario na one koje je svjetina, omražene zbog njihovih sramotnih djela, nazivala kršćanima. Tvorac njihova imena Krist za Tiberijeve je vladavine od prokuratora Poncija Pilata kažnjen smrtnom kaznom” (Anali, preveo Josip Miklić, Matica hrvatska, 2006, stranice 623-624).
Komentirajući činjenicu da su povjesničari iz prvog i drugog stoljeća govorili o Isusu i prvim kršćanima, Encyclopaedia Britannica, izdanje iz 2002, navodi: “Ti neovisni izvještaji pokazuju da u staro doba čak niti protivnici kršćanstva nisu sumnjali u to da je Isus povijesna osoba. To se prvi put, i to bez nekog čvrstog temelja, počelo osporavati krajem 18, tijekom 19. i početkom 20. stoljeća.” Godine 2002. u uvodniku lista The Wall Street Journal pisalo je: “Većina učenjaka, izuzev nekolicine ateista, već je prihvatila Isusa Nazarećanina kao povijesnu osobu.”
Ovde je nsto slicno na engleskom jeziku...http://www.garyhabermas.com/books/historicaljesus/historicaljesus.htm
ovo je verska stranica koja ne može biti merodavna kao što ne može biti merodavna stranica npr. koja podržava spiritizam a da to nije dokazano
iz ovih tekstova se izvlači kontekst koji ostaje kao naađanje a nikakvi dokazi o postojanju dotične "ličnosti" ne postoji
a iz kojih je ovo izvora, nisi navela ?
E, okacila sam ti i link iz wikipedia-e, pa citaj - ako mozes na engleskom da citas...
I citirala sam ti link, gde je poznati naucnik rekao -
"He certainly existed, as virtually every competent scholar of antiquity, Christian or non-Christian, agrees"
Prevod na srpski : "On je sasvim sigurno postojao, kao sto bi se svaki kompetentni istrazivac antike - hriscanin ili ne-hriscanin, slozio "
Istrazuj dalje...
pa pisu ti izvori
Tacit istoricar sta je rekao pa Encyclopaedia Britannica
Josif Flavije citiran
nadju se istoricari prvog veka
pisali su o Isusu
wikipedija nije merodavna da iza nje zastupaš svoje koncepte, tu može da piše bilo ko i kako želi
wikipedija nije merodavna da iza nje zastupaš svoje koncepte, tu može da piše bilo ko i kako želi
samo ti meni citiraj od Tacita i Flavija šta su rekli i nema problema
nacicu sve sto mogu u vezi Isusasamo ti meni citiraj od Tacita i Flavija šta su rekli i nema problema
O svasta, citirala sam ti prvu fus notu........
A pogledaj i prvih 10 fus nota..... to je tacno iz kojih knjiga su podaci ^^
Dakle, postojanje Isusa sa istorijske tacke gledisa vise niko ne dovodi u pitanje - cak ni istoricari ne ^^
- - - - - - - - - -
Zasto ti je tako strasno razbijanje iluzije da Isus mozda nije ni hodao ovom zemljom ?
Jel imas mozda neke strasne grehe ili ? ^^

nacicu sve sto mogu u vezi Isusa
- - - - - - - - - -
▪ Isusa je po imenu spomenulo nekoliko svjetovnih pisaca koji su živjeli nedugo nakon njega. Među njima je bio Kornelije Tacit, koji je bilježio povijest Rimskog Carstva. Prema njegovim zapisima, širile su se glasine da je car Neron odgovoran za požar koji je 64. godine poharao Rim. Tacit kaže da je Neron pokušao svaliti krivnju na skupinu ljudi koje se nazivalo kršćanima. Napisao je: “Tvorac njihova imena Krist za Tiberijeve je vladavine od prokuratora Poncija Pilata kažnjen smrtnom kaznom” (Anali, XV, 44, preveo Josip Miklić, Matica hrvatska, 2006, stranice 623-624).
Židovski povjesničar Josip Flavije također je spomenuo Isusa. Učinio je to kad je opisivao događaje koji su se zbili nedugo nakon što je otprilike 62. godine umro Fest, rimski upravitelj Judeje, a prije nego što je na njegovo mjesto došao Albin. Napisao je da je veliki svećenik Anan (Ana) “okupio suce Sudbenog vijeća i pred njih doveo čovjeka po imenu Jakov, koji je bio brat Isusa zvanog Krist, a i neke druge ljude” (Židovske starine, 20. knjiga, 9. poglavlje, 7. odlomak [200]).
"Vatikan nikada nije potvrdio autentičnost pokrova, ali je 2009. godine vatikanski istraživač rekao da bledi natpis na platnu dokazuje da je Isus bio umotan u njega posle raspeća."
i kome sad verovati, Vatikanu ili istraživaču?
a reci mi, zašto je za ovu istorijsko-religijsku lličnost 'toliko podataka', da maltene mora da se traži 'ispod kamena' ?
ako je evidentno, podaci o Isusu trebali biti kao na dlanu jer takav lik koji je prošao "istoriju" kao začetnik hrišćanstva,
zar je potrebno ovoliko njegovo dokazivanje ?

a reci mi, zašto je za ovu istorijsko-religijsku lličnost 'toliko podataka', da maltene mora da se traži 'ispod kamena' ?
ako je evidentno, podaci o Isusu trebali biti kao na dlanu jer takav lik koji je prošao "istoriju" kao začetnik hrišćanstva,
zar je potrebno ovoliko njegovo dokazivanje ?
Tema je za sve one koji veruju da u naseg Gospoda Isusa Hrista, i u Boga Oca, Boga Sina i Bozjed Duha (Svetog Duha).
Isus Hristos je drugo lice Bozanstva, i dosao na Zemlju iz 3 razloga:
- da iskupi grehe ljudi svojim bezgresnim zivotom i smrcu na krstu
-da nam pokaze primer svoim zivotom kao da se branimo od greha i sluzimo Bogu
-da nam pomogne da vidimo Boga
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovo nije tema za sve one koji sumnjaju u bozanstvo Isusa Hrista.
Ovo je temo o kojoj ce se raspravljati o TAJNI UTELOVLJENJA , i razmenjivati nasa razmisljanja o tome.
Stoga koristim pravo ovog pdf-a, da mi koji verujemo u ISUSA HRISTA BOGA mozemo bez smetanje da pricamo o tome i hrabrimo se stihovima iz Biblije!![]()
mora biti tajna da se ne razotkrije