Quantcast

Да ли је боље имати 400м2 у Кули или 50м2 у Београду? Вол. 12 - Ниш је био главни град!

Poruka
74.858
Krenula ga je zla sreća otkad je kupio ono zemljište prošle nedelje.

Битно је да будемо уз њега у овим тешким моментима.

Ево, ја ћу опет да се вакцинишем чим буду неке нове вакцине.
 

glasina zamena

Domaćin
Poruka
3.080
Битно је да будемо уз њега у овим тешким моментима.

Ево, ја ћу опет да се вакцинишем чим буду неке нове вакцине.
Bizos je toliko pukao na razvodnom sudu, da je njegova zaručnica postala 7. najbogatija osoba Euroazije.
 
Poruka
74.858
Bizos je toliko pukao na razvodnom sudu, da je njegova zaručnica postala 7. najbogatija osoba Euroazije.

Да, и сад се размеће његовим крваво зарађеним пенезима.

"Ето, даћу милијарду за пудлице, рачунајте на мене за шест милијарди за не знам шта" и тако стално. Жао ми човека.
 

Kerkyra

Buduća legenda
Poruka
42.410
nisam popio kap alkohola citav dan

Juce jesam za Vaskrs pola case vina uz rucak.
Dobro ondaK.
Sta li je sa De Sistijem nesto ga nema. Da ga nije poreska prekomandovala nazad na Jelicu?
Cudno ljudi nestaju sa ove teme, kao da ih pokupi neki leteci tanjir. Cudno se nesto dogadja mozda i vec duze vremena.
 
Poruka
74.858
To je ta fatalna Belinda.

53177832_303.jpg


I sad ona ima više para nego što vredi cela celcata Srbija i još pride Crna Gora i Bosna ponosna i od sna prkosna.

Da li je to okej?
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.452
To je ta fatalna Belinda.

53177832_303.jpg


I sad ona ima više para nego što vredi cela celcata Srbija i još pride Crna Gora i Bosna ponosna i od sna prkosna.

Da li je to okej?

Da to je okej. Nije bitna kolicina novca vec spasenje duse. To je cilj zivota a ne gomilanje bogatstva. Sta ti vredi svo bogatstvo ovog sveta ako dusa tvoja u paklu zavrsi?

Nece ga niko ni u raj ni u pakao odneti. Blagosloveniji je i u boljoj situaciji, svaki siromah, pravoslavni koji tesko zivi, muci se od ovog bracnog para.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.452

Како ђаво обмањује човека​

Kako djavo obmanjuje coveka
Велики пустињак из околине Александрије ава Иларион, молио се Богу неколико година да му открије лукавство ђавола, како то они успевају да одведу људе од доброг пута, те их чине робовима греха, и одводе их у пакао. И једне ноћи, позове га Анђео да изађе на оближњи пропланак, да узме са собом крст, и да се ничега не боји.
Угледао је како се насред пропланка појављује престо, и како долази сатана и седа на њега.. Пљеснуо је дланом од длан, и ваздух и сва околина се испунила ђаволима.
Тада им рече: Сакупио сам вас овде да ми кажете најбољу мајсторију, којом обмањујете људе и заглупљујете их, и доводите у моје царство, у вечну муку. Ко буде најбољи, даћу му да три минута управља паклом, и поставићу га генералом над осталима.
И изађе један из мноштва ђавола и рече:“ Жив био, твоја мрачности! Ево како ја обмањујем људе! Кажем човеку овако: Море човече, иди ти и у цркву, и пости, и моли се, и чини чак и милостињу, и друга добра дела. Али ни са ђаволом немој кварити односе! Иди и у ресторан, иди и у крчму, на игранке, проводе, на игре на срећу, да би се и с овим светом провеселио! Пошто ми немамо власт да натерамо човека на зло, ја му убацујем такве помисли, да чини зло, и многи, који су глупи, слушају те наше мисли. Иду и у цркву, али после иду у кафане, код пријатеља, попију, чак им и музика свира; и онда им је џаба што су ујутро били у цркви, када су се увече вратили са наше службе.“ „И јеси ли многе тако; обмануо“ – упита га сатана? „Многе“ рече! Обмануо си глупље од себе, али ниси учинио ништа нарочито – рече сатана. Зашто – упита овај?

Kako djavo obmanjuje coveka1
Ти кажеш човеку; и у цркву, да иде и у крчму, да иде и на забаве, да иде и на света места, да чини и добро и зло, али и Господ Христос му каже у Еванђељу: „Нико не може два господара служити (уп.Мт.6,24),“ тј. мени и Богу. Ти си га подстакао да греши, јер можда није знао, али после долази Анђео Божји и каже му: „Човече, не можеш ходити двема стазама, или с ђаволом, или с Богом. Држи се Бога, јер се нећеш спасити.“ „И јесу ли те после напустили многи“ – упита сатана овог ђавола? Па, јесу – рече. Ето видиш, рекао сам ти ја да си обмануо глупље од себе. Због тога знај да ниси добро радио. Водите га и ударите му десет батина, и пошаљите га на дно пакла, јер је глуп.
Тада изађе други ђаво и рече: „Жив био, твоја мрачности!“ Ако те ја не задовољим, други те неће задовољити! „Да те видим, јуначе“ – рече сатана. Ја кажем: „Море човече, нема Бога, нема ђавола, нема Анђела, нема пакла, нема раја, нема вечне муке, нема вечне славе, све је овде, на овом свету ! Ако имаш шта да једеш и шта да пијеш и имаш жена и новца много, ако имаш поштовање од људи, кућу и многа богатства, овде је рај. А ако немаш, овде је пакао. Све ти је на овом свету, после смрти нема ничега.“ И јеси ли обмануо многе? „Многе“ – рече! „И ти си обмануо глупље од себе“ – рече сатана. Обмануо си оне који не познају Свето Писмо. А тамо пише да има Бога, да има ђавола, да има Анђела, има пакла, има раја, има вечне муке, има вечне славе, има казне за грех, има на небу награде за добро дело. Свето Писмо је пуно таквих учења, и који га читају, не верују теби. Чак и више од тога. Бог је човеку дао савест. И чим погреши, нешто га изнутра гризе и каже: Зашто си тако учинио? Може нико да га не кори. Може нико да не види тај грех, али савест човекова ради у њему, гризе га као црв у дрвету: Зашто си то учинио и зашто си разгневио Бога таквим гресима? Дакле, узалуд му ти казујеш да нема Бога, јер му савест казује, а и Свето писмо говори – да Га има. И ти си глуп, и не доносиш велики допринос царству пакла.“
И доби овај ђаво батина као и први. Сатана позва следећег. Али нико више није смео да изађе, јер се бојао батина и поруге.
Kako djavo obmanjuje coveka2
Ипак, после неког времена изађе један грбави, са четири реда рогова, једна му нога пачија, једна коњска, и реп дугачак неколико метара. Жив био, твоја мрачности – рече. Како се зовеш – упита сатана? Куси се зовем. Видим те старог и грбавог, чини ми се да ти знаш разне мајсторије да обмањујеш душе, и да их доводиш у моје царство. Куси рече: Ни твоја мрачност не зна што знам ја! Да те видим. Ја сам оматорио у борби са,- људским душама толико хиљада година, и мојом мајсторијом многе душе одводим у пакао. Као што у зиму падају пахуље снега, тако ја спуштам у пакао душе сваког дана. Ја не кажем као онај први ђаво, јер човек зна да не може служити два господара, и Анђео га лако приводи Господу. Али не кажем ни као, други глупан, да нема Бога, нема ђавола, нема Анђела, нема пакла, нема раја. Не! Јер Свето Писмо каже да има и Бога и ђавола и Анђела и пакла. Ја кажем: Море човече, има Бога, има ђавола, има Анђела, има вечне муке за грех и вечне славе за добро дело, али имаш још времена! Зар си глуп? Баш од данас да започнеш добро дело? Ако је дете, кажем му: Море дете, ти од сада имаш да живиш! Долази младост, треба да се ожениш, треба да се проводиш на свету! А ако је младић, кажем му: Након што се будеш оженио и засновао домаћинство, после тога ћеш отпочети добро дело. Сада једи, пиј, проводи се, чини сва зла, та млад си. Опростиће Бог, јер Он познаје човекову немоћ. Покајање остави за сутра, прекосутра, остави за догодине, касније. Хоћеш да дајеш милостињу, не жури! Покајеш се пред смрт. Хоћеш да постиш, немој, истрошићеш здравље. Пости кад остариш, пост је за старе. Хоћеш да се молиш. Не сада, изгубићеш много сати молећи се Богу. Па сада имаш посла. Треба да гајиш децу, да стичеш кућу, да спремаш мираз.


И забуним га животним бригама, и стално му казујем: Остави за други пут. Ако му Анђео каже: Подај подушје за мртве, ја кажем. Сада имаш да одеваш децу, да правиш свадбу, после цес. Анђео каже: Море човече исповедај се и остави грех, остави разврат, остави пијанство, дуван, псовке. А ја му шапнем: Ех, зар још од сада? Касније, пред смрт, исповедићеш се свештенику, разрешиће те и готово. С тим ме сви слушају – рече ђаво – и стално одлажу добро дело од данас до сутра. А грех је у човеку, као кад би узео велики ексер и чекићом почео да га укиваш у дрво. Ако удариш пар пута, лако се може извадити. Ако га укуцаш до половине, теже је, а ако га сасвим укуцаш, треба да расцепиш дрво. Тако се и грех укива у људску природу навиком. И ако човек не остави данас грех, када је свеж, што више стари, тим га се теже може одвићи. И тако многе ја одводим у пакао с једним јединим саветом: Добри људи, има још времена за добро дело, не будите глупи да га отпочнете баш од данас или баш од овог часа! И успео сам и успевам. Иди и види у паклу колике сам гурнуо и гурам овим саветом.
Тад му сатана рече: Браво! Најбољи је савет да учиш човека да одлаже покајање и добра дела, од данас до сутра. Зато ти дајем своју круну и штап да владаш паклом три минута, и сви да научите од њега то лукавство, да бисте довели што више душа у моје царство, да би се с нама мучиле у векове векова.
Након тога сатана пљесну рукама и све нестаде. А ава Иларион остаде зачуђен оним што је видео. Тада му Анђео Господњи рече да оде у своју келију и запише што је видео, да би каснији нараштаји знали како је ђаво лукав, и како вара људе да одлажу покајање од данас до сутра, од младости до старости, до смртне постеље, и тако их одводи у пакао.
(Из књиге старца Клеопе, Пут Неба – стр.145-153.)

извор: Старац Клеопа
 

Rayela

Legenda
Moderator
Poruka
65.495
Da to je okej. Nije bitna kolicina novca vec spasenje duse. To je cilj zivota a ne gomilanje bogatstva. Sta ti vredi svo bogatstvo ovog sveta ako dusa tvoja u paklu zavrsi?

Nece ga niko ni u raj ni u pakao odneti. Blagosloveniji je i u boljoj situaciji, svaki siromah, pravoslavni koji tesko zivi, muci se od ovog bracnog para.
Njihove duse nikada nece zavrsiti u paklu. Postoje i humani bogati ljudi.
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
52.696

BORIS BEKER KUPUJE IMANJE PORED ĐOKOVIĆA Oduševljen lepotama Srbije! Ovo su svi detalji​

Čuveni teniser Novak Đoković dobija komšiju na Fruškoj gori, i to ni manje ni više nego Borisa Bekera.

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Novak Đoković
Noletov bivši trener namerava da kupi imanje na Pavlovačkom jezeru, gde svetski broj jedan već tri godine gradi porodičnu kuću.

Boris Beker
FOTO: M. METLAŠ / RAS SRBIJA
Boris Beker
Đokovićeva oaza mira nalazi se između Iriga i Rume, a od prvog većem mesta udaljena je pola sata kolima. Upravo na tom potezu nekadašnji teniser želi da izgradi svoj mali raj.


Na tu ideju je došao, prema rečima izvora "Kurira", kada mu je Đoković pokazao fotografije njegove kuće, ali i okoline koja je okružuje. Bekeru su se dopali priroda, jezero, kao i to što pogled "puca" na planinu.
PROČITAJTE I:

"VELIKI PETAK NA VELIKOM RTNJU" Novak pokazao kako sa Jelenom istražuje planinu: "Što se više duhovno uzdižemo, to će nam se tajne Rtnja više ukazivati"

NOVAK I JELENA RENOVIRAJU KUĆU NA KOSMAJU Otkrivamo kada se Đokovići useljavaju, a evo šta će uraditi sa KOKOŠINJCEM

Borisu se naročito svidela ideja da mu Đokovići budu prve komšije.
Boris Beker i Novak Đoković
FOTO: TANJUG/AP
Boris Beker i Novak Đoković
Cene zemljišta na ovim lokacijama su, podsetimo, skočile od trenutka kad je naš teniser stavio kamen temeljac na svom placu.

Novak Đoković
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Novak Đoković
 

Motorcyclist

Legenda
Poruka
68.448

BORIS BEKER KUPUJE IMANJE PORED ĐOKOVIĆA Oduševljen lepotama Srbije! Ovo su svi detalji​

Čuveni teniser Novak Đoković dobija komšiju na Fruškoj gori, i to ni manje ni više nego Borisa Bekera.

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Novak Đoković
Noletov bivši trener namerava da kupi imanje na Pavlovačkom jezeru, gde svetski broj jedan već tri godine gradi porodičnu kuću.

Boris Beker
FOTO: M. METLAŠ / RAS SRBIJA
Boris Beker
Đokovićeva oaza mira nalazi se između Iriga i Rume, a od prvog većem mesta udaljena je pola sata kolima. Upravo na tom potezu nekadašnji teniser želi da izgradi svoj mali raj.


Na tu ideju je došao, prema rečima izvora "Kurira", kada mu je Đoković pokazao fotografije njegove kuće, ali i okoline koja je okružuje. Bekeru su se dopali priroda, jezero, kao i to što pogled "puca" na planinu.
PROČITAJTE I:

"VELIKI PETAK NA VELIKOM RTNJU" Novak pokazao kako sa Jelenom istražuje planinu: "Što se više duhovno uzdižemo, to će nam se tajne Rtnja više ukazivati"

NOVAK I JELENA RENOVIRAJU KUĆU NA KOSMAJU Otkrivamo kada se Đokovići useljavaju, a evo šta će uraditi sa KOKOŠINJCEM

Borisu se naročito svidela ideja da mu Đokovići budu prve komšije.
Boris Beker i Novak Đoković
FOTO: TANJUG/AP
Boris Beker i Novak Đoković
Cene zemljišta na ovim lokacijama su, podsetimo, skočile od trenutka kad je naš teniser stavio kamen temeljac na svom placu.

Novak Đoković
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Novak Đoković
Kakvu ce klonju kupiti?
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.452

Koliko košta održavanje motocikla?​

Retko kad ćete imati priliku da kupite polovni motocikl, a da nećete morati baš ništa da uložite u njega. Ali to ne treba da vas odvrati od kupovine, pišu polovni automobili.
PONEDELJAK, 3.05.2021. | 16:00


Podeli
Foto: Alexander Kirch/shutterstock


Foto: Alexander Kirch/shutterstock​
Zato je uvek dobar savet da ne potrošite sav novac koji ste izdvojili za kupovinu samo na motocikl, već da nekoliko stotina evra ostavite sa strane upravo za njegovo sređivanje i popravljanje.

Pre nego što počnete da vozite motocikl, morate biti sigurni da je tehnički ispravan kako ne biste ugrozili ni sebe ni druge.

Cena registracije motocikla zavisi od:

 • Godine proizvodnje
 • Zapremine agregata
 • Cene polise osiguranja
 • Cene nove tablice i saobraćajne dozvole
Za motocikle, skutere i mopede, proces registracije počinje tehničkim pregledom koji je obavezan. Bez obzira da li registrujete periodično ili ne.

Nema razlike u odnosu na registraciju automobila. Pored standardne provere identiteta vozila, dvotočkaši moraju biti u fabričkom stanju, bez modifikacija.

Važno je napomenuti da trajne tablice za mopede ne važe od 2019. godine. Okvirnu cenu registracije možete izračunati na ovom linku. Servis motocikla

Motocikli i skuteri za razliku od automobila nemaju veliki i mali servis. Ipak, zahtevaju održavanje sa kraćim servisnim intervalima i obično skupljim delovima u odnosu na automobil, naročito ako se radi o većim motociklima i skuterima.

Proveru tehničke ispravnosti možete obaviti u nekom od moto servisa ili samostalno:

 • Proverite da li radi svetlosna signalizacija i sirena
 • Potisnite snažnije upravljač motocikla dok držite prednju kočnicu. Prednja viljuška mora da se vrati u isti položaj bez zvukova i zadrški
 • Na zadnjem amortizeru i prednjoj viljušci ne sme biti tragova ulja
 • Poluga kvačila mora da bude mekana, bez zvukova ili zadrški u hodu
 • Ručicu gasa zavrnite do kraja (dok je motor isključen) i pustite. Mora da se vrati automatski u početni položaj
 • Proverite pritisak u gumama i pogledajte da li postoje fizička oštećenja u vidu balona, pukotina, itd.
 • U bezbednom okruženju, pri malim brzinama proverite kako se ponaša posebno prednja, posebno zadnja kočnica
Akumulator
Akumulatori na motociklima su malih kapaciteta, a često stradaju tokom zime zbog nekorišćenja. Ukoliko motocikl „teže“ vergla, potreban je nov akumulator.

Savet je da svakako proverite stanje akumulatora u nekom od specijalizovanih servisa. Loš akumulator može dovesti do skupljih problema poput kvara reglera i alternatora. Za nov akumulator trebaće vam od 3.000 do 6.000 dinara. Ulje i filter ulja

Za izmenu ulja i filtera nije vam potreban majstor ukoliko imate bar malo veštine sa alatom. Filteri ulja nisu skuplji od 1.000 dinara, a cena ulja ide od 600, pa čak i do 2.500 dinara za litar. Ulje za automobile se ne može koristiti u motociklima. Kočnice, filter vazduha, antifriz

Kočione pločice možete proveriti vizuelno. Minimalna debljina pločica mora da bude od 1,5 do 2 milimetra. Njihove cene kreću se od 2.000 do 4.000 dinara, zavisno od kvaliteta i proizvođača.

Ukoliko su pločice dobre, svakako zamenite ulje u kočnicama radi lakšeg doziranja sile kočenja. Možete koristiti ulje za kočnice koje se koristi i za automobile. Košta oko 500 dinara - pakovanje od pola litra.

Na većini motocikala i skutera filter vazduha nije skup. Cene variraju zavisno od modela između 1.500 i 3.000 dinara.

Na antifriz se često zaboravi jer se motocikli ne koriste zimi. Ali antifriz vremenom postaje korozivan i može naneti štetu rashladnom sistemu. Za motocikle se može koristiti isti antifriz kao i za automobile i košta od 400 do 1000 dinara. Gume

Ne može se dovoljno naglasiti koliko su gume bitne motociklu. Spadaju u skuplje investicije, pa ih vlasnici retko menjaju ukoliko planiraju da prodaju motocikl u skorije vreme.

Na motociklima gume propadaju kako od kilometara tako i od starosti. Ako su gume starije od tri godine, trebalo bi ih zameniti. Cena novih guma varira između 15.000 i 30.000 dinara. Transmisija

Ukoliko su lanac i lančanici pohabani ili pred kraj radnog veka, očekujte trošak od 12.000 do 18.000 dinara. Skuteri takođe zahtevaju servis ili remont CVT transmisije. Ukoliko primetite da skuter kreće tek iz visokih obrtaja ili iz kućišta transmisije dolaze čudni zvukovi, računajte na servis koji će vas stajati od 6.000 do 10.000 dinara ili čak i više ako se radi o većim maksi skuterima. Ogibljenje

Ako ste primetili vlaženje ulja oko semeringa prednje viljuške, to znači da je potreban servis. U tom slučaju litar ulja za viljušku košta oko 1.000 dinara, set semeringa oko 2.000, plus cena rada majstora.

Za kompletan remont prednjeg ogibljenja trebaće vam između 10.000 i 20.000 dinara u zavisnosti od kvaliteta delova. Karburatori

Ispravan motocikl mora da upali kako hladan tako i vruć bez ikakvih problema. Svaki otežan start, detonacije iz auspuha, miris „živog“ benzina i nemiran rad ukazuju na problem sa karburatorom.

Do problema dolazi usled habanja delova unutar sklopa karburatora i obično se ne može rešiti jednostavnim „štelovanjem“. Zavisno od toga da li vaš motocikl ima jedan ili više karburatora, očekujte trošak od oko 7.000 do 10.000 dinara. Kada se podvuče crta

Kako ne govorimo o konkretnom modelu motocikla, teško je dati tačnu cifru, jer ona zavisi od brojnih faktora. Sa kubikažom rastu i troškovi. U tekstu smo naveli opšte stvari koje bi trebalo proveriti.

Napravite listu defektaže po stepenu hitnosti, nakon čega ćete moći da izračunate troškove koji vas očekuju u narednom periodu. Zato je bitno da pri kupovini motocikla dobro proverite njegovo stanje, jer samo zamena guma, registracija, zamena lanca i lančanika za prosečan motocikl od 650 kubika košta oko 60.000 dinara.

Zato pri kupovini uzmite u obzir ne samo cenu u oglasima, već i dalje troškove koji bi vas mogli sačekati.

https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2021&mm=05&nav_id=1851872

Postoje 2 vrste ljudi koji voze motocikle. Oni koji su pali i pogunili ili ostali nepokretni i oni kojima će se to desiti. Kao vozaču automobila koji se jedva zaustavio na 20cm od glave motocikliste jer ga je auto ispred mene pokosio jer ga nije video kad je skretao, preklinjem vas da ih prodate i usrećite vaše najmilije. Motocikli su nedovoljno uočljivi u saobraćaju i nisu sigurni. Mnogi automobili, naročito noviji imaju mrtve uglove i ne vide vas, verujte mi. Ako imate adrenalinsku zavisnost, imate razne manje opasne aktivnosti. Ako ovaj post spasi makar 1 život ja sam srećan, ne pišem za lajkove.
(Milanche, 3. maj 2021 22:55)
# Link komentara


Preporučujem (+89)
Ne preporučujem (-62)

u zemlji saobracajne nekulture,dozvola dobijenih aa raznja,poluispravnih vozila i zimskih guma u toku leta motor jednostavno ne treba kupovati niti voziti.strasan rizik koji nikome ne treba u zivotu.ne kupujte deci NIKAD.
(Alex, 3. maj 2021 22:15)
# Link komentara


Preporučujem (+89)
Ne preporučujem (-7)


Ma i bicikl je rizik mada mnogo manji nego motor....
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.452
Kažu da se dobija subvencija 2500 evra ako kupuješ gibridno vozilo

Međutim slabo ti ja viđam utikače za struju po parkinzimmah


Da te nauci nesto Pravoslavlje. Hibridima ne treba utikac tj njihov elektromotor se puni od sile kocenja uglavnom, samim tim sipas benzin a za ostalo se auto stara sam.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.452
Ето Бил Гејц се разводи.

Жао ми је да се тако заврши та дивна веза. Али нека то буде сваком за наук - да је купио албанску невесту за џак брашна, као сваки честити голијски домаћин човек, да ли би се сад разводио? Не. Помислио би "мој драгоцени џак брашна! Е па неће моћи." и веза би била спашена.


Da li si ikada zapitao sebe zasto se toliko visok procenat tih ultra bogatih ljudi razvodi? Pa poblesave nacisto od prevelike kolicine novca, i pocnu da unistavaju sve oko sebe. Najpre svoj brak i porodicu a onda sve ostalo. Velike pare ocito predstavljaju prokletstvo i propast.

Zato ne treba tome ni teziti. Dovoljno ej da imamo krov nad glavom, kucu, dvoriste, pristojan automobil skroman automobil, da mozemo sa porodicom da prosetamo na neko izletiste, planinu, odemo u banju i sasvim dovoljno. I da blagodarimo Gospodu na svemu.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.452
Njihove duse nikada nece zavrsiti u paklu. Postoje i humani bogati ljudi.

Da postoje. A sveto pismo nas uci da se samo pravoslavni mogu spasiti i njihove duse uci u carstvo Bozije. Tako nas uce nasi sveti oci.

A njih dvoje koliko znam nisu pravoslavni.
 

Motorcyclist

Legenda
Poruka
68.448

Koliko košta održavanje motocikla?​

Retko kad ćete imati priliku da kupite polovni motocikl, a da nećete morati baš ništa da uložite u njega. Ali to ne treba da vas odvrati od kupovine, pišu polovni automobili.
PONEDELJAK, 3.05.2021. | 16:00


Podeli

Foto: Alexander Kirch/shutterstock


Foto: Alexander Kirch/shutterstock​

Zato je uvek dobar savet da ne potrošite sav novac koji ste izdvojili za kupovinu samo na motocikl, već da nekoliko stotina evra ostavite sa strane upravo za njegovo sređivanje i popravljanje.

Pre nego što počnete da vozite motocikl, morate biti sigurni da je tehnički ispravan kako ne biste ugrozili ni sebe ni druge.

Cena registracije motocikla zavisi od:

 • Godine proizvodnje
 • Zapremine agregata
 • Cene polise osiguranja
 • Cene nove tablice i saobraćajne dozvole
Za motocikle, skutere i mopede, proces registracije počinje tehničkim pregledom koji je obavezan. Bez obzira da li registrujete periodično ili ne.

Nema razlike u odnosu na registraciju automobila. Pored standardne provere identiteta vozila, dvotočkaši moraju biti u fabričkom stanju, bez modifikacija.

Važno je napomenuti da trajne tablice za mopede ne važe od 2019. godine. Okvirnu cenu registracije možete izračunati na ovom linku. Servis motocikla

Motocikli i skuteri za razliku od automobila nemaju veliki i mali servis. Ipak, zahtevaju održavanje sa kraćim servisnim intervalima i obično skupljim delovima u odnosu na automobil, naročito ako se radi o većim motociklima i skuterima.

Proveru tehničke ispravnosti možete obaviti u nekom od moto servisa ili samostalno:

 • Proverite da li radi svetlosna signalizacija i sirena
 • Potisnite snažnije upravljač motocikla dok držite prednju kočnicu. Prednja viljuška mora da se vrati u isti položaj bez zvukova i zadrški
 • Na zadnjem amortizeru i prednjoj viljušci ne sme biti tragova ulja
 • Poluga kvačila mora da bude mekana, bez zvukova ili zadrški u hodu
 • Ručicu gasa zavrnite do kraja (dok je motor isključen) i pustite. Mora da se vrati automatski u početni položaj
 • Proverite pritisak u gumama i pogledajte da li postoje fizička oštećenja u vidu balona, pukotina, itd.
 • U bezbednom okruženju, pri malim brzinama proverite kako se ponaša posebno prednja, posebno zadnja kočnica
Akumulator
Akumulatori na motociklima su malih kapaciteta, a često stradaju tokom zime zbog nekorišćenja. Ukoliko motocikl „teže“ vergla, potreban je nov akumulator.

Savet je da svakako proverite stanje akumulatora u nekom od specijalizovanih servisa. Loš akumulator može dovesti do skupljih problema poput kvara reglera i alternatora. Za nov akumulator trebaće vam od 3.000 do 6.000 dinara. Ulje i filter ulja

Za izmenu ulja i filtera nije vam potreban majstor ukoliko imate bar malo veštine sa alatom. Filteri ulja nisu skuplji od 1.000 dinara, a cena ulja ide od 600, pa čak i do 2.500 dinara za litar. Ulje za automobile se ne može koristiti u motociklima. Kočnice, filter vazduha, antifriz

Kočione pločice možete proveriti vizuelno. Minimalna debljina pločica mora da bude od 1,5 do 2 milimetra. Njihove cene kreću se od 2.000 do 4.000 dinara, zavisno od kvaliteta i proizvođača.

Ukoliko su pločice dobre, svakako zamenite ulje u kočnicama radi lakšeg doziranja sile kočenja. Možete koristiti ulje za kočnice koje se koristi i za automobile. Košta oko 500 dinara - pakovanje od pola litra.

Na većini motocikala i skutera filter vazduha nije skup. Cene variraju zavisno od modela između 1.500 i 3.000 dinara.

Na antifriz se često zaboravi jer se motocikli ne koriste zimi. Ali antifriz vremenom postaje korozivan i može naneti štetu rashladnom sistemu. Za motocikle se može koristiti isti antifriz kao i za automobile i košta od 400 do 1000 dinara. Gume

Ne može se dovoljno naglasiti koliko su gume bitne motociklu. Spadaju u skuplje investicije, pa ih vlasnici retko menjaju ukoliko planiraju da prodaju motocikl u skorije vreme.

Na motociklima gume propadaju kako od kilometara tako i od starosti. Ako su gume starije od tri godine, trebalo bi ih zameniti. Cena novih guma varira između 15.000 i 30.000 dinara. Transmisija

Ukoliko su lanac i lančanici pohabani ili pred kraj radnog veka, očekujte trošak od 12.000 do 18.000 dinara. Skuteri takođe zahtevaju servis ili remont CVT transmisije. Ukoliko primetite da skuter kreće tek iz visokih obrtaja ili iz kućišta transmisije dolaze čudni zvukovi, računajte na servis koji će vas stajati od 6.000 do 10.000 dinara ili čak i više ako se radi o većim maksi skuterima. Ogibljenje

Ako ste primetili vlaženje ulja oko semeringa prednje viljuške, to znači da je potreban servis. U tom slučaju litar ulja za viljušku košta oko 1.000 dinara, set semeringa oko 2.000, plus cena rada majstora.

Za kompletan remont prednjeg ogibljenja trebaće vam između 10.000 i 20.000 dinara u zavisnosti od kvaliteta delova. Karburatori

Ispravan motocikl mora da upali kako hladan tako i vruć bez ikakvih problema. Svaki otežan start, detonacije iz auspuha, miris „živog“ benzina i nemiran rad ukazuju na problem sa karburatorom.

Do problema dolazi usled habanja delova unutar sklopa karburatora i obično se ne može rešiti jednostavnim „štelovanjem“. Zavisno od toga da li vaš motocikl ima jedan ili više karburatora, očekujte trošak od oko 7.000 do 10.000 dinara. Kada se podvuče crta

Kako ne govorimo o konkretnom modelu motocikla, teško je dati tačnu cifru, jer ona zavisi od brojnih faktora. Sa kubikažom rastu i troškovi. U tekstu smo naveli opšte stvari koje bi trebalo proveriti.

Napravite listu defektaže po stepenu hitnosti, nakon čega ćete moći da izračunate troškove koji vas očekuju u narednom periodu. Zato je bitno da pri kupovini motocikla dobro proverite njegovo stanje, jer samo zamena guma, registracija, zamena lanca i lančanika za prosečan motocikl od 650 kubika košta oko 60.000 dinara.

Zato pri kupovini uzmite u obzir ne samo cenu u oglasima, već i dalje troškove koji bi vas mogli sačekati.

https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2021&mm=05&nav_id=1851872

Postoje 2 vrste ljudi koji voze motocikle. Oni koji su pali i pogunili ili ostali nepokretni i oni kojima će se to desiti. Kao vozaču automobila koji se jedva zaustavio na 20cm od glave motocikliste jer ga je auto ispred mene pokosio jer ga nije video kad je skretao, preklinjem vas da ih prodate i usrećite vaše najmilije. Motocikli su nedovoljno uočljivi u saobraćaju i nisu sigurni. Mnogi automobili, naročito noviji imaju mrtve uglove i ne vide vas, verujte mi. Ako imate adrenalinsku zavisnost, imate razne manje opasne aktivnosti. Ako ovaj post spasi makar 1 život ja sam srećan, ne pišem za lajkove.
(Milanche, 3. maj 2021 22:55)
# Link komentara


Preporučujem (+89)
Ne preporučujem (-62)

u zemlji saobracajne nekulture,dozvola dobijenih aa raznja,poluispravnih vozila i zimskih guma u toku leta motor jednostavno ne treba kupovati niti voziti.strasan rizik koji nikome ne treba u zivotu.ne kupujte deci NIKAD.
(Alex, 3. maj 2021 22:15)
# Link komentara


Preporučujem (+89)
Ne preporučujem (-7)


Ma i bicikl je rizik mada mnogo manji nego motor....

#atomci
Manje nego auto.

To sam ja inace. I da manje me izadje od odrzavanja i reg Zafire DTI 2.0
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
122.452
#atomci
Manje nego auto.

To sam ja inace. I da manje me izadje od odrzavanja i reg Zafire DTI 2.0

Mnogo motorista nije vise medju zivima na zalost mladih ljudi.

Cuo sam pricu da od jedne ekipe motordzija iz kraljeva je ostao ziv samo jos jedan momak. Strasno je to.

Mnogi su kazu poginuli pokusavajuci da obore brzinski rekord od Kraljeva do Usca ibarskom.
 

Motorcyclist

Legenda
Poruka
68.448
Mnogo motorista nije vise medju zivima na zalost mladih ljudi.

Cuo sam pricu da od jedne ekipe motordzija iz kraljeva je ostao ziv samo jos jedan momak. Strasno je to.

Mnogi su kazu poginuli pokusavajuci da obore brzinski rekord od Kraljeva do Usca ibarskom.
Ovo nema veze sa temom.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.