Da li je CG žrtvovana zarad EU integracija?

Lovac Luka ulovio vuka

Elita
Moderator
Poruka
15.370
Svi znamo da je izlaz na more prozor u svet, u ekonomskom, geopolitičkom i strateškom smislu CG je neuporedivo bitnija od KIM.

Svi znamo da CG nije otisla legitimnim i legalnim putem, sve je bilo motnirano, režirano, namešteno pa i sam referendum, koji nije treabo ni da bude dozvoljen.

Ja sam svestan da iza svega stoji zapad, ali zasto je tadašnja "žuta" vlast to gledala slkštenih ruku?

Kako to opravdavate? Kako oprevdavate selektivnu memoriju da je i Kosovo otislo za vreme njihove vlasti?

A danas čujemo narativ Vučić najgori ikada, zasto se onda nije pumpalo?

Meni su Kosovo i Metohija važniji od Crne Gore.

Kako oprevdavate selektivnu memoriju da je i Kosovo otislo za vreme njihove vlasti?

Počelo je da odlazi i mnogo pre vlasti DS-a i SPS-a.. neke davne 1981. godine. I ranije..

Ali zvanično ne može da ode. Preambula Ustava je jasna.

I..sećam se ko je pregovarao u Briselu kada je skoro neprimetno KiM prešlo iz nadležnosti Saveta UN u Brisel.

Zašto, imaš poreklo ili?
Metotohija je istorijski CG inace pre SHS :)
Meni je podjednako, CG mi je za nijansu bliza srcu...
Sa KiM nemam nista nit sam ikad bio, ali je oteto prokleto... narativ je Kosovo Sveta zemlja, nista manje nisu oblasti danasnje CG .. kolevka naroda i drzavnosti...

Ali cisto ekonomski, strateski, ne mislim primarno na turizam, ali sam izlaz na more sve sto ide sa tim...
CG je bezbroj puta bitnija od KiM.. KIM je u geopolitičkom smislu par brda i kotlina.
Počelo je da odlazi i mnogo pre vlasti DS-a i SPS-a.. neke davne 1981. godine. I ranije..

I..sećam se ko je pregovarao u Briselu kada je skoro neprimetno KiM prešlo iz nadležnosti Saveta UN u Brisel.
:(

Svi znamo da je izlaz na more prozor u svet, u ekonomskom, geopolitičkom i strateškom smislu CG je neuporedivo bitnija od KIM.

Svi znamo da CG nije otisla legitimnim i legalnim putem, sve je bilo motnirano, režirano, namešteno pa i sam referendum, koji nije treabo ni da bude dozvoljen.
Ne razumem kako to misliš ''referendum nije trebao da bude dozvoljen''? Crna Gora je svakako imala pravo da po svojoj želji ode, upravo kao i Slovenija, Hrvatska i ostali. Zapravo ako ćemo ići u dalju istoriju čak i više od njih jer je u Jugoslaviju ušla kao samostalna država dok Slovenija i Hrvatska nisu. Podsetiću vas da je Crna Gora postala međunarodno priznata država istog dana kad i Srbija, dakle na Berlinskom kongresu 1878.
Bilo kakvo prisiljavanje bi bilo kontraproduktivno, a dugoročno i štetno.Naime nijedna dvočlana federacija nije uspela. To je zbog toga što tu nije moguće napraviti balans odlučivanja koji bi zadovoljio potrebe obe članice. Jednostavno Srbija je bila mnogo veća teritorijalno, ekonomski i po broju stanovnika. Znači ako bi odlučivali po tome Crnogorci bi uvek bili preglasani, dok bi ukoliko bi postojala mogućnost da jedna republika blokira jedinstveni stav to značilo da volja 600.000 ljudi blokira volju 6 miliona. Naravno da ni to nije u redu.
Prema tome jasno je da takva nefunkcionalna federacija kao što je bila ta SR Jugoslavija na duži rok nije imala šansu. Zato se raspala i Čehoslovačka iako su Češka i Slovačka po snazi i veličini mnogo bliže jedna drugoj nego Srbija i Crna Gora.

Nemamo izlaz na more? Dobro, pa šta onda? Nemaju ga ni Austrija i Švajcarska pa su uspešnije i srećnije od mnogih primorskih zemalja. Da li znaš da Austrija samo od turizma ima veće prihode nego Slovenija, Crna Gora i Hrvatska zajedno?

Zapamti ovo važno životno pravilo - ne plači za onim što nemaš nego iskoristi najbolje što možeš ono što imaš.

Kako to opravdavate? Kako oprevdavate selektivnu memoriju da je i Kosovo otislo za vreme njihove vlasti?

Kosovo smo izgubili za vreme Slobine vlasti i nijedna vlast posle njega više nema mogućnosti da ga povrati. Tako stvari stoje. Znači onog momenta kad su sa Kosova otišli naši vojska, policija i ostali organi vlasti tu je priča završena. Znam da zvuči grubo, ali je tako.
Nisam ja doveo do toga nego samo konstatujem stanje stvari. Da smo devedesetih imali normalnu vlast sve bi bilo drugačije, pa i Kosovo.

Када се све сабере од увођења вишестраначка 90их, Милошевић је најгори икада (само због ратова, беде, хиперинфлације и изолације), али Вучић је гори од Милошевића у неким сегментима, рецимо завођење апсолутног медијског мрака, криминализација државе, манипулација, пропаганда и пре свега режимски примитивизам.

Када се све сабере од увођења вишестраначка 90их, Милошевић је најгори икада (само због ратова, беде, хиперинфлације и изолације), али Вучић је гори од Милошевића у неким сегментима, рецимо завођење апсолутног медијског мрака, криминализација државе, манипулација, пропаганда и пре свега режимски примитивизам.
Jeste,sigurno je gore nego 90 tih..... Živimo gore nego 90 tih,ja cu sledece nedelje u Madrid na kaficu....a ti ?

Ja sam svestan da iza svega stoji zapad, ali zasto je tadašnja "žuta" vlast to gledala slkštenih ruku?

Referendum je bio i za vreme Slobe i Seselja i mome i mila tad odlučilo Montenegrini da ostanu u SRJ

zato što su žuti izdajnici

pristali su na nelegitiman referendum gde državljani Crne Gore koji žive u Srbiji nisu imali pravo glasa, dok svi drugi jesu.

To vam je ta žuta blokaderska pošast

Sve republike su imale pravo na referendum. Crnogorsku nezavisnost su najviše podržavali Rusi.

Referendum je bio i za vreme Slobe i Seselja i mome i mila tad odlučilo Montenegrini da ostanu u SRJ
Кад год је неки српски издајник и криминалац крив, најлакше је оптужити комшије или запад. Никада не желе да нађемо правог кривца који се крије у нашим редовима.

Тако су српски комунисти и патријарх Герман издали српске цркве и храмове на територији данашње Северне Македоније и нико не жели да окриви њих, него крив је запад.

Kao prvo, Srbija nije trebala da bude rusofilska država, što je uzrok svih problema na ovim prostorima, nego da se integriše u zapad i niko ne bi imao potrebu da se odvaja.

Ovako, Srbija ipak odlučuje da bude rusofilska država, da se zamera zapadu i logičnio je da svi beže od nas.

Pa smo zbog Rusije imali ratove i odlazak pokrajina.

Jedina razlika između CG i Kosova, je što je naš režim u prvom slučaju dozvolio mirno odvajanje a u drugom nije.

U slučaju Kosova, probano je vojno "rešenje", nije išlo, probano je diplomatsko i isto nije išlo. Slabi smo, nesposobni, gubavi i prosto nadigrani u svakom obliku.

Sad je problem što neki na kraju utakmice i dalje ne vide rezultat nego se prave ludi.

Онда је Владан Батић изашао на Трг републике са још 10 људи да слави коначну независност Србије. Неки "паметни" људи су рекли да је Србија као држава постала 2006. године.

Није се пумпало јер им то није у интересу. Добар део људи изражава неко неоправдано гађење према Косову и Метохији и Црној Гори. Лично се сећам када је један мој вршњак псовао мајку националистичку јер су људи негодовали због незаконитног проглашења независности Косова и због тога што се организовао митинг у центру Београда.

DSS je žut?

Crna Gora je i pre stvaranja SRJ imala svoju republicku drzavnost, bas kao i Srbija. Te 1992. godine na referendumu pitanje nije bilo "Da li zelite da Crna Gora bude integralni deo jedinstvene i unitarne Velike Srbije?" vec "Da li ste za to da Crna Gora, kao suverena republika, nastavi da živi u zajedničkoj državi − Jugoslaviji, potpuno ravnopravno sa drugim republikama koje to budu željele". Iste te 1992. godine na izborima LSCG, SDP i manjinske stranke koje su otvoreno bile zagovarale stav da Crna Gora treba da bude potpuno nezavisna drzava odvojena od Srbije dobile su 25% glasova, dok su seseljevci i ostali tvrdi unionisti imali tek oko 10%. Kriza funkcionisanja u koju je ondasnja SRJ bila upala tamo 1997-98. je posebna prica, ali ono sto je cinjenica je da se jasno videlo da su suverenisticke politicke snage vec od izbora 2001. godine imale vecinu glasova i mandata u crnogorskom parlamentu, koja se iz godine u godinu samo jos dodatno povecavala. Moglo je nama u Srbiji da ne bude pravo zbog toga (i ja po ocevoj liniji vodim poreklo sa prostora Crne Gore), ali je naprosto bilo tako.
I ne kapiram onda sta je trebalo da rade Tadic i Kostunica 2006 godine? Da prete da nece da dozvole da se odrzi referendum i da salju tenkove i paravojsku, kao sto su to radili vozd i crveni vojvoda po Krajini 1991? Da izbije jos jedan gradjanski rat, za koji bi jedva cekali da okrive nas u Srbiji, da nam vrate sankcije, a da dole umarsiraju trupe NATO i isteraju u Srbiju sve one koji su bili prosrpski nastrojeni?
Najmudriji moguci Djindjicev potez bio je sto je pripremio teren za mogucnost mirnog razdruzivanja, koju je Crna Gora iskoristila i to je to. Onakva od pocetka nakrivo nasadjena i disfunkcionalna SRJ/SCG nikome nije bila u interesu da opstane, pa ni nama u Srbiji.

Kosovo je vec drugi slucaj.

CG je bila republika koja je mogla da ode a i da ostane u krnjoj YU ... ali tako su odlučili....

Kosovo i Metohija nije bila republika nego je okupirana teritorija Srbije posle agresije NATO vojnog saveza , pri napadu na suverenu zemlju koja nije njih napala i bez odobrenja SB UN, a ovo sve što im je MI6 saradnik ispotpisivao u međuvremu može da se poništi kada taj diktator i kriminalac koga NATO podržava ode sa vlasti.

Излаз прави на море је као и пре миленијума за европу и за Србију било Грчко море.

Зато ни не постоји брза пруга централна европа Грчка .. ни аутопут.....

Ваша патетика је локал 'патријотска' племенска.

Везују вас та Црну Гору и КиМ племенске везе и неспособни сте да видите даље од своје окућнице .

Kao prvo, Srbija nije trebala da bude rusofilska država, što je uzrok svih problema na ovim prostorima, nego da se integriše u zapad i niko ne bi imao potrebu da se odvaja.

Ovako, Srbija ipak odlučuje da bude rusofilska država, da se zamera zapadu i logičnio je da svi beže od nas.

Pa smo zbog Rusije imali ratove i odlazak pokrajina.

Jedina razlika između CG i Kosova, je što je naš režim u prvom slučaju dozvolio mirno odvajanje a u drugom nije.

U slučaju Kosova, probano je vojno "rešenje", nije išlo, probano je diplomatsko i isto nije išlo. Slabi smo, nesposobni, gubavi i prosto nadigrani u svakom obliku.

Sad je problem što neki na kraju utakmice i dalje ne vide rezultat nego se prave ludi.
@dlugomir Vas dvojica ste venijalini, vama je Rusija kriva za zluradost zapada.
Srbija tad nije bila rusofilska zemlja vec je imala izrazito pro zapadnu vlast. Koju je taj isti zaoad doveo 5tog na vlast.
I ako je CG imala pravo na referendum onda je to ostavstina tititoizma koji opet ne podrzavate. Vama je dve to ok, samo da se Srbi ne pitaju nista, kao u slucaju pomenute HR gde su Srbi bili vecina na 1/3 teritorije innisu hteli da budu pod HR cizmom, bž iti ih je kao konstitutivni narod iko ista pitao.
Referendum je apsolutno bio namesten, montiran a glasanje je selektivno dopusteno.
Od mog druga iz Pljevalja otac je radio u Nemackoj, dosao da glasa, da bi mu rekli vi ste vec glasali, cist primer zloupotrebe glasa.
Deklarisani Montenegrinu iz Srbje su glasali, dok ovi drugi nisu mogli.

Srbija je sve mirnih ruku gledala, nista obvajestajne sluzbe da provsljaju dole, medijijska propaganda zarad viseg cilja ama bas nista.
Valjda u se nadali EU integracijama ili hteli da se ulizu zapadu, samo bili beskicmenjaci, ne znam.

Nemamo izlaz na more? Dobro, pa šta onda? Nemaju ga ni Austrija i Švajcarska pa su uspešnije i srećnije od mnogih primorskih zemalja. Da li znaš da Austrija samo od turizma ima veće prihode nego Slovenija, Crna Gora i Hrvatska zajedno?
Ah, sta znam, voleo bih da je tako crno na belo. Austrija je izgubila izlaz na more. Svakcarkoj nikad nije ni trebao.
Hrvatska bukvalno da nema turizam, ekonomija 0. Slovenija ima sve, mala a planine, ravnice, more..
Zapamti ovo važno životno pravilo - ne plači za onim što nemaš nego iskoristi najbolje što možeš ono što imaš.
Ovo je lepo receno.
Kosovo smo izgubili za vreme Slobine vlasti i nijedna vlast posle njega više nema mogućnosti da ga povrati. Tako stvari stoje. Znači onog momenta kad su sa Kosova otišli naši vojska, policija i ostali organi vlasti tu je priča završena. Znam da zvuči grubo, ali je tako.
Nisam ja doveo do toga nego samo konstatujem stanje stvari. Da smo devedesetih imali normalnu vlast sve bi bilo drugačije, pa i Kosovo.
Kosovo je oteto za vreme Slobine vlasti ja bih pre rekao, izgubljeno je posle, po rezoluciji 12/44 Kosovo je bilo sastavni deo Srbije, Sloba kad je otisao krenuli je gubljenje Kosova mic po mic. Do konacnog otcepljenja 2008.

@dlugomir Vas dvojica ste venijalini, vama je Rusija kriva za zluradost zapada.
Srbija tad nije bila rusofilska zemlja vec je imala izrazito pro zapadnu vlast. Koju je taj isti zaoad doveo 5tog na vlast.

Nije tačno. Evo prostog primera. Hrvatska postaje EU kandidat 2004. godine dok Srbija postaje EU kandidat 2012.

Šta je sputavalo Tadića da malo "brže" radi na EU integracijama? Šta je čekao 8 godina!? Ako je on bio pro-zapadna vlast, kako izgleda kad nije? ;)

Stvar je prosta, od Tadića se očekivao zaokret prema zapadu ali on se nije desio. Proglasio je politiku 4 stuba, znači "nastavak sa rusofilstvom". Tada zapad diže ruke od Srbije i aktivira se nezavisnost Kosova.

Prosto Srbija ima prevelik uticaj Rusije i zbog toga ne uspevamo da se integrišemo. I ne samo da ne uspevamo da se integrišemo, oni nas huškaju i da se zameramo zapadu. Zbog Rusije su bili ratovi na ovim prostorima i izgubljeno je Kosovo.

I nastavićemo da propadamo ako ne uspemo da se otarasimo tog uticaja.

I ako je CG imala pravo na referendum onda je to ostavstina tititoizma koji opet ne podrzavate. Vama je dve to ok, samo da se Srbi ne pitaju nista,

Referendum upravo znači "pitati se". Ljudi su odlučili šta i kako žele. Nije to nikakva ostavština titoizma nego zdrav razum.

kao u slucaju pomenute HR gde su Srbi bili vecina na 1/3 teritorije innisu hteli da budu pod HR cizmom, bž iti ih je kao konstitutivni narod iko ista pitao.

Srbima u Hrvatskoj je bio ponuđen Z4 plan, odnosno autonomija. Srbi su odbili pa su bili proterani.
Slična situacija je i u vezi Kosova, Srbima je ponužen (i potpisan) ZSO, Vučić je to odbio i Srbi su bili proterani.

Tako da je proterivanje Srba isključiva odluka režima u Beogradu samo nekako vi naivni ljudi mislite kako je to nekakav spoljni uticaj.

Režim u Beogradu radi sve namerno kako bi se zamerao zapadu da ostanemo izolovani kako bi njihovi korupcionaški projekti mogli neometano da se odvijaju. Ako to podrazumeva proterivanje Srba ili gubljenje teritorija, to je prihvatljivo.

Referendum je apsolutno bio namesten, montiran a glasanje je selektivno dopusteno.
Od mog druga iz Pljevalja otac je radio u Nemackoj, dosao da glasa, da bi mu rekli vi ste vec glasali, cist primer zloupotrebe glasa.
Deklarisani Montenegrinu iz Srbje su glasali, dok ovi drugi nisu mogli.

Srbija je sve mirnih ruku gledala, nista obvajestajne sluzbe da provsljaju dole, medijijska propaganda zarad viseg cilja ama bas nista.
Valjda u se nadali EU integracijama ili hteli da se ulizu zapadu, samo bili beskicmenjaci, ne znam.

Besmislice.

Nije tačno. Evo prostog primera. Hrvatska postaje EU kandidat 2004. godine dok Srbija postaje EU kandidat 2012.
Ajde molim te, a Bugarska i Rumunija kad i Slovenija :D BG u I Rumunija ok, politika, iako nikakve kriterijume nisu ispunjavali.
Znaci Srbija u doba Vučica? ;)
Šta je sputavalo Tadića da malo "brže" radi na EU integracijama? Šta je čekao 8 godina!? Ako je on bio pro-zapadna vlast, kako izgleda kad nije? ;)
Aham, znaci Tadic je bio Rusofil ? ;) Ovo je novina
Referendum upravo znači "pitati se". Ljudi su odlučili šta i kako žele. Nije to nikakva ostavština titoizma nego zdrav razum.
Ni Engleska nije dozvolila da se Škotska odvoji, i tamo se pričalo kako je rederendum bio šarena laža.
Srbima u Hrvatskoj je bio ponuđen Z4 plan, odnosno autonomija. Srbi su odbili pa su bili proterani.
Slična situacija je i u vezi Kosova, Srbima je ponužen (i potpisan) ZSO, Vučić je to odbio i Srbi su bili proterani.
Z4 je priča za sebe, al nije tema. Srbi u Hrvatskoj jesu pravili ogromne greške, al to je tema za sebe. Ali često i nisu imali izbor, iako se to u propagandi tako pretstavlja, pri tom z4 i nije bio tako povoljan za Srbe.
Tako da je proterivanje Srba isključiva odluka režima u Beogradu samo nekako vi naivni ljudi mislite kako je to nekakav spoljni uticaj.
Rezim u BG nije valjao, ali Milosecic jeste izdao Srbe u HR, ali nije bas tolkko naivno, pritisak SAD je bio ogroman.
Aposlutno nisu, dekčarisani Crnogorci (etnicki) bez obzira sto su potomci petokolonasa su imali pravo glasa, a ljudi rodjeni dole nisu jer se deklarisu kao Srbi.

Кад год је неки српски издајник и криминалац крив, најлакше је оптужити комшије или запад. Никада не желе да нађемо правог кривца који се крије у нашим редовима.

Тако су српски комунисти и патријарх Герман издали српске цркве и храмове на територији данашње Северне Македоније и нико не жели да окриви њих, него крив је запад.
dodaj i i sadasnjeg patrijarha

Back