Da li je demokratija izmisljena da bi odredjeni vladali?

use i u svoje kljuse znači da brineš o sebi i svojima. pa i široj zajednici. a ne da očekuješ da će drugi da ti sve sažvaće. da ne postoji konačno rešenje za svaku situaciju.

evo jednog rešenja:

učiš sam dete a biraš drugog učitelja kad sam ne znaš to što treba da nauči. plaćaš lekare kad sam ne znaš da pomogneš. sudije kog uhvatiš obesiš ili baciš u duboku jamu. katastar ti ne treba . udružiš se s drugima ako ne možeš sam da se braniš. kad se udružiš brineš o ostalim članovima zadruge kao da su tvoja porodica. člana zadruge koji ne poštuje zajedničko ili ne daje doprinos primeran mogućnostima jednostavno zaobilaziš u svemu uključujući i razgovor sve dok ne ukapira da je zajebo moral zadruge. ovako su nekako morlaci živeli.

Само да неко подели свима наоружање !...:zimag:

Мало ћемо да изгинемо међусобно, али реч би постала употребљива и чвршћа од уговора, а уговри би постали непотребни.

Da, vi rusi preferirate tiraniju.

Niste dovoljno pametni da shvatite da ste vi u toj tiraniji kmetovi

Daj neki primer države koja je uređena po tvom ukusu

Ima ih oko 200, znači dovoljan švedski bife ponude

Дарлинг,

Са руљократама и терористима не разговарам ...

Већ их подиебавам...

use i u svoje kljuse znači da brineš o sebi i svojima. pa i široj zajednici. a ne da očekuješ da će drugi da ti sve sažvaće. da ne postoji konačno rešenje za svaku situaciju.
Kome da se obratim kada kupim stan?
Gde da vodim dete na pregled?
Ko nas brani od Bugara?

Društvo funkcioniše kao ljudi + odnosi + institucije.
Institucije se uspostavljaju i njima se upravlja.
Tvoj pristup ne daje odgovore na ta pitanja

Šta ti predlažeš?

Nije monarhija garant uspeha.
U jednom izvlačenju dobiješ Dušana Silnog, u sledećem ti zapadne Nejaki.
Rus jednom dobije Petra Velikog, onda ga nasledi metiljavi sin.
ništa nije garant uspeha
ljudsko društvo je imalo sve oblike uređenja i ništa nije bilo garant uspeha...o kako su se radovali seljaci posle francuske revolucije, sad će teći med i mleko, a uskoro dobili napoleona, malu debilanu koja je desetkovala naciju besmislenim ratovima...ili oktobarska revolucija, marks i engels, utopija u koju su svi verovali, pa bogoborac lenjin koji spašava raspale kmetove, tesare i limare tako što masakrira carsku porodicu, a kad je njih ponestalo krenuo da masakrira sopstveni narod i tako do gorbačova
a šta reći za vodeću "demokratsku" zemlju sveta koja u zadnjih sto godina nije provela ni jednu godinu bez rata, koja je ubijala svoje predsednike, o inostranim da ne govorimo, kojoj su usta puna demokratije i prava a nema dana kad ih ona na najbrutalniji način ne krši svuda po svetu, a ponajviše u svom dvorištu.
niko nije savršen...pola sveta se smeje onoj 200-godišnjoj engleskoj kraljici, ali druga polovina peva god save the queen...kod nas je glavni argument protivnika monarhije kako aca karađorđević slabo zna srpski i svim protivnicima širom sveta argumenti se uglavnom isto tako svode na neke budalaste razloge

Trenutno zapadnim svetom vladaju partikratije.
Ponegde se može malo uticati na izborima, tako što zaokružite partiju i "preferiranog" kandidata sa liste te partije. I to je sve.
Demokratija je vladavina naroda a obična raja to je zaboravila.
Evo predlog za neke koji imaju ambicija da ispravljaju krive Drine i bore se sa vetrenjačama..
1. Napraviti izborne okruge sa 50-70 000 glasača. Sve manjoj, osiromašenoj, Srbiji ne treba više od 70-100 poslanika.
2. Narodne poslanike birati po većinskom principu u dva kruga glasanja..Obavezno dva kruga čak iako je neko u prvom krugu dobio preko 50% glasova..razlog je nameštanje, preseljenje za partiju itd.
3. Svako može da se kandiduje uz neki mali broj potpisnika. Partije neka kandiduju svoje članove. Mišljenja sam da bi retko koji partijaš prošao pored POŠTENIH DOMAĆINA I RADNIKA, DONATORA HUMANITARNE POMOĆI, LJUDI SA RADNIM I ŽIVOTNIM ISKUSTVOM itd
4. Svaki tako izabrani poslanik bi bio opoziv i smenjiv, bilo kada, ukoliko njegova "izborna baza" pokrene takav postupak.
Imao bih još tu predloga ali za početak bi ovo bilo dovoljno.
Zdravorazumskih i poštenih 100 poslanika koji bi kontrolisali vladu i činovnike bi preporodilo stotinu godina vladavine lopova u Srbiji.
Za ministre bih dozvolio da budu i strani državljani...japanci, nemci, holanđani..oni su ionako lako smenjivi i kontrolisani od POŠTENE Skupštine. Čak bi bilo poželjno da bar 10godina budu samo stranci. Srbi su odavno zaboravili kako izgleda poštena vlast pa da se malo naviknu.
Poenta celog mog pisanija je POŠTENI POSLANICI DIREKTNO IZABRANI, a ostalo sve dojde na svoje mesto.

Da, verovatno.
Ali i moderna parlamentarna monarhija počiva na demokratiji.
pa sad nisam siguran u to
budu izbori, formira se skupština, formira se vlada i izabere se premijer, vučić
kralj kaže ne može i vrati sve na početak, ne priznaje tkzv volju naroda
to nije demokratija, bar ne američka i francuska, ali meni se mnogo sviđa :D

Само да неко подели свима наоружање !...:zimag:

Мало ћемо да изгинемо међусобно, али реч би постала употребљива и чвршћа од уговора, а уговри би постали непотребни.

Дарлинг,

Са руљократама и терористима не разговарам ...

Већ их подиебавам...
ruljokrata je najbolja kovanica za demokratu

Nesto se razmisljam. Da li je demokratija izmisljena da bi odredjeni vladali?
На почетку примордијалних заједница није то била културна потреба.

Јер, све је настало из културе једне заједнице, наравно прво кроз Саборност, па онда се то спуштало све ниже у заједницу док није постало Демократско.

Када је зачета заједица зачета је и демократија. Заједница чим је створена, морала је нешто да одлучује. Људи су увек хтели да се питају и одлучују о нечем егзистенцијалном. Није проблем када се ствари разумеју, проблем је када се не разумеју потпуно, јер тада је и одговорност другачија након донетих одлука. Није проблем доносити одлуке, већ бити одговоран за њих.

У тек зачетим заједницама, некада су људи били поприлично једнаке способности, па су разлике биле мале, данас су разлике енормне тако да би привилеговани изгубили своје привилегије без демократије у којој се углавном они који одлучују крију иза тзв.народних одлука.

Nesto se razmisljam. Da li je demokratija izmisljena da bi odredjeni vladali?
Masom se najakse manipulise.
Pri ovome ne pricam o nasoj politickoj situaciji i distancirajte se od toga u raspravi....ovo je cito politicka rasprava ...pricam uopsteno o pojmu demokratije.

Na papiru lepo zvuci, ali koliko je realna i upotrebljiva u praksi?

Lepo zvuci, vecina odlucuje..ali da li vecina ima sposobnost da odlucuje?

Na primer..kad te nesto zaboli, da li odes na pijacu, okupis prodavce i svako predlaze sta treba da radis, pa sta vecina odluci, ili odes kod strucnjaka?
zidas zgradu..okupis mestane da ti daju savete i preporuke ili pozoves gradjevince da ti zidaju?

Poenta je.. za svaku stvar u zivotu trazimo misljenje strucnjaka, a za najvazniju stvar, vodjenje drzave pitamo vecinu.

Da li su stari narodi bili pametni sto su umesto demokratije imali savet mudraca, pametnih, iskusnih ljudi.
Demokratija je imala smisla dok je postojalo pravo glasanja pod odredjenim statusom u drustvu, tj ne moze svaka susa da glasa.

pa sad nisam siguran u to
budu izbori, formira se skupština, formira se vlada i izabere se premijer, vučić
kralj kaže ne može i vrati sve na početak, ne priznaje tkzv volju naroda
to nije demokratija, bar ne američka i francuska, ali meni se mnogo sviđa :D
Teoretski, to je dobro, ako je Njegovo Veličanstvo pametan i dobar čovek.

Šta raditi, ako nam za presto zapadne retard, a narod izabere pametnog Premijera, pa retard kaže "ne može" i onda vrati sve na početak, ne priznaje tkzv volju naroda?

Poslednja izmena:
ruljokrata je najbolja kovanica za demokratu

Демократа - огавна врста заједљивца, бандита и пљачкаша трезора, јавних, приватних и личних добара, који када је незадовољан привилегијама витла цео божији дан по улицама, а када се дочепа трезора витла по медијима како је најлепши, најзгоднији и најпаметнији...

Znači nemaš odgovor.

Ruljokrato!

a sto se tice moje reinkarnacije o kojoj balavis svaki dan na ovom pdf...ti o reinkarnacijama... :)

ne mozes ni da pretpostavis dimenzije moje najcistije vere, ni ti, a jos manje taj polusvet sa kojim se tapses od jada. zivot me je naucio samo jednu pametnu stvar a ona glasi: nikada i ni po koju cenu ne prizivaj onostrano ma koliko ti delovalo na momente primamljivo. a vi prizivajte kolko vas volja iste, ali se posle nemojte cuditi sto se stalno razboljevate i pored vakcina :hahaha: sto ste emocionalno i duhovno shebani a sto svaki amaterski psiho vidi na keca, sto ne osecate srecu u najnormalnijim stvarima i sto ste nesposobni da se uzdignete iznad cinizma i ironije koje vas nestedimice prozdiru pa koristite ovaj fini forum da lecite svoje frustracije.

sad zadovoljna?

Демократа - огавна врста заједљивца, бандита и пљачкаша трезора, јавних, приватних и личних добара, који када је незадовољан привилегијама витла цео божији дан по улицама, а када се дочепа трезора витла по медијима како је најлепши, најзгоднији и најпаметнији...
bio na usa forumu..i na zutom i kod republikanca... nema vecih idiota od zutih...to sa punom moralnom odgovornoscu mogu da tvrdim. jabuchilo im je onako ko decurliji iz obdanista na staroj temi ovde dao da su zapenili..kao paramecijumima objasnio :rotf:

Сваки који има Сакралности у себи као једну од битних антрополошких компоненти, поред Профане и Виртуелне, а то је Монархија.
sto bi rekli sve smo zasrali, ajmo jos i to pa na miru da svi stanemo pod sljivu i deda miloja :lol:

a sto se tice moje reinkarnacije o kojoj balavis svaki dan na ovom pdf...ti o reinkarnacijama... :)

ne mozes ni da pretpostavis dimenzije moje najcistije vere, ni ti, a jos manje taj polusvet sa kojim se tapses od jada. zivot me je naucio samo jednu pametnu stvar a ona glasi: nikada i ni po koju cenu ne prizivaj onostrano ma koliko ti delovalo na momente primamljivo. a vi prizivajte kolko vas volja iste, ali se posle nemojte cuditi sto se stalno razboljevate i pored vakcina :hahaha: sto ste emocionalno i duhovno shebani a sto svaki amaterski psiho vidi na keca, sto ne osecate srecu u najnormalnijim stvarima i sto ste nesposobni da se uzdignete iznad cinizma i ironije koje vas nestedimice prozdiru pa koristite ovaj fini forum da lecite svoje frustracije.

sad zadovoljna?

bio na usa forumu..i na zutom i kod republikanca... nema vecih idiota od zutih...to sa punom moralnom odgovornoscu mogu da tvrdim. jabuchilo im je onako ko decurliji iz obdanista na staroj temi ovde dao da su zapenili..kao paramecijumima objasnio :rotf:

Овде су неки послати у мисију од нечастивог, тако да дијаболчићи у покушају, не могу виши чин да призивају... :hahaha1:

sto bi rekli sve smo zasrali, ajmo jos i to pa na miru da svi stanemo pod sljivu i deda miloja :lol:

Па ништа, онда нећемо успоставити монархију, да нам остане стара у лепом сећању.

(нећу више никада прићи лепој девојци, да живим у сећању и некадашњим уздасима)

Јел и ти постаде нека Баба Марлон - старачке сузе !...:azdaja:

Па ништа, онда нећемо успоставити монархију, да нам остане у лепом сећању.

(нећу више никада прићи лепој девојци, да живим у сећању и некадашњим уздасима)

Јел и ти постаде Баба Марлон - старачке сузе !...:azdaja:
aj sad i ti pocni :rotf:

ne podnose me komunisti, zuti, naprednjaci, disidenti, liberali, socijalisti, a radikali mi dolazili na vrata da me upoznaju... i vrbuju :lol:

i svako ovde kaze da sam pripadnik sekte onog drugog... dumres ybt :besna:

aj sad i ti pocni :rotf:

ne podnose me komunisti, zuti, naprednjaci, disidenti, liberali, socijalisti, a radikali mi dolazili na vrata da me upoznaju... i vrbuju :lol:

i svako ovde kaze da sam pripadnik sekte onog drugog... dumres ybt :besna:

Таман посла !

Него само немој да кукњавиш за лепом девојком - приђи јој, јер како да те преузме и подмлади

Таман посла !

Него само немој да кукњавиш за лепом девојком - приђи јој, јер како да те преузме и подмлади
a kako se to cika mistiku ladi? :flert:
naucite me...da ce ne opecem...

valjda treba konju jedan da mi devojkla prvo namigne, il me sutne nogom ispod stola, il mi pomazi ruku... moz i sa kufertom :rotf:

Back