Da li je današnja muzika smeće ili je problem u nama?

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.920
Sve češće čujem kako ljudi govore da je muzika danas izgubila dušu i kvalitet u poređenju sa starijim hitovima. Da li su to samo nostalgični pogledi ili stvarno živimo u eri gde se prioritet daje trendovima i viralnosti, a ne pravom umetničkom izrazu?

Šta vi mislite? Koje pesme iz današnjeg vremena zaista imaju potencijal da postanu "evergreen"? Ili možda smatrate da je problem u nama jer ne želimo da prihvatimo promene?

Sve češće čujem kako ljudi govore da je muzika danas izgubila dušu i kvalitet u poređenju sa starijim hitovima. Da li su to samo nostalgični pogledi ili stvarno živimo u eri gde se prioritet daje trendovima i viralnosti, a ne pravom umetničkom izrazu?

Šta vi mislite? Koje pesme iz današnjeg vremena zaista imaju potencijal da postanu "evergreen"? Ili možda smatrate da je problem u nama jer ne želimo da prihvatimo promene?
Koja tačno muzika?

Meni se ova muzika sad uopšte ne sviđa. Sve mi deluje kao sprdnja. I pre je bilo sprdnje, ali je bilo i muzike koja može da se sluša a da ne pomišljam tačno kome i čemu se podsmevaju, jer ako nije to, onda je glib dublji nego što slutimo.
ja lično mislim da je tehnologija doprinela da sad svaka pesma zvuči slično

ja lično mislim da je tehnologija doprinela da sad svaka pesma zvuči slično
Uvek mislimo lično, tako da je nepotrebno naglašavati 😉
Ceo život me okupiraju stihovi, pa sam na njih više i mislila. Posluka porata trenutno je: "Wow, sve je zezanje, pocrkasmo od smeha, blago svima koji znaju gde je keč... I neka ostane tako, jer se više ne bi nikad nasmejali."

Objektivno jeste smeće jer nema nikakvu težinu i umetničku vrednost, mislim postoji kvalitetne muzike i danas ali ona nije mejnstrim i moraš malo da kopaš i da tražiš da bi je našao.

Uostalom danas gotovo da ne postoji izvođač ili pesma za koju misliš da bi mogla da budu relevantna i slušana i za 10, 20, 30, 40 godina , jer prosto danas se više ne pravi muzika već se samo šablonski štancuje proizvod , koji ono bude u trendinzima možda mesec ili dva i posle nestane i padne u zaborav jer prosto nema nikakv ni kvalitet ni umetničku vrednost da bi neko to godinama slušao i da bi to prošlo test vremena (što je verovatno jedino pravo merilo kvaliteta za neku muziku).
Pa recimo sad i kad gledaš neke nove filmove, blokbastere i kad vidiš muziku iz filma, niko sad ne stavlja za film muziku ne znam Britni Spirs, Džastin Bibera, Dua Lipu, Lil Baby-ja ili tih nekih autotjunaša već i dalje se za film bira muzika iz 70-ih, 80-ih, 90-ih i ne znam Tina Turner, Areta Frenklin, Vitni Hjuston, Queen, AC-DC, Run DMC, Public Enemy, Cypress Hill, House of Pain, Nirvana, Rage Against The Machine, Metallica, GnR, Bob Marli , Selin Dion, Džoni Keš i šta ti ja znam.

Tako su pricale i starije generacije od nas.Tako i nama ne ide u usi ta nova vrsta muzike,ali je mladi slusaju.

Hitovi su ključna reč.

Ljudi se hvataju samo za hitove, a hitovi su ono što se svidja najvecem broju ljudi, a ne ono sto je trenutno najkvalitetnije.

Danas ima i te kako kvalitetne muzike, samo treba umeti probrati.

Ne mogu da slušam ovo novo smeće sa auto tjunom , plus neki glupi tekstovi koji klinci vole a meni ono smešno, nema što kažeš dušu.

Onda odem na youtube i pustim Šemsu.

To me umiri.

Zavisi koja muzika. A i ne volimo svi isto.
Ranije su bili živi instrumenti sad je matrica.
Nekad ne mogu da tvrdim da ono što volim da slušam da je kvalitet. Kad nije ,jbg.
Ali meni se dopada. I volim to da slušam.
Ima kvalitetne muzike ali treba kopati.
Uvek nam se na prvu loptu nude najpopularniji i oni što su platili najviše reklame.
I uvek se priča tako, ranije su bila bolja vremena, bolja muzika, bolja hrana.
Tako će i klinci kad ostare pričati.
.

Osim nekog popa iz 80tih i 90tih, muziku od pre 2000. jedva mogu da slušam. Dosadila.

Ne pričam o klasici

Znaci ne volis metal?
Najbolje stvari od metala su napravlene upravo 80-tih i 90-tih.

1992. - 1994, dok smo mi grcali u inflaciji, svet je cvetao kao nikada pre ni posle sto se tice metala. 🤘

jbg zavisi šta slušaš i šta ti se sviđa

i danas ima kvalitetne i dobre muzike
mada lično mislim da je najbolja muzika bila osamdesetih

evo npr 83 će samo hitove meseca gledajte.. 99 % ljudi zna za ove pesme.. dakle samo jedna godina! i dan danas ovo se sluša i svi znaju ove pesme ! 40 godina kasnije..

January 1983 – “Maneater” – Hall & Oates

February 1983 – “Africa” – Toto

March 1983 – “Billie Jean” – Michael Jackson

April 1983 – “99 Luftballons” – Nena

May 1983 – “Beat It” – Michael Jackson

June 1983 – “Let’s Dance” – David Bowie

July 1983 – “Flashdance… What A Feeling” – Irene Cara

August 1983 – “Every Breath You Take” – The Police

September 1983 – “Sweet Dreams (Are Made Of This)” – Eurythmics

October 1983 – “Total Eclipse Of The Heart” – Bonnie Tyler

November 1983 – “Uptown Girl” – Billy Joel

December 1983 – “All Night Long (All Night)” – Lionel Richie

ni 84 ta nije za bacanje!!

January 1984 – “Say Say Say” – Paul McCartney & Michael Jackson

February 1984 – “Karma Chameleon” – Culture Club

March 1984 – “Girls Just Want To Have Fun” – Cyndi Lauper

April 1984 – “Against All Odds (Take A Look At Me Now)” – Phil Collins

May 1984 – “Hello” – Lionel Richie

June 1984 – “Time After Time” – Cyndi Lauper

July 1984 – “When Doves Cry” – Prince & The Revolution

August 1984 – “Ghostbusters” – Ray Parker Jr.

September 1984 – “What’s Love Got To Do With It” – Tina Turner

October 1984 – “I Just Called To Say I Love You” – Stevie Wonder

November 1984 – “Wake Me Up Before You Go-Go” – Wham!

December 1984 – Like A Virgin – Madonna

Znaci ne volis metal?
Najbolje stvari od metala su napravlene upravo 80-tih i 90-tih.

1992. - 1994, dok smo mi grcali u inflaciji, svet je cvetao kao nikada pre ni posle sto se tice metala. 🤘

Ne volim metal, grub je za mene

Recimo, neke nove kompoyicije nekih 'starijih' autora isto tako dobrih kao pre, navescu par primera
Red hot chili peppers, 2016
ništa ne zaostaje za starijim pesmama

ili Billy Idol, 2021, ko voli tu muziku, dobra pesma, dobar text
https://youtu.be/AFj0qmBMBa4?si=UWHEIHx2MqaAbWLE

Recimo, sad mi se baš vrti na spotify pesma iz 2014 od Sia, 1000 forms of fear
to je recimo primer savremene pesme koja ima sve elemente modernije muzike, a zadovoljava sve muzicke kriterijume, harmoniju, melodiju, savremeni yvuk, to je samo primer. Bas sa drugaricom koja je profesor muzike pricam o tome, u smislu harmonije, ritma, bas ima puno dobre muzike.

https://youtu.be/2vjPBrBU-TM?si=JIomZK7HFdF2tU4r

Šta da kažemo o The Chamber Lenija Kravica, po čemu je lošija od nekih pre? Pa zvuk Billie Eilish, The Spoils od Massive Attack iz 2016, noviji albumi od moje grupe Depeche mode, zvuk im je poslednje 2 decenije bolji nego pre, da ne nabrajam i mnoge hitove, house muziku, Harry Styles, Nouvelle Vague, ili recimo da uzmemo hit Miley Cyrus Prisoner ft. Dua Lipa, 2020, ni po čemu ne zaostaje za starijim, kao i od Katy Parry.. Ma, da ne nabrajam, volim Topic, neke pesme od MEDUZA, novu elektronsku muziku itd itd

Back