Da li je darivanje organa hrišćanski?

kainos

Zainteresovan član
Poruka
268
Dok se oci Crkve i teolozi širom sveta ne slažu oko toga da li je darivanje organa saglasno s pravoslavljem, porodica iz Grčke donela je odluku koja je mnoge ostavila bez reči – njihova žrtva donela je život drugima.

Mnogo se polemiše o odnosu pravoslavlja prema doniranju organa, a naročito kada je reč o srcu – simbolu života, duhovnog središta čoveka i mestu gde se, prema učenju Svetih Otaca, sreću duša i Bog. Različita tumačenja crkvenih velikodostojnika unela su nedoumicu među vernike. Jedni naglašavaju da je darivanje organa čin milosrđa i ljubavi, dok drugi upozoravaju na svetost tela kao hrama Duha Svetoga. U toj dilemi, jedna pravoslavna porodica iz Grčke donela je odluku koja će ostati večni beleg i povod za promišljanje.

Mali dečak, koji je pretrpeo nezamislivo zlo od strane svoje majke i njenog partnera, proglašen je moždano mrtvim, izveštava grčki pravoslavni sajt vimaorthodoxias.gr. U boli i tragediji koja se nadvila nad porodicom, doneta je odluka – njegovi organi biće darovani kako bi spasili živote. Njegovo nevino srce, koje je pretrpelo toliko patnje, sada će nastaviti da kuca u grudima drugog deteta, daleko od domovine, u Nemačkoj. Njegovi bubrezi, jetra i pluća postaće izvor života za one koji su na granici između smrti i postojanja.

U bolnici PAGNI, rano jutros, operaciona sala bila je ispunjena retkom tišinom. Pre nego što su lekari započeli proceduru, održali su minut ćutanja – znak poštovanja prema malenom mučeniku koji je, iako bespomoćan za života, postao izvor nade za druge. Tišina je odjekivala, a u njoj su se stapali molitva, misao o nesagledivom gubitku i veličina plemenitog čina porodice koja je, u suzama i bolu, odlučila da njihov mali Anđeo daruje život drugima.

Grčka organizacija za transplantaciju uputila je javnu zahvalnost baki dečaka, ženi koja je, uprkos sopstvenom slomljenom srcu, donela odluku dostojnu svetitelja. Ocenili su je kao čin krajnje humanosti i samopožrtvovanja.

„Iskrena zahvalnost upravi, dečjoj intenzivnoj nezi i celokupnom osoblju Univerzitetske bolnice u Iraklionu, kao i Osnovnom tužilaštvu u Iraklionu, na izuzetnoj saradnji. Neizmerno poštovanje baki malog dečaka za plemenitu odluku o donaciji organa. Nadamo se da će joj ovaj plemeniti čin bar delimično ublažiti neizrecivi bol“, navela je Grčka asocijacija za transplataciju..

Ostaje pitanje: kako pravoslavna crkva gleda na ovo? Da li je darivanje organa izraz krajnje hrišćanske ljubavi, po uzoru na Gospoda koji je sebe predao za život sveta? Ili je to narušavanje poretka koji je Bog postavio u čoveku? Rasprave će se nastaviti, ali jedno je sigurno – srce jednog malog mučenika, koji je nepravdom stradao, nastavlja da kuca i donosi svetlost tamo gde je vladao mrak. Možda je u tome i odgovor.

https://religija.republika.rs/duhov...qVYcKjNOjpamFaTNXg_aem_ePHlwm7tGcWHRBajwcb1DQ

Ako pitas stvarno upucene vernike, onda bi odgovor bio ni genetske metode kloniranja niti presadjivanja nisu pogodne...

Tu postoji princip ogranicene humanosti...

To je zanimljiv princip kod hriscana....koji zahteva da se ne remeti hijararhija talenata....tj vrednosti....
To bi uprosteno zvucalo ovako , mozes pomagati drugima ali samo do nivoa da ne pruzis prednost u odnosu na druge koji se trude u istom okruzenju..

To u prevodu znaci ne smes pomagati svalerki ili svojoj zeni da dobije posao i da radi posao koji je njoj opterecenje a drugima bi bio opustenzi , a dobija ga zato sto dobija pomoc u razvoju svojih vestina privremeno , od tebe....kao tutora...ili jos gore od tebe kao nekog ko pokazuje sablone i precice , koji nece doneti vecu vestinu , nego ce zamaskirati testove vestine......

Tako pomazes slabijem talentu da preuzme mesto u drustvu koje ce predstavljati opterecenje u svakodnevnom radu i bice stalno nepotpuno popunjen vestinom...
Tako se javljaju dve pojave u savremenom drustvu , jedno je stres, operecenje koje oseca neko ko je preuzeo zahtevniji posao nego sto moze da ga odradi , i drugo je jaca ego svima u poznatom okruzenju jer vide da i slabiji pojedinci mogu ukazanom prilikom da se domognu bolje placenih pozicija i da posao nije uzivanje ili vestina koja je ispunjjena nego je tesko rintanje takvih pojedinaca ali donosi drustvnu hijararhiju , sto je pogresan utisak, ali je dobar zakljucak..

Kos nas u Srbiji imamo ocigledan primer samo drugacijeg izokretanja hijararhije vestine, a to je negativna selekcija, pa se tu u startu nudi polozaj onome ko nije dorastao svojim talentima toj poziciji i onda se dobija opste rasulo....
Naravno pre toga je bilo prisutno ovo protekciono humanisticko pomaganje bez svesti o stetnosti promocije nekvalitetnog kandidata na visu poziciju.

Ali i sami vidimo da razvoj svesti hriscanstva nije na nivou ni ovako , a kamoli da se primenjuje kod transplatacije organa....
Sto bi prevedeno na jezik bilo , daj bar kod organa da pomognemo ljudima kad ne shvatamo znacaj kod medjuljudskih odnosa..

Inace cudna stvar se desava na grckim ostrvima, vi kad dodjete i setate sami izmedju dva sela, i naletite na copor pasa oni krenu prema vama kao da hoce da vas napadnu....i onda dodju na 2 m i onda stanu....
Ja bas i ne razumem pse danas, u BG, ali pseci zivot u BG je izuzetno opasan i tezak...
Ali ponasanje pasa u grckoj je rezultat toga sto ih svi hrane....
Ponasanje nije vezano samo za pse nego i za sve zivotinje...vrapce, macke..ali to je zato sto su u pitanju ostrva...bar ja tako mislim...ali i tamo ima pasa lutalica...

Mislim da je pravoslavna crkva najmerodavnija da da odgovor na ovo pitanje. Možemo samo da nagađamo kako oni to vide.
A pa nije to bas tako kako mislis, ja kad pitam srednje svestenstvo svasta dobijam kao odgovor, a da ne pricam kad mi je neki svestenik kad sam stopirao na bubanj potoku jrekao , zato sto nemas zato i moras da stopiras...nesto u tom fazonu...i nije hteo da me pokupi , sto je ok, ja i ne ocekujem da me poveze svako , mnogo je bolje kad vas poveze onaj ko hoce...jer onda je to obostrani izbor...ni ja ne ulazim u svaka kola...

A pa nije to bas tako kako mislis, ja kad pitam srednje svestenstvo svasta dobijam kao odgovor, a da ne pricam kad mi je neki svestenik kad sam stopirao na bubanj potoku jrekao , zato sto nemas zato i moras da stopiras...nesto u tom fazonu...i nije hteo da me pokupi , sto je ok, ja i ne ocekujem da me poveze svako , mnogo je bolje kad vas poveze onaj ko hoce...jer onda je to obostrani izbor...ni ja ne ulazim u svaka kola...
Da,da... Da li je bio u besnoj mečki od 100.000 evradi taj zamišljeni sveštenik srednjega staleža, koji te nije primio u auto kad je čuo da si slab sa lovom?

Koliko puta je Dejvidu Rokfeleru presađeno srce​

Znate li da je Dejvid Rokfeler, koji je preminuo u ponedeljak, šest puta presađivao srce – a poslednji put pre dve godina, kada mu je bilo 99? Ako to znate, onda ste skloni verovanju u lažne vesti. Mala uteha vam je što su ovu informaciju sa interneta preneli i neki mediji u Srbiji. Ne trudeći se da je provere, makar na „Vikipediji“.

Mačka ima devet života; Dejvid Rokfeler imao je samo dva manje. Ako je verovati nekim medijima – za četiri decenije promenio je šest srca. Uključujući i njegovo, dolazi se do broja sedam.
https://www.rts.rs/lat/magazin/Zani...uta-je-dejvidu-rokfeleru-presadjeno-srce.html

dejvid-rokfeler.jpg

Ja ću odgovoriti na pitanje:

Da li je darivanje organa hrišćanski?​

Jeste ljudski i umesto da umre 5-6 osoba, bolje da umre jedna, pogotovo ako je mozak mrtav kao kod ovog dečaka (srce da zaboli čoveka koja sva zla se čine, jadno dete, neka počiva u miru).

Kod starih naroda, tipa Maya i kod pagana većinom isto se verovalo to za srce ali je odsecanje glave bilo gore, kao sa odsečenom glavom ne može ući u raj. E, sad, glava još uvek nije deo tela koji može da se donira.

I treće: sve ovo što ste napisali o zloupotrebi je nažalost tačno, tako da samo teoretišemo a u stvari nije ni bitno jer izgleda da nijedan bogataš ne veruje u Boga.

Treba to gledati ozbiljnije....razliku ljudsko i hriscansko , to je jako slozena a opet i treba raditi da bude jednostavna i jasna stvar....to je neophodnost ako se hoce napred...

Japanci nisu dzabe japanci , oni imaju razliku izmedju ljudskog i drustveno pozeljnog....pa to drustveno pozeljno dovede do toga da svi imaju bolju zdravstvenu zastitu iako se svo vreme trude da im je zdravstvena zastita sto manje potrebna...

Znaci ono sto mnogi ljudi ne razumeju , japanci razumeju , dok jedni rade na sve vecem prisustvu imr, CT i ostalih zdravstvenih pomagala, drugi rade na setnjama, cajevima, soja sosovima....izgradnji drvenih kuca....i slicnog....i naravno na ponasanju...
Slikovito dok jedni prave cvrsce kante drugi zapusavaju rupe na kantama...

Srpsko ponasanje u istom smislu je, daj da jedem vise masno , manje se krecem, vise budem isfrustriran i nervozan i pokraden, i da pusim od nervoze, a da se snalazim za ct , rengen i imr kad me uhvati bolest pluca, srca i zakrcenje krvotoka..

Zasto ce mene japanac pre razumeti nego srbina...?
Zato sto cu mu reci , daj mi brate jedan parkic gde ce ljudi da prosetaju a da im bude i interesantno , sa onim kucicama od drveta gde studenti muzike mogu da vezbaju na otvorenom, sa tresnjinim cvetnim aranzmanima, da se ljudi vise okupljaju u pakricima pored domova zdravlja nego u cekaonicama domova zdravlja...

Back