Da li je Borka Vucic ubijena???

Da li je Borka ubijena

  • Jeste

    glasova: 16 36,4%
  • Nije

    glasova: 13 29,5%
  • Nemam pojma

    glasova: 15 34,1%

  • Ukupno glasova
    44
  • Anketa je zatvorena .

Torrente Bgd

Buduća legenda
Poruka
34.549
Da raspalimo jednu anketu.

Cuh ovo danas.....

Pokojna Borka Vucic dve godina skuplja materijal u vezi malverzacija i finansijskim podvalama bivšeg pomoćnika na ekonomskom fakultetu Mladjana Dinkica. Period dok je Mladjan vrsio duznost governera banke SRJ i ministar ekononije. U istoj meri pokojna Borka je uperila svoju hrabrost protiv bivšeg zutog ministra privatizacije iz DS Vlahovica koji je poklonio sartid US stilu.
Borka je planirala da pokrene proces za odgovornost na javnim mestima Dinkica i Vlahovica i to u oktobru ove godine pred domaćim i međunarodnim sudovima..
 
Intervju Borke Vucic iz 2005

Podnaslovi:
Ni jedna ozbiljna država ne oslanja se na strane banke.
MMF stalno trazi nova otpustanja radnika u Srbiji .
Ova vlast je napravila istorijsku grešku ukidanjem i prodajom domaćih banaka.

Austrijske banke upravljaju vojvodanskim kapitalom

. Poznato je da je nakon 2000. godine vise od 50% bankarskog trzista ustupljeno stranim bankama, a najjače domaće investicione banke su likvidirane. Sme li jedna država da se osloni samo na strane banke?

- Prava država, posebno centralna banka zemlje, nigde u svetu ne bi mogla niti smela da se oslanja samo na strane banke. Država i nacija moraju, u cilju održavanja sopstvenog bankarstva, uraditi sve što se može, bez obzira na dobru ili losu startnu poziciju u geopolitickim i ekonomskim uslovima, kao i na politicke pritiske. Ukinute su četiri razvojne banke: Jugobanka, Beogradska banka, Investbanka i Beobanka, a zatvoreno je i preko deset domaćih banaka. Taj proces se intenzivno nastavlja. Od toga imaju interes samo inostrane banke. Kontinuitet u bankarskom poslovanju, kao i kontinuitet u profesionalnom kadru su vazni segmenti u razvoju ekonomije i finansija svake zemlje.

. Kako se kod nas sada formiraju veci investicioni fondovi?

- U ovom trenutku nemamo ni jednu investicionu banku. Strane banke ovde obavljaju uglavnom kratkorocne poslove i platni promet, ali ni jedna banka ne daje dugorocne kredite za razvoj iz sopstvenih izvora. Jednostavno, oni još ne veruju u nasu privredu. Proizvodnje nema, geopoliticki rizik je veliki, a stopa privrednog rasta ne zadovoljava projektovane potrebe. Svaki izvestaj MMF-a kaže da treba da smanjimo potrosnju i plate zaposlenima, da se otpusti sto vise radnika – u tome vide poboljsanje kreditne sposobnosti.

I nas „krvotok” u stranim rukama

Sve strane te banke su dobile najveci deo poslova našeg platnog prometa, sto je za svaku banku najinteresantniji i najprofitabilniji posao. Tu nema rizika. Znaci, sredstva ulaze u banku i iz tih izvora se daje nalog za isplatu. To je cirkulacija novca, a uzima se prilicna provizija. Zato se svaka država trudi da sto vise platnog prometa, bar od državnih i drustvenih preduzeca, poveri svojim nacionalnim bankama, sto kod nas nije slučaj. Prema podacima Narodne banke, strane banke u nasoj zemlji, sa minimalnim kapitalom od 5 miliona evra, dostigle su svoju aktivu i preko 800 miliona evra, zaužele prva mesta na listi od 46 banaka. Tako se može reći da je krvotok nacionalne privrede u stranim rukama. Nasa je sreća da je Fond za razvoj privrede odrzao kontinuitet i postao pravni sledbenik Investicionog fonda za razvoj nerazvijenih podrucja, osnovanog 1968. godine. To je jedina i najznacajnija institucija za kreditiranje razvoja, koja danas postoji u nasoj zemlji. U poslednje tri godine zabelezena je znatna pozitivna aktivnost ovog Fonda, koja se ogleda u srednjorocnim i dugorocnim plasmanima namenjenim privredi. Interesantno je napomenuti da su izvori ovog Fonda 90% iz priliva plasmana, a samo do 10% iz budzeta Republike. Takode treba istaci da je preko 50% plasmana ove finansijske institucije otislo u projekte primarne i preradivacke poljoprivredne proizvodnje.

. Kazete da MMF trazi otpustanje još radnika. Ali kuda vodi toliki broj nezaposlenih?

- Sadasnja politika globalizacije insistira samo na trzisnoj privredi, liberalizaciji i privatizaciji, i njih socijalni momenat ne zanima. MMF zanima samo nasa platezna sposobnost, a to znači da nam je proizvodnja veca od potrosnje i da kredite možemo vratiti. Oni gledaju brojke, a ne realan zivot. Socijala i kako će ona da se organizuje je problem svake države i vlade. To sto nasa vlada slepo i bukvalno izvrsava sve sto im se sugerise iz MMF-a, za gradane i državu je upravo najveci problem.

. Kako su Rusi resili svoju poziciju u MMF-u?

- Rusi su se izborili da njihovi uslovi koriscenja kredita MMF-a ne budu isti kao i za sve druge zemlje, jer imaju izuzetno bogate prirodne resurse. U procesu su restruktuiranje i konsolidacija bankarskog sistema i tu se strogo pridržavaju postizanja zacrtanih domaćih ciljeva, a ne onih koji se nude po gotovim receptima iz inostranstva i važe za sve. Inače, Rusija je poslednjih godina dosla do velikih deviznih rezervi. Decembra 2004. godine, devizne rezerve Rusije su presle 120 milijardi USD, cime je Rusija prvi put u istoriji pretekla SAD i postala sesta zemlja u svetu po nivou deviznih rezervi. Pored deviznih rezervi, ruska vlada ima u stabilizacionom fondu dodatnih 20 milijardi USD, predvidenih za slučaj da cena nafte strmoglavo padne.

Veci dug od rezervi

. Kolike su naše devizne rezerve, a koliki je nas spoljni dug?

Po izvestaju Narodne banke Srbije od 31. januara 2005. devizne rezerve iznosile su 4.266,3 miliona dolara, a nas spoljni dug sa kamatama je 13 i po milijardi dolara.

Rusija je nedavno donela Zakon o koriscenju strateskih resursa u svojoj zemlji. Prema ovom zakonu, koji obuhvata naftu, gas i rudna bogatstva, limitira se ucesce inostranog i domaćeg privatnog kapitala u vlasnistvu, na maksimalno 49%. Na taj način ruska država zadržava kontrolu nad svojim prirodnim strateskim bogatstvima.

. Imaju li Rusi u svetu svoje banke?

- Koliko je meni poznato, i oni su bili u poziciji da zatvaraju svoje sopstvene ili mesovite banke u inostranstvu pod odredenim pritiscima MMF-a. U kojoj meri je to realizovano, meni je nepoznato, ali na trzistu kapitala se više ne osecaju mesovite i sopstvene ruske banke u Londonu, Njujorku, Parizu, Frankfurtu, Becu i dr.

. Šta je sa našim bankama u inostranstvu?

- Pod pritiskom medunarodne zajednice zatvorene su sve naše banke u inostranstvu, dok su Slovenci uspeli da zadrže sopstvene ili mesovite banke u Njujorku, Frankfurtu i Becu. Velika je greška sto je Srbija ostala bez ijedne mesovite banke ili svojih filijala u Njujorku i na Kipru. Teško je dobiti licencu u centrima trzista kapitala, gde je bila osvojena pozicija, gde su naše banke imale pozitivne rezultate i bile dobro primljene. Ovladale su skoro svim bankarskim transakcijama i pored konkurencije medu najvecim svetskim bankama. Beogradska banka je imala najvece ucesce u kapitalu Anglo-Jugoslav banke u Londonu i Franko-Jugoslav banke u Parizu. Slovenci su bili vecinski osnivaci LHB banke u Nemackoj i Adria banke u Becu. Vise od deset godina radile su Agencije Beogradske banke i Jugobanke u Njujorku.

. Šta je sa bankama na Kipru?

- Na Kipru smo imali tri banke, Beogradsku, Vojvodansku i Karic banku. Vojvodanska i Karic banka su zatvorene, a Beogradska banka je, po nalogu NBS, stavljena pod stečaj koji je u toku i nalazi se u nadleznosti kiparskih vlasti.

. A šta je sa kapitalom?

- Kapital se nalazi u sastavu bilansa banaka osnivaca, tj. u valutama odnosnih zemalja gde su locirane. Ako je funta, onda u Engleskoj, ako je dolar, nalazi se u Americi, itd. Sada se kapital nalazi u deviznim rezervama NBS.

. A šta je sa novcem koji je tako plasiran? Kome ide kamata?

- To se naplacuje preko Agencije za osiguranje depozita, sanaciju i likvidaciju banaka.
 
. Mnogo stranaca je angazovano na otkrivanju poslovanja tih banaka na Kipru. Koji je njihov motiv da se time bave?

- Motivi stranaca su politicki i ekonomski: Hag, Kosovo i Metohija, odnosi u Državnoj zajednici SCG, kontrola banaka, medija, privatizacije kljucnih privrednih grana - elektropivrede, industrije nafte, velikih poljoprivrednih kompleksa i sl.

. Kakve poslove obavljaju strane banke danas u Srbiji?

- Banke se pretezno bave platnim prometom u zemlji i inostranstvu i davanjem uglavnom kratkorocnih kredita. Njihov kapital nije u funkciji privrednog razvoja, već su vise orijentisani na poslove sa stanovnistvom. Postavlja se pitanje zašto uneseni kapital i prikupljena sredstva od gradana i pravnih lica nisu u funkciji privrednog razvoja, a nasa privreda grca u nedostatku obrtnih sredstava.

Istorijska greška ove vlasti

Najveca istorijska greška u monetarno-finansijskoj oblasti koja se dogodila 2000.godine jeste prekinuti proces sanacije i konsolidacije razvojnih banaka koje su pokrivale preko 90% privrede Republike, kao i poslove sa gradanima. Naše stedise, čija sredstva cine velike izvore u bilansima stranih banaka, dobijaju minimalnu kamatu od 1,5 pa do maksimalno dva procenta godisnje. Ali, kada banka odobri kredit, kamata je razlicita i kreće se od 9, 12, pa i vise procenata godisnje.

. Može li nasa država da zastiti imovinu tih gradana, ako ne budu mogli to da otplate?

- Ne. Država nije dala nikakvu garanciju. Bankarski krediti i visina kamate su stvar trzista i poslovnih banaka.

. Da li dijaspora uopste investira u nasu zemlju?

- Malo po obimu investicija, a još manje po broju projekata. Nazalost, oni su s pravom izgubili poverenje u nasu državu. Dijaspora je 1999. osnovala „Fond dijaspore za maticu” od 12 miliona maraka. Sredstva ovoga Fonda koriscena su za obnovu infrastrukturnih, poljoprivrednih i zdravstvenih objekata posle NATO bombardovanja. Ostalo je na racunu, 2000. godine, nepotrosenih 3.5 miliona evra. Ta devizna sredstva je Dinkic blokirao i transferisao u inostranstvo. Na njih se dobija kamata i sa njima raspolaze NBS. Zato je Upravni odbor Fonda zauzeo stav da do deblokade sredstava, sada je to 4,5 miliona evra, ne ulaze u nove poslove. Naravno, Fond ne misli da povlaci sredstva u inostranstvo, već da ih i dalje ulaze u otadzbinu.

Vojvodina pod hipotekom

. Ipak mnogo naših gradana je uzelo nepovoljne kredite verujuci u „bolje sutra”. S obzirom da privreda ne radi, sve je veci broj otkaza u sluzbi, logicno je da mnogi to neće moći da vrate. Šta onda?

- Kao sredstva obezbedenja kod tih kredita korisceni su garancije ziranata i hipoteka na imovinu. Najcesce su ziranti bili roditelji, koji garantuju svojom imovinom. U javnosti se malo zna da austrijske banke danas imaju pod hipotekom veliki procenat svojine gradana, posebno u Vojvodini. To su kuce, imanja, njive... Recimo, za kredit od 10 hiljada evra, banka uzme hipoteku najmanje na 25.000 evra. To je slučaj kod odnosa jedan prema dva, a ima hipotekarnih kredita koji su zakljuceni u odnosu jedan prema tri i četiri. Medutim, ne treba zanemariti značajna sredstva koja nasi gradani iz rasejanja salju, u vidu doznaka, svojoj rodbini kao pomoć i koja su, u 2003. godini, iznosila dve milijarde i osam stotina miliona evra. Po proceni dijaspore, iznete na sednici Saveta dijaspore, u decembru prošle godine, u 2004. godini dijaspora je doznacila preko 4 milijarde evra, sto predstavlja najveci devizni priliv koji je nasa zemlja imala te godine. Sadasnja državna vlast ne uvazava ovu cinjenicu, iako se ovim sredstvima pokriva veci deo deficita platnog bilansa.

. Ima li bankarstva bez poverenja gradana u banku?

- Ne, aposlutno ne. Najveci deo sredstava koji banke koriste za kreditiranje razvoja dolazi upravo od gradana. To je „najslada” para, najdugorocnija i najjeftinija. Zbog toga je nužno povratiti poverenje gradana u banke. To nije lako.

. Da li svi stampani dolari imaju zlatnu podlogu?

- Pod predsednikom Niksonom, SAD su 1971. napustile obavezu posedovanja zlatne podloge za valutu, a OPEK je iste godine usvojio dolar kao obracunsku valutu. Od tada se svetska trgovina naftom odvija u USD, cineci dolar dominantnom svetskom valutnom rezervom. Ovo je omogućilo nekontrolisano dostampavanje dolara koji umesto „vrednosti u zlatu” ima „vrednost koja omogućava razmenu vrednosti”, tj. „naftni novac”. Na taj način sve zemlje u svetu postale su vezane za valutu koju jedna zemlja može proizvoditi po sopstvenoj volji, a koju moraju imati u ogromnim kolicinama da bi vrsili placanja energenata ili otplate kredita medunarodnim finansijskim institucijama. Prema proracunima ekonomskih analiticara u opticaju je verovatno deset puta vise dolara od kolicine koja se može pokriti zlatnom vrednoscu. Kada dolar prestane da bude naftni novac, ovaj odstampan papir će dospeti u americke banke, izazvati inflaciju i potpuni kolaps finansijskog sitema SAD. U poslednje vreme izrazava se sumnja da je dolar Ahilova peta Amerike i jedan od mogućih povoda okupacije Iraka. Naime, Irak je prvi poceo da prodaje naftu za evre, a kasnije su Iran i Sirija, clanice OPEK-a, takode poceli da se prebacuju na evro, kao i Venecuela, koja proizvodi 7% svetske nafte. Ruska i kineska centralna banka su takode najavile delimican prelazak na evro, sto je izazvalo visak dolara i potraznju evra.

. Da li je tačno da su Kinezi već prilično usli u americke finansijske tokove i da prete toj njihovoj „Ahilovoj peti”, dolaru?

- Bank of China ima mrezu u celom svetu, njene filijale imaju visedecenijsku tradiciju u poslovanju. Kinezi svoje ljude salju godinama na skolovanje u inostranstvo da izucavaju bankarstvo. Imaju banke i u Americi, Nemackoj, Madarskoj, Rumuniji. Pošto u Americi imaju veliku dijasporu, koja koristi tu banku, preko nje je ogroman kapital dosao u Kinu. Tako su preko svoje dijaspore Kinezi dosli do ogromnog kapitala, kojim sada finansiraju i neke od najvecih multinacionalnih kompanija. Obracanje Kine svoj dijaspori u svetu u periodima monetarne krize i potrebe za privrednim razvojem, uvek je imalo masovan i značajan odziv, sto je pomoglo prevazilazenju krize. Sad se setite šta je Mladan Dinkic uradio sa našim bankama i sa novcem naše dijaspore.

. Koliko danas u Evropi ima zlata, a koliko evra?

- Privredni dnevnik Handelsblat iz Diseldorfa objavio je da clanice Evropske Unije cuvaju u bankarskim trezorima gotovo 12.600 tona zlata vrednog 127,52 milijarde evra. Svajcarska, koja se u kriznim situacijama smatra „bezbednom lukom” za cuvanje vrednosti, indirektno pokriva svoju valutu rezervom od 1.666,2 tone zlata. Najvece zlatne rezerve ima Nemacka, a zatim slede Francuska, Italija, Holandija, Evropska centralna banka, Spanija, Portugalija, Austrija, Velika Britanija, Belgija, Grcka, Finska, Irska i Luksemburg.

. Šta je sa našim zlatnim rezervama?

- Na zalost mi ne znamo koliko su naše zlatne rezerve. Za skoro četiri godine u republickoj skupstini bilo je vise pitanja u vezi sa ovim, ali nisam zapazila odgovore.

. S obzirom na vase iskustvo i poslovne veze u svetu, da li vam je neko od sadasnje politicke elite tražio neki savet, pomoć ili vam nudio saradnju?

- Retko, iako sam, kao i ranije, bila uvek spremna da u interesu zemlje dam svoj doprinos. Sada sam u poznim godinama, ali ja i dalje radim.
 
Борка је давних дана упозорила да је уништавање домаћег банкарства криминал
и да је између осталог то обављено да би се САРТИД продао за ситну пару
 
Ma dajte, baš volite teorije zavere....suviše je Dinkić smotan za tako nešto....

pa batice nije je dinkic licno ubio nego je platio drugog da to uradi

ubistva kroz saobracajne nesrece su najprofesionalnija i najbolja ubistva i atentati

tako recimo ubija Britanski MI6

Tako su recimo ubili princezu Dajanu i na isti nacin su planirali da ubiju Milosevica na sastanku u zenevi 90tih
 
pa batice nije je dinkic licno ubio nego je platio drugog da to uradi

ubistva kroz saobracajne nesrece su najprofesionalnija i najbolja ubistva i atentati

tako recimo ubija Britanski MI6

Tako su recimo ubili princezu Dajanu i na isti nacin su planirali da ubiju Milosevica na sastanku u zenevi 90tih

Mada ipak mislim da nije Mladja tu bas umesan vise mi lici na ekipu oko DS posto oni imaju iskustva sa tim.
 
pa batice nije je dinkic licno ubio nego je platio drugog da to uradi

ubistva kroz saobracajne nesrece su najprofesionalnija i najbolja ubistva i atentati

tako recimo ubija Britanski MI6

Tako su recimo ubili princezu Dajanu i na isti nacin su planirali da ubiju Milosevica na sastanku u zenevi 90tih

Bez obzira, nije on taj tip...on je više za drpanje para, pa ako ga otkriju da pobegne negde i sakrije se...Pogledaj ga i sam, pa zaključi da li bi on mogao tako nešto da organizuje....ma daj...
 
Лично мислим да је УБИЈЕНА. Погледајте само како су Родићу претили и подметали му експлозив у ауто, човек је о томе лично говорио. Причао је да није смео овде да се оперише страхујући да га мафија не ликвидира, па је ишао у Швајцарску на операцију. Није никакво чудо што је и сам Јочић после аутомобилске несреће оперисан и лечен у Швајцарској а не овде. Родићу када је експлодирао ауто полиција је рекла да је плинска боца, а човек никад није држао плинску боцу у колима. Претили су му у сред ноћи, човек је причао у 2 сата ноћи су га будили телефоном. Инспекцију су му слали готово сваки дан. И они су поцепали Курир, поделили га на Пресс и Курир и хтели су Курир да униште. И још увек то покушавају преко увођења овог закона о информисању.

Мислим да је неко решио да "ИЗБРИШЕ ТРАГОВЕ" у протеклих неколико година што је правио. Борка Вучић је жена која је много знала. Она је била једини сведок шта се и на који начин се вршила ликвидација 4 највеће банке у Србији, а многи економисти сматрају да је то била грешка. Она је једина као прави стручњак за банкарство могла да УЂЕ У ТРАГ где су паре са Кипра "ИСПАРИЛЕ", где су се шетале са којих рачуна на који рачун, јер она не само да је одличан банкар, већ је знала и водеће светске људе из области банкарства као што је Рокфелер. Она је била жена која је упознала Милошевића са Рокфелером. Жена од интегритета, којој су многи споља веровали као врсном стручњаку.

Представљала је велику опасност за оне који су радили са њом, јер је могла много тога да "Докаже", за разлику од других људи који нису имали ту могућност.

Када је у питању несрећа, сведок тврди да је нешто "пукло" у аутомобилу. Такве гуме не пуцају тек тако саме од себе, већ могу да издувају и испусте. Довољно је било да се одврну шарафи и да пукне осовина (и можда је то што је пукло), онда ауто вуче на лево или десно, где пукне осовина и онда може да се деси да се тако драстично преврне и експлодира (као на филму).

Могуће је да су праћени, и ако су правили паузу за одмор код неког хотела, довољно је било пар секунди да се одврну шарафи од точка, или пак можда је још раније подметнут неки експлозив. Мислим да Борка не би дозволила да возач иде превеликом брзином, јер је и сама изгубила сина у саобраћајном удесу.

Али све је то сад јако тешко доказати. Бојим се да ће они све то да заташкају и кажу да је обична саобраћајка.
 
Poslednja izmena:
Лично мислим да је УБИЈЕНА. Погледајте само како су Родићу претили и подметали му експлозив у ауто, човек је о томе лично говорио. Причао је да није смео овде да се оперише страхујући да га мафија не ликвидира, па је ишао у Швајцарску на операцију. Није никакво чудо што је и сам Јочић после аутомобилске несреће оперисан и лечен у Швајцарској а не овде. Родићу када је експлодирао ауто полиција је рекла да је плинска боца, а човек никад није држао плинску боцу у колима. Претили су му у сред ноћи, човек је причао у 2 сата ноћи су га будили телефоном. Инспекцију су му слали готово сваки дан. И они су поцепали Курир, поделили га на Пресс и Курир и хтели су Курир да униште. И још увек то покушавају преко увођења овог закона о информисању.

Мислим да је неко решио да "ИЗБРИШЕ ТРАГОВЕ" у протеклих неколико година што је правио. Борка Вучић је жена која је много знала. Она је била једини сведок шта се и на који начин се вршила ликвидација 4 највеће банке у Србији, а многи економисти сматрају да је то била грешка. Она је једина као прави стручњак за банкарство могла да УЂЕ У ТРАГ где су паре са Кипра "ИСПАРИЛЕ", где су се шетале са којих рачуна на који рачун, јер она не само да је одличан банкар, већ је знала и водеће светске људе из области банкарства као што је Рокфелер. Она је била жена која је упознала Милошевића са Рокфелером. Жена од интегритета, којој су многи споља веровали као врсном стручњаку.

Представљала је велику опасност за оне који су радили са њом, јер је могла много тога да "Докаже", за разлику од других људи који нису имали ту могућност.

Када је у питању несрећа, сведок тврди да је нешто "пукло" у аутомобилу. Такве гуме не пуцају тек тако саме од себе, већ могу да издувају и испусте. Довољно је било да се одврну шарафи и да пукне осовина (и можда је то што је пукло), онда ауто вуче на лево где пуне осовина и онда може да се деси да се тако драстично преврне и експлодира (као на филму).

Могуће је да су праћени, и ако су правили паузу за одмор код неког хотела, довољно је било пар секунди да се одврне, или пак можда је још раније подметнут експлозив.

Али све је то сад јако тешко доказати. Бојим се да ће они све то да заташкају и кажу да је обична саобраћајка.




Od kada si pisala da je Majkl Dzekson bio srbin, nista ti ne verujem vise :rtfm:
 

Back
Top