Da li je Čkalja umro gladan?

Ти пишеш о кинематографији, а тема је о Чкаљи, који је углавном радио тв-серије и неколико филмова који су били спинофи већ познатих серија.
Pa sve ti je objasnjeno. Ckalja je bio megaloman koji je precenjivao sebe i smatrao da mu mi kao drustvo nesto dugujemo i da treba da ga uzdizemo u nebesa i kitimo parama i slavom za nesto sto je radio pre nekoliko decenija. Verovatno je hteo i da mu se daju uloge u osmoj deceniji zivota.

Pa sve ti je objasnjeno. Ckalja je bio megaloman koji je precenjivao sebe i smatrao da mu mi kao drustvo nesto dugujemo i da treba da ga uzdizemo u nebesa i kitimo parama i slavom za nesto sto je radio pre nekoliko decenija. Verovatno je hteo i da mu se daju uloge u osmoj deceniji zivota.
Ти си лично познавао Чкаљу и знаш да је био мегаломан?

То може знати само неко ко га је лично познавао.
Svi koji su ga poznavali, niko nema lepu reč o njemu. Pavle Vuisić ga nije voleo uopšte. Bio je sujetan i pravio je crne liste glumaca sa kojima ne želi da snima. Kad su snimali Kamiondžije napravio je scenu pa je došao Paja i pitao Čkalju šta je bilo, da li ponovo ima menstruaciju.

Svi koji su ga poznavali, niko nema lepu reč o njemu. Pavle Vuisić ga nije voleo uopšte. Bio je sujetan i pravio je crne liste glumaca sa kojima ne želi da snima. Kad su snimali Kamiondžije napravio je scenu pa je došao Paja i pitao Čkalju šta je bilo, da li ponovo ima menstruaciju.
Нема смисла вређати човека који је мртав већ 20 година.Можда је био тежак за сарадњу са колегама и можда му није годила старост и то што није више у центру пажње,али све је то сада небитно.Чкаља је заједно са још неколико глумаца обележио неких 30 година у другој половини 20 века.

Чкаља као и сви глумци, није био непосредни креатор садржаја који је играо, већ су то били редитељи, сценаристи, продуценти.Они су правили филмове и серије за које су сматрали да су примерени нашим гледаоцима тог времена.Из данашњег угла, то мало делује наивно.

Поред гледаности, сматрало се да филм/серије треба да имају и неки друштвени ангажман, па су се обрађивале мање популарне теме-малолетнички криминал, алкохолизам, завршетак основне школе у зрелом животном добу.

Могу да укапирам зашто неки данашњи млади не воле Чкаљу.Они воле да мисле да су наши преци били искључиво аристократе и буржуји, да су им бабе и прабабе шетале са дамским шеширима и раскошним тоалетама по Београду, да су им деде и прадеде били џентлмени у фраковима са по 3 факултета.Онда су дошли неки зликовци-комунисти и њихове претке учинили радницима и сељацима.Тако су научени од стране масовних медија, који су им зашећерили тај историјски период између два светска рата.Ово је време капиталистичке транзиције, ми се враћамо на друштвено-економски систем Краљевине Југославије и ред је да се тај период улепша што је више могуће.

Онда из ТВ-екрана искоче Чкаља и Паја, који са својих 40-так година, морају да завршавају основну школу, и распрше све илузије 21-вековних капиталистичких Српчића о животу њихових предака у "златној" Краљевини Југославији.Нису завршили основну школу у "златном добу" између два светска рата када им је било време , већ под старе дане, 60-тих година 20 века, када су имали око 40 година.

То са основном школом није случајно стављено у серију, маса људи није била завршила основну школу још крајем 50-тих и почетком 60-тих, а нарочито генерације рођене почетком 20 века, укључујући и Чкаљину и Пајину генерацију рођену 20-тих година прошлог века.То је био велики друштвени проблем тада.

Никад у филмовима и серијама нисам тражио дубље значење. Можда чак ни у књигама. То су ствари које користим да ми замају мозак, са га искључе из свакодневнице, да ме насмеју, можда растуже... Е, можда ми нешто саопште испод радара да то и не приметим, али ја да тражим скривену поруку, то не. Чкаља је био ту да ме засмеје, и редовно је успевао у томе.

Svi koji znaju da sam komunac i to anarhista znaju da sam više puta kritikovao proto-fasisticku Kraljevinu Jugoslaviju i svaki pokusaj cetnickog revizionizma istorije. Ali sam samo realan i ne idealizujem period SFRJ jer je od pocetka 60ih nastupio period ekonomske stagnacije, nedovrsenih reformi i bogacenja partijske burzoazije.
Ne vidim cemu ova rasprava jer Čkalja je bio glumac kao radnik i zaradjivao je platu, kao i svi ostali koji su radili u drugim profesijama. Ne vidim da mu mi kao drustvo nesto dugujemo. Ako mu se nije svidjala zarada mogao je da se zali svom poslodavcu.

Svi koji znaju da sam komunac i to anarhista znaju da sam više puta kritikovao proto-fasisticku Kraljevinu Jugoslaviju i svaki pokusaj cetnickog revizionizma istorije. Ali sam samo realan i ne idealizujem period SFRJ jer je od pocetka 60ih nastupio period ekonomske stagnacije, nedovrsenih reformi i bogacenja partijske burzoazije.
Ne vidim cemu ova rasprava jer Čkalja je bio glumac kao radnik i zaradjivao je platu, kao i svi ostali koji su radili u drugim profesijama. Ne vidim da mu mi kao drustvo nesto dugujemo. Ako mu se nije svidjala zarada mogao je da se zali svom poslodavcu.
И тај период стагнације и кризе од почетка 60-тих до почетка 90-тих, је био много бољи од капитализма од 2000 до 2023 године.

Svi koji znaju da sam komunac i to anarhista znaju
Комунисти и анархисти нису исто.Постоје разне врсте анархизма, између осталих и анархо-капитализам.

Уколико себе сматраш "комунцем", онда треба да знаш да је данас депласирано критиковати социјалистички режим у СФРЈ; јер тај режим више не постоји и сада су на власти много већи и гори реакционари од Титових ревизиониста.

Комунисти и анархисти нису исто.Постоје разне врсте анархизма, између осталих и анархо-капитализам.
Slabo si čitao. Anarhizam je pravi konunizam, a ne marksizam koji je stvorio izdajnik radnicke klase Karl Marx. Sledbenici Marxizma imaju problem sa manjkom IQ.
Уколико себе сматраш "комунцем", онда треба да знаш да је данас депласирано критиковати социјалистички режим у СФРЈ; јер тај режим више не постоји и сада су на власти много већи и гори реакционари од Титових ревизиониста.
??

Back