Kafana Da li je bolje imati 400m u Kuli ili 50m u Beogradu? #18 - Kuća na moru ili jednosoban stan u Beogradu?

Braca Karamazovi mi se nije mnogo dopala ali Zlocin i kazna jedte.

Dok Srbiju drma tropski talas, na ovoj srpskoj planini je prava uživancija​

Planina Golija još uvek je jedan od netaknutih prirodnih srpskih bisera.

Iz godine u godinu raste njena popularnost, pa je tokom letnjih meseci sve više gostiju. Ono što je sigurno jeste da dok je u Srbiji tropski talas, gusta šuma na ovoj planini pravi savršenu hladovinu i boravak čini još lepšim. Golija je najviša planina jugozapadne Srbije, jer se njen vrh Jankov kamen nalazi na 1833 metra nadmorske visine.

"Golija je jedna od najšumovitijih planina u našoj zemlji, a naročito je zastupljena bukova šuma. Na ovom području specifični su klima i vetrovi, pa se ovo područje može nazvati pravom vazdušnom banjom. Sve više ljudi se odlučuje da dođu upravo na ovu planinu i tu provedu svoj odmor, jer ovde mogu uživati u nestvarnoj i nezagađenoj prirodi. U turističkom centru Odvraćenica ove godine skoro svi smeštajni kapaciteti trenutno su popunjeni i traži se mesto više", rekao je za Regionalnu informativnu novinsku agenciju RINA Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjice.

54116_17235627611589189093golija10rina_orig.jpg

RINA
Pruža se u dužini od 32 kilometra u obliku položenog latiničnog slova „s“, ispresecana je slivovima reka Studenice i Moravice, a zbog svog specifičnog biodiverziteta proglašena je za Park prirode, a 2001. jedan njen deo Unesko je proglasio Rezervatom biosfere.

"Ovde rastu endemične i reliktne vrste, ali i one čiji opstanak je ugrožen. Među očuvanim prirodnim retkostima izdvaja se drvenasta vrsta planinskog javora, a poseban floristički značaj ima i biljka zelenika, koja se može naći samo na ovim prostorima. Na Goliji žive i brojne specifične vrste ptica koje su kandidovane za Crvenu knjigu ptica Srbije", kaže Ostojić.

Pored fascinanatnih predela, ono što može da privuče brojne posetioce upravo na Goliju jeste izuzetno bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa. Na ovom području nalaze se manastiri stari nekoliko vekova, ali i veliki broj crkava u kojima je ispisana srpska istorija.

54117_17235627451589188938golija11rina_orig.jpg

RINA
Park prirode Golija obuhvata područje pet opština: Ivanjica (55%), Kraljevo (16%), Raška (16%), Novi Pazar (7%) i Sjenica (3%). Državni put koji se gradi na ovoj deonici uspešno će povezati ovaj predeo i omogućiti turistima lakši dolazak na ovaj, još uvek, nebrušeni turistički dijamant Srbije.

https://www.b92.net/putovanja/letov...srpskoj-planini-je-prava-uzivancija-foto/vest

Juce sam bio kod drugara sedeli na terasi do negde 12 , kuca je podno Golije . Pijuckao rakiju od kruske koju smo zajedno pekli i vino.

Smrzao sam se!

Sta ti je Golija....

Džaba ti ta priča sad.
Što?
Misliš na moje mišljenje u odnosu na sadašnji ruski režim i napad na Ukrajinu?
To nema veze sa vezom...ruska umetnost ima posebno mesto na svetu...za mene broj jedan...od književnosti do umetničkog plivanja:D
Čak i u vreme boljševika imali su klasike koji su zadužili čovečanstvo kao što je majstor i margarita
Ali i u takvom umetnički nadarenom narodu rode se ljudi kao lenjin, staljin i ovaj bandit putin, šta da se radi.... komunizam je pojeo rusiju...da je opstala carska Rusija ovaj svet bi bio mnogo lepo mesto za život

Tiksi, ne znam da li ima na onom tvom Aliji ekspresu, ali mi ovde svi imamo klima uređaje. Tako to ide, kad su ovde vrućine, nmi se hladimo, ali kad su zime kod tebe, vi se tamo grejete. Jedina razlika je što vi tamo nemate bukvalno ništa osim malo nižih temperatura. Za sve najobičnije morate da se spuštate u najbliži grad, što je za tebe ili Novi Pazar ili Kraljevo.
Ja sve to imam jedno 50 puta bolje i više na tri minuta od stana.
Dodatno imam i dve velike reke i puno zelenila (više nego u celoj Raškoj) od samog izlaza iz zgrade pa do tih pomenutih reka.
I ne radujem se kad je požar u tvom kraju, jer ga smatram i svojim, to je sve Srbija. Dok si ti ljubomoran na svoje kumove i šurnjaje jer su uspeli da prežive u Beogradu.

Mislim se da uplatim Moskvu.

Da se slikam na Crveni trg.

Pogledajte prilog 1593511

Valjda nece Ukri do septembra da dodju do Moskve. Greota da mi propadne aranzman.
Па, после завршиш као пали херој Отаџбинског рата у Курском рајону! :rtfm:

Što?
Misliš na moje mišljenje u odnosu na sadašnji ruski režim i napad na Ukrajinu?
To nema veze sa vezom...ruska umetnost ima posebno mesto na svetu...za mene broj jedan...od književnosti do umetničkog plivanja:D
Čak i u vreme boljševika imali su klasike koji su zadužili čovečanstvo kao što je majstor i margarita
Ali i u takvom umetnički nadarenom narodu rode se ljudi kao lenjin, staljin i ovaj bandit putin, šta da se radi.... komunizam je pojeo rusiju...da je opstala carska Rusija ovaj svet bi bio mnogo lepo mesto za život
Šalim se, naravno, umjetnost ne zna za granice, zato je toliko važna.
Ok, sad imaš tih zapadnih talibana koji misle da sve što je napisao Tolstojevski treba zapaliti, što me i vraća na poentu da, ako želiš još ruske kulture u budućnosti, ne možeš željeti propast Rusije.

Mislim se da uplatim Moskvu.

Da se slikam na Crveni trg.

Pogledajte prilog 1593511

Valjda nece Ukri do septembra da dodju do Moskve. Greota da mi propadne aranzman.
da moliš Boga da dođu ukri, spasićeš se, ali ako te ćape rusi ode ti u sibir...šta ti bre misliš da tovariš bocan harčenko ne čita krstu i ne vidi šta ovde pišeš? evo pitaj tihija, on zaharovoj šalje vino i rakiju :lol:

Šalim se, naravno, umjetnost ne zna za granice, zato je toliko važna.
Ok, sad imaš tih zapadnih talibana koji misle da sve što je napisao Tolstojevski treba zapaliti, što me i vraća na poentu da, ako želiš još ruske kulture u budućnosti, ne možeš željeti propast Rusije.
to su neverovatne budale izašle iz gej-liberalne zapadne kuhinje...mada mora se priznati u velikoj su manjini...čajkovski i čehov su i te kako živi na zapadu...čak i ukrainian classical ballet ide evropom i izvodi dela čajkovskog, bili su i kod nas

to su neverovatne budale izašle iz gej-liberalne zapadne kuhinje...mada mora se priznati u velikoj su manjini...čajkovski i čehov su i te kako živi na zapadu...čak i ukrainian classical ballet ide evropom i izvodi dela čajkovskog, bili su i kod nas
Nadam se da će i ostati u manjini, ali previše su glasni, a premalo je ljudi koji im otvoreno i sistematski govore koliki su imbecili.
Da se razumijemo, oni sopstvenu umjetnost otkazuju, a ne da neće rusku.

da moliš Boga da dođu ukri, spasićeš se, ali ako te ćape rusi ode ti u sibir...šta ti bre misliš da tovariš bocan harčenko ne čita krstu i ne vidi šta ovde pišeš? evo pitaj tihija, on zaharovoj šalje vino i rakiju :lol:
Ali nije čudno jer imaju istu istorijsku pozadinu, sluge nacistima. Jedina razlika je što je SRJ bila mala i preslaba za NATO, dok Rusija nije.
I druga razlika je što su Srbi prepoznali izdajnički rad trulog Otpora i pustili ih niz wc vodu, dok su u Ikrajini uspeli da izvedu oružanu otmicu vlasti.

Poslednja izmena od moderatora:

Back