Da li je dokazano da Bog ne postoji?

Jeste
Jedno nevino dete rodjeno defektno pokazuje da nema boga
jer bog bi to uredio bolje

Istina.

To su sve one stvari koje čovek ne može da shvati, da razume... i ne može da prihvati. Bar ne tako lako.

Deca koja boluju od raka.

Cunami koji naleti i pobije 200 hiljada ljudi.

Realigija može samo da kaže: Nekada nam nije dato da razumemo zašto se stvari događaju kako se događaju, nama ostaje samo to da prihvatimo kao božiju volju.

A onda se postavlja pitanje kakav je to Bog koji ima takvu volju?

Da - li - je - dokazano - da - Bog - ne- postoji?

Paralelno pitanje na pitanje kako dokazati da Bog postoji?

Eto vec stolecima se pruzala prilika da se stvarnim neoborivim dokazima dokaze da Bog ne postoji.
Postojali su razni ljudi, sistemi, pokreti, partije tokom istorije koji su to pokusavali.

I da li je to uspelo ili ne?

Ili su i ti dokazi samo teorije, nagadjanja, misljenja i zelje?

Ko bi to trebao da dokaze?
Nauka ili ateisti ili ko?

Ako poatoje jasni opipljivi dokazi iznesite ih.
Ne misljenja i teorije i zelje.

Ne zelim da se razvije diskisija o teoriji evoluciji.
.Vec ako postoje jasni, opipljivi dokazi?
Bez toga, svaki pokusaj ce se racunati kao pokusaj bez dokaza.

A ako nema jasnih dokaza vec samo teorije, da li je vredno i da li je vec vreme poceti razmisljati o Bogu?

Jedino nauka (naučna istraživanja) može potvrditi da li Bog postoji u nekoj možda bližoj a možda i dalekoj budućnosti.

Nauka je već dosta toga opovrgnula što se po raznim religijama smatrao kao nekakva sveta istina.

Hrišćani su u istoriji jedni od najbrutalnijih i najdivljijih vernika bili ikada. Noseći krst i u ime Biblije i Iusa Hrista hrišćani su istoriji pobili najveći broj ljudi naspram drugih vjera.

Na primer samo oko 150 miliona nativnih stanovnika Američkog kontinenta poubijani su ime oca i sina i svetoga duha.

Mnoga shvatanja i vjerovanja tih hrišćana su oprvgunata kasnijim naučnim istraživanjima.

Veliki problem za vjeru je bilo shvatanje da je zamlja okrugla, to je bilo suprotno vjerskom shvatanju da je zemlja ravna ploča. Za što su to tako žestoko bunili vjernici da ospore da je zemlja ravna ploča? Čak su i ubijali i te kako!

Pa keže, oče naš koji si na nebesima.

Bog je na nebu. Na nebu je raj. A dole ispod, ispod zemlje je pakao, tamo su pali demoni i Djavo.

Kako sad odjednom da iznad gore oblaka nema ništa? Da je prazna prostor? Svemir. Đe je onda raj i aneđli?

A ako je zemlja okrugla, to znači da je konačna, i kako sad gde đe biti pakao ako je okrugla?

To vjekovno staro religijsko shvatanje da je Bog na nebu, da su gore na nebu u oblacima anđeli i da je tamo raj... prosto je opovrgnut naučnim istraživanjima. Pokazalo se da su vjernici vjekovima verovali u bajku. U budalaštine prosto rečeno.

Nauka je sasvim sigurno nedvosmisleno potvrdila da Bog nije gore neđe na nebu, da sedi u oblicima sa drugim aneđlima i slično.

Isto danas vjera i vjernici imaju problem da shvate evoluciju. Evolucija je malo kompleksnija od Sunčevog planetarnog sistema, malo mora da se uči da bi se shvatili osnovni principi evolucije. Zato vjernici sad, isto kao što su u prošlosti osporavali da je zemlja okruglog oblika (jer Bog je na nebu), tako danas osporavaju evoluciju (jer veruju da je Bog stvorio čoveka prema svom obličiju, a ne prema obličiju majmuna).

Ali, polako, sve to dođe na svoje mesto. Potrebno je ljudima vremena, možda i generacije da prođu, da se oslobode okova laži i neistina u koje su indoktrinirani od malena kroz vjeru.

Poslednja izmena:
Nije dokazano, ne može čovek dokazati tako nešto. Ljudski um je izmislio boga, bog je postojao mnogo pre čoveka. Kad kažem bog mislim na božanstvo na nešto što je uvek postojalo i postojaće, ne mislim kao većina vas vernika na nekog čovekolikog na nebu sa štapom u ruci koji kažnjava. Kad primitivnost objašnjava boga dobijemo preko 5000 religija i bogova, ratove, sva sra*a što se u svetu dešavaju su najviše zbog religije i ljudskog izopačenog uma.

Nije dokazano, ne može čovek dokazati tako nešto. Ljudski um je izmislio boga, bog je postojao mnogo pre čoveka. Kad kažem bog mislim na božanstvo na nešto što je uvek postojalo i postojaće, ne mislim kao većina vas vernika na nekog čovekolikog na nebu sa štapom u ruci koji kažnjava. Kad primitivnost objašnjava boga dobijemo preko 5000 religija i bogova, ratove, sva sra*a što se u svetu dešavaju su najviše zbog religije i ljudskog izopačenog uma.
Kako znaš da je samo jedan? 🤔

Daj da ne budemo licemerni toliko, ratova je bilo i kad nije bilo religija, jednostavno ego i zelja za dominacijom su razlozi zbog kojih se ratuje.
Hriscanstvo je religija koja je bila osudjivala nasilje, sam Isus Hrist je govorio ako te neko udari po obrazu ti mu okreni i drugi.
Zagovarao je da ne budemo sebicni da ne mislimo samo na sebe, da ako treba da damo zivot za svoje bliznje.
Religija je mnogim ljudima dala neki visi smisao zivota, ljudi su poceli da traze smisao zivota u prijateljima,drustvu,ljubavi,a ne na egu i dominaciji.

Da li Bog postoji?
Ja smatram da sigurno ima neka visa sila jer ceo ovaj sistem je kompleksan da bi bio slucajan.
Medjutim cak i mene ova surova realnost zapita na to pitanje, ali ko zna videcemo jednog dana.

Mislim da bi jak argument za to da Bog postoji bio da bi jedno takvo dete onoga momenta kada ga pop krsti po svim pravilima kako Crkva nalaže, izgubilo te defekte. Ovako, toga nema. Sa druge strane, Bog možda spašava to dete od još neke gore sudbine, tako što mu odredi da se rodi defektno. Inače čitao sam na netu da ne može da se dokaže naučno sa sigurnošću da Bog ne postoji i da se polemike vode stotinama godina oko ovoga.
Slažem se sa ovim postom.
Kao prvo, takvo dete je možda iskušenje više za roditelje nego za sebe, a možda i za sebe.
Šta je pojam "iskušenje" drugo nego posmatranje naših reakcija na stvarnost? Neko ode još dalje i tvrdi da je sve simulacija, poput "Matrixa", i da jeste, poenta ostaje ista a to je posmatranje naše reakcije na simulaciju.

Drugo- ne može Bog (čak ni Bog) da bude okrivljen baš za sve, da bismo kao čovečanstvo uspeli, prvo mi treba da se menjamo, e pa onda kada mi budemo barem blizu tom savršenom čoveku, tek onda ćemo moći sa nekim pravom da uperimo prst u drugog čoveka ili u Boga i kažemo da je on kriv.

Aj umij se pa procitaj jos jedom sta ja pisem
BOG NE POSTOJI -- NEMA DOKAZA DA POSTOJI
Tema glasi, iznesi dokaze da ne postoji.
Iznesi ih.
Ako ne, znaci da nemas dokaza za svoju tvrdnju.

Za postojanje Boga ima mnogo dokaza.
A vidimo za ne postojanje nema nikako.

Kako znaš da je samo jedan? 🤔
Ne znam na šta misliš, postoji jedna svest, sve je jedno, sve je izvor. Ne postoji taj čovekoliki na nebu koji nas nadgleda sve i sudi nam.
Daj da ne budemo licemerni toliko, ratova je bilo i kad nije bilo religija, jednostavno ego i zelja za dominacijom su razlozi zbog kojih se ratuje.
Hriscanstvo je religija koja je bila osudjivala nasilje, sam Isus Hrist je govorio ako te neko udari po obrazu ti mu okreni i drugi.
Zagovarao je da ne budemo sebicni da ne mislimo samo na sebe, da ako treba da damo zivot za svoje bliznje.
Religija je mnogim ljudima dala neki visi smisao zivota, ljudi su poceli da traze smisao zivota u prijateljima,drustvu,ljubavi,a ne na egu i dominaciji.

Da li Bog postoji?
Ja smatram da sigurno ima neka visa sila jer ceo ovaj sistem je kompleksan da bi bio slucajan.
Medjutim cak i mene ova surova realnost zapita na to pitanje, ali ko zna videcemo jednog dana.
Jes hrišćanstvo osuđuje nasilje a nastalo je iz čistog nasilja...

A dokaz da bog ne postoji, pa pošto je po većini vaš bog svemoguć i pun ljubavi, tačnije čista ljubav, zašto ubija ovoliko dece, zašto ih pravi defektne ako je savršen...zašto nekome oduzme život odmah nakon rođenja. Znači da bog ne postoji.

Jedino nauka (naučna istraživanja) može potvrditi da li Bog postoji u nekoj možda bližoj a možda i dalekoj budućnosti.

Nauka je već dosta toga opovrgnula što se po raznim religijama smatrao kao nekakva sveta istina.

Hrišćani su u istoriji jedni od najbrutalnijih i najdivljijih vernika bili ikada. Noseći krst i u ime Biblije i Iusa Hrista hrišćani su istoriji pobili najveći broj ljudi naspram drugih vjera.

Na primer samo oko 150 miliona nativnih stanovnika Američkog kontinenta poubijani su ime oca i sina i svetoga duha.

Mnoga shvatanja i vjerovanja tih hrišćana su oprvgunata kasnijim naučnim istraživanjima.

Veliki problem za vjeru je bilo shvatanje da je zamlja okrugla, to je bilo suprotno vjerskom shvatanju da je zemlja ravna ploča. Za što su to tako žestoko bunili vjernici da ospore da je zemlja ravna ploča? Čak su i ubijali i te kako!

Pa keže, oče naš koji si na nebesima.

Bog je na nebu. Na nebu je raj. A dole ispod, ispod zemlje je pakao, tamo su pali demoni i Djavo.

Kako sad odjednom da iznad gore oblaka nema ništa? Da je prazna prostor? Svemir. Đe je onda raj i aneđli?

A ako je zemlja okrugla, to znači da je konačna, i kako sad gde đe biti pakao ako je okrugla?

To vjekovno staro religijsko shvatanje da je Bog na nebu, da su gore na nebu u oblacima anđeli i da je tamo raj... prosto je opovrgnut naučnim istraživanjima. Pokazalo se da su vjernici vjekovima verovali u bajku. U budalaštine prosto rečeno.

Nauka je sasvim sigurno nedvosmisleno potvrdila da Bog nije gore neđe na nebu, da sedi u oblicima sa drugim aneđlima i slično.

Isto danas vjera i vjernici imaju problem da shvate evoluciju. Evolucija je malo kompleksnija od Sunčevog planetarnog sistema, malo mora da se uči da bi se shvatili osnovni principi evolucije. Zato vjernici sad, isto kao što su u prošlosti osporavali da je zemlja okruglog oblika (jer Bog je na nebu), tako danas osporavaju evoluciju (jer veruju da je Bog stvorio čoveka prema svom obličiju, a ne prema obličiju majmuna).

Ali, polako, sve to dođe na svoje mesto. Potrebno je ljudima vremena, možda i generacije da prođu, da se oslobode okova laži i neistina u koje su indoktrinirani od malena kroz vjeru.
Al si se ti nalupetao gluposti ovde čovječe...
Hajde da krenemo od početka, jedan mali savjet. Prije nego počneš da mudruješ o Bibliji, treba kao uvod da pročitaš nekoliko knjiga da je ne bi shvatao bukvalno.
Kada pišeš "hrišćani" to je nepravilno jer postoje pravoslavni i katolički hrišćani pa onda šire protestanti itd. Ti si sve zbrkao u jedno.
Nigdje u Bibliji ne piše da je zemlja ravna ploča. Nebesa su dimenzija ili ako uzmeš svemir ti ne znaš gdje je kraj a opet ne znaš da postoje i makrokosmos i mikrokosmos.
To da je naučno opovrgnuto da je Bog na nebu je tolika glupost da mi se čak i malo smučilo od smeća koje si ovde napisao. Čuj "naučno opovrgnuto da postoji kraj svemira" ...
Kad pominješ evoluciju morao bi da se poslužiš elementarnom logikom i statistikom ali pošto je mnogo više toga što ne znaš onda i ne čudi što ih ne pominješ. Ukoliko je evolucija tačna onda bi na našem planetu, prema zakonima statistike moralo da postoji bezbroj prelazniih formi ili njihovih fosila jer je potreban ogroman broj da bi došlo do današnjih oblika i transformacija.
Ti si klasičan primjer koji potvrđuje onu priču kako majmun vidi avion, ne nazivam tebe majmunom samo pravim poređenje, kako niže biće gleda iz svoje žablje prespektive u pojmove i materiju koje ne razumije.

Back