Da li je duhovnost psiholoska kategorija?

duhovnost eventualno doživiš kada ne razmišljaš o tome, to jest ni o čemu, kada se isključiš iz okoline i čuješ samo svoje telo i organe bukvalno
ovo sto si napisao radim svakodnevno bukvalno nista ne radim van dogovora sa telom,
ono sto ne radim svakodnevno je spoj sa univerzumom a to podrazumeva siru svesnost od moje intimne unutrasnje svesnosti. A to volim da radim.

Mnogi od onih koji u svom životu uzdižu duhovnost govore o "višoj sili". Ta viša sila mogla bi biti sama priroda, sloboda, razumevanje, humanost i beskonačnost drugih koncepata.

Da li bog ima svoga boga?
Ako ga ima da li bogov bog ima svoga boga?
Sudeci po univerzumu - sve ide u beskonacnost. Samim tim i (moguca) hijerarhija bogova.

A kako to radiš?
Ne razumem?

Uslovno receno 'osluskujem', da li je sve u redu ili nesto ne valja. Ima veze sa svim: od oblacenja, preko hrane, ostalih desavanja do mentalnih potreba, i da li treba il ne treba da ih radim i naravno spavanja. Takodje osluskujem ljude oko sebe - u kom su stanju.

spada u ono - da li si u zen-u ili nisi?

Jeste, konstrukt uma. Mislim, kad bi čoveka vraćao unazad nekoliko miliona godina na kraju bi ga vratio u životinju, a one nemaju nikakvu duhovnost. Tako da, najverovatnije da je nastala kao rezultat širenja prednjeg korteksa u nekom momentu.
Ali imaju svesnost (zivotinje) samim tim mogu da imaju i duhovnost - kako bi to mogli da utvrdimo ili opovrgnemo kad je nemerljiva kategorija i kod ljudi koji imaju kategoriju jezika za razmenu informacija?

Ali imaju svesnost (zivotinje) samim tim mogu da imaju i duhovnost - kako bi to mogli da utvrdimo ili opovrgnemo kad je nemerljiva kategorija i kod ljudi koji imaju kategoriju jezika za razmenu informacija?
Male su šanse da životinja može da doživi ono što podrazumevamo pod prosvetljenje ili duhovno iskustvo in general. Njen spektar iskustva svodi se na neposredno zadovoljenje nekih nagonskih potreba i posledično lučenje hormona kao nagrade. Nisu to neka duboka iskustva.

Male su šanse da životinja može da doživi ono što podrazumevamo pod prosvetljenje ili duhovno iskustvo in general. Njen spektar iskustva svodi se na neposredno zadovoljenje nekih nagonskih potreba i posledično lučenje hormona kao nagrade. Nisu to neka duboka iskustva.

Hteo sam jos da kazem i to da kad bi vratio ljude jedno 20.000 godina unazad oni bi imali za velicinu teniske loptice veci mozak od modernog coveka.

Povodom ovog kasnije. Uverenja smo da mi samo ponavljamo zivotinjske osobine kako bi nasli razlog da se od njih razlikujemo - a ne razlikujemo se uopste, izuzev jedne jedine sposobnosti - izrazit talenat za proizvodnju tehnologija. Mislim da nam i duhovnost skripi jako en-gross.

Dacu ti samo jedan mali primer: Nasao sam dva mala rakuna na drvetu u dvoristu. Posle dva dana majka nije dosla po njih (verovatno nastradala na ulici) scucurili su na drvetu 2 dana. Skinuo sam ih sa drveta - to je bilo opasno. Ali pre toga napravio sam im gnezdo u dvoristu, nahranio ih napojio ih i ostavio na miru. Posle par dana bili su OK - razigrani. Pravili su razne vratolomije. Zatvarao sam ih u kavez sa nekom zvrckom za otvaranje - svaki zadatak koji sam im dao su resili u par iteracija, apsolutno neverovatno su inteligentni (psi i macke su tupsoni i glupsoni u odnosu na njih - dobro za razliku od ovih imaju 5 prstiju i palac - mogu da urade sa rukama sta hoces). I nije u pitanju hrana i potrebe kakve obicno zamisljamo (hrane i vode su imali kad god im je trebalo), njih je to ludo zabavljalo. A tek timski rad... znaci ne samo individualno, nego imaju nacin medjusobne komunikacije. Posle mi kazi da nisu svesni i da je to nagon?!? A gde su tek primati....

Back