Da li je djecu bilo lakše odgajati prije 40 tak godina ili danas?

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
89.095
Na um mi je palo ovo pitanje jer sam danas gledala neke klince, ma mislim da imaju možda maksimalno 10 godina. Gledaju po mobitelu nešto i komentiraju, tetovaže, grudi, tako razne stvari koje mi se nekako čini da je prerano da ih zanimaju u toj dobi.
Da li internet i dostupnost informacija raznih kompliciraju odrastanje i odgoj? Mislim da se jednostavno teško neke informacije mogu držati "pod kontrolom" a opet stvarno ima svega posvuda i jao onome tko bez kritičkog stava uči ono što mu net servira...

Kako se nosite s navedenim situacijama, savjeti, iskustva :ceka:

Ako mislis da komentarisu neke seksualne stvari, to je bukvalno uvek isto, u svim vremenima, jer zavisi samo i iskljucivo od hormona/genetike/biologije. Cak, sta se radilo po tom pitanju je u ranijim vremenima i jos gore.

Ako mislis na to da su deca danas generalno uvaljenija, razmazenija, i vise zive pod staklenim zvonom- da, to jeste tacno.

Danas je samo problem to što dete može lakše da nađe sve te loše stvari, ne samo što mogu lakše da nađu nego im se još i propagiraju, pa ih je teže odvojiti od toga i objasniti im da to što 10 njihovih vršnjaka u grupi radi nije dobro. Ali, mislim da je tu vaspitanje ipak nešto što nosi prevagu, ali malo ko ima vremena da se bavi svojom decom.

Na um mi je palo ovo pitanje jer sam danas gledala neke klince, ma mislim da imaju možda maksimalno 10 godina. Gledaju po mobitelu nešto i komentiraju, tetovaže, grudi, tako razne stvari koje mi se nekako čini da je prerano da ih zanimaju u toj dobi.
Da li internet i dostupnost informacija raznih kompliciraju odrastanje i odgoj? Mislim da se jednostavno teško neke informacije mogu držati "pod kontrolom" a opet stvarno ima svega posvuda i jao onome tko bez kritičkog stava uči ono što mu net servira...

Kako se nosite s navedenim situacijama, savjeti, iskustva :ceka:
Pre nije bilo interneta, mobilnih telefona, a kompijuter i igrice su imala samo deca materijalno bolje stojećih ljudi. Samim tim deca su se više međusobno družila i više vremena provodila napolju. Bilo je naravno i tada loših društava, ali po meni bilo je lakše imati decu I izvesti ih na pravi put.

Back