Da li je dokazano da Bog ne postoji?

Kao mlad sam mnogo godina proveo proveravajući da li je Sveto pismo nepogrešivo.

Ne treba valjda sad opet da provodim toliko vremena na istom zadatku? Jeste da sam Sizif, ali stvarno.....
Pa eto zamolio bih te idi na neku temu koja govoti o Bibliji pa nam iznesi barem 10 takvih najvecih dokaza.

Ili ako neces, meni na pp pa cu ih ja izneti.
A ako uopste neces onda nema takvih dokaza.

Pogresivo.
Manje greske ima u prevofdma ali one su poznate.
Ali to je sto neki zele malo drugacije da prevedu.
Govorim o ozbijnim greskama.
Ima ozbiljnih kontradikcija koje nisu posledica prevoda. Imaš čitave studije posvećene tome. Evo ti ovde 560 uočenih kontradikcija... ajde da neke imaju nekakvo opravdanje, ne mogu svi primeri da ga imaju sigurno. Previše grešaka, previše.

A isto tako imaš muslimane koji isto to tvrde za Kur'an, i slično.

Svako svoga konja hvali, što bi rekli. :)

Ima ozbiljnih kontradikcija koje nisu posledica prevoda. Imaš čitave studije posvećene tome. Evo ti ovde 560 uočenih kontradikcija... ajde da neke imaju nekakvo opravdanje, ne mogu svi primeri da ga imaju sigurno. Previše grešaka, previše.

A isto tako imaš muslimane koji isto to tvrde za Kur'an, i slično.

Svako svoga konja hvali, što bi rekli. :)
Pa rekli smo ne ovde jer tema nije dokazi Bibliju.
Nadji prokladnu temu.
Iznesi 10 najacih a ne ovako.
Koga zanima da tamo trazi kada ni teve be zanima?
Ali mislim da si ti samo naslov tog teksta procitao ili?

Sva ljudska razmišljanja i ljudske dileme o postojanju bića koje je kreiralo svijet u kojem živimo, pa i nas same, treba posmatrati u malo širem i složenijem kontekstu.

Polazimo od pogrešnih premisa i pretpostavki, opterećeni predrasudama i raznim filozofskim pravcima i pristupima uzimajući sebe kao osnovni reper bitisanja. Tu se krije greška.

Biće koje je kreiralo naš svijet i nas same u njemu, ne počiva samo u našoj dimenziji niti samo u našem prostor-vrememu kao i obliku koji mi možemo osjetiti našim čulima. Navešću primjer kako bi neki niži oblik postojanja, bez ikakve uvrede, pokušavao da dokuči zakonitosti višeg oblika postojanja i time treba staviti tačku na naše mudrovanje.

Zamislite prašumu u kojoj živi grupa majmuna, daleko od civilizacije i ljudi. Jedu banane, razmnožavaju se i trijebe buve jedni drugima. Odjednom iznad njih proleti putnički avion i da uzmemo metaforički njihov razgovor o događaju kao sledeću konverzaciju ljudskim jezikom:

-Auuuu, kolika ptica proleće bokte!!
-Nije ono ptica, nema nogu!
-A nema ni očiju!
-Ali ima rep!
-Možda je slijepa!
-Neko je živo biće sigurno.

Znači majmun ne može drugačije pojmiti avion. Čovjek ne može drugačije pojmiti Boga ako se oslanja na svoja čula i moć poimanja.
Malo grubo ali jbg.

Mislim da ne, bar ne kao iz biblije,ne kao jedan koji je stvorio sve...

Sve mi se cini da sve ovo sto postoji je zapravo oduvek bilo i bice, sve iznova se stvara i urusava.

Sve mi izgleda da je svemir i sve jedna vremenska prtlja koja nema ni pocetak ni kraj i to tako se vrti beskonacno sa nekim drugacijim ishidima tj slicnim ili malo daljim.

Tako da na osnovu toga veliki kreator svega nije potreban niti tako postoji.Postoji verovatno neka zivotna energija individualna koja kruzi a to je dusa i zo je zivot.Jedina svest koja ima svoju slobodu dok je sve ostalo materija koja radi strogo po prirodnim zakonima.Takodje ne postoji iz ovoga ni kreator zivota ali verovatno postoje entiteti koji su na nekom visokom nivou svesti koji su naspram nas kao bogovi.Ali zapravo nisu jer nisu kreatori svega ili mozda kroz vremensku petlju i na neki nacin i jesu...

Back