Da li je 'duša' doista nešto mistično?

zenzen

Obećava
Poruka
84
«Duša» kao živo stvorenje
Hebrejska riječ koju se prevodi izrazom «duša» je nephesh, Što zapravo znači riječ nephesh?
Na primjer u 1.Mojsijevoj 2:7 pise: «Stvori Gospodin Bog čovjeka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni i posta čovjek duša ziva.» Zapazi da Adam nije imao dušu; on je bio duša. Dakle, riječ «duša» može označavati cijelu osobu.
Takvo razumijevanje nalazi potvrdu u cijelim hebrejskim spisima, gdje pronalazimo izraze kao na primjer, «U slučaju da neka duša zgriješi…» (3.Mojsijeva 5,1), «Svaka duša koja bi radila kakav posao…» (3.Mojsijeva 23:30), «Ko se nadje da je ukrao čovjeka(dušu)…» (5.Mojsijeva24.7) »Duša mu onemože…» ( Sudije 16:16), «dokle ćete mučiti dušu moju» (Job 19:2), «suze prolijeva duša moja od tuge» (Psalam 119:28))
U ovim stavcima, kao i u mnogim drugim, nema naznake da je duša neka sjenovita tvar koja nastavlja živjeti posije smrti. Ako bi smo našim terminima rekli da je duša voljene osobe otišla da bude s Bogom, ili ako bismo govorili o besmrtnosti duše, to jednostavno ne bi bilo razumljivo kulturi starog zavjeta.
Riječ koja je preko stotinu puta prevedena riječju «duša» u kršćanskim grčkim spisima jest psykhe. Poput riječi nephesh, ova riječ često se odnosi na cijelu osobu. Na primjer razmotri slijedeće izjave: «Duša je moja žalosna» ( Ivan 12.27). «Udje strah u svaku dušu» (Djela apostolska 2.43). «Svaka duša da se pokorava vlastima koje vladaju» (Rimljanima13.1). «Govorite utješno potištenim dušama» (1.Solunjanima 5:14). «Nekolicina, to jest osam duša, bi spasena vodom» (1. Petrova 3:20)
Jednako kao i nephesh, riječ psykhe nedvojbeno se odnosi na cijelu osobu. Ova riječ označava ono što je karakteristično ljudsko, osobu, materijalno tijelo u koje je udahnut Božji ruah (duh).
U bibliji se riječ «duša» ne odnosi samo na ljude več i na životinje. Na primjer opisujući stvaranje morskih stvorenja u 1. Mojsijevoj kaže se: «Neka povrve po vodi žive duše». A narednog stvaralačkog dana Bog je rekao: «Neka zemlja pusti iz sebe žive duše po vrstama njihovijem…» (1.Mojsijeva 1:24).
Dakle, 'duša' se može odnositi na živo biće, stvorenje, bilo ono ljudsko ili životinjsko.
Ovakvo značenje rječ duša ima i u svjetovnom načinu izražavanja. «Na trgu se okupilo stotinu duša.» «Ubio je deset duša» itd.

'Duša' kao život stvorenja
Ponekad se riječ «duša» odnosi na život neke osobe ili životinje. To ne mijenja biblijsku definiciju da je čovjek ili životinja duša.
Prikažimo to: Kažemo da je netko živ, odnosno da je on živa osoba. Mogli bi smo to reči i na drugi način. Mogli bi smo reci da on posjeduje život. Slično tome, živa osoba jest duša. Štovise, dok je živa, o 'duši' se može govoriti kao o nečemu što ta duša posjeduje.
Primjerice, Bog je rekao Mojsiju. «Pomrli su svi koji su tražili dušu tvoju» (2.Mojsijeva 4:19). Očito je da su Mojsijevi neprijatelji htjeli oduzeti njegov život. Slična upotreba riječi «duša» vidljiva je iz slijedećih navoda: «Vrlo se pobojasmo za svoje duše (Jozua 9:24). «Pobjegoše radi duša svojih» (2.Carevima 7:7). «Pravednik se brine za dušu svojeg živinceta» (Priče Salamunove 12:10). «Sin čovječiji došao je da dušu svoju u otkup da za mnoge» (Matej 20:28). «Dodje do same smrti, ne marivši za svoju dušu» (Filipljanima 2:30). U svakom od ovih slučajeva riječ 'duša' označava zapravo život.
Dakle, riječ «duša» onako kako se koristi u Bibliji, odnosi se na osobu ili životinju ili na sam život neke osobe ili životinje. Biblijske definicija duše je jednostavna, doslijedna i neopterečena zamršenim ljudskim filozofijama i praznovjerjima.
No, što se s dušom dogadja prilikom smrti? Da bi smo odgovorilili na to pitanje moramo najprije razumjeti zašto umiremo. A razumijemo li to doista?
 

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Погледајмо шта нас Библија учи...

(1 СОЛ 5,23) - Грчки
ΑΥΤΟΣ ΔΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΓΙΑΣΑΙ ΥΜΑΣ ΟΛΟΤΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΥΜΩΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΜΕΜΠΤΩΣ ΕΝ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΡΗΘΕΙΗ

(1 СОЛ 5,23) – Превод Светог Синода на српски језик
А сам Бог мира да вас посвети потпуно, и васцијели ДУХ ваш и ДУША и ТИЈЕЛО да се сачува без порока за долазак Господа нашега Исуса Христа.

ΠΝΕΥΜΑ,n {pnyoo'-mah} = дух, па је одавде Пнеуматологија наука од Духу Светоме.
1) the third person of the triune God, the Holy Spirit
2) the spirit

ΨΥΧΗ,n {psoo-khay'} = дисање, душа
1) breath
2) the soul

ΣΩΜΑ,n {so'-mah} = тело
1) the body both of men or animals

НЕ ПИШЕ ЛИ ЛЕПО ДА СЕ ЧОВЕК САСТОЈИ ОД ДУХА, ДУШЕ И ТЕЛА ?(ЈЕВ 4,12) - Грчки
ΖΩΝ ΓΑΡ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΜΩΤΕΡΟΣ ΥΠΕΡ ΠΑΣΑΝ ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΔΙΣΤΟΜΟΝ ΚΑΙ ΔΙΙΚΝΟΥΜΕΝΟΣ ΑΧΡΙ ΜΕΡΙΣΜΟΥ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΡΜΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΥΕΛΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΕΝΘΥΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ

(ЈЕВ 4,12) - Превод Светог Синода на српски језик
Јер је ријеч Божија жива и дјелотворна, оштрија од свакога двосјеклога мача, и продире све до раздиобе ДУШЕ и ДУХА, зглобова и сржи, и суди намјере и помисли срца.

ΨΥΧΗΣ = дисање, душа (као и горе)

ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ = дух (као и горе)


НЕ ПИШЕ ЛИ ОПЕТ ЛЕПО ДА СЕ ЧОВЕК САСТОЈИ О ДУХА, ДУШЕ И ТЕЛА ?

НАЖАЛОСТ, ЈЕХИЋИ НЕ ВЕРУЈУ БОГУ, НЕГО ГУРУУ СВОЈЕ СЕКТЕ... :wink:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.