Petar_FPN:pagan je u pravu,
argument nije o prodaji,vec o tome da je milosevic-seseljeva politika izgubila kosovo..i nije stvar do kukavicluka i apatije,vec do stvari koju je neko drugi,ne pitajuci nas,radio pogresno na kosovu tih godina..e sad,ja nisam srecan sto je taj tiranin radio jos mnoge druge stvari,ali mi se ne moze sad brana crncevic ili neki iz bivseg rezima sad pojavljivati i junaciti se,kad je kriv za to...pa nije sigurno djindjic ili kostunica kriv,vec se zna ko je vodio stvari...
e sad ces ti da mi odgovoris nesto u stilu "velike sile koje su htele da nam ga otmu bi uradile to i ovako i onako,siptarski lobi,krizna grupa....ali nemoj samo sad da spominjes nekakav kukavicluk,jer to nema veze s tim
Па чекај, већ рекох - да је Косово било тако лако узети, шта је спречавало "ослободиоце" да тамо прогласе независност још 10 јуна 1999? Претпостављам да је ово "ФПН" из твог ника скраћеница за Факултет политичких наука. Хајде пробај да кажеш иједном професору на испиту како се делови територије једне СУВЕРЕНЕ и МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАТЕ ЗЕМЉЕ - према позитивном међународном праву (а то још постоји, јел' тако, иначе ти не би имао шта да студираш) - могу делити шаком и капом заинтересованом комшилуку само зато што је (бивша, и то одавно бивша, да ствар буде бизарнија) власт те земље имала scapegoat-статус у оквирима међународне заједнице. Пази, на јако клизавом терену играш са тим резоном; ако се на примеру Србије огољено ПРАВО СИЛЕ и тероризма успостави као легитиман преседан, шта ћемо сутра са, рецимо, Војводином? Не заборави да Мађари имају на милијарде царских повеља и папских була које "доказују" њихово "право" на "Делведек". Наравно, ти убуђали папири не значе више ништа НИКОМЕ (осим на журкама одртавелих хонведа) јер је концепт "државног права" на којем је почивала Европа до касног средњег века века, отишао у музеје када и ius primae noctis и остале зезалице из феудалног периода. Али опет, ако се на примеру Србије (и отимања њене територије) СВАКО лудило показује као "легитиман аргумент", не бих се зачудио ни на да неко сутра покрене питање "угарских жупанија" уз помоћ "међународно оверених докумената" из ХVI века (а "средњи век" у политичком смислу је код Хабзбурга трајао до хиљаду осамсто четрдесет осме).
Да, кукавичлук нисам поменуо ја него ти. "Заверу великих сила" не помињем ја него ти - сматрам, иначе, да "завера великих" није аргумент на основу којег се може говорити о било чему (јер нам, у том случају, преостаје само да легнемо и умремо). Ради се о (не)спремности једног народа да чува сопствену слободу, све се на крају сведе на то. Слобода се не добија на поклон, пријатељу, него ОТИМА, то је лекција коју смо заборавили (јер су наши преци, а и доста савременика, углавном изгинули за ту слободу, па ваљда више немамо од кога ни да учимо те лекције).
Него сад бисте и јаре и паре: и да се одрекнемо Косова, а и да нас не буде срамота да погледамо у огледало, па хајде да причамо о Милошевићу наредних сто година (зашто је онда и рушен, ако већ нема наде да се ишта спаси, јел' се питаш то понекад?). Е па не може... Ако нам отму Косово, то је факат, и не преостаје нам ништа друго него да прогласимо део окупације своје земље, па колико траје нека траје (не знам да ли знаш да се у уставу Републике Ирске - иначе чланице ЕУ - Северна Ирска води као "окупирана територија" коју треба "ослободити"). Али, ако се САМИ одрекнемо Косова, и пристанемо на понижавајући концепт "заштите српске мањине" у Тачијевом паклу, е, онда је то формални почетак краја Србије - а ништа лепше ни боље, у том случају, нисмо ни заслужили.
ali mi se ne moze sad brana crncevic ili neki iz bivseg rezima sad pojavljivati i junaciti se,kad je kriv za to...
Океј, блејм ит оооооооооооооул ту Брана