Da li je formalno obrazovanje neophodno za dizajnere?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.505
Postoje kampovi za i protiv formalnog obrazovanja za dizajnere, od kojih svaki ima prilično validna zapažanja da bi podržao svoja gledišta.

Čitam komentare jednog dizajnera koji nema formalno obrazovanje iz struke:

"Osim stvari koje zahtevaju velike budžete za stvarnu praksu... većina ostalih može da se nauči van škole. Poreklo većine stvari se desilo van škole ako se vratiš dovoljno daleko... i SVE nove inovacije dolaze van škole, kada ljudi otkriju/izmisle stvari na terenu.

Uvek se protivim bilo kakvim automatskim pretpostavkama koje:

1. Neko sa diplomom ili sertifikatom zna šta radi, a zna više od nekoga bez tih papira.

2. Neko bez diplome ili sertifikata nikako ne može biti kvalifikovan ili bar kvalifikovan kao neko ko ima te papire.

Bukvalno sve što se uči u školi može sam da se nauči... ili putem šegrtovanja na radnom mesta bez "formalnog" obrazovanja. Stvari kao što su standardi i osnovne prakse i nomenklatura su sve stvari koje nisu jedinstvene za akademiju."

Moram da priznam da ima dosta istine u tome. Šta vi mislite? Da li neko može postati dobar dizajner bez formalnog obrazovanja?

idealno bi bilo oba ali ono sto pokaze svaki rad ne samo dizajnera ne uci se u skoli vec praksi...Otprilike "pokazi sta znas"
ta polemika da li treba ili ne treba škola mahom je inicirana na zapadu jer je školovanje jako skupo. Jedna godina košta od 35 - 75 hiljada dolara. Četiri godine faksa može da te otkošta i do 300 .000 dolara. Postavlja se pitanje da li ćeš i kada te pare da povratiš?

dizajniranje je vid umetnosti

ako ima kupca za svoj posao ne treba mu skola , ako nema uzalud mu skola
nije samo dizajniranje ugroženo obrazovanjem gdje se uče postavljene norme i iskustva iz dosadašnjih pogleda gdje se po mom mišljenju lomi vid učenika i njhova vizija sputava dosadašnjim a posebno normativnim dostignućima

ako je neko dostignuće uistinu moćno , ono će biti i genima prenešeno , pa se nebi trebalo ni učiti o njemu

Postoje dizajneri i oni koji se bave dizajnom. Kao što postoje akademski slikari i oni koji slikaju. Kao što želim dfa idem kod zubara koji ja stzudirao i diplomirao na fakultetu, ili da most greadi neko ko je diplomirao građevinski, il ida mi auto popravlja školovani mehaničar, želim da se dizajnom bavi onaj ko ga je diplomirao. To što se uči na nekom fakuletu, pa i primenjenim umetnostima, je skup znanja i iskustva stotina ljudi i idesetina i više generacija ljudi koji su to znanje sabirali. To je odlična osnova za start, bez koje neko može, ali mora da uloži mnogo više trufda i vremena da dođe do svih informcioja koje neko ko je prošao kroz sistem već zna. Recimo, kad sam radio u agenciji, sreo sam nmnogo kreativaca, od većina nije imala potrebnu školu, ali su hteli da se bave dizajnom. Na žalost znanje rada u Ilustratoru i Fotošopu nisu dovoljni. Masovno sam priemtio da nemaju pojma o perspektivi, ne osećaju je i ne umeju da je primene. Samo jedan manji primer, da ne idem u detalje. Zato poštujem pšto se u već u srednjoj dizajnerskoj uči nacrtna geometrija, kao neophodna u daljem radu dizajnera.
Ili primer sa fotografijom, ja sam je imao kao jedan predmet, znam dosta o njoj, znam da fotografišem, poznajem tehniku, uvek sam imao solidan aparat, ali je nisam fotograf. Za te potrebe ili kupim stock fotku ili angažujem fotografa. I imao sam priliku da vidim kako izgčedaju fotografije ljudi koji su diplomirali fotografiju (i kod nas, ali i napolju).
Da li je neophodno, naravno da nije, ali je preporučljivo. Postoje izueci koji odstupaju od pravila, ali oni su samo to, izuzeci. Oni i nisu primer za pozbiljnu raspravu. Ljudi često porede nekoga ko je tek izšao iz škole (bilo koje dizajnerske, a ima ih puno) sa onima koji nisu školovani a rade već godinama i imaju iskustvo. To nije za poređenje, treba porediti početnike u obe kategorije, ili one sa iskustvom u obe kategorije. Tu je škola uvek u prednosti, naravno. Ali ni to ne znači da će neko sa školom za desetak godina biti bolji od nekoga bez škole, jer je u svakoj umetnosti talenat veoma bitan, uz puno rada. Veoma puno rada. Škola je samo jedan korak, kao ključ za sledeći nivo u igrici, koji ti otvara vrata. Bez škole teško ideš na sledeći nivo. Nije nemoguće, ali veoma teško.

gde recimo formalno obrazovanje igra ulogu?
Na mnogim tačkama u radu. Koliko puta sam video da "dizajner" otfikari vrh glave na fotografiji, jer nema mesta. Ili da deformiše fotografiju ili iliustraciju koju je dobio. Već sam spomenuo perspektivu. Jedno prilikom crta kolega neki auto, nešto za posao i sav dsrećan pokazuje rad, a ja ga pitam: a zašto su ti točkovi u drugoj perspektivi od auta? On me gleda i ne kapira, kako u drugoj? Pa lepo, to nisu točkovi sa tog crtaža, pripadaju nekom drugom radu.
Ili jednom prilikom sukob sa (re)kreativnim direktorom oko nekog fonta. Sve ti je ovde super, ali ovo nije moderan font, kaže on meni. Kako nije, po čemu to? Pa nije, eto nije moderno. OK, hajde mi definiši osnovnu podelu grupa fontova, kroz istoriju. Molim, šta? Ma samo onu osnovnu, najbitniju. Ma šta bre, nije moderno... ma znaš, ja sam kreativni direktor, ako ja kažem... ne, ti si kreativni jer odrađuješ ispod žita generalnom, toliko o tome, a znanje ti je baš kakao si rekao. Na stranu što sam u Guglu ukucao "modern fonts" i izabrao taj koji se odlično uklopio. :mrgreen:
Koliko puta sam dobio faj lu RGB, ili u niskoj rezoluciji. Koliko puta ništa nije bilo precizno. To se sve uči kroz formalno obrazovanje, pedantnost u radu. Da ne idem u tehnologiju štampe, slog ili doradu.

Slažem se sa Rifom
Ne znači da je nemoguće da se bude dobar dizajner bez škole, ali zasigirno se u školi mnogo više nauči nego kad si samouk
Obaška što postoje profesori koji nas vode uz stručne kritike i iskustvena znanja
Ako je Leonardo da Vinči išao ko bela lala u slikarsku školu kod Andreje del Verokija, mogao bi i dizajner
Samo može da dobije time

Postoje kampovi za i protiv formalnog obrazovanja za dizajnere, od kojih svaki ima prilično validna zapažanja da bi podržao svoja gledišta.

Čitam komentare jednog dizajnera koji nema formalno obrazovanje iz struke:

"Osim stvari koje zahtevaju velike budžete za stvarnu praksu... većina ostalih može da se nauči van škole. Poreklo većine stvari se desilo van škole ako se vratiš dovoljno daleko... i SVE nove inovacije dolaze van škole, kada ljudi otkriju/izmisle stvari na terenu.

Uvek se protivim bilo kakvim automatskim pretpostavkama koje:

1. Neko sa diplomom ili sertifikatom zna šta radi, a zna više od nekoga bez tih papira.

2. Neko bez diplome ili sertifikata nikako ne može biti kvalifikovan ili bar kvalifikovan kao neko ko ima te papire.

Bukvalno sve što se uči u školi može sam da se nauči... ili putem šegrtovanja na radnom mesta bez "formalnog" obrazovanja. Stvari kao što su standardi i osnovne prakse i nomenklatura su sve stvari koje nisu jedinstvene za akademiju."

Moram da priznam da ima dosta istine u tome. Šta vi mislite? Da li neko može postati dobar dizajner bez formalnog obrazovanja?

Bez obrazovanja, ma šta ko mislio se ne može postati vizuelni umetnk, dizajner ili bilo šta drugo iz te branše

To što su mnogi pomislili da im user frinedly programski alati omogućavaju da se kreativno izraze na lak način je iluzija.

Suština estetskog obrazoanja bi morala da bude sticanje vizuelne pismenosti i kulture.

Ukoliko neko bez ta dva preduslova pokuša da se bavi vizuelnim zanatom vrteće se u začaranom krugu amaterizma i arhaičnosti sve dok ne promeni rezon.

Naravno, ima mnogo ljudi koji za sebe tvrde da su dizajneri i umetnnici ali oni zapravo samo podilaze primitivizmu i vizuelnoj nekultivisanosti svoje klijentele koja čini apsolutnu većinu na tržištu.

Osim toga, ovde je tokom socijalističke ere kreativna delatnost potpuno pogrešno interpretirana i još pogrešnije sistematizovana jer je potpuno fragmentirana a morala bi da bude jedinstvenija od svih drugih delatnosti.

Gledala sam skoro primere rada devojke koja tvrdi da je zavrsila dizajn. Ljudi moji, pa to je operisano od osecaja za estetsko, nista s nista sto bi rekli na jugu. Devojka bukv ne razume ni koncept slaganja boja sto je trebalo kao zena da nauci jos sa 15 😂 Jedino ako laze da je zavrsila dizajn, ali ako ih tako skoluju, pa to nista ne znaci.
Uvek ima kukolja, ali je to u umetničkim školama prilično svedeno na minimum jer se mali broj ludi izbori na prijemnim ispiotima, pa uglavnom imamo dobre đake i studente. Ali oept, možda je ona dobro uradila, a ti nisi razumela šta je htela da kaže? Ne mislim ništa loše, već da je to njena umetnička sloboda (koja je u primenjenim umetnostim daleko manja nego u klasičnim umetničkim oblastima).

Uvek ima kukolja, ali je to u umetničkim školama prilično svedeno na minimum jer se mali broj ludi izbori na prijemnim ispiotima, pa uglavnom imamo dobre đake i studente. Ali oept, možda je ona dobro uradila, a ti nisi razumela šta je htela da kaže? Ne mislim ništa loše, već da je to njena umetnička sloboda (koja je u primenjenim umetnostim daleko manja nego u klasičnim umetničkim oblastima).
pa moguce da ja nisam razumela ali isto tako znam da joj niko to nece kupiti od klijenata lol

pa moguce da ja nisam razumela ali isto tako znam da joj niko to nece kupiti od klijenata lol
Klijent ili prihvati ili odbije, nema tu kupovine, kao kod neke slike ili umetničke fotografije. U grafičkom dizajnu se uvek radi po brief-u, tj. instrukcijama od strane klijenta. Ali se slažem da mnogi nemaju osećaj, po različitim kriterijumima. Zato i imamo one najbolej, one prosečne i na žalos, ispodprosečne u svim školama. Obično se već u školi izdvoje oni najbolji i većina nih u daljem radu imaju uspeha... ali onda dođe Mali Siniša i...

Klijent ili prihvati ili odbije, nema tu kupovine, kao kod neke slike ili umetničke fotografije. U grafičkom dizajnu se uvek radi po brief-u, tj. instrukcijama od strane klijenta. Ali se slažem da mnogi nemaju osećaj, po različitim kriterijumima. Zato i imamo one najbolej, one prosečne i na žalos, ispodprosečne u svim školama. Obično se već u školi izdvoje oni najbolji i većina nih u daljem radu imaju uspeha... ali onda dođe Mali Siniša i...
ma jasno mi je, znam kako dizajneri rade i koliko je zahtevno npr napraviti jedan logo. ali i dalje ne mislim da ce formalno obrazovanje nuzno znaciti prednost uvek, kao sto nije neohodno da bi bio programer npr.

Back