Da li je budizam prastara srpska religija?

Poruka
7.130
Obaška što Bogumili ili kako su ih u srednjevekovnoj Srbiji zvali - Babuni, nisu budisti uopšte
Oni su najsličniji Katarima
Bukvalno svaka svetska religija ima sa ostalima poneki isti stav al to ne znači da ih treba izjednačavati
Обашка и то што нико не зна с којом су се јереси наши владари обрачунавали уопште. Нигде не стоји никакво конкретно именовање, само пише да се одомаћила некаква јерес. Нововековно је (неосновано) тумачење да су то били богумили, Бабуни, патарени, гностици, ови, они...

buudala

Legenda
Poruka
69.585
Обашка и то што нико не зна с којом су се јереси наши владари обрачунавали уопште. Нигде не стоји никакво конкретно именовање, само пише да се одомаћила некаква јерес. Нововековно је (неосновано) тумачење да су то били богумили, Бабуни, патарени, гностици, ови, они...
Zvali su ih Staroverni.
Pradeda po maminom dedi mi je bio to pa je prešao u Nazarene.

☆Aždaha☆

Stara legenda
Poruka
82.227
Negde sam čitala da su naši vladari proganjali jeretike iz čisto političkih razloga
Parafraziraću - zbog diplomatskog odnosa (e sad zaboravila sam da li je Rusija u pitanju,najverovatnija je), naši vladari su se obavezali da će ih zabraniti i kazniti
Ko sad za sankcije

buudala

Legenda
Poruka
69.585
То нема везе с прихватањем вере у народу. Силом је било практично неизводљиво натерати људе на промену вере, па је морало доћи до спајања старе вере с православним хришћанством да би народ прихватио православље.
Da bi prihvatio hrišćanstvo.
Pravoslavlje je bilo tu pa je hristijanizovano da bi ga prihvatili

Poruka
7.130
Negde sam čitala da su naši vladari proganjali jeretike iz čisto političkih razloga
Parafraziraću - zbog diplomatskog odnosa (e sad zaboravila sam da li je Rusija u pitanju,najverovatnija je), naši vladari su se obavezali da će ih zabraniti i kazniti
Ko sad za sankcije
Па сад, можемо да говоримо о њиховим индивидуалним мотивима за поступке, али даље од шпекулисања не бисмо могли ипак. Треба имати у виду и потребу за добрим односима са црквом, а црква природно није желела да икаква јерес цвета на територијама које су у надлежности цркве.

☆Aždaha☆

Stara legenda
Poruka
82.227
Па сад, можемо да говоримо о њиховим индивидуалним мотивима за поступке, али даље од шпекулисања не бисмо могли ипак. Треба имати у виду и потребу за добрим односима са црквом, а црква природно није желела да икаква јерес цвета на територијама које су у надлежности цркве.
Negde sam čitala
U početku im nisu smetali a onda su dobili direktive

Poruka
7.130
Da bi prihvatio hrišćanstvo.
Pravoslavlje je bilo tu pa je hristijanizovano da bi ga prihvatili
Како бре православље пре хришћанства? Историја хришћанства није неистражена и непозната, не можемо тек тако да игноришемо чињенице и усвајамо СрбијаДебил маштарије које с мозгом немају везе. Није Шаргија за џабе попио анатему.

buudala

Legenda
Poruka
69.585
Како бре православље пре хришћанства? Историја хришћанства није неистражена и непозната, не можемо тек тако да игноришемо чињенице и усвајамо СрбијаДебил маштарије које с мозгом немају везе. Није Шаргија за џабе попио анатему.
Lepo, pre hrišćanstva.
Kad je počela hristijanizacije starim običajima su dodeljena hrišćanska tumačenja.
Znaš ono zeka Vaskrs, jaja, klanje jagnjeta za Đurđevdan, Duhove, praseta za Božić, petla za Sv Iliju......

Poruka
7.130
Lepo, pre hrišćanstva.
Kad je počela hristijanizacije starim običajima su dodeljena hrišćanska tumačenja.
Znaš ono zeka Vaskrs, jaja, klanje jagnjeta za Đurđevdan, Duhove, praseta za Božić, petla za Sv Iliju......
И какве везе то има с бесмислицом о постојању православља пре хришћанства (пре 30-их година 1. столећа)?