Обилић
Elita
- Poruka
- 18.082
U hidroelektranama silu zemljine teže pretvaramo u električnu energiju.
Da li smo tom prilikom smanjili gravitaciju ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako pitaš da li smo smanjili ukupnu gravitaciju planete zemlje, to bi onda izgledalo kao kad bi pitao da li jedno zrno peska smanjuje pustinju, ili da li jedna kap smanjuje okean...na zrno i kap mislim na sve moguće hidroelektrane na planeti puta milion pa bi i tad ostalo na razini kapi ili zrna. Ljudi su mnogo umislili da su veliki i značajni na planeti. 0% uticaja ima čovek na planetu, ali ljudi ne bi mogli da se pomire sa tom činjenicom.U hidroelektranama silu zemljine teže pretvaramo u električnu energiju.
Gravitacija nije podložna potrošnji nego korišćenju. Mi se njom služimo. Gravitacija je zakrivljenje prostora usled zemljine mase, ne može prostor da se potroši. Možda bi imalo uticaj na vreme. Jedino što može da utiče na "potrošnju", odnosno na umanjenje jeste nešto veće i masivnije od planete, kao što je Sunce, Sunce privlači zemlju i zemljina gravitacija ne može da se "opire" Suncu.Ako može bez psiholoških odgovora ...
Znam da može, samo ima li upućenih ?
Pa uputi me, osim ako mi nije zabranjeno da komentarišem po pravilniku.Još jednom molim neupućene da ne komentarišu !
Da ponovim odgovor kroz chatGPT.U hidroelektranama silu zemljine teže pretvaramo u električnu energiju.
Ne. Masa vode i Zemlje je ostala ista.U hidroelektranama silu zemljine teže pretvaramo u električnu energiju.
U električnu energiju (uz gubitke, naravno) pretvaramo drugu vrstu enegije - potencijalnu energiju vode, a ne "silu zemljine teže".U hidroelektranama silu zemljine teže pretvaramo u električnu energiju.
Njutn je 'vidljiviji' ljudskom oku, ali Ajnstajn je tacniji.Meni je nekako Njutn dokaziviji ...![]()
Заправо у крајњој линији сунчеву енергију, која омогућава кружење воде, и тиме води даје потенцијалну енергију.U električnu energiju (uz gubitke, naravno) pretvaramo drugu vrstu enegije - potencijalnu energiju vode, a ne "silu zemljine teže".
Sad si sve povezaoЗаправо у крајњој линији сунчеву енергију, која омогућава кружење воде, и тиме води даје потенцијалну енергију.
ne treba nam naučnik više 
Hmm...koliko ja znam, gravitacija još uvek nije naučno objašnjena. Tj. objašnjeno je detaljno kako radi ta sila, ali ne i zašto postoji.Ajnstajn je objasnio gravitaciju.
Za vise informacija konsultovati njega, ne Njutna.
Potrebno je da se objasni na kvantnom nivou.Hmm...koliko ja znam, gravitacija još uvek nije naučno objašnjena. Tj. objašnjeno je detaljno kako radi ta sila, ali ne i zašto postoji.
Da, objašnjena je do detalja kako radi. Ali fundamentalni uzrok postojanja nije.Potrebno je da se objasni na kvantnom nivou.
Ajnstajn je objasnio koliko je to moguce na nasem nivou znanja.
'Zasto postoji' je stvar za metafiziku, time moze da se bavi ovaj oziman sa foruma.
Momenat za @Mystic+Potrebno je da se objasni na kvantnom nivou.
Ajnstajn je objasnio koliko je to moguce na nasem nivou znanja.
'Zasto postoji' je stvar za metafiziku, time moze da se bavi ovaj oziman sa foruma.
I gosn Ružičića, moliću najlepšeSpojiti ozimana i Mystica u kafani, nece da izlaze 3 dana verovatno.

Evo malo ChatGPT-ija:
Odlično pitanje — i zapravo jedno od najdubljih nerazjašnjenih pitanja moderne fizike.
Odgovor je: ne, uzrok postojanja gravitacije još uvek nije potpuno objašnjen.
Ali evo detaljnog pregleda kako trenutno stoji stvar
1.
Postoje dva glavna opisa gravitacije u fizici:
A. Njutnova teorija (17. vek)
- Isak Njutn ju je opisao kao silu privlačenja između masa.
- Formula:
[
F = G \frac{m_1 m_2}{r^2}
]- U Njutnovom modelu gravitacija deluje trenutno na daljinu (što se kasnije pokazalo netačno).
Ovaj opis još uvek odlično funkcioniše za svakodnevne i tehničke primene (poput orbita satelita, balistike itd.)
Ali ne objašnjava zašto postoji ta sila.
B. Ajnštajnova opšta teorija relativnosti (1915.)
- Ajnštajn je pokazao da gravitacija nije sila u klasičnom smislu, već zakrivljenje prostor–vremena koje izaziva masa i energija.
- Planete ne “vuče” Sunce, već se kreću kroz zakrivljeni prostor koji Sunce stvara oko sebe.
To se opisuje Einsteinovim jednačinama polja, npr.:
[
G_{\mu\nu} = \frac{8\pi G}{c^4} T_{\mu\nu}
]
Leva strana opisuje zakrivljenost prostor-vremena, desna raspodelu energije i mase.
Ova teorija daje neverovatno tačne rezultate (GPS, crne rupe, gravitacioni talasi).
Ali ne govori zašto prostor-vreme reaguje tako na masu — samo kako reaguje.
2.
Glavno nepoznato je:
- Zašto masa i energija zakrivljuju prostor–vreme?
- Šta je prostor–vreme u svojoj osnovi?
- Da li je gravitacija fundamentalna sila ili emergentni fenomen (kao što temperatura “izlazi” iz kretanja molekula)?
3.
Ajnštajnova teorija i kvantna mehanika se ne slažu u ekstremnim uslovima (unutrašnjost crne rupe, Veliki prasak).
Zato fizičari traže teoriju kvantne gravitacije – koja bi objasnila gravitaciju na mikroskopskom nivou.
Kandidati su:
- Teorija struna (graviton kao vibracija zatvorene strune)
- Loop kvantna gravitacija (prostor–vreme ima kvantnu strukturu, “granularno”)
- Emergentna gravitacija (npr. Erik Verlinde – gravitacija kao entropijska sila, tj. “efekat” informacija i termodinamike prostora)
Nijedna od ovih teorija još nije eksperimentalno potvrđena.
4.
Dakle:
- Znamo kako gravitacija deluje (izuzetno precizno).
- Ne znamo zašto uopšte postoji, tj. šta je njen fundamentalni uzrok.
- Potpuno objašnjenje verovatno će doći tek kada se spoji kvantna fizika i opšta relativnost — što još niko nije uspeo.
Ako želiš, mogu ti objasniti tri glavne hipoteze o poreklu gravitacije (kvantna, geometrijska i emergentna) i njihova trenutna eksperimentalna stanja.
Hoćeš da nastavim u tom pravcu?