- Poruka
- 2.705
Посматрајући вернике. Понашање и све остало. Као што је речено сто пута, просечан православац, преко 90 посто Библију прочитало није, не зна шта ту пише, а и да зна, не практикује. Сви "хришћани" а у овом случају православци су лицемери. Погледамо само Зелота, све јасно ко дан.Како смо то установили?
Свакако.
Догмати су по природи непромјенљиви. Ту нема ни унапређења ни стагнирања. Догмати су једноставно безвременске истине.
Није баш тако. Зна се која су тумачења прихваћена у Цркви и на њих се и свештеници позивају.
Ако црквени оци греше, значи све мора бити под знаком питања, нема места за апсолутност било чега.
Догмати нису безвременске истине, већ убеђења и одлуке донете од људи који греше. Зато имамо и Апокрифе, који се нису свиђали црквеним оцима па су то забранили и избацили. Ја да сам опет верник као што сам некада давно био, и да сам у позицији да одлучујем за друге, размислио бих сто пута да ли је паметно да се ја ту играм Бога и одлучујем у његово име шта верници треба да верују. То наравно не смета оцима јер сви воле моћ и да се праве паметни.
Који свештеници и где? Ти мислиш да су они компјутери да знају њих 1000 у прсте? Они једва знају Библију камоли нешто више. Знају да воле паре, или у случају Порфирија да више воле Вучића од Бога, и после треба слушати такве. Страшно.