Kafić Da li je bolje imati 400m u Kuli ili 50m u Beogradu? #18 - Kuća na moru ili jednosoban stan u Beogradu?

Те Твоје Турке само крезуба раја лајкује и лгеда...

Дај нешто интелектуално, типа виц о муји и хаси за пропали хоџин абортус из нехата и сл...
Jel znaš onaj sa popom i lopovom - vodica donela vodica odnela?

Da te pitam al pošteno mi odgovori:
jel ti jedeš gomna ŽLICOM ili KAŠIK-om?
КАже се жилица друже од Максија...

То ''ж'лица'' гутање је за сеље са говорном маном, који пребрзо и неуравнотежено причају сеРБски јазик

Сад си већ занимљив...
E pa slušaj...
U jednom selu živeli Zelenaš i Pop, svako sa kućerinom samo dijametralno jedan od drugoga.

Zelenaš bio poznat po tome što bi neredovnim dužnicima palio imovinu. Jednog dana zbog loših instalacija bukne požar i izgori mu kuća.

Dok su vatrogasci gasili požar, skupilo se celo selo a pop prišao Zelenaš i kao konstatuje na glas sebi u bradu: "vatrica donela vatrica odnela"...

Sad, zbog klimatskih promena, izbi poplava u selu potopi popu kuću, opet celo selo došlo da gleda a naidje Zelenaš pa krke popu: "vodica donela...."

Poslednja izmena:
E pa slušaj...
U jednom selu živeli Zelenaš i Pop, svako sa kućerinom samo dijametralno jedan od drugoga.

Zelenaš bio poznat po tome što bi neredovnim dužnicima palio imovinu. Jednog dana zbog loših instalacija bukne požar i izgori mu kuća.

Dok su vatrogasci gasili požar, skupilo se celo selo a pop prišao Zelenaš i kao konstatuje na glas sebi u bradu: "vatrica donela vatrica odnela"...

Sad, zbog klimatskih promena, izbi poplava u selu potopi popu kuću, opet celo selo došlo da gleda a naidje Zelenaš pa krke popu: "vodica donela...."
Ево и теби један зум...

Питали једног мудрог цара да објасни зашто су завидљивци најгори људи, гори и од среброљубаца...

Цар да би објаснио каза, да дозва обојицу ради пореедбе, и обећа другоме дупло више траженог од првог који ће награду бирати од цара... Пошто завидљивац није мога да поднесе да зеленаш добије више, а зеленаш није хтео да први тражи да не би добио мање, потплати зеленаш цара да ради мање штете цару, први завидљивац бира, после дугог нећкања обојице које није водило никуда... Цар одреди завидљивцу да први тражи шта год хоће...

Кидан завишћу због само тог мало успеха зеленаша царевим залагањем да му да дупло мање награде, завидљивац затражи од цара - ДА МУ ИСКОПА ЈЕДНО ОКО...

Нараво-ученије: Завист жели само штету, па макар и по своју, док је зеленаштво и љубав ка новцу увек прво покрене митом...

Мито бекријо:

Ne menja moju poentu da je ustanak sam po sebi vrlo očajnička stvar obično osuđena na propast.
Ustanici kreću u rat samo u svojim gaćama bez ikakve značajnije podrške i svi ustanci bez podrške velikih sila su osuđeni na propast.
Naročito protiv velikih sila kao što su Osmanska carevina ili Austro-Ugarska.
Daleko bolje rešenje je bilo migrirati u Austro-Ugarsku i pristupiti njihovim jedinicama u Vojnoj Krajini ukoliko je neko želeo da se bori protiv Turaka.
Čak je i Prvi srpski ustanak propao iako zvanično nije ni bio protiv sultana i Porte već protiv odmetnutih dahija i imao podršku Rusije i svesrdno potpomognut oružjem i municijom iz Austro-Ugarske. Ali opet neslavno prošao gde je stradala trećina srpskog življa od turske odmazde nakon sloma ustanka.

Evo ajde ti sad pokreni ustanak na Kosovu pa da vidiš kako ćeš da se provedeš. I nemoj ni u Severnoj Mitrovici već probaj u Drenici pa da vidiš.
U Severnoj Mitrovici je do dolaska SNS bilo mnogo naših naoružanih policajaca u civilu i situacija slična kao u Vojnoj Krajini. Da ne govorim koliko su Osmanlije bile surovije od današnjih "civilizovanih" vlasti.

Prebacivati nekom što nije podigao ustanak je isto što i prebacivati mu što se nije odlučio na samoubistvo.

Svaki ustanak je uspesan onoliko koliko je podrzan i koliko je sazreo. Nevezano za hrabrost ustanika.

Ne mogu se istorijski dogadjaji posmatrati van drustvenih okolnosti u kojima su isti nastali. Dalmacija, pa i Boka, kao i oblasti ka Hercegovini, uzivale su zastitu Mletacke Republike, a preko njih i dalje Evrope.

Srbija je imala svoje pomagace, kako Rusiju tako i Austriju, a o Grckoj da ne govorimo.
Naravno da su ustanci bili daleko uspesniji u onim oblastima koje su imale prisnije veze sa saveznicima.

Bosanska sela zaista nisu bila u prilici da budu podrzana. Ta sela su vazda cekala Srbiju radi pomoci, pa i te bune koje su se desavale imaju koren u Srbiji. Pobuna malog broja nepodrzanih ljudi vodi u samoubistvo, potpuno sam saglasna sa tobom.
Uspeh je bio ne preci u islam i to je njihova pobeda.

Ja sam potpuno opušten, ti si taj koji histeriše i vredja.
Видим :lol:
Bosna i Hercegovina kao upravno područje prvi put se spominje nakon aneksije AU.Dakle kada kažeš bosanac na koga misliš na ovu trenutnu granicu ili staru pre dolaska Turaka?
Pogledajte prilog 1625448
Ti bi da se igraš istorijom paušalno ne ide to tako Nosfi.
Do Bosna je sinonim za oblast koja je većim dijelom svog života bila nastanjena Srbima.Zato sam i spomenuo Kosovski boj i lijevo krilo.Raspad kraljevine BIH je ujedno i zadnji trzaj kakve takve državnosti Srbije, to jeste smrću poslednjeg Kotromanića gasi se despotovina Srbija i upadamo u mračnjak.Istina postoji solidan procenat Srba što ne prihvata vazalan položaj i prelazi u Austrijsko govorno područje što je ok pogotovo pojas Vojna Krajina ali solidan procenat i ostaje u vazalnom položaju i ratuje za Turke.To je isto istina koju moramo prihvatiti ako želimo da pričamo o realnoj istoriji.
Који устанци и буне против Турака су подигнути на територији Босне и Херцеговине 1463-1800?

Negde kad budem sledeci put prolazio tuda trebao bi da odem kod Boska na klopu da vidim kakav mu je restoran

Jesi bio @Dе Sisti

1728920319499.png

Некада је, у почившој држави... пошто Србима државе стално цркавају у неком блатњавом јендеку крај пута, конкретније у СФРЈ... постојала читава серија сличних књига, у тврдом повезу. Руске бајке, француске бајке, афричке бајке, чехословачке бајке... било је шармантно читати их.

Јејтс није женскарош Мајаковски! Њему похотљиве жентураче нису значиле много, јер је буквално целог живота био на смрт заљубљен у једну једину жену, Мод Гон (Maud Gonne). Просио ју је небројен број пута кроз деценије, али на његову несрећу она је била лудаја, револуционарка, антипротивна свему, и Јејтс је за њу увек био све што не треба да буде: сувише фини, премало убица, сувише нобл, премало гоља, сувише англиканац, премало католик, сувише Енглез, премало Ирац... фатална љубав његовог живота, али не и њеног.

Све његове љубавне песме су тужне, макар све којих се сећам, јер је свака мало огледало његове велике љубави. У некима јој тобоже опрашта: "поучила је неуке главе насиљу, бацала мале улице на велике... шта је друго могла, са умом као ватра... где је друга Троја коју је могла да спали?" Али у суштини је за њега постојала само она, ни једна друга. "Вашим дугим косама утопите младићима очи," саветује заљубљене девојке, "јер ако у пролазу угледају њено лице... ни једно друго им неће бити лепо док све долине света не увену."

I cried in my dream ‘O women bid the young men lay
‘Their heads on your knees, and drown their eyes with your hair
‘Or remembering hers they will find no other face fair
‘Till all the valleys of the world have been withered away.’

0_Maud-Gonne.jpg

Mnogo je sladak tako zanesen. Moracu sebe da ucinim vise razumljivom.
Ne pamtim kako sam napisala, medjutim, imala sam na pameti da neki pisci vise odgovaraju zenama.
Da zene njih biraju i to ne na osnovu musko - zenske energije, vec upravo suprotno, oni su suptilniji i vise prijaju, isti mogu biti i zene, nije problem.

Radoznale kakve jesmo, neretko opipamo citav zivot pisca cija nam se dela dopadaju. Sa tim u vezi, znam pricu o Jejstu, o poreklu, o roditeljima, skolovanju, toj devojci, romanticnom odnosu prema irskom folkloru.
Zalila sam se na ponekad rogobatan prevod, ali ja se cesto zalim na prevode.

Jejts je omiljen vecini devojaka, muskarcima obicno nije. Poput Bajrona, on je jos bolji primer. Tesko ces naci drugaricu koja ga ne obozava, a jos teze ces naci druga koji ga obozava.
Ako moramo da biramo, mi biramo Puskina.
Ako vi morate da birate, birate Dostojevskog.

Kada smo vec kod Puskina, za neverovati ali ja sam se juce bas tebe setila.
Pre spavanja sam citala Arapina Petra Velikog i na jednom mestu pise: "U Parizu sam, pocinjem ziveti, ne samo disati".
Slatko sam se nasmejala, auuu, evo jos jedne biljke koju mora Pariz da zaliva ne bi li procvetala:lol:.
Dobro, London u tvom slucaju.

Који устанци и буне против Турака су подигнути на територији Босне и Херцеговине 1463-1800?
1463?lol
Nema ni na području današnje Srbije ništa značajno do prvog srpskog ustanka 1804, sam sebi skačeš u stomak?Srbi emigriraju bez otpora pod patronatom SPC.Oni koji su ostali su u vazalnom položaju.Nema tu previše filozofije niti nekakve uzvišene priče praktiĉno identična situacija na teritoriji današnje BIH i Srbije, Šumadija je opustošena u tom periodu, osim što smo mi bliže granici i Vojnoj Krajini pa su sukobi i svakodnevni i okršaji česti pa nije bilo neobično da Ugari upadnu na teritoriju Osmanlija i obrnuto dok je u Srbiji mirnije zbog prirodne granice Dunava i Save.

1463?lol
Nema ni na području današnje Srbije ništa značajno do prvog srpskog ustanka 1804, sam sebi skačeš u stomak?Srbi emigriraju bez otpora pod patronatom SPC.Oni koji su ostali su u vazalnom položaju.Nema tu previše filozofije niti nekakve uzvišene priče praktiĉno identična situacija na teritoriji današnje BIH i Srbije, Šumadija je opustošena u tom periodu, osim što smo mi bliže granici i Vojnoj Krajini pa su sukobi i svakodnevni i okršaji česti pa nije bilo neobično da Ugari upadnu na teritoriju Osmanlija i obrnuto dok je u Srbiji mirnije zbog prirodne granice Dunava i Save.

Који су се то значајни устанци, буне или немири против Османлија одиграли у Босни и Херцеговини 1463-1800?

Tako si se izblamirao ali nastavljaš? Rade te geni, iako si bioSrbin. Ti otišao iz sela, ali selo nije iz tebe, jbg.

Који су се то значајни устанци, буне или немири против Османлија одиграли у Босни и Херцеговини 1463-1800?
Kakvi nemiri čoveče kad bi ih ponabijali na kolac časkom?
Nisu ti to ove civilizovane vlasti.

Mnogo je sladak tako zanesen. Moracu sebe da ucinim vise razumljivom.
Ne pamtim kako sam napisala, medjutim, imala sam na pameti da neki pisci vise odgovaraju zenama.
Da zene njih biraju i to ne na osnovu musko - zenske energije, vec upravo suprotno, oni su suptilniji i vise prijaju, isti mogu biti i zene, nije problem.

Radoznale kakve jesmo, neretko opipamo citav zivot pisca cija nam se dela dopadaju. Sa tim u vezi, znam pricu o Jejstu, o poreklu, o roditeljima, skolovanju, toj devojci, romanticnom odnosu prema irskom folkloru.
Zalila sam se na ponekad rogobatan prevod, ali ja se cesto zalim na prevode.

Jejts je omiljen vecini devojaka, muskarcima obicno nije. Poput Bajrona, on je jos bolji primer. Tesko ces naci drugaricu koja ga ne obozava, a jos teze ces naci druga koji ga obozava.
Ako moramo da biramo, mi biramo Puskina.
Ako vi morate da birate, birate Dostojevskog.

Kada smo vec kod Puskina, za neverovati ali ja sam se juce bas tebe setila.
Pre spavanja sam citala Arapina Petra Velikog i na jednom mestu pise: "U Parizu sam, pocinjem ziveti, ne samo disati".
Slatko sam se nasmejala, auuu, evo jos jedne biljke koju mora Pariz da zaliva ne bi li procvetala:lol:.
Dobro, London u tvom slucaju.

Бајрон је потпуно обратан пример од Јејтса, емотивно и културолошки: чувени женскарош који сваку романтичну песму посвећује другој жени, поименце. Он је и човек који жене у свом животу суштински презире и врло је хладан према њима после кратког заноса - суров према љубавницама, сестри, жени, мајци, слушкињама, пријатељицама, чак и сопственој ванбрачној ћерки коју запушта до смрти.

Жене то знају да цене, јер ко више презире жене од жена самих? Ко боље зна жене од жена? Осећају да је Бајрон у праву, иако је - управо зато што је - "луд, лош, и опасан". То је та фасцинантна суровост, то је та заносна чизма у лице о којој пева Силвија Плат -

Every woman adores a Fascist,
The boot in the face, the brute
Brute heart of a brute like you.

Што се мене тиче, ако ти је интересантна моја скромна личност! ја сам Бајрона читао као тинејџер, у Цириху. Tада сам знао мноштво његових стихова напамет, пре свега оних ратних, из "Хебрејских Мелодија". То је било време рата, распада СФРЈ, и тада ми је све то било резонантно. Јејтса сам читао касније, у другом расположењу.

Да би озбиљно уживала у поезији мораш добро, врло добро да изучиш језик аутора и читаш у оригиналу. Традуторе, традиторе, како каже наш честити, културни и учени народ док дише пуним плућима. Зато, на пример, ја скоро и не познајем уопште француски корпус, или руски, нимало кинески и сл - сувише слабо говорим или уопште не познајем те језике и зато им још ни данас нисам дорастао.

E pa slušaj...

Mezio sam sad za veceru tvrdoga sira, domaca leba, 2 paradajza i popio uz to 2 case vrhunskoga vina.

Osecam se bogovski. Pijes li ti sta ?

Treba da ucis od Vucica. Svakog meseca sirom Srbije ima par vinskih festivala. Pllatis kartu 1000 dinara, i popijes 30-40 casa vina.

U plusu si automatski 15-20.000 dinara jer casa vina u restoranu kosta od 500 dinara pa na gore... z:D

Ма како да је неуважени ЛЏБТ корисник пристрасан у критици вас Бошњана, једно је сигурно, од два зла изабраћате веће, ко по старој доброј историјској навици...

Ма како да је неуважени ЛЏБТ корисник пристрасан у критици вас Бошњана, једно је сигурно, од два зла изабраћате веће, ко по старој доброј историјској навици...
Ajd pojasni šta si htio reći.

Back