Nepravilno reći hrišćani? Nego kako da napišem? Šta su po tebi pravoslavci, katolici i protestanti? Nisu hrišćani?
Da te podestim, a izgleda zapravo i ne znaš, danas u Hrišćanstvu ne postoje samo ova 3, pravoslavci, katolici i protestanti.
Trenutno u svetu ima nekoliko stotina pravaca u Hrišćanstvu, a po nekim kriterijumima ima oko 45 hiljada pravaca i tumačenja šta zaista znači biti Hrišćanin i isto toliko različitih tumačenja Biblije, i svakli za sebe misli da je samo on u pravu, a svi drugi u krivu.
Tako da nemoj se odmah duriti i ljutiti što moje tumačenje Biblije nije onako kako ti tumačiš i kako ti misliš da je jedino tačno i pravo tumačenje
Niđe nisam ni rekao da u Bibliji piše da je zemlja ravna ploča.
Napisao sam da su Hrišćani vekovima verovali da je Zemlja ravna ploča. Verovali su i drugi, ali ja sam napomenuo hrišćane.
Jel shvataš razliku?
A ujedno sam i objasnio zašto su verovali da je Zemlja ravna ploča i zašto je to posebno Katoličkkoj crkvi bilo bitno da spreče jeresi da je zemlja okrugla, da suzbiju to, jer to ruši ceo koncept raja i pakla kakav je tada postojao, a to ujedno ruši samu ideologiju hrišaćnstva kakva je tada postojala, a to ruši autoritet i moć crkve i njihvih rukovodilaca, koji pri tome nisu bili hrišćani već luciferijanci.
Sve te vavilonske religije (judaizam, hrišćanstvo i islam) su davali nižim slojevima i masama, time su indoktrinisali mase, a za sebe su čuvali svoju originalnu religiju i drevna tajna znaja. Danas to isto Drevno Vavilonsko bratsvo drma od Vladivostoka na dalekom istoku, preko Sibira, Evrope pa do Aljaske na severu Amerike, preko Meksika do Argentine na jugu Amerike, preko Afrike i Bliskog i Srednjeg istoka pa sve do Australije i nazad do Vladivostoka. No to je druga tema...
Nebesa nisu bila dimenzija beskonačnosti u vremenima kada su Hrišćani ubijali one koje su tvrdili da je zemlja okrugla. Nebesa su bila okrgula, ovalna ploča prozirna tu gore iznad zemlje đe su zvezde i oblaci, i tu na tim oblacima su Anđeli i raj.
A opet nigde nisam rekao da je naučno opovrgnuto da postoji kraj svemira. Baš nisam. Baš si ono izmislio da bi osporio sve što pišem ovde zato što ti smeta što nemam identično mišljenje kao ti, pa si sad počeo da se igraš politike. Ako hošeš da se igraš demagogije i politike, ima forum za to.
Rekao sam da je empirijski naučno opovrgnuto da su Anđeli i Bog neđe po oblacima na nebu, onako kako su smatrali hrišćani vekovima. Da su kapije raja odmah tu iza oblaka. Nisu jbg. Nije to do mene, možda bih i ja voleo da jesu, ali nisu. Poslali ljude rakete i satelite preleteli nebo, zna se koji slojevi atmosfere imaju, posle gore kad izletiš u svemir, to više nije nebo, to je svemir, bezgravitacioni prostor prazan i hladan bez ijednog oblačka i bez rajskih kapija.
Moraš da shatiš istorijski kontekst. Nisu oni znali da je to gore iznad svemir, niti su znali da dole kad kopaš u zemlju da ćeš da izađeš na drugu stranu planete itd. Pa je onda imalo smisla verovati da je pakao dole neđe, dole duboko u zemlji pakao, a raj tu odmah na oblacima.
Da li mi sad možemo da spekulišemo da su rajske kapije na krajevima univerzuma ili u nekim drugim dimenizajama... možemo da spekulišemo mi danas, u okviru i na ivicu znanja, kao i oni tada.. Eto sad nije gore iza oblaka, sad je tamo negde na kraju univerzuma, uvek na pragu naučnih shvatanja... Ali mi sada znamo da ono što su oni mislili nekada nije tačno i da im je verovanje bilo neosnovano.
Kako si ubeđen da si u jednoj rečenici skroz osporio teoriju evolucije pokazuje da si baš onako podobno proučio evoluciju. Mora da si prepoznat u naučnim krugovima. Ti izgleda to bolje znaš od svih njih zajedno.
Ti si isto klasičan primer.