Da li je ime Zoran postojalo u srednjem veku?

suave

Ističe se
Poruka
2.301
Ime Zoran ima, po meni, jasan slavenski koren, pa mi je zanimljivo da se ne sećam ni jednog spominjanja tog imena u bilo kom srednjovekovnom spomeniku koji mi je prošao kroz ruke. Zanima me da li neko zna za neki takav dokument i koje je najranije spominjanje tog imena kod nas. Najranija spominjanja na koja sam ja naišao vezana su za sredinu dvadesetog veka a čini mi se da je posebno popularno bilo krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina. Nešto slično imenu Goran za koje takođe nisam naišao pominjanje pre pedesetih godina dvadesetog veka.

Da li su to imena koja su ušla u upotrebu početkom socijalističke vladavine "proterivanjem" tradicionalno srpskih i crkvenih imena iz upotrebe ili su to, kao što neki tvrde, stara i tradicionalna srpska imena?
 
Poruka
7.880
Ај' за почетак, постојало је 1888.године..као "чика Зоран"- да рачунамо да је било коришћено у другој половини 19. века
https://books.google.rs/books?id=HkYoAAAAMAAJ&pg=PA260&dq=зоран&hl=sr&sa=X&ved=2ahUKEwij2pf1wc39AhUI57sIHT0nD7sQ6AF6BAgFEAI#v=onepage&q=зоран&f=false

А Зорица, на први поглед, делује као врло старо име?

Још, из Лике се у Далмацију преселила породица Зоранић (неки предак је морао бити Зоран?). У 16. веку је живео истакнути члан те породице, Петар Зоранић.
 

Top