Da li je Crkva saučesnik u propasti srpskog naroda?

Meliot

Buduća legenda
Poruka
25.512
Da li je Crkva saučesnik u propasti srpskog naroda? Sezona slava je u punom jeku, jede se i pije se na sve strane. Današnja slava nema nikakve veze sa duhovnošću, to je postala najobičnija gozba za hrpu ljudi. Bog sve to vidi i kao što to obično biva kaznjava takvo ponašanje. A Crkva ćuti, podstiče takvo ponašanje i gura srpski narod u neminovnu propast.

Neki sveštenici su svesni problema pa govore da to mora skromnije da se obeležava, ali nemoguće je skromnije ljudi da se ugoste i tako se sav ovaj cirkus oko slava iznova i iznova ponavlja.

Da li je Crkva saučesnik u propasti srpskog naroda? Sezona slava je u punom jeku, jede se i pije se na sve strane. Današnja slava nema nikakve veze sa duhovnošću, to je postala najobičnija gozba za hrpu ljudi. Bog sve to vidi i kao što to obično biva kaznjava takvo ponašanje. A Crkva ćuti, podstiče takvo ponašanje i gura srpski narod u neminovnu propast.

Neki sveštenici su svesni problema pa govore da to mora skromnije da se obeležava, ali nemoguće je skromnije ljudi da se ugoste i tako se sav ovaj cirkus oko slava iznova i iznova ponavlja.
Velika je razlika u slavljenju Slave covjeka koji ide u Crkvu i onoga koji ne ide.
Onaj koji ne ide u Crkvu ne bi poslusao ni Patrijarha kada bi mu skrenuo paznju da nesta pogresno radi,a kamo li svestenika.

Secam se jedne proslave slave Sv.Nikole na NBGD-u pre 20-tak godina. Dosli supruga i ja kod domacina moga drugara jos iz srednje skole. Lepo napravili slavu ljudi, po obicajima, posno kako ide po crkvenom slovu, bilo vise vrsta ribe, na razlicite nacine pripremljne, ostalih posnih jela takodje...
No, u jednom trenutku dobacuje gost, neki lik koga sam tu prvi put video, u stilu "bruka, kakva je to slava kad nema sta da se pojede, gde je janjetina", mislim ne dere se na glas ali kao komentarise sa njegovom suprugom taman da cujemo i mi ostali za stolom. Na to jedan od gostiju uzvrati sa recenicom "Danas deca u skoli imaju veronauku, steta sto je nije bilo i u vreme kad smo mi bili deca... ako vec u roditeljskoj kuci nismo naucili obicaje". Neprijatna situacija ali nekako izgurasmo bez pic.h.ka.ranja i tuce.

Secam se jedne proslave slave Sv.Nikole na NBGD-u pre 20-tak godina. Dosli supruga i ja kod domacina moga drugara jos iz srednje skole. Lepo napravili slavu ljudi, po obicajima, posno kako ide po crkvenom slovu, bilo vise vrsta ribe, na razlicite nacine pripremljne, ostalih posnih jela takodje...
No, u jednom trenutku dobacuje gost, neki lik koga sam tu prvi put video, u stilu "bruka, kakva je to slava kad nema sta da se pojede, gde je janjetina", mislim ne dere se na glas ali kao komentarise sa njegovom suprugom taman da cujemo i mi ostali za stolom. Na to jedan od gostiju uzvrati sa recenicom "Danas deca u skoli imaju veronauku, steta sto je nije bilo i u vreme kad smo mi bili deca... ako vec u roditeljskoj kuci nismo naucili obicaje". Neprijatna situacija ali nekako izgurasmo bez pic.h.ka.ranja i tuce.
Ta zakerala na slavama su posebna priča. Ima ih na svakoj nažalost.

Secam se slave na dan Sv.Nikole kod ocevog kuma (moj otac je njih vencao a nas decu su medjusobno krstila njih dvojica). Iako je taj kum bio imucniji (jos '70-tih je bio privatni gradjevinski preduzimac) slava je bila relativno skromna, posna, jedini ustupak je bilo sto je morske ribe (bakalara i skuse sa gradela).

PS.
Suseni bakalar u belo (stari kum, nazlost vec decenijuipo pokojni, je Dalmosh rodjenjem bio) je odlicno jelo. Preporucujem.

Pitaš ovde, sve fanovi ćopavog Broza

@RIA77 zašto se smeješ, gde u pravoslavlju piše da treba naplaćivati krštenje, venčanje, opelo? Gde piše da sveštenik mora da vozi najnoviji auto, da živi u luskuznim dvorima uz crkve? Znaš kako izgleda posna trpeza sveštenika? Od ribe mleko :mrgreen: post je da se posti, da se umereno odričeš svega osim molitvi i ljubavi prema Bogu. Ili sam ja pogrešno učena..

Da. Malo prosvećivanja, dosta zatucanosti.
Umesto o istinskoj veri više su učili ljude o obredima i valja se.
Mnogi vernici kod nas su vernici sa verom koja je više magijske prirode nego verujuće. Oni se više plaše nego što vole.

Jeste i stoga što nema razvijeni socijalni rad kao što ima razvijeno političko delovanje.
Unutar crkvi se ne razvija opšta kultura, samo usko pravoslavni obredi.
Ne uče ljude da misle kritički.
Nije bila aktivna u prikupljanju materijala o svojoj zemlji posebno u Metohiji pa da sada ima dokaze o vlasništvu koje bi mogla strancima da pokaže. Takođe nije ostala na Kosovu sa centrom već u Beogradu.

Puno mana, mislim. Ne vidim da su mnoge bogougodne. Puno sveštenika koji su se šlihtali komunistima.
Nabacala sam šta mi padne na pamet, ima još.

Da nisam čitala ozbiljnu protestantku literaturu nikada ne bih shvatila smisao vere u Boga i ličan odnos sa Njim, zauvek bi mi to ostalo na nekom magijskom nivou valja se i ne opipaj.. daleko od suštine, daleko od ljubavi.

crkva je najvece zlo koje je zahvatilo slovenske narode u svojoj istoriji. kao i obrezani jevrejin koga su metnuli da srbima bude bog :kafa:

Zatim vrlo bitno, stalna potreba da se govori o žrtvovanju i žrtvi. Vidim povezanost sa srpskim uludim davanjem života u svim svetskim ratovima i ratovima pre, neka psihologija mučeništva i žrtvovanja, čak i ponos sa tim.

Pogledajte crnce kako slave veselo Boga, a pogledajte nekad mučnu i mračnu atmoferu u pravoslavnim hramovima.
Ja sam kao dete često sanjala tak mrak jer su me stalno vodili, i više sam se plašila nego što sam se radovala.

jede se i pije se na sve strane.
Matej 11,16 Ali kakav ću kazati da je ovaj rod? On je kao djeca koja sjede po ulicama i viču svojijem drugovima,
Matej 11,17 I govore: svirasmo vam, i ne igraste; žalismo vam se, i ne jaukaste.
Matej 11,18 Jer Jovan dođe, koji ni jede ni pije, a oni kažu: đavo je u njemu.
Matej 11,19 Dođe sin čovječij, koji i jede i pije, a oni kažu: gle čovjeka izjelice i pijanice, druga carinicima i grješnicima. I opravdaše premudrost djeca njezina.
pa ne moras da slavis, ko ce da ti zameri? kao pa da je bitan jedan taj dan? eto ja ne slavim, ali ni ne osudjujem druge

@RIA77 zašto se smeješ, gde u pravoslavlju piše da treba naplaćivati krštenje, venčanje, opelo?
Помешала си монахе и свештенике.
1. Кор 9:11-14: "Ако смо вам посејали духовна добра, зар је много ако жањемо ваша телесна добра? Ако други имају право на део ваших добара, зашто ми не бисмо имали још више? Али, ми нисмо искористили то право, него све подносимо да нечим не бисмо омели Христово еванђеље.

Зар не знате да они који обављају службу у Храму, од Храма добијају храну, и да они који служе код жртвеника, добијају део од онога што је принето на жртвенику?

Тако је и Господ заповедио онима који проповедају еванђеље да од еванђеља живе."
Pravoslavne crkve su pune ljudi koji se samouzdižu svojim žrtvovanjem, postovima, svojom skromnosti i verom
Stalno stoje skrušeni, stalno u strahu. I diče se tom skrušenosti, moraju da pokažu da su vernici. Prepune crkve takvih ljudi. Žao mi je zaista.
Остави Богу да процењује ко је какав верник.
Ја и ти то не знамо.
Чистоме је све чисто, као што се каже.
А било би превише гордо да процењујемо људе које не познајемо (да су горди). Откуд ми знамо да је неко горд а не познајемо га ?

Poslednja izmena:

Back