Da li je depresija uvek izleciva?

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
11.097
Najpozeljnija emocija je agresija ili nasilje, mnogi se osecaju kul tako.
Кад погледаш људе који се свађају или туку, видиш колико личе на мајмуне.
Људска врста се све више удаљава од тог анималног инстинкта и агресија и насиље ће нестати (негде је и скоро и нестала) као емотивна реакција, зависно у којим деловима света.

Међутим неки други проблем ће бити доминантни...

bezimeni1

Primećen član
Poruka
603
Ako depresija i ne postoji, definitivno postoje, objektivno gledano, socijalna izolacija, izopstenost i tako to, i veliko nezadovoljstvo na osnovu toga zbog kojeg zelis da sve te situacije izbegavas. Kako bi se bilo ko osecao da je npr. svojim ocima video kako mu neko ubija najrodjenije, ko bi bio ok posle toga, nije se to meni konkretno desilo ali hocu da kazem da necega opipljivog ima, nema coveka koji ne bi bio lose i koji bi normalno funkcionisao bar nekoliko dana posle toga, ljudi godinama i planiraju osvetu zbog toga.

I sistem kaznjava, ako pijes alkohol na poslu krsis radnu disciplinu i dobijes otkaz bez prava na otpremninu, dok ako si u depresiji nemas nikakva prava, kako covek samostalno da se snadje ako mu je zabranjeno da se snalazi, recimo to pijenje, to je kazna. Lekovi za smirenje ne mogu da se uzimaju bez recepta, za recept moras da se cimas da ides kod doktora. Ostale alternative nemas.

Zbog ovoga trpe i obrazovanje, posao, drustveni zivot. Malo sanse je za normalan zivot a to opet odrzava depresiju, i nema nadoknade ni za sta ranije. Ali jako je bitno ne piti, ne drogirati se, to unistava zivot, ma ajde, narkoman nista gore ne prolazi u zivotu od nekoga sa depresijom.

mizaca

Poznat
Poruka
8.636
Zavisi u kom si stepenu depresije tj.dijagnozi (jer njih ima vise vrsta) i pod cijim si strucnim nadzorom.......
Istina je da od depresije obolijevaju ljudi koji su vise skloni kontemplaciji a manje fizickom radu.I onda mnogo se toga skupi u psihi a bogami i tijelu ......Dodje neki izrazito jak stres (kod mene je bio jak mobing na poslu na koji sam regovala 3-4 mjeseca kasnije).....Mada opet nisam je ni bila svjesna dok me jaka gripa nije oborila u krevet......Tesko sam je prihvatila (simptomi zaista mogu biti kao u horor filmu) dok nisam dobila opet prvi panicni napad u noci opet nekih 4 mjeseca kasnije...........Tada sam se tek javila psihicu.......I tada zaista krece pravi i fizicki i duhovni invaliditet covjeka.....Lijekovi,trepljenje tih zastrasujucih simptoma dok ne pronadjete pravog strucnjaka ( a to mora biti neuropsihijatar sa bar decenijom iskustva) da vam pronadje odgovarajucu terapiju.......Dok terapija ne profunkcionise i ne nadjete pravog strucnjaka moze proci dosta vremena tj dok ne prihvatite sebe u kakvom ste stanju jer niti imam genezu porodicnu takvih predaka niti sam imala razumijevanja ni shvatanja za takve ljude generalno,sto je opet posljedica nase balkanske gluposti i neznanja........

Moze se izaci iz depre,ali morate imati jaku vjeru u covjeka koji vas lijeci,sebe same a i Boga (tj generalno neku visu silu ako niste vjernik) Ipak dok ne prihvatite to stanje i budete se sami borili i negirali ga necete puno postici.......Zavoljeti sebe ,svijet oko sebe(mada to moze biti i nemoguca misija jer ste shvatili da ste skrckali svoje najbolje godine na Balkanu bez razumijevanja cesto ni najblizih ,rodbine i prijatelja......Oprostiti sebi ,drugima,prihvatiti sebe i druge realno bez nekih velikih ocekivanja u tudju pomoc ili eventualnu srecu i sacekati dok to stanje prodje......Ja sam dosta i mirovala (prespavala) jer zbog dejstva lijekova nism imala ni snage a ni volje da nesto preduzmem........

I moze se........Ide se dalje........Najvaznije je da je glava cista,a tijelo puno snage i volje.........

Dapace,ponosna sam na sebe i svoju majku ,sta nam se sve izdesavalo nakon toga.......Mi smo pravi ponosni uzornigradjani naseg kraja........

E ,sad sto nisam po volji mnogima i sto nemam mnogo prijatelja i nisam medijska licnost niti prebogata,bas me zabole.......Ja se dobro osjecam u svojoj kozi....

Depresija je bolest (zaista je bolest a ne fetis lingvisticko ili tv stanje) ljudi jakih emotivnih i psihickih kapaciteta koji nemogu da prihvate danasnje stanje svijeta,tj nemogu da se poronadju u njemu......Nazalost danas svako gleda svoj dupe i vrhovni Bog je novac i to umnogome otezava i produbljuje simptome tog psihickog stanja.......

Ali vi prihvatite sebe,oprostite sebi,najdite nekog da vas voli i vidjecete da je depresija prolazna......Blagi recidivi se mogu javiti nakon nekog vremena ali vrlo kratko traju........

Miza Vam zeli mnogo mira i spokoja u Novoj 2023 god dragi moji deprici........

PS:Mozak je moje carstvo......:zblesav::zblesav::zblesav:

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
11.097
Ovih dana je baš jako teško. Sve je vezano za strah od smrti, neki nemir iznutra, čak i halucinacije... Ne znam kako da je izvučem ovaj put.
Напиши на папир све мисли које те муче и запали их, јер те мисли ниси ти, одвоји се од њих. Затим напиши списак афирмативних мисли.
И наравно неки циљеви у животу, много помажу.

Ako depresija i ne postoji, definitivno postoje, objektivno gledano, socijalna izolacija, izopstenost i tako to, i veliko nezadovoljstvo na osnovu toga zbog kojeg zelis da sve te situacije izbegavas. Kako bi se bilo ko osecao da je npr. svojim ocima video kako mu neko ubija najrodjenije, ko bi bio ok posle toga, nije se to meni konkretno desilo ali hocu da kazem da necega opipljivog ima, nema coveka koji ne bi bio lose i koji bi normalno funkcionisao bar nekoliko dana posle toga, ljudi godinama i planiraju osvetu zbog toga.

I sistem kaznjava, ako pijes alkohol na poslu krsis radnu disciplinu i dobijes otkaz bez prava na otpremninu, dok ako si u depresiji nemas nikakva prava, kako covek samostalno da se snadje ako mu je zabranjeno da se snalazi, recimo to pijenje, to je kazna. Lekovi za smirenje ne mogu da se uzimaju bez recepta, za recept moras da se cimas da ides kod doktora. Ostale alternative nemas.

Zbog ovoga trpe i obrazovanje, posao, drustveni zivot. Malo sanse je za normalan zivot a to opet odrzava depresiju, i nema nadoknade ni za sta ranije. Ali jako je bitno ne piti, ne drogirati se, to unistava zivot, ma ajde, narkoman nista gore ne prolazi u zivotu od nekoga sa depresijom.
Па наши преци су свашта видели током окупације у другом светском рату и током друге црвене окупације, па опет су функционисали боље од нас.
Зато што су радили, зато што је колективна свест била јача од индивидуалне, зато што није било модерно бити депресиван, то се сматрало слабошћу.

Наравно на настанак и развој депресије, доста утиче темперамент који је у 50-60 проценту урођен, као и карактер који се стиче, али у суштини то је симбиоза генетике и спољашњих фактора који нас граде.

bezimeni1

Primećen član
Poruka
603
Па наши преци су свашта видели током окупације у другом светском рату и током друге црвене окупације, па опет су функционисали боље од нас.
Зато што су радили, зато што је колективна свест била јача од индивидуалне, зато што није било модерно бити депресиван, то се сматрало слабошћу.
Tradicionalni lek za takve stvari je alkohol. Mogao si da pijes i da radis bez problema, i da ti ovako niko ne zamera. Sada je veliki drustveni pritisak protiv toga, i sta ti ostaje nego da budes trezni mrtvak. Ja bih svaki dan pio i tako bih normalno funkcionisao, samo da se to ne zamera na poslu i u kuci, ovako samo trpis kao taoc tudjih zelja. Ne mozes da budes bogat pa da ti to izmeni stanje svesti na bolje, ne mozes da budes ni uspesan, ni prihvacen, ni lep, ali alkohol je jako brza precica da bi se ostvarilo isto.

iamaphoney

Veoma poznat
Banovan
Poruka
14.461
Tradicionalni lek za takve stvari je alkohol. Mogao si da pijes i da radis bez problema, i da ti ovako niko ne zamera. Sada je veliki drustveni pritisak protiv toga, i sta ti ostaje nego da budes trezni mrtvak. Ja bih svaki dan pio i tako bih normalno funkcionisao, samo da se to ne zamera na poslu i u kuci, ovako samo trpis kao taoc tudjih zelja. Ne mozes da budes bogat pa da ti to izmeni stanje svesti na bolje, ne mozes da budes ni uspesan, ni prihvacen, ni lep, ali alkohol je jako brza precica da bi se ostvarilo isto.
Veliki društveni pritisak protiv alkoholizma? Hahah u kom društvu, u Diznilendu? Ovde sigurno ne.

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
11.097
Грешиш, алкохол није решење. Као што и рече iamaphoney, чак и физичка активност није трајно решење.
Људи су се некада више дружили, зависили једни од других, колективна свест ти не дозвољава да ти испољаваш своје слабости, као што је депресија. Некада на селу нису постојале ограде, комшија ти бане у кућу без позива. Данас сви дижемо шиптарске ограде т.ј. високе зидове, капија закључана, видео надзор постављен, нико не долази ненајављен.
Чак и да ниси нешто дружељубив, у то време тешко да си имао времена да будеш сам, јер одмах те ожене са 18 година и немаш времена да превише знаш ... а што превише знаш, превише размишљаш, више оптерећујеш мозак.

Ja licno ne mogu jer mi se nikako to ne bi tolerisalo kuci. Ali na poslovima mislim da se ne tolerise, ima cak i u zakonu da je to krsenje radne discipline.
Познавао сам професионалног возача комбија. Радио је набавку материјала и возио директора набавне службе. Тај човек је био пијан већ од јутра и пио је где год би се стало да се одмори. Никада ни једну грешку није направио у саобраћају и отишао је у пензију без и једне мрље.
Кажу да је једном имао неко превртање у шуми и тада је био трезан.
Има таквих примера, али ипак мислим да алкохол и посао није за свакога, заправо за већину, јер обично трпи посао.

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
11.097
Veliki društveni pritisak protiv alkoholizma? Hahah u kom društvu, u Diznilendu? Ovde sigurno ne.
Па овде у Београду, чак и у државним фирмама не може да се пије као рецимо 90их.
Увек се скреће пажња на оне који злоупотребљавају алкохол и због којих трпи посао и окружење. Рецимо оду на 3-4 сата, оставе посао да стоји, онда се врати препарирани и вилене по фирми, свађају се, глуме жртву и терају неку правду.

Кад су људи говна, онда тек видиш кад се напију каква су тешка говна. А људима којима алкохол помаже да буду продуктивни, њима се брани и њих ће пре казнити.

buudala

Legenda
Poruka
69.545
Radim dva posla.
Ustvari radim i vise, al dva su stalna.
Na prepodnevnom mi je zabranjeno da pijem.
To od skoro, od kad vozim službeni auto.
Istrpi se nekako.
Na večernjem dobijem tri pica na račun preduzeća, a popijem još dva tri, kako kad.
Uspešno držim depresiju pod kontrolom više od pola veka.

buudala

Legenda
Poruka
69.545
Грешиш, алкохол није решење. Као што и рече iamaphoney, чак и физичка активност није трајно решење.
Људи су се некада више дружили, зависили једни од других, колективна свест ти не дозвољава да ти испољаваш своје слабости, као што је депресија. Некада на селу нису постојале ограде, комшија ти бане у кућу без позива. Данас сви дижемо шиптарске ограде т.ј. високе зидове, капија закључана, видео надзор постављен, нико не долази ненајављен.
Чак и да ниси нешто дружељубив, у то време тешко да си имао времена да будеш сам, јер одмах те ожене са 18 година и немаш времена да превише знаш ... а што превише знаш, превише размишљаш, више оптерећујеш мозак.

Познавао сам професионалног возача комбија. Радио је набавку материјала и возио директора набавне службе. Тај човек је био пијан већ од јутра и пио је где год би се стало да се одмори. Никада ни једну грешку није направио у саобраћају и отишао је у пензију без и једне мрље.
Кажу да је једном имао неко превртање у шуми и тада је био трезан.
Има таквих примера, али ипак мислим да алкохол и посао није за свакога, заправо за већину, јер обично трпи посао.
Gresis ti.
Alkohol je najbolje rešenje , jedino koje stvarno radi.

Ne valja ko pije Pelin, ima dosta suicida među onima koji su ga trošili u dužem periodu

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
45.970
Ima puno ljudi koji se godinama i decenijama lece od depresije i uvek su i dalje u depresiji. Mislim da se previse potencira preterani pozitivisticki stav dok se realno oni nisu oslobodili depresije pa se i dalje bore. Depresija pravi i vrzino kolo, uzrokuje da pojedinac propusta mnogo a time opet ima razloga za depresiju i ona se odrzava. I baksuzne zivotne okolnosti nisu neki faktor koji vadi iz depresije, nije to ni iskljucivo hemija u mozgu.
DA......
Literatura ce ti reci ovako....
5% izlecivo bez relapsa i bez urusenja nacina zivota
To ti je odgovor na tvoje pitanje.

25% bez relapsa , tj bez povracaja napada je tesko ostvarivo.Ali stoji kao podatak.

Ostalo je sa stalnim povracajima ili stalnim lecenjem i naravno 9% samoubistva....

Zasto je tako....
Prvo , koga svrbi patak da stvarno zna odakle uzroci za depresiju...
Nikog ne interesuje...
Bas nikog....
Mene takodje ne interesuje....ali imam pristup kad vec nekom nesto cinim da pokrijem sta god mogu..

Vrlo retko je uzrok depresije gradja mozga , ali stoji da gradja mozga moze biti uzrok depresije , sklonosti ka depresiji ili dushevnim bolestima i moze biti zastita od depresije, npr da je izuzetno tesko dobiti depresiju koja je indukovana..

Najvise depresije se dobija kao izvor unutrasnjeg nezadovoljstva.

Najvise unutrasnjeg nezadovoljstva se dobija usled nasilja roditelja nad decom...

Sklonosti ka depresiji su delom proizvod gradje mozga i prenatalnog razvoja...
Pa opet zabole zbun zene da prestanu da puse, piju , tokom i posle trudnoce..
Ali postoje i one koje prestanu...uredno.
Slicno vazi i za muskarca u kom stanju pravi dete......pijan muskarac , dete sklonije ka dushevnim bolestima.....jok, kod nas kao da se takmice ko ce vise dece napraviti pijan...

Da stanem ovde, bolje je...

Deo krivice postoji i do samog pojedinca...kao da mu treba jos krivice , ionako vecina depresivnih pati od zgazenosti i pripisivanja sebi krivica i koje jesu i koje nisu....
Prvo , neurednost zivota.....
Drugo nehigijena mentalna, moze biti neznanje i neshvatanje i predodredjeno razmisljanje...
Trece, lenjost.Cuj mene lenjost, a to je nacionalna osobina, i ponos..

Sistem , obozava da na nekoliko nacina kreira okruzenje za depresiju...
Prvo net , odlican za depresiju....net drustva u startu spustaju vrednost pojedinca za 25%
Da bi neko vise vredeo mora druge da spusti , zato se svakom prisiva ili net CV sto je svodjenje na ciste brojke, ili sumnja ili bezvrednost , u svakom slucaju najbolje prodjes ako vrednost opadne za 25% u odnosu na real.
Apsurd, svima se umanji vrednost...

Drugo ono sto postoji u literaturi je nova vrsta depresije, finansijska depresija, tj depresija usled nemogucnosti egzistencijalnog prezivljavanja....nije to pravi naziv, namerno izbegavam pravi naziv..
Naravno da kapital tezi da razbije svakog pojedinca koji narusava vitalnost i brzinu umnozavanja kapitala..

Drustvo ne da na sebe kad su u pitanju floskule i utvrdjeni drustveni obrasci...
Primer balkan...
Roditelji bi ubili bilo koga ko digne ruku na njihovo dete, ali ne samo da dupetom nece mrdnuti za dete koje upada u depresiju nego ce ga i napasti , iako su stvarni uzrocnici depresije stalnim omalovazavanjima i kritikama i nasiljem i nezdravim zivotom prema detetu...zapostavljanjem i slicnim stvarima takodje..

Roditeljima je cesto najbitnije kad se vec pojavi depresija ili neka dushevna bolest da se to zataska, tj bukvalno daju signal osobi u problemu da je jedno resenje da se ubije.Da nestane...
Ukazivanje roditeljima je isto kao resavanje korupcije i lopovluka u Srbiji , nemoguca misija...

Jedino poneko ko ima dovoljno znanja i dovoljno je budala da radi protiv sebe i svih , jer moras raditi protiv svih ako lecis ili pomazes depresivnom....
Radis protiv njegovih ili njenih roditelja, to je sigurno , radis protiv izmisljene osobe u toj osobi koja zastupa interese roditelja jer pred depresivne epizode su uvek tu, znaci da je uvek kreiran pomocnik u osobi koja je depresivna koja je advokat roditelja , skrivanjem i opravdavanjem roditelja iako postoji i deo osobe koja kritikuje i mrzi roditelje....usled pretrpljenog nasilja i nepostovanja ili blokiranja.
Plus je potrebno puno vremena, strucna pomoc takodje, psihoterapija, obavezno , a i to je skupo ili je povrsno.....ali potrebno je i tako povrsno ....ali ono najbitnije obicno je sporo.....

Sporost je rak rana......roditeljima treba 2 godine da prihvate situaciju , a za to vreme ako je samo na njima, ode voz , tj osoba akutni depresivac postaje hronicni depresivac ili relaps depresivac, jedno od ta dva...
Sporo se organizam oporavlja i od psihosomatskih poremecaja koji uvek idu uz depresiju...

Sve ovo bi trebalo mnogi da znaju...
Pojma nemam ko sta zna....ima ljudi koji su prof i znaju...ima koji su prof i zabole ih dupe, ima neprof i da znaju onako ....
U globalu malo ljudi zna, ebes socijalna znanja ili psiho znanja, sve moze nasiljem , to je globalni stav, stisnes zube i teras....

Mozda treba reci sta sve moze...
Moze da se spreci ulazak u relaps , moze kod bar trecine da se spreci ponovno ulazak u depresiju tj da depresija bude jednokratna opomena osobi...nece nikad biti to dosegnuto jer nikog nije briga, ili nema snage, ali to je mogucnost..
Moguce je birati pazljivije koje lekove ce osoba pacijent uzimati da ima sto bolje prilagodjenu terapiju...
Moguce je brzo psihoterapijski reagovati pa pokriti bolest na dva nacina, jedan je stvarno psiholoski drugi je lifecoachki.....ovo drugo je kreiranje nove osobe...

Da li kreiranje nove osobe jeste nesto lose?
Nije iz ugla drustva, jer ionako se uspesni ljudi namerno life coachuju...
Da li iz ugla ljubitelja osnovne psihe to jeste nesto lose?
Nije, bar ne u slucaju dushevnih bolesti ili depresije jer ce ionako lekovi dovesti do promene u psihologici osobe..

Depresija je izraz povrsnog pristupa znalaca i drustva i sebicnog opredeljenja to se desa;va samo drugima, kod ljudi...

Depresija je ustvari rezultat svakog j.ebi se, boli me tu.ki......ko ti .eb.e mater i slicnih opstih stavova u ponasanju...cestih...
Nemojte pogresno da me shvatite, obicno depresivni nisu ti koji su najvise bezobrazni i bezobzirni....
Oni su cesto bas obzirni i pazljivi , jer su formirani kao socijalne licnosti...ili prisilno socijalne licnosti...

Naravno drustvo nece resavati taj problem ni sada a jos manje u buducnosti jer se tako dobija lakse zlatna milijarda ili 200 miliona ili 10 miliona koliko vec procene..

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
11.097
Naše društvo ima ogromno razumevanje za korištenje alkohola.
Svi vole da gucnu.
Od porodilišta do parastosa.
Али послодавац нема разумевања, чак и ако је он алкохоличар. Можда ти можеш да функционишеш док пијеш, али већина не може. Ти страдаш због већине.

buudala

Legenda
Poruka
69.545
Али послодавац нема разумевања, чак и ако је он алкохоличар. Можда ти можеш да функционишеш док пијеш, али већина не може. Ти страдаш због већине.
Ma ima, sljoka i poslodavac.
Samo, ako izgubim dozvolu , moraću da delim dnevni plen sa nekim kome uvale da me vuce na grbaci dok mi je ne vrate.

Takav je posao, terenski

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
45.970
Напиши на папир све мисли које те муче и запали их, јер те мисли ниси ти, одвоји се од њих. Затим напиши списак афирмативних мисли.
И наравно неки циљеви у животу, много помажу.

Наравно на настанак и развој депресије, доста утиче темперамент који је у 50-60 проценту урођен, као и карактер који се стиче, али у суштини то је симбиоза генетике и спољашњих фактора који нас граде.
PTSP

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
45.970
Znate sta je interesantno?
Niko nije spreman da plati za zdravlje, narocito kod depresivnih....

Roditelje zabole tuki da plate za decu.
Decu zabole tuki da plate za sebe ili nemaju.
Cesto se tu mesa seksualno , jer kad krenes da rusis sistem hijararhije u osobi , onda ona postaje submisivna ili povodljiva i onda tu su naravno svi napetih qurcheva i micikana da se to iskoristi.....
Da, vrlo vazno pravilo kod depresija, iako svi savetuju suprotno , nikako ne upadati u zaljubljivanje niti u seks lecenje.......

Plate posle, terapije psihoterapeuta ili godinama lekove za depresiju , ali u trenutku akutnog pojavljivanja ne....

Malo je naprednih lekovitih ljudi koji mogu da lece depresiju....

bezimeni1

Primećen član
Poruka
603
Ogroman je problem mobing na poslovima a to mora svako da trpi, pogotovo je to lose za one koji se ne uklapaju u kolektive, to je moderno ropstvo i zlostavljanje koje se tolerise, kako to naplatiti, nikako. Recimo iz toga nema izlaza. Druga stvar je razdvojenost i prezauzetost, to otudjuje ljude, nema se ni vremena za druzenja, a u ljubavnim odnosima ko se smuvao smuvao se i zajedno su. Dzaba lekovi za ovo stanje, drustveni zivot i nedostatak stresa ili bar mogucnost za osvetu prema onima koji vrse zlostavljanja bili bi delotvorniji lek, ali to nije ostvarivo.

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
45.970
Ne, lek postupak postoji , ali je na nivou svih , znaci drustva ili bar teritorije...
Ali kad bi se oformila takva teritorija, citaj , opstina ili mesna zajednica, svi bi krenuli da to ruse , jer nije u saglasnosti sa drugim teritorijama...
Svi, mislim na sve, ljude, politicare, strucnjake....

Kao da nije tesko naci znalce koji ce organizovati sistem sa vrlo malo ili nimalo mobinga, gubitka vremena i nepravednih procena ili raspodela...
NE , nije socijalizam ni blizu to resenje.....
Ali jasno je da takav sistem ima svoje selekcije i protekcije i eliminacije....kao i svaki sistem....
Osnovna eliminacija koja bi zasmetala svima je eliminacija nasilja....
Da ne objasnjavam zasto niko ili sacica ljudi bi mogla da udje u sistem bez nasilja....
Pod nekom manjom ili vecom prinudom, tj prilagodjavanjem i trpljenjem bi moglo mnogo vise ljudi da udje...

Ali da vratim za lek za depresiju.....i to je izlecivo. Stalnim pracenjem nezadovoljstva ili ocekivanja ali i zadovoljstva, se moze higijenisati osoba....
Naravno , ne mogu sve osobe stalno deliti misli i stavove i dobijati nazad izvesne sugestije ili naredbe kako da usmere svoj dozivljaj sveta...
A niti su sve osobe sklone da nesto uce......
Dakle opet nemamo mogucnost da sve ljude koje mozemo izlecimo , jer postoje oni koji su vec toliko zakacili osnovne viruse depresive da je pitanje njihove zelje da se ne menjaju i sata kad ce to preci u depresiju...

Ali da moze da se uspostavi sistem ili 4,5 sistem razlicim ljudskim profilima namenjenih , moze....Ne znam koliko ce jos trebati vremena da ljudi shvate da je sasvim normalno da ne mogu svi sa svakim da zive, jer su razliciti i da se mora i moze oformiti vrsta getoa gde ce svako ici i ziveti u mestu koje je ispunjeno ljudima koji mu vise odgovaraju...
Ja bih prvi isao da zivim u estetski nepovoljnom ali populaciono povoljnom gradu
Razlog jasan....grad i estetiku mogu uz skupocu da promenim, ali ljude i utisak koji mi odaju , ne mogu...kad ne odgovaraju...