Kafana Da li je bolje imati 400m2 u Kuli ili 50m2 u Beogradu? No.17 - Kuća na moru ili jednosoban stan u Beogradu?

Screenshot_20230918_033455.jpg

Moja drugarica je pre 7 godina kupila garsonjeru u prizemlju, na uglu Njegoševe i Molerove od 26 kvadrata za 52000 evra i uložila 4000 u renoviranje. Izdaje je za 500 evra. 72 meseca x 500 evra=42000 evra. Pritom ne živi od toga. Radi kao hostesa u Hiltonu i ima odličnu platu. Glede toga dva pitanja:

1.Koliko tebi treba da zaradiš 42000 evra gajenjem oraja, pastrmki, zercova, malina, ili čega već?

2. Ko je pametniji, ona koja je kupila garsonjeru u centru Beograda ili ti koji nisi?
Ја бих рекао добра инвестиција, не бих ја радио то што радим да не примјетим грешку сигурно си мислио 84x500=42000.
Дакле за мање од 2 године инвестиција се потпуно вратила и онда иде чиста зарада.

Ја бих рекао добра инвестиција, не бих ја радио то што радим да не примјетим грешку сигурно си мислио 84x500=42000.
Дакле за мање од 2 године инвестиција се потпуно вратила и онда иде чиста зарада.
84 meseca je koji mesec iznad 2 godine

84 meseca je koji mesec iznad 2 godine
Ма не , ако је вратила већ 42000 евра за 84 мјесеца кирије, остало је 10 хиљада евра да врати укупну инвестицију а то је нешто мање од 2 године кирије.
Све после је чиста зарад плус минус армотизација, инфлација.Није лоше с обзиром на чињеницу да је мртви капитал у питању.

Ма не , ако је вратила већ 42000 евра за 84 мјесеца кирије, остало је 10 хиљада евра да врати укупну инвестицију а то је нешто мање од 2 године кирије.
Све после је чиста зарад плус минус армотизација, инфлација.Није лоше с обзиром на чињеницу да је мртви капитал у питању.
Sve ispod 20 godina povrata cene nekretnine kroz rentu je dobro.
Sve ispod 15 je "kupuj!"
Sve ispod 12 je "kupuj odmah!"
Sve ispod 10 je "Ma, batali Odvraćenicu!"

Poslednja izmena:
Sve ispod 15 je "kupuj!"
Sve ispod 10 je "Batali i Goliju i Odvraćenicu!"
Јбг. ко је имао њух али и довољно пара крајем 90-их после бомбардовања СРЈ када је тржиште практично пукло да купи било шта у Београду, данас му се вратило вишеструко.Али тада је мален проценат људи имао пара за такве инвестиције.
Сада вјероватно и није вријеме за такве инвестиције јер постоји шанса да цијене по квадрату почну и падати јер су сада у некаквој ненормалној, ја бих рекао неприродној експанзији.

Јбг. ко је имао њух али и довољно пара крајем 90-их после бомбардовања СРЈ када је тржиште практично пукло да купи било шта у Београду, данас му се вратило вишеструко.Али тада је мален проценат људи имао пара за такве инвестиције.
Сада вјероватно и није вријеме за такве инвестиције јер постоји шанса да цијене по квадрату почну и падати јер су сада у некаквој ненормалној, ја бих рекао неприродној експанзији.
Zanimljivo koliko se previđa fenomen zvani prelazak na evro.
Tada su posednici gotovine izgubili oko 40% vrednosti.
A posednici nekretnina dobili 100%.
Jednokratni događaj.

Zanimljivo koliko se previđa fenomen zvani prelazak na evro.
Tada su posednici gotovine izgubili oko 40% vrednosti.
A posednici nekretnina dobili 100%.
Jednokratni događaj.
Имаш податак конкретно на примјеру држава које су то већ одрадиле или формула за све, чини ми да примјер регије рецимо Хрватска и Црна Гора нису баш сјајан примјер јер су имале велики уплив страних девиза и пре преласка на евро, просто туристичке државе.

Имаш податак конкретно на примјеру држава које су то већ одрадиле или формула за све, чини ми да примјер регије рецимо Хрватска и Црна Гора нису баш сјајан примјер јер су имале велики уплив страних девиза и пре преласка на евро, просто туристичке државе.
Ne govorim o kasnijem, već o inicijalnom uvođenju evra, kako EURO zoni, tako i evroizovanim ekonomijama poput naše.
Cene nekretnina i rente su u roku od par meseci samo promenile oznaku, broj je ostao isti. Tj. sve je poskupelo, de facto.

Sve ispod 15 je "kupuj!"
Sve ispod 10 je "Ma, batali Odvraćenicu!"
Sećam se da postoje neka pravila Upravljačkog računovodstva gde se prave modeli i metode upravo za ovakve odluke.
Na primer vrednost voznog parka firme mora biti manji od 5% ili tako nešto.
ROI i ostali pokazatelji produktivnosti i rentabilnosti.
Zanimljivo je Upravljačko računovodstvo.

Sećam se da postoje neka pravila Upravljačkog računovodstva gde se prave modeli i metode upravo za ovakve odluke.
Jeste dobro upravljačko, ali nemaš puno univerzalno primenljivih pravila, jer se "optimalni" bilans razlikuje od industrije do industrije, veličine firme, izvora, milion kriterijuma.
Za sve se, u suštini, izvodi konkretna računica.

Некад давно Енергопројект је био гигант јбга… у сваком смислу.

У позадини реализованих пројеката и обрнутог кеша стајао је екстра уређен систем, са одлично уређеним интерним процедурама које су дошле након деценија анализе и унапређивања пословања.

Постојало је нешто звано ТЕП… Техничко Економски Пројекат.

Покушаћу да објасним ал јбга компликовано је

У почетку направи се анализа цена… знаш у десети део динара колико те кошта све што радиш… али буквално све… цена материјала, радника, радног сата машина, утрошак горива, мазива, резервних делова… све растављено до најситнијих делова типа до утрошка канцеларијског материјала.

Свака позиција радова анализирана до детаља типа молекуларни ново

И на месечном нивоу направиш план реализације из кога добијеш планиране месечне приходе и расходе

При том су имали ин д хаус развијен одличан софтвер који ти све ово претвори у кликтање по екселу… а након деценија искуства знало се… овај трошак на нивоу пројекта може да буде 2.5-3 %… чим је више нешто није у реду.

Буквално крвна слика функционисања неког пројекта, реализација, приходи, расходи до детаља

А онда је дошла озакоњена корупција од милоште звана директи државни споразуми од националног значаја… па нам стренџери раде оно што смо знали пре 50 година а сада не знамо јбга

Ono kad se menjale marke za evro.
Pa investitori mislili - što je bilo 1250 maraka (Klara Šuman) to je toliko u evrima.
Demokratska pljačka
Pošteno

Velim da ces moci da dobijes hektar zemlje u Odesi ako pljunes na Sorosa i Satanu kojem sluzi i zakunes se na vernost Pravoslavlju i caru pravoslavnome

Bolje hektar zemlje u Odesi i kuca pridebesplatno nego garnisera na spijunku u Beogradu po ceni od 4000 kvm i kredit od 30 godinica?

Back