Antihejter
Domaćin
- Poruka
- 4.491
SvaštaraKoji forum bi, po tebi, bio prikladniji za temu gde se sanskrit povezuje sa srpskim a sve zajedno sa budizmom?

SvaštaraKoji forum bi, po tebi, bio prikladniji za temu gde se sanskrit povezuje sa srpskim a sve zajedno sa budizmom?
Ali nisu bili budisti ni pre ni posle togaNe nije. To je bilo pre masovnog pokrštavanja. Bogumili su spontano
prihvatili hrišćanstvo.
Pa to već rekoh.Ali nisu bili budisti ni pre ni posle toga
Direkt od Pavla.Ne nije. To je bilo pre masovnog pokrštavanja. Bogumili su spontano
prihvatili hrišćanstvo.
Pravoslavlje je starije od hrišćanstvaNe nije. To je bilo pre masovnog pokrštavanja. Bogumili su spontano
prihvatili hrišćanstvo.
Обашка и то што нико не зна с којом су се јереси наши владари обрачунавали уопште. Нигде не стоји никакво конкретно именовање, само пише да се одомаћила некаква јерес. Нововековно је (неосновано) тумачење да су то били богумили, Бабуни, патарени, гностици, ови, они...Obaška što Bogumili ili kako su ih u srednjevekovnoj Srbiji zvali - Babuni, nisu budisti uopšte
Oni su najsličniji Katarima
Bukvalno svaka svetska religija ima sa ostalima poneki isti stav al to ne znači da ih treba izjednačavati
Treba izgleda da ponovišPa to već rekoh.
Није шта?Ne nije.
Које?To je bilo pre masovnog pokrštavanja.
probao sam jednom ali su mi prebacili temu ovde, tako da...Svaštara![]()
Zvali su ih Staroverni.Обашка и то што нико не зна с којом су се јереси наши владари обрачунавали уопште. Нигде не стоји никакво конкретно именовање, само пише да се одомаћила некаква јерес. Нововековно је (неосновано) тумачење да су то били богумили, Бабуни, патарени, гностици, ови, они...
Au brate, al si detaljan.Није шта?
Које?
Pravoslavlje je starije od hrišćanstva
Negde sam čitala da su naši vladari proganjali jeretike iz čisto političkih razlogaОбашка и то што нико не зна с којом су се јереси наши владари обрачунавали уопште. Нигде не стоји никакво конкретно именовање, само пише да се одомаћила некаква јерес. Нововековно је (неосновано) тумачење да су то били богумили, Бабуни, патарени, гностици, ови, они...
Da bi prihvatio hrišćanstvo.То нема везе с прихватањем вере у народу. Силом је било практично неизводљиво натерати људе на промену вере, па је морало доћи до спајања старе вере с православним хришћанством да би народ прихватио православље.
Нисам ја о богумилству говорио, него о прихватању хришћанства код Срба и настанку српског православља.Au brate, al si detaljan.
Bogumilstvo nije bilo spajanje stare vere sa pravoslavljem, već spajanje
stare vere sa ranim hrišćanstvom.
Nije Rusija nego Francuska.Negde sam čitala da su naši vladari proganjali jeretike iz čisto političkih razloga
Parafraziraću - zbog diplomatskog odnosa (e sad zaboravila sam da li je Rusija u pitanju,najverovatnija je), naši vladari su se obavezali da će ih zabraniti i kazniti
Ko sad za sankcije
Srbi su bili pravoslavci pre dolaska PavlaНисам ја о богумилству говорио, него о прихватању хришћанства код Срба и настанку српског православља.
VerovatnoNije Rusija nego Francuska.
DaVerovatno
Oni su genocid nad Katarima izvršili a Babune mnogi identifikuju sa njima
Па сад, можемо да говоримо о њиховим индивидуалним мотивима за поступке, али даље од шпекулисања не бисмо могли ипак. Треба имати у виду и потребу за добрим односима са црквом, а црква природно није желела да икаква јерес цвета на територијама које су у надлежности цркве.Negde sam čitala da su naši vladari proganjali jeretike iz čisto političkih razloga
Parafraziraću - zbog diplomatskog odnosa (e sad zaboravila sam da li je Rusija u pitanju,najverovatnija je), naši vladari su se obavezali da će ih zabraniti i kazniti
Ko sad za sankcije
Negde sam čitalaПа сад, можемо да говоримо о њиховим индивидуалним мотивима за поступке, али даље од шпекулисања не бисмо могли ипак. Треба имати у виду и потребу за добрим односима са црквом, а црква природно није желела да икаква јерес цвета на територијама које су у надлежности цркве.
Како бре православље пре хришћанства? Историја хришћанства није неистражена и непозната, не можемо тек тако да игноришемо чињенице и усвајамо СрбијаДебил маштарије које с мозгом немају везе. Није Шаргија за џабе попио анатему.Da bi prihvatio hrišćanstvo.
Pravoslavlje je bilo tu pa je hristijanizovano da bi ga prihvatili
Lepo, pre hrišćanstva.Како бре православље пре хришћанства? Историја хришћанства није неистражена и непозната, не можемо тек тако да игноришемо чињенице и усвајамо СрбијаДебил маштарије које с мозгом немају везе. Није Шаргија за џабе попио анатему.
И какве везе то има с бесмислицом о постојању православља пре хришћанства (пре 30-их година 1. столећа)?Lepo, pre hrišćanstva.
Kad je počela hristijanizacije starim običajima su dodeljena hrišćanska tumačenja.
Znaš ono zeka Vaskrs, jaja, klanje jagnjeta za Đurđevdan, Duhove, praseta za Božić, petla za Sv Iliju......
Pa nije rekao da je postojalo pravoslavno hrišćanstvo, već pravoslavlje..И какве везе то има с бесмислицом о постојању православља пре хришћанства (пре 30-их година 1. столећа)?