Да ли је БРИКС готов?

Да ли је БРИКС готов?

BRIKS nikada nije ni bio nekakav "savez" u pravom smislu te reči, a kamoli pandan NATO-u. To je pre labava platforma za saradnju nego blok koji ima zajedničku strategiju, interese ili obaveze.

Tu su zemlje koje imaju ogromne međusobne razlike i često direktno suprotne interese, Indiјa i Kina su geopolitički rivali, Saudijska Arabija i Iran su godinama na ivici konflikta, Brazil gleda svoju priču, Rusija svoju. Zajednički imenitelj im je više "nismo zapad" nego "znamo šta hoćemo zajedno".

Zato i nema nikakve koordinisane reakcije u krizama, niti postoji obaveza, niti postoji realna politička volja da neko ulazi u tuđe sukobe. Svaka od tih država vodi striktno sopstvenu politiku i gleda svoj interes.

BRIKS može da bude relevantan kao ekonomski forum i alat za trgovinu i finansije, ali kao geopolitički ili vojni blok, to jednostavno nije i verovatno nikada neće biti.

Када се овај рат заврши, велико је питање да ли ће БРИКС или нешто слично уопште и постојати, јер сви су овде партнери до прве кривине, и само гледају сопствене интересе.

To nije savez koji puca na prvoj krivini jer nikad nije ni bio napravljen da vozi u istoj traci.

BRIKS nikada nije ni bio nekakav "savez" u pravom smislu te reči, a kamoli pandan NATO-u. To je pre labava platforma za saradnju nego blok koji ima zajedničku strategiju, interese ili obaveze.

Tu su zemlje koje imaju ogromne međusobne razlike i često direktno suprotne interese, Indiјa i Kina su geopolitički rivali, Saudijska Arabija i Iran su godinama na ivici konflikta, Brazil gleda svoju priču, Rusija svoju. Zajednički imenitelj im je više "nismo zapad" nego "znamo šta hoćemo zajedno".

Zato i nema nikakve koordinisane reakcije u krizama, niti postoji obaveza, niti postoji realna politička volja da neko ulazi u tuđe sukobe. Svaka od tih država vodi striktno sopstvenu politiku i gleda svoj interes.

BRIKS može da bude relevantan kao ekonomski forum i alat za trgovinu i finansije, ali kao geopolitički ili vojni blok, to jednostavno nije i verovatno nikada neće biti.

To nije savez koji puca na prvoj krivini jer nikad nije ni bio napravljen da vozi u istoj traci.
Он је био ту да буде алтернатива западу, тако је барем то било сервирано.

Он је био ту да буде алтернатива западу, тако је барем то било сервирано.

Da, to bi oni voleli da budu, neka alternativa zapadu. Ali želeti i moći su dve potpuno različite stvari.

Pravljenje saveza tipa EU/NATO nije nešto što samo "proglasiš" pa postoji. To je rezultat decenija poverenja, institucija, pravila, zajedničkih interesa i, što je najbitnije, spremnosti da se deo suvereniteta stvarno prepusti zajedničkom sistemu.

BRIKS nema ništa od toga. Nema zajedničke institucije koje nešto zaista odlučuju, nema mehanizme obaveze, nema jedinstvenu strategiju, nema čak ni minimum političkog poverenja između članica.

Realno gledano, oblik saveza kao što su EU/NATO niko nikada nije uspeo da iskopira. Svi ih redovno "sahranjuju" po forumima i medijima, ali činjenica je da su to najuspešniji i najdugotrajniji savezi u modernoj istoriji, poslednje dostignuće civilizacije i nešto što ostali pokušavaju da glume, ali ne uspevaju ni približno.

У Украјини се води рат а не СВО. И лоше иде, ево прође још једна година и нема краја на видику.

Размене мртвих нису добар показатељ ствари, јер ако Руси заузму један део, њихове губитке не видиш.

Па како са "толиким губицима" Руси само освајају и не губе већ освојене територије?

Негде бих очекивао озбиљније размишљање. Нису то односи два или три, пет према један, већ тридесет и више према један.

Руси не знају где је Србија, а они из власти знају какво је стање у Србији и боли их дупе.

А што их дупе не би болело, ако Срби сами не могу да објасне шта хоће?

У ствари јасно им је да бисмо ми хтели да они овде нама реше све проблеме, а онда ми срећни и весели кренемо у НАТО и ЕУ.

Политику наоружавања и спреме за одбрану земље од Кине. Нису под њиховом контролом.

То је део аутономије Тајвана и ником то не смета, не мисле ваљда да тим оружјем нападну Кину.

Није ствар вођење политике, ствар је бити доследан том савезу којем наводно припадаш.

Јесте. Свака земља БРИКС је слободна у вођењу своје политике док не нарушава интересе БРИКС.

.

Па како са "толиким губицима" Руси само освајају и не губе већ освојене територије?

Негде бих очекивао озбиљније размишљање. Нису то односи два или три, пет према један, већ тридесет и више према један.

А што их дупе не би болело, ако Срби сами не могу да објасне шта хоће?

У ствари јасно им је да бисмо ми хтели да они овде нама реше све проблеме, а онда ми срећни и весели кренемо у НАТО и ЕУ.

То је део аутономије Тајвана и ником то не смета, не мисле ваљда да тим оружјем нападну Кину.

Јесте. Свака земља БРИКС је слободна у вођењу своје политике док не нарушава интересе БРИКС.

.
Линија фронта није била статична, него се мењала, и колико дуго времена су држали линију Укри? Ево опет Запорожје после 4 године.

Шта 30 према један? Мртвих и рањених? Размене?

То није поуздано, већ ти рекох.

Линија фронта није била статична, него се мењала, и колико дуго времена су држали линију Укри? Ево опет Запорожје после 4 године.

Шта 30 према један? Мртвих и рањених? Размене?

То није поуздано, већ ти рекох.

Ово је "потписано на папиру", физичка размена (у кесама) погинулих од почетка сукоба у Украјини и то из украјинских извора.

r3LuNt4.jpeg

Значи, физички (у кесама) је до 29. јануара ове године украјинска страна примила 22.365 погинулих, а руска 3.333.

У последњој размени Русија је предала 1000 погинулих, а Украјина 38.

То је поуздано, да поузданије не може бити.

.

Ово је "потписано на папиру", физичка размена (у кесама) погинулих од почетка сукоба у Украјини и то из украјинских извора.

r3LuNt4.jpeg

Значи, физички (у кесама) је до 29. јануара ове године украјинска страна примила 22.365 погинулих, а руска 3.333.

У последњој размени Русија је предала 1000 погинулих, а Украјина 38.

То је поуздано, да поузданије не може бити.

.
Јел су могли Украјинци да преузму мртве Русе са делова фронта које су Руси заузели или не? Наравно да нису, тако да те бројке нису поуздане.

Кина по први пут има добру шансу да заузме Тајван, али се пишмани и нема муда да то изведе.
Nema. Ništa se tu nije promenilo. Kinezi su bar nešto naučili iz svojih građanskih ratova, a to je da ne treba po svaku cenu terati do kraja onda kad se ne isplati. Odvojenost Tajvana je zaostatak iz poslednjeg građanskog rata. Kina će čekati pravi trenutak za ujedinjenje, a to se može desiti onda kada se još smanje ideološke razlike dva sistema. Kini se ne žuri. Istočnjačka mudrost i stpljenje su nešto što je potpuno suprotno kaubojskoj brzopletosti i lakoći na obaraču.
Када се овај рат заврши, велико је питање да ли ће БРИКС или нешто слично уопште и постојати, јер сви су овде партнери до прве кривине, и само гледају сопствене интересе.
Kao što si i sam rekao, to nije vojni savez, već ekonomska organizacija. BRIKS je dobar način saradnje i pored rivalstva pojedinih država članica.

БРИКС никада није ни постојао. Осим као идеја.

БРИКС је нешто попут Дјед Мраза.

Дјед Мраз постоји у нашим срцима, одувек, међутим, он у стварности не постоји.

Е, исто је и са БРИКС-ом.

deda_mraz.jpg

Јел су могли Украјинци да преузму мртве Русе са делова фронта које су Руси заузели или не? Наравно да нису, тако да те бројке нису поуздане.

Бројке из табеле коју сам у упису навео су тачне, поуздане и званично објављене.

Од почетка 2025. однос је, према тим, званично објављеним подацима да за сваког предатог погинулог Руса Украјинци добијају својих 36.

Наравно да од почетка сукоба није погинуло свега 22К Украјинаца и 3К Руса, али је ова размера неки показатељ, а има их још, наравно посредних јер се стварни подаци крију.

Погледај на шта личи мобилизација у Украјини. Они лове све што се креће, на фронт шаљу инвалиде, тешке хроничне болеснике, старце и то није никаква тајна, страни медији о томе извештавају.

У Русији тога нема.

.

Погледај на шта личи мобилизација у Украјини. Они лове све што се креће, на фронт шаљу инвалиде, тешке хроничне болеснике, старце и то није никаква тајна, страни медији о томе извештавају.
Пази кад Русија не може да савлада ни такву војску, сачињену од инвалида, тешких хроничних болесника, стараца и трећепозиваца.

Срамота!

Пази кад Русија не може да савлада ни такву војску, сачињену од инвалида, тешких хроничних болесника, стараца и трећепозиваца.

Срамота!

Очигледно ниси у току.

Та војска је давно савладана, чека се да ратни профитери на власти потпишу шта треба да се потпише.

.

Очигледно ниси у току.

Та војска је давно савладана, чека се да ратни профитери на власти потпишу шта треба да се потпише.

.

Дај мало детаљније о томе. Ништа о томе не знам, а немам где да прочитам.

Или дај неке релевантне линкове.

Баш си ме изненадио овим постом, а ја не волим да будем необавештен.

Дај мало детаљније о томе. Ништа о томе не знам, а немам где да прочитам.

Или дај неке релевантне линкове.

Баш си ме изненадио овим постом, а ја не волим да будем необавештен.

Има тема о Украјини, тамо све пише.

.

Очигледно ниси у току.

.

Чека се потпис?

Мени се чини да би било боље да се уђе у Кијев, и да се потписи тамо обезбеде.

Ко у Берлину 45-те, тако се најефикасније рат завршава.

Бројке из табеле коју сам у упису навео су тачне, поуздане и званично објављене.

Од почетка 2025. однос је, према тим, званично објављеним подацима да за сваког предатог погинулог Руса Украјинци добијају својих 36.

Наравно да од почетка сукоба није погинуло свега 22К Украјинаца и 3К Руса, али је ова размера неки показатељ, а има их још, наравно посредних јер се стварни подаци крију.

У Русији тога нема.

.

Back