Quantcast

Da li je bolje imati 400 kvadrata u Kuli ili 50 kvadrata u Beogradu? Vol.13

Тихи

Zaslužan član
Poruka
128.113
50 kvadrata u Beogradu kao 400 u Kuli
D. I. Krasić - Z. Radović
05. 02. 2017. u 18:04

50 квадрата у Београду као 400 у Кули


Zašto bankari i stručnjaci za nekretnine tvrde da je idealno vreme za kupovinu


DA li je ovo idealno vreme za kupovinu nekretnine, kako tvrde stručnjaci? Bankari ističu da su pale cene kredita, a agencije da kvadrati nikad nisu bili povoljniji. Međutim, da li je nešto skupo ne zavisi samo od količine novca u džepu potencijalnog kupca, već i od lokacije.
Stan od 50 kvadrata u centru Beograda, na Starom gradu, u proseku košta oko 84.500 evra, a za tu sumu se mogu pazariti skoro četiri nekretnine od po sto kvadrata u Kuli. Tamo je kvadrat oko 220 evra, pa ispada da se može kupiti čak sedam kvadrata za jedan u centru prestonice.
Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), u opštinama i gradovima u Srbiji, najmanje košta kvadratni metar u Bačkom Petrovcu, svega 117 evra. Deluje da je povoljno kupiti nekretninu i u Bečeju, jer je kvadrat 212 evra, u Topoli 223, u Priboju 311, Šidu 313, Žablju 232 evra, a u Boru 335 evra. Toliko ih plaćaju kupci koji uzimaju stambene kredite osigurane u NKOSK.
Najjeftiniji kvadrat u centralnim beogradskim opštinama je u Rakovici, 922 evra, dok je u prigradskim opštinama najpovoljnije skućiti se u Barajevu, gde je kvadrat upola jeftiniji i košta oko 500 evra. Osim u prestonici, u svim ostalim gradovima i opštinama kvadrat je daleko ispod 1.000 evra. Jedini izuzetak je Čajetina, u kojoj je, zbog Zlatibora, kvadratni metar prošle godine bio "težak" 1.302 evra. Tako prosečna nekretnina na ovoj srpskoj planini košta više nego na Novom Beogradu.
Kaća Lazarević, iz istoimene agencije za nekretnine, smatra da je sada idealno vreme za kupovinu stana, jer, kaže, banke daju povoljne kredite sa niskim kamatama, a i stanovi su znatno jeftiniji zbog ekonomske krize.
- Osim u velikim gradovima u Srbiji, svi drugi manji gradovi imaju vrlo niske cene kvadrata, jer je i kupovna moć u njima vrlo slaba - objašnjava Lazarevićeva. - Cena kvadrata je u poslednjih pet godina niža od 20 do 30 odsto, što zavisi od lokacije, kvaliteta gradnje i strukture stana. Neki imaju stabilnu cenu već godinama, dok je određen broj stanova koji su sagrađeni pre 30 ili 40 godina niži za po 30 odsto. Cene kvadrata su već godinu dana stabilne i samo u nekim slučajevima hitne prodaje ili prodaje stana iz nasleđa, ili zbog razvoda, dešava se da cene budu niže nego tržišne. Ne postoji nijedan razlog da bi cene otišle nagore.
STATISTIKA KREDITAPODACI o cenama nekretnina po regionima i opštinama u Srbiji zasnovani su na odobrenim stambenim zajmovima, koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita - NKOSK. - U pitanju su podaci o ostvarenim cenama, a ne o cenama oglašenim od strane agencija za promet nepokretnosti - ističu u NKOSK. - Van naših mogućnosti ostaju podaci o nepokretnostima koje su finansirane gotovinom ili neosiguranim kreditima.
Bankari ističu da su kamatne stope na stambene zajmove znatno niže u odnosu na pre nekoliko godina.
- Na to je uticao pad promenljivog dela kamatne stope - euribora, ali i smanjenje fiksne marže banaka - kaže za "Novosti" Vlastimir Vuković, član izvršnog odbora NLB banke. - I cene nepokretnosti su u proteklom periodu značajno snižene.
Vuković ističe da je prošle godine zabeležen rast od oko 20 odsto u prometu nepokretnosti u poređenju sa 2015. godinom. Posledično, uvećano je i interesovanje građana za stambene zajmove.
- Ako analiziramo period od nekih desetak godina, nikada nije bio bolji trenutak za kupovinu nekretnine - ističe Vuković.
Prema njegovim rečima, klijenti NLB banke najviše su zaintersovani za kupovinu stanova od 40 do 60 kvadrata.
- Geografski, najveće interesovanje je u Beogradu - ističe naš sagovornik. - Cena kvadrata u glavnom gradu varira, a u proseku je oko 1.300 evra. Deo klijenata se opredeljuje za novogradnju, zbog mogućnosti povraćaja PDV-a. Što se Beograda tiče, Mirijevo je posebno popularno, jer je blizu centra grada, a kvadrat u novoj gradnji može se kupiti i za manje od 1.000 evra.
U Kredi agrikol banci ističu da su najtraženiji stambeni krediti sa promenljivom kamatnom stopom od 2,66 odsto plus šestomesečni euribor.

06%20stanovi1.jpgProsečan stambeni kredit za koji se opredeljuju klijenti Kredi agrikol banke je u iznosu od oko 31.500 evra i sa rokom otplate od 22 godine.
U Rajfajzen banci ističu da u ponudi imaju i dinarski stambeni kredit, sa kamatnom stopom od 1,4 odsto plus šestomesečni belibor, a trenuno je stopa na ove kredite na nivou od 5,08 odsto. Unikredit banka je tokom tri meseca prošle godine dodatno snizila kamatnu stopu u toku prvih 15 meseci otplate. Za to vreme odobrili su gotovo isti broj kredita kao ranije tokom devet meseci.
MOŽE I BEZ UČEŠĆA
IZNOS neophodnog učešća kod stambenih kredita je 20 odsto u slučaju da se hipoteka uspostavlja na nekretnini koja se kupuje - ističu u Unikredit banci. - Ukoliko je predmet hipoteke neka druga nepokretnost, učešće nije neophodno i iznos kredita može da dosegne do 70 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti koja se stavlja pod hipoteku.
Inače, kamatna stopa u ovoj banci je tri odsto plus šestomesečni euribor, što je trenutno na nivou od 2,871 odsto godišnje.

RATA BANCI UMESTO STANODAVCU
NAJVEĆE interesovanje za kupovinu stanova na kredit vlada u univerzitetskim centrima, gde se klijenti neretko odlučuju za kupovinu druge ili treće nekretnine budući da sada plaćanje mesečne rate kredita može biti povoljnije nego plaćanje zakupa u nekim gradovima, a na kraju stan ostaje u vlasništvu - kažu u Kredi agrikol banci.
I u Rajfajzen banci navode da je najveća potražnja za stambenim kreditima u Beogradu i drugim većim gradskim centrima - Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu

https://www.novosti.rs/vesti/naslov...:648369-50-kvadrata-u-Beogradu-kao-400-u-Kuli

Da li platiti 50 kvadrata u Beogradu 3000-8000 evra po kvadratu ili kupiti kucu za iste pare u pola Srbije od 500 kvadrata? Sta vi mislite

Link ka prethodnoj temi
https://forum.krstarica.com/threads...eogradu-vol-12-nis-je-bio-glavni-grad.921466/
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
128.113
Sve zavisi čime se baviš i kakva su ti primanja i još mnogo toga tu zavisi
te nenormalne cene kvadrata je u bg na vodi tamo nisu normalni ljudi pusti to ali ipak je cena kvadrta u bg-u prenaduvana

160 kvadrata stan u Beogradu na vodi milion i trista hiljada evra.

To je cena od 8300 evra po kvadratu

beogradnavodi.jpg


Stambeni prostor slicne kvadrature se moze kupiti u Pirotu za oko 30.000 evra

pirotkuca.jpg


Tj za 45 puta manje novca....
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
128.113
Ipak Beograd, uvek moožeš naći posao, tržište je veće, cene su niže, sve je dostupno, dok u manjim mestima imaš niže cene nekretnina, ali i manje plate i mnogo se teže dolazi do posla.


Ako imam milion i trista hiljada evra na gomili , kupim negde u Srbiji kucu za 30-40-50.000 evra za ostatak novca mozes ziveti do kraja zivota da ne radis nista.

Dok u Beogradu skoro niko ne moze da ustedi dovoljno novca za stan jer su cene kvadrata stambenog prostora izuzetno nepristupacne za stanovnike ovog grada.

Kazu istrazivanja da je samo u Londonu teze kupiti stan sa prosecnom platom u odnosu na Beograd.
 

luffy

Ističe se
Poruka
2.990
Ako imam milion i trista hiljada evra na gomili , kupim negde u Srbiji kucu za 30-40-50.000 evra za ostatak novca mozes ziveti do kraja zivota da ne radis nista.

Dok u Beogradu skoro niko ne moze da ustedi dovoljno novca za stan jer su cene kvadrata stambenog prostora izuzetno nepristupacne za stanovnike ovog grada.

Kazu istrazivanja da je samo u Londonu teze kupiti stan sa prosecnom platom u odnosu na Beograd.
Postoje u Bg i stanovi do 80 000 eura, ja da imam milion i trista hiljada eura dao bih sav novac na nekretnine i izdavao bih ih i od toga živeo.
 
Poruka
8.999
Требало би Борат да опет оде до казахстана и аваганистана да сними наставак своје светски признате улоге...

Вероватно ми га на лајв стриму набили на колац, баш да буде трагикомедија дословце!!!
 

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
33.969

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
33.969
Evo ovaj Memedović može da bude lep primer ko smo i kakvi smo...

Naime, na jednom od ranijih poslova, spletom okolnosti, naišao jedan smarač iz Raške i valja krzna od koze po centru Beograda.

Niko ga nije zvao nego se ono, što bi se rekli, "odomaćio" pa ubrzo i raspojasao. Od silnih tupavih priča iz opskurnog mu života jednom je opleo po Memedoviću samo zato što on eto naišao sa onim krznom preko ruke a čuo kako kolega i ja prepričavamo tamo neko Memedovićevo putešestvije po Istočnoj Srbiji gde je čekao Vampira u trošnoj baraci. Jedino je pogrešio što je ostavio uključene kamere jer je pomenuti vampir lud ali nije baš budala, pa ako mi ne veruje nek proba sam i bez svedoka. I bez belog luka na vratima i prozorima.

Ok, da se vratimo mi na ovog seoskog dripca iz Raške. Kao prvo nije mutav kad naplaćuje a onda poče iz čista mira kako njemu Memedović uzeo tri četri krzna a pazi sad - nikad mu nije platio?

Sad meni tu nije bilo jasno nešto a sa ovakvom seljačkom konstrukcijom.
- Kako ti nije platio?
- Lepo, video da imam krzno pa gledao gledao pa uzeo 4 ali da sačekam sa plaćanjem
- Pa koliko ima dugo da ti nije platio?
- Ne sećam se ali ima godinu i po ili dve
- Ma nemoguće
- Ostavio on meni broj telefona ali meni glupo da ga zovem

i tu ja shvatim šta je ljakse uradEo...
mislio da upadne u emisiju da se priča o seoskom kozoderu i da to bude na RTS kao besplatna reklama za njega

takav smo narod šta ćeš, iskrenost zamenjena demagogijom i konstrukcijama

Slučaj je dozvolio da budem i dokon sa poslom tog dana a čičina prozivka Memedovića mi bila jako simpatična za dalju sprdnju

- E vidi ovako ćale, ne znam koji ti broj telefona Memedović ostavio ali ja imam njegov LIČNI
- E? Stvarno?
- Aha, nikad ne znaš u Beogradu sa kim pričaš i ko koga poznaje, ako te zeznuo za krzno zvaću ga večeras on sad konjoše, ne ustaje pre 12 sem ako nije na snimanju
- Stbarno će ga zoveś?
- Pa prijatelju, mučiš se,jedno krzno ti 100 evra a on ti uzeo 4 bez plaćanja
- Pa jeste
- E ima da ti se pojavi ovde lično za tri dana najkasnije, mene ne može da odbije za kafu a ti kao slučajno prodješ pored ovog kafića
- Može
- Da mi broj telefona
- Šta će ti?
- Pa da te zovem kad Memedović dodje na kafu
- Kao znaš ga?
- A jel se ti u Raški tamo znaš sa ljudima?
- Pa znam većinu, ne znam baš po okolnim selima
- A meni Memedović stan do stana

na ovu baroniju nastade lom u glavi kod seoskog kozodera

- Daj sad broj telefona
- Ma ne znam koji mi je broj, sin mi uzeo ovu malu Nokiju
- ajd okreni ti mene
- nemam kredit, sin mi uplaćuje

ala ga matori mota pazi sad...

- Ok, nema veze. Videću se ja sa njim i sutra ću ti ili doneti pare ili ću ti javiti za koliko može
- Nemoj ništa da ga pitaś
- Ama ima on to tebi da plati
- Ma platio je
- Pa sad si ga prozivao da nije
- Ma platio je on 4 nego je trebao da uzme još ali nije
- Pa si ti sad na šteti?

usledio je onaj čuveni balkanski seljački kez kada izvališ o čemu je reč, odgovora nije bilo - seljački kez je rekao sve!
i ode kozoder iz Raške...


I kad ti tako opskurna pamet zamota neku priču u svojoj glavi pa još ubedi sebe a onda počne sa pričom na jačoj osnovi, nije ni čudo šta tek seljacima pristiglim u BG kvadrate tek padne na pamet - od podrumskih prostorija do zajedničkog krova a o eventualnom parkingu ispred zgrade da ne polemiśemo...

a dolazilo se iz raznih krajeva, uglavnom da se prekinu raniji seljoberski istorijati iz zavičaja koji vuku korenje od pradede a onda eto u BG-u ima šanse za NOV SELJAČKI ISTORIJAT!!!

OU JEA!
 

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
33.969
Volite bližnje; praštajte i provodite vreme sa njima jer sutss neeć niti njih nit vas.
ko ih ebe onda

to ti je ko na paklici cigara;"duanski dim smeta ljudima u vašoj blizini"

a kad pomislim da su mi u blizini Džaguarka BP i tu neki ****noscev pa ima tri cigare da zapalim odjednom!
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.