Da li je i čovek životinja?

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.611
Inteligentniji smo u nekom aspektu (Simpanze bolje pamte od ljudi 🤔)
A chuj svi mozgovi primata su isti. Ne mozhesh odrediti po fizichkim karakteristikama nikako... to retji razvijeniji, ne mozhesh u materijalnom
smislu. Drugo, nije dokazano da svest i inteligencija potichu iz mozga, zapravo upravo se postavljaju nauchne teorije da nisu...

Обилић

Poznat
Poruka
8.843
Imamo sve iste bioloske osobine cak su zivotinje superiornije u skoro svim culima, neke i duze zive. Jedino je covek superiorniji po razvijenom mozgu.

Кад неко каже "човек"
јел' ти знаш на шта мисли ?

Јел' да да знаш ?
А кад каже "биљка", "улица", "Марс", "жена" ..?

Капираш ?
Немој сам себе да збуњујеш !

Ок. испитујеш сличности и разлике између човека и мотора са унутрашњим сагоревањем,
или са мајмуном,
или са компјутером,
све је то у реду,
али и даље знаш ко је ко, и шта је шта.

Или не знаш ? :sad2:

Tina

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.951
Ako pitamo biologe, da, čovek pripada carstvu životinja.
Ako pitamo filozofe, oni će nešto da palamude tipa "čovek ima svest i dušu i razum što ga razlikuje od životinja... bla bla" (i tako taj bulšit).
Ako pitamo mene, ja ću reći da su biolozi u pravu, naravno da smo životinje, to što smo se maaalo udaljili od prirode i njenih zakona i našeg izvornog oblika ne čini nas ništa manje životinjama.

Rising star

Zainteresovan član
Poruka
296
Кад неко каже "човек"
јел' ти знаш на шта мисли ?

Јел' да да знаш ?
А кад каже "биљка", "улица", "Марс", "жена" ..?

Капираш ?
Немој сам себе да збуњујеш !

Ок. испитујеш сличности и разлике између човека и мотора са унутрашњим сагоревањем,
или са мајмуном,
или са компјутером,
све је то у реду,
али и даље знаш ко је ко, и шта је шта.

Или не знаш ? :sad2:
Ma samo trazim svoj identitet 😂😊

PoznavaocNičega

Početnik
Poruka
20
Šta mislite? Po teoriji evolucije svakako jesmo, ali po nekim svetim knjigama čovek je uzvišenije biće od životinje. Moje mišljenje je da jesmo, sve što nas odvaja od ostatka drugih organizama je malo razvijeniji mozak i ništa više
Čovečanstvo se razlikuje od životinje po tome što može da izabere da se ne prilagodjava (prirodnom) okruženju; Čovek čini jedinstveno, što ga čini posebnim : prilagodjavanje okruženja prema svojim potrebama, nasuprot prilagodjavanja prema uslovima koje (prirodno) okruženje postavlja (Ponašanje koje se može posmatrati kod životinje). Prema ovome, uvidja se sposobnost čoveka da bira da li hoće da se ponaša kao životinja ili kao čovek, što ga u svakom smislu predstavlja kao nešto više od životinje : Grade li životinje gradove, ili sklapaju kompleksnu tehnologiju kao što je kompjuter? Osim toga, čovek može da odluči da li da kontroliše svoje nagone; Kako je ipak sloboda izbora korišćena, jeste odgovarajuća diskusija za drugačiju temu.

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.491
Ako pitamo biologe, da, čovek pripada carstvu životinja.
Ako pitamo filozofe, oni će nešto da palamude tipa "čovek ima svest i dušu i razum što ga razlikuje od životinja... bla bla" (i tako taj bulšit).
Ako pitamo mene, ja ću reći da su biolozi u pravu, naravno da smo životinje, to što smo se maaalo udaljili od prirode i njenih zakona i našeg izvornog oblika ne čini nas ništa manje životinjama.
A ako pitamo masu današnjice veliki broj ljudi tvrde da smo vanzemaljci. I to tačno i koji vanzemaljci.

manem78

Domaćin
Poruka
4.153
ako neko i pomisli da je "covek" uzvisenije bice
kako to da ne leti ? (avion se ne racuna)
ne moze da roni koliko npr delfin (podmornica se ne racuna)
i napravi branu bez projekta kao dabar ...

osim sto "pricamo" jadne smo mi zivotinje ... ja na prvom mestu :(
Naravno da nije uzvišenije. U prirodi to ne postoji. Inteligencija nažalost ima jedan gadan nusprodukt, a to je ego. I naravno da će ego da stavi inteligenciju iznad svih osobina.

Julius Primus

Zainteresovan član
Poruka
345
I čovek je životinja. To ne znači da je čovek kao vrsta isto tj. identično što i neka druga životinjska vrsta npr. da je identično što i šimpanza ali čovek jeste životinjska vrsta.

Većina ljudi ne prihvata ili ne želi da prihvati manjkavosti čoveka bilo biološke bilo intelektualne iz ovog ili onog razloga. Mnogi ovu konstataciju iznad doživlajvaju i kao potpuno poistovećivanje čoveka sa "majmunom". Nekima je religija rekla da je čovek duhovno "uzvišen" u odnosu na ostale vrste životinja na zemlji. Ima i onih koji pod pojmom "životinja" prosto duboko smatraju bića koja se kolju i jedu i zbog toga nikako ne sme među njih da se ubraja čovek.
Dakle ima raznih razloga ne prihvatanja ove činjenice.