"...14. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje, i moje mene poznaju.
15. Kao što Otac poznaje mene i ja Oca; i život svoj polažem za ovce..."
"...17. Zato me Otac ljubi, jer ja život svoj polažem da ga opet uzmem.
18. Niko ga ne uzima od mene, nego ga ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga i vlast imam opet uzeti ga. Ovu zapovijest primih od Oca svoga.
19. Tada opet nastade razdor među Judejcima zbog ovih riječi..."...
"...23. I hodaše Isus u hramu po trijemu Solomonovu.
24. I Judejci ga opkoliše i govorahu mu: Dokle ćeš mučiti duše naše? Ako si ti Hristos, kaži nam otvoreno.
25. Isus im odgovori: Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela koja tvorim ja u ime Oca svojega, ona svjedoče o meni,
26. Ali vi ne vjerujete; jer niste od ovaca mojih, kao što vam rekoh.
(Zač. 38)..."...
"...27. Ovce moje slušaju glas moj, i ja njih poznajem, i za mnom idu.
28. I ja im dajem život vječni, i nikad neće izginuti, i niko ih neće oteti iz ruke moje.
29. Otac moj koji mi ih je dao veći je od sviju: i niko ih ne može oteti iz ruke Oca mojega.
30. Ja i Otac jedno smo.
31. A Judejci opet podigoše kamenje da ga kamenuju..."...
"...
32. Isus im odgovori: Mnoga dobra djela pokazah vam od Oca svojega, za koje od tih djela me kamenujete?
33. Odgovoriše mu Judejci govoreći: Ne kamenujemo te za dobro djelo, nego za hulu, što se ti. čovjek budući, praviš Bog.
34. Odgovori im Isus: Nije li napisano u Zakonu vašemu: Ja rekoh: bogovi ste?
35. Kad one nazva bogovima, kojima riječ Božija bi data. a Pismo se ne može ukinuti,
36. Kako vi govorite onome koga Otac posveti i posla na svijet: huliš, zato što rekoh: ja sam Sin Božiji?
37. Ako ne tvorim djela Oca svojega, ne vjerujte mi.
38. Ako li tvorim, iako meni ne vjerujete, djelima vjerujte, da poznate i vjerujete da je Otac u meni i ja u njemu.
39. Tada opet tražahu da ga uhvate; ali im se izmače iz ruku..."...
"...44. A Isus povika i reče: Ko vjeruje u mene, ne vjeruje u mene, nego u Onoga koji me je poslao.
45. I ko vidi mene, vidi Onoga koji me je poslao.
46. Ja u svijet dođoh kao svjetlost, da svako ko vjeruje u mene ne ostane u tami.
47. I ko čuje moje riječi i ne vjeruje, ja mu ne sudim; jer ne dođoh da sudim svijetu, nego da spasem svijet.
48. Ko odbacuje mene, i ne prima riječi moje, ima sebi sudiju: riječ koju ja govorih, ona će mu suditi u posljednji Dan.
49. Jer ja ne govorih sam od sebe, nego Otac moj koji me posla, on mi dade zapovijest šta da kažem i šta da govorim.
50. I znam da je zapovijest njegova život vječni. Što god, dakle, ja govorim, onako govorim kako mi je rekao Otac..."...
"...1. Neka se ne zbunjuje srce vaše, vjerujte u Boga, i u mene vjerujte.
2. U kući Oca mojega stanovi su mnogi. A da nije tako, zar bih vam rekao: Idem da vam pripremim mjesto.
3. I ako otidem i pripremim vam mjesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da gdje sam ja. budete i vi..."...
"...7. Kad biste mene znali i Oca mojega biste znali; i od sada poznajete ga, i vidjeli ste ga..."
"...9. Isus mu reče: Toliko sam vremena s vama i nisi me poznao, Filipe? Ko je vidio mene, vidio je Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?
10. Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni?
(Zač. 48)..."...
"...Riječi koje vam ja govorim ne govorim od samoga sebe, nego Otac koji prebiva u meni on tvori djela.
11. Vjerujte mi da sam ja u Ocu i Otac u meni: ako li ne, zbog samih djela vjerujte mi.
12. Zaista, zaista vam kažem: Ko vjeruje u mene. djela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća od ovih će tvoriti; jer ja idem Ocu svome.
13. I što god zaištete (od Oca) u ime moje to ću učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.
14. I ako šta zaištete u ime moje, ja ću učiniti.
15. Ako me ljubite, zapovijesti moje držite,
16. I ja ću umoliti Oca. i daće vam drugog Utješitelja da prebiva s vama vavijek,
17. Duha Istine, koga svijet ne može primiti. jer ga ne vidi, niti ga poznaje: a vi ga poznajete, jer sa vama prebiva, i u vama će biti.
18. Neću vas ostaviti sirotne: doći ću k vama..."...
"...23. Odgovori mu Isus i reče: Ako me neko ljubi, riječ moju držaće, i Otac moj ljubiće njega; i njemu ćemo doći i u njemu ćemo se nastaniti.
24. Ko mene ne ljubi, riječi moje ne drži; a riječ koju čujete nije moja nego Oca koji me je poslao.
25. Ovo sam vam govorio dok sam boravio s vama.
26. A Utješitelj Duh Sveti, koga će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i podsjetiće vas na sve što vam rekoh.
27. Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam; ne dajem vam ga kao što svijet daje.
(Zač. 49)..."...
"...Neka se ne zbunjuje srce vaše i neka se ne boji.
28. Čuste da vam ja kazah: Idem, i doći ću vama. Kad biste me ljubili, obradovali biste se što rekoh: idem Ocu: jer Otac moj veći je od mene.
29. A sada sam vam rekao, prije nego se zbude, da vjerujete kada se zbude.
30. Neću više mnogo govoriti s vama, jer dolazi knez ovoga svijeta, i u meni nema ništa.
31. Nego da zna svijet da ljubim Oca, i kao što mi zapovjedi Otac, onako tvorim. Ustanite, hajdemo odavde!"...