Da li je Isus Hristos Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme lekmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa nemam je na netu imala sam tu knjigu davno, nema citat nego celo poglavlje gde pise hriscanstvo prvog veka
o Isusu Hristu se govorilo normalno kao istorijskoj licnosti

a moze se naci na netu koji istoricari su jos pisali o njemu

evo nasla sam nesto na hrvatskom

Istražite povijesne dokaze koji pokazuju da je Isus doista postojao. Josip Flavije i Tacit, dva ugledna povjesničara koja su živjela u prvom stoljeću, a nisu bili kršćani, spomenuli su Isusa Krista kao povijesnu ličnost. Opisujući kako je rimski car Neron optužio kršćane za požar koji je 64. n. e. poharao Rim, Tacit je napisao: “Neron je podmetnuo krivce i najprobranijim kaznama udario na one koje je svjetina, omražene zbog njihovih sramotnih djela, nazivala kršćanima. Tvorac njihova imena Krist za Tiberijeve je vladavine od prokuratora Poncija Pilata kažnjen smrtnom kaznom” (Anali, preveo Josip Miklić, Matica hrvatska, 2006, stranice 623-624).

Komentirajući činjenicu da su povjesničari iz prvog i drugog stoljeća govorili o Isusu i prvim kršćanima, Encyclopaedia Britannica, izdanje iz 2002, navodi: “Ti neovisni izvještaji pokazuju da u staro doba čak niti protivnici kršćanstva nisu sumnjali u to da je Isus povijesna osoba. To se prvi put, i to bez nekog čvrstog temelja, počelo osporavati krajem 18, tijekom 19. i početkom 20. stoljeća.” Godine 2002. u uvodniku lista The Wall Street Journal pisalo je: “Većina učenjaka, izuzev nekolicine ateista, već je prihvatila Isusa Nazarećanina kao povijesnu osobu.”

a iz kojih je ovo izvora, nisi navela ?

Sada sam bas istrazivala po netu - i zanimljivo je da niko ne opovrgava postojanje Isusa kao istorijske figure.
Jel mozes da citas engleski ?

In a 2011 review of the state of modern scholarship, Bart Ehrman (a secular agnostic) wrote:

"He certainly existed, as virtually every competent scholar of antiquity, Christian or non-Christian, agrees"

B. Ehrman, 2011 Forged : writing in the name of God ISBN 978-0-06-207863-6. page 285

jedino,u istoriji je ostao zapamcen kao - sledbenik Jovana Krstitelja ...

Jovan Krstitelj je za vreme zivota bio poznatiji od Isusa. Krstavao je mnoge - i Isusa - i imao je svoje sledbenike...

- - - - - - - - - -

http://en.wikipedia.org/wiki/Historicity_of_Jesus#cite_note-Ehrman285-1

to je 1. fus nota sa ovog linka

ovo je verska stranica koja ne može biti merodavna kao što ne može biti merodavna stranica npr. koja podržava spiritizam a da to nije dokazano
iz ovih tekstova se izvlači kontekst koji ostaje kao naađanje a nikakvi dokazi o postojanju dotične "ličnosti" ne postoji

E, okacila sam ti i link iz wikipedia-e, pa citaj - ako mozes na engleskom da citas...

I citirala sam ti link, gde je poznati naucnik rekao -

"He certainly existed, as virtually every competent scholar of antiquity, Christian or non-Christian, agrees"

Prevod na srpski : "On je sasvim sigurno postojao, kao sto bi se svaki kompetentni istrazivac antike - hriscanin ili ne-hriscanin, slozio "

Istrazuj dalje...

E, okacila sam ti i link iz wikipedia-e, pa citaj - ako mozes na engleskom da citas...

I citirala sam ti link, gde je poznati naucnik rekao -

Prevod na srpski : "On je sasvim sigurno postojao, kao sto bi se svaki kompetentni istrazivac antike - hriscanin ili ne-hriscanin, slozio "

Istrazuj dalje...

wikipedija nije merodavna da iza nje zastupaš svoje koncepte, tu može da piše bilo ko i kako želi

- - - - - - - - - -

pa pisu ti izvori
Tacit istoricar sta je rekao pa Encyclopaedia Britannica
Josif Flavije citiran

nadju se istoricari prvog veka
pisali su o Isusu

samo ti meni citiraj od Tacita i Flavija šta su rekli i nema problema

wikipedija nije merodavna da iza nje zastupaš svoje koncepte, tu može da piše bilo ko i kako želi

O svasta, citirala sam ti prvu fus notu........

A pogledaj i prvih 10 fus nota..... to je tacno iz kojih knjiga su podaci ^^

Dakle, postojanje Isusa sa istorijske tacke gledisa vise niko ne dovodi u pitanje - cak ni istoricari ne ^^

- - - - - - - - - -

Zasto ti je tako strasno razbijanje iluzije da Isus mozda nije ni hodao ovom zemljom ?

Jel imas mozda neke strasne grehe ili ? ^^

samo ti meni citiraj od Tacita i Flavija šta su rekli i nema problema
nacicu sve sto mogu u vezi Isusa

- - - - - - - - - -

▪ Isusa je po imenu spomenulo nekoliko svjetovnih pisaca koji su živjeli nedugo nakon njega. Među njima je bio Kornelije Tacit, koji je bilježio povijest Rimskog Carstva. Prema njegovim zapisima, širile su se glasine da je car Neron odgovoran za požar koji je 64. godine poharao Rim. Tacit kaže da je Neron pokušao svaliti krivnju na skupinu ljudi koje se nazivalo kršćanima. Napisao je: “Tvorac njihova imena Krist za Tiberijeve je vladavine od prokuratora Poncija Pilata kažnjen smrtnom kaznom” (Anali, XV, 44, preveo Josip Miklić, Matica hrvatska, 2006, stranice 623-624).

Židovski povjesničar Josip Flavije također je spomenuo Isusa. Učinio je to kad je opisivao događaje koji su se zbili nedugo nakon što je otprilike 62. godine umro Fest, rimski upravitelj Judeje, a prije nego što je na njegovo mjesto došao Albin. Napisao je da je veliki svećenik Anan (Ana) “okupio suce Sudbenog vijeća i pred njih doveo čovjeka po imenu Jakov, koji je bio brat Isusa zvanog Krist, a i neke druge ljude” (Židovske starine, 20. knjiga, 9. poglavlje, 7. odlomak [200]).

O svasta, citirala sam ti prvu fus notu........

A pogledaj i prvih 10 fus nota..... to je tacno iz kojih knjiga su podaci ^^

Dakle, postojanje Isusa sa istorijske tacke gledisa vise niko ne dovodi u pitanje - cak ni istoricari ne ^^

- - - - - - - - - -

Zasto ti je tako strasno razbijanje iluzije da Isus mozda nije ni hodao ovom zemljom ?

Jel imas mozda neke strasne grehe ili ? ^^

sve to je samo nagađenje kao što je velika polemika u vezi torinskog platna i njenog izučavanja
ali opet, kao što rekoh malopre, ima li nekakvih podataka o životu Isusa Hrista od svoje dvanaeste do tridesete godine ?

Evo ti ovaj video... Ne znam sta se sve prica na njemu - ali kako sam pricitala u opisu:

Cetiri kompetentna coveka- naucnika i profesora imaju tributu na tu temu - Da li je Isus zaista ziveo na zemlji ?

Sada , neki zastupaju i tvoju teoriju-da je to izmisljotima ... Pogledaj video,ako te interesuje, pa donesi zakljucak za sebe^^

Niko te ne tera nista da verujes - svako treba da utvrdi istinu za sebe :)

Isus je rekao ucenicima :

"... i propovedace se ovo evandjenje po svemu svetu"

Ovo je zapisano u 1.veku

To se ispunjavalo kroz vekove, i danas se ispunjava ...

Da su o sve izmislili neki ljudi - siromasni ribari iz Judeje bez sveznajuceg Duha Svetoga...

Kako su oni znali da ce se ti njihovi spisi -"izmisljotine" .... propovedati "po celom svetu" ? ^^

nacicu sve sto mogu u vezi Isusa

- - - - - - - - - -

▪ Isusa je po imenu spomenulo nekoliko svjetovnih pisaca koji su živjeli nedugo nakon njega. Među njima je bio Kornelije Tacit, koji je bilježio povijest Rimskog Carstva. Prema njegovim zapisima, širile su se glasine da je car Neron odgovoran za požar koji je 64. godine poharao Rim. Tacit kaže da je Neron pokušao svaliti krivnju na skupinu ljudi koje se nazivalo kršćanima. Napisao je: “Tvorac njihova imena Krist za Tiberijeve je vladavine od prokuratora Poncija Pilata kažnjen smrtnom kaznom” (Anali, XV, 44, preveo Josip Miklić, Matica hrvatska, 2006, stranice 623-624).

Židovski povjesničar Josip Flavije također je spomenuo Isusa. Učinio je to kad je opisivao događaje koji su se zbili nedugo nakon što je otprilike 62. godine umro Fest, rimski upravitelj Judeje, a prije nego što je na njegovo mjesto došao Albin. Napisao je da je veliki svećenik Anan (Ana) “okupio suce Sudbenog vijeća i pred njih doveo čovjeka po imenu Jakov, koji je bio brat Isusa zvanog Krist, a i neke druge ljude” (Židovske starine, 20. knjiga, 9. poglavlje, 7. odlomak [200]).

a reci mi, zašto je za ovu istorijsko-religijsku lličnost 'toliko podataka', da maltene mora da se traži 'ispod kamena' ?
ako je evidentno, podaci o Isusu trebali biti kao na dlanu jer takav lik koji je prošao "istoriju" kao začetnik hrišćanstva,
zar je potrebno ovoliko njegovo dokazivanje ?

"Vatikan nikada nije potvrdio autentičnost pokrova, ali je 2009. godine vatikanski istraživač rekao da bledi natpis na platnu dokazuje da je Isus bio umotan u njega posle raspeća."

i kome sad verovati, Vatikanu ili istraživaču?

Istraživač tvrdi da je istina, Vatikan se ne izjašnjava ........ ti kao ateista kome bi verovao?

a reci mi, zašto je za ovu istorijsko-religijsku lličnost 'toliko podataka', da maltene mora da se traži 'ispod kamena' ?
ako je evidentno, podaci o Isusu trebali biti kao na dlanu jer takav lik koji je prošao "istoriju" kao začetnik hrišćanstva,

Odogovori a moj zadnji post,molim te ^^

Pa jel sam ti napisala- u njegovo vreme Jovan Krstitelj je bio poznatiji od Isusa ^^
Neki istorijski spisi cak ga spominju kao sledbenika Jovana Krstitelja.... Jovan je takodje imao svoju grupu vernika koje je krstistavao. I ne mali broj.

Kasnije su se oni stopili sa prvim hriscanima - jer je i Jovan prihvatio Isusa kao Sina Bozjeg :)

Isusova mislija nije bila da uradi bilo sta u politickom smislu za Jevreje...i bio je na samom dnu drustvene lestvica....

nemam online trenutno vise mada nacicu jos citata
rekoh ti imam knjigu istorijsku ceo poglavlje o Hristu puno stranica...
ima po enciklopedijama istorijskim

- - - - - - - - - -

Takodje Biblija je istorijska knjiga sve sto pise o Isusu Hristu je cista istorija.
A zna se koliko toga puno ima o Isusu u Bibliji.

Evo ti istoricari spomenuti pa izguglaj ih mozda ima nesto na stranom jeziku koji znas

Justin Mučenik je sredinom drugoga stoljeća u vezi Isusove smrti pisao: ”Da se to tako dogodilo možete provjeriti u aktima Poncija Pilata.“14 Uz to, prema Justinu Mučeniku, ovi isti zapisi spominju i Isusova čuda, u vezi kojih je rekao: ”Da je on to doista učinio, možete doznati iz akata Poncija Pilata.“15 Istina, ovi ”akti“ ili službeni zapisi više ne postoje. Ali, očigledno su postojali u drugom stoljeću, i Justin Mučenik uvjerljivo je pozvao svoje čitaoce da ih pregledaju i uvjere se u istinitost njegovih riječi.
Arheološki dokazi

Tacit, koji je rođen oko 55. n. e. te ga se smatra jednim od najvećih svjetskih povjesničara, spomenuo je kršćane u svojim Analima. Izvještavajući o tome kako ih je Neron optužio za veliki požar koji je 64. n. e. zadesio Rim, on kaže: ”Podmetne Neron krivce i stavi na najrafiniranije muke one koji su bili omraženi sa svojih gadosti, a koje prosti narod nazivaše kršćanima. Ime im to dolazi od Krista, koji, za Tiberijeva vladanja, bude pogubljen po naredbi prokuratora Poncija Pilata.“ Pojedinosti iznesene u ovom izvještaju podudaraju se s onim što o Isusu piše u Bibliji.

Naprimjer, razmisli o svjedočanstvu Josipa Flavija, židovskog povjesničara iz prvog stoljeća koji je bio farizej. On spominje Isusa Krista u svom djelu Židovske starine. Iako neki niječu autentičnost prvog komentara o Isusu, u kojem ga Josip naziva Mesijom, profesor Louis H. Feldman sa sveučilišta Yeshiva kaže da je malo onih koji sumnjaju u autentičnost drugog komentara. U njemu Josip kaže: ”[Prvosvećenik Ananija] sazvao je suce Sanhedrina i pred njih doveo čovjeka po imenu Jakov, brata Isusa zvanog Krist“ (Židovske starine, XX, 200). Da, čak je i farizej, član sekte koja se otvoreno protivila Isusu, potvrdio postojanje ”Jakova, brata Isusovog“.

nemam puno citata al imam izvore - knjige koje pisu o Isusu
izguglaj mozda ima neceg na netu

Poslednja izmena:
Istražite povijesne dokaze koji pokazuju da je Isus doista postojao. Josip Flavije i Tacit, dva ugledna povjesničara koja su živjela u prvom stoljeću, a nisu bili kršćani, spomenuli su Isusa Krista kao povijesnu ličnost.

to je to

Opisujući kako je rimski car Neron optužio kršćane za požar koji je 64. n. e. poharao Rim, Tacit je napisao: “Neron je podmetnuo krivce i najprobranijim kaznama udario na one koje je svjetina, omražene zbog njihovih sramotnih djela, nazivala kršćanima. Tvorac njihova imena Krist za Tiberijeve je vladavine od prokuratora Poncija Pilata kažnjen smrtnom kaznom” (Anali, preveo Josip Miklić, Matica hrvatska, 2006, stranice 623-624).
Komentirajući činjenicu da su povjesničari iz prvog i drugog stoljeća govorili o Isusu i prvim kršćanima, Encyclopaedia Britannica, izdanje iz 2002, navodi: “Ti neovisni izvještaji pokazuju da u staro doba čak niti protivnici kršćanstva nisu sumnjali u to da je Isus povijesna osoba. To se prvi put, i to bez nekog čvrstog temelja, počelo osporavati krajem 18, tijekom 19. i početkom 20. stoljeća.” Godine 2002. u uvodniku lista The Wall Street Journal pisalo je: “Većina učenjaka, izuzev nekolicine ateista, već je prihvatila Isusa Nazarećanina kao povijesnu osobu.”

- - - - - - - - - -

treba istraziti dela tih istoricara koje sam navela

Zašto zaključak da je Isus ”izmišljen“ jednostavno nije opravdan? Bibličar Wolfgang Trilling objašnjava: ”Spor o tome da li je Isus uopće živio, drugim riječima da li je povijesna ličnost ili mit, tada je riješen. Pitanje je znanstveno razjašnjeno, barem u tom pogledu što ga ozbiljni ljudi više ne smatraju znanstvenim problemom.“ Ipak, neki još uvijek dvoje da je Isus uopće postojao. Zato, istražimo kako se može utvrditi Isusova povijesna vjerodostojnost te kako se mogu ukloniti druge dvojbe u pogledu njega.

Svjedočanstva koja rastjeruju dvojbe

To što je Isus nečasno pogubljen kao prezira vrijedan zločinac pruža ”najuvjerljiviji dokaz protiv onih koji poriču Isusovu povijesnu vjerodostojnost“, kaže Trilling. Zašto? Zato što je pogubljenje ”opterećivalo, štoviše jako otežavalo, širenje nove vjere među Židovima i ne-Židovima“. (Usporedi 1. Korinćanima 1:23.) Ako je pogubljenje Isusa, Mesije, kako za Židove tako za neznabošce, predstavljalo tako drsku uvredu, apostoli to sasvim sigurno ne bi izmislili! Osim toga, povijesnu vjerodostojnost Isusove smrti ne potvrđuju samo četiri Evanđelja već i rimski pisac Tacit i židovski Talmud.

I drugi događaji iz Isusovog života smatraju se unutarnjim dokazom vjerodostojnosti Evanđeljâ, zbog onoga što o njemu kažu. Naprimjer, da li bi Isusovi sljedbenici izmislili da on dolazi iz Nazareta, mjesta koje je očigledno bilo beznačajno? Ili, je li vjerojatno da su izmislili da ga je izdao Juda, drug u koga su imali povjerenje? Izgleda li realnim pomisliti da su izmislili priču o tome kako su ga ostali učenici tako kukavički ostavili? Zasigurno je nelogično da bi učenici izmislili pojedinosti tako štetne prirode te da bi ih zatim nadaleko i naširoko objavljivali! Osim toga, Isusovu umjetnost poučavanja obilježavao je jedinstveni stil. Židovska književnost prvog stoljeća ne sadrži ništa što bi se moglo usporediti s njegovim usporedbama. Koja bi anonimna osoba mogla ”izmisliti“ takvo remek-djelo kao što je to Propovijed na gori? Svi ovi argumenti potvrđuju vjerodostojnost Evanđeljâ kao izvještajâ o Isusovom životu.

Postoji i vanjski dokaz za Isusovu povijesnu vjerodostojnost. Četiri ga Evanđelja prikazuju u specifičnoj, detaljno opisanoj, povijesnoj sredini. Mjesta, poput Betlehema i Galileje, poznati pojedinci i grupe, poput Poncija Pilata i Farizeja, te židovski običaji i druge karakteristike nisu jednostavno izmišljeni. Sačinjavali su sastavni dio životne strukture prvog stoljeća, a potvrđeni su i nebiblijskim izvorima i arheološkim nalazima.
Dakle, postoji uvjerljiv dokaz, kako unutarnji tako i vanjski, da je Isus povijesna osoba.

Tema je za sve one koji veruju da u naseg Gospoda Isusa Hrista, i u Boga Oca, Boga Sina i Bozjed Duha (Svetog Duha).

Isus Hristos je drugo lice Bozanstva, i dosao na Zemlju iz 3 razloga:

- da iskupi grehe ljudi svojim bezgresnim zivotom i smrcu na krstu

-da nam pokaze primer svoim zivotom kao da se branimo od greha i sluzimo Bogu

-da nam pomogne da vidimo Boga

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo nije tema za sve one koji sumnjaju u bozanstvo Isusa Hrista.

Ovo je temo o kojoj ce se raspravljati o TAJNI UTELOVLJENJA , i razmenjivati nasa razmisljanja o tome.

Stoga koristim pravo ovog pdf-a, da mi koji verujemo u ISUSA HRISTA BOGA mozemo bez smetanje da pricamo o tome i hrabrimo se stihovima iz Biblije! :)

Hmmm Tajna U Telo vljenja i razmenjivati misljenja o tome.

Pa mislim da se ima i nauka gde se o tome raspravlja i daju tako lepi rezultati i koji pomazu Covecanstvu ali kao i sto se da primetiti uvek se nesto desava , barem u i oko tih Tele...pa sada , se mislim kako ce vera u boga moga da pomogne u resavanju u tajnama telo

Zašto zaključak da je Isus ”izmišljen“ jednostavno nije opravdan? Bibličar Wolfgang Trilling objašnjava: ”Spor o tome da li je Isus uopće živio, drugim riječima da li je povijesna ličnost ili mit, tada je riješen. Pitanje je znanstveno razjašnjeno, barem u tom pogledu što ga ozbiljni ljudi više ne smatraju znanstvenim problemom.“

Dakle misljenje jednoga bi bilo dovoljno biti kao dokaz o postojanju , a bez ikakvog materijalnog dokaza u tom vremenskom periodu i to jos od civilizacije toga vremena.

Ako , ne postoji ikakvog taga , onda zasto mi nemozemo verovati da je Eksterijalam zivot stvaran i da nas Izvanzemaljci posecuju vec godinama.

Ako i sada imamo ,pored tehnike snimanja, pa se snimaju objekti koji niti su moguce biti zemaljskog porekla, i naucnici i nsvi drugi uzimaju da je to i De facto i De Jure.

Zasto tvoj bog nebi mogao da bude , recimo Bog Marsa.

Bez citata iz bajki, vec ako je moguce da odgovoris svojim recima i das suvislo objasnjenje, Hvala

- - - - - - - - - -

mora biti tajna da se ne razotkrije

E da i to bi bilo razuman odgovor, zasnovan na logici.

Aako se ne radi na Tajni ,kako je moguce onda znati i da je tajna.i da li je to tajna ili je jos jedno....

Back