Da li je Bog samo jedan?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
55.130
I hrišćani i muslimani, kažu da postoji samo jedan Bog za sve nas. (Mislim da jevreji imaju Boga samo za sebe?)
Kako se onda tumače tolike razlike izmedju vera?

Posebno mi pada u oči "kazna" nakon smrti (Raj, Pakao) za one koji nisu prihvatili "pravog" Boga.

Da li se Bog prikazao ljudima u nekoliko svojih obličja u zavisnosti od toga kako je ko sposoban da shvati šta ima da im kaže i kako da ih (nas) vodi?

I hrišćani i muslimani, kažu da postoji samo jedan Bog za sve nas. (Mislim da jevreji imaju Boga samo za sebe?)

Posebno mi pada u oči "kazna" nakon smrti (Raj, Pakao) za one koji nisu prihvatili "pravog" Boga.

Da li se Bog prikazao ljudima u nekoliko svojih obličja u zavisnosti od toga kako je ko sposoban da shvati šta ima da im kaže i kako da ih (nas) vodi?
То ти је као кад узмеш психоделик, свако има другачија искуства. То је индивидуално.
И мени се јавило нешто, али верујем да су то пројекције ега. Не верујем да је то неки стварни, независни ентитет.
Но, прича коју причаш због тога је потпуно субјективна. Наравно, књиге пишу други па накарикирају...
Између осталог, да се Бог заиста јавља, онда не би било незнабоћаца. Све је то ствар људске
мисли, како је напредовала...

to ti je zbog kauzaliteta, znaju dalekoistocnjaci vise, a mozda i dostojovski [zlocin i kazna], no:
nama hriscanima kauzalitet nije primaran, znamo za njega ali ga opovrgavamo; kako? prastanjem

na drugoj strani, ako postoji pravi, pa postoji i nepravi, ali sta sa tim? ne mozemo se mi ljudi na kontu te konstatacije podeliti na prave i neprave, moj bog, tvoj bog, i zdravo djaci
ja sam cuo to isto ranije, ali teske su to reci, ako razumem sta hoces da kazes

Ne, Bog se ne prikazuje I ne vodi ljudi, osim pre 2000g.

Odgovor na pitanje teme: Da,Bog je jedan !!!

I hrišćani i muslimani, kažu da postoji samo jedan Bog za sve nas.
I potpuno su u pravu.

(Mislim da jevreji imaju Boga samo za sebe?)
Ne,i jevreji veruju to isto,zapravo oni su imali monoteizam kao svoje verovanje od cega su kasnije proizasli hriscani a kasnije i muslimani.
Valjda si do sada pratio teoloske rasprave na ovom forumu i mogao si utvrditi da za neke teme diskutanti daju potpuno razlicite Biblijske tekstove kao dokaza u prilog svojih tvrdnji.
E sad,kad ljudi iskreno i otvorenog srca prilaze tim dokazima,verujem da ce veoma lako utvrditi ko je taj diskutant koji iznosi jasne dokaze u prilog dok ko je taj ( su oni ) koje iznose dokaze o prolecu, o lastama, o globalnoj ekonomskoj krizi pa cak i o ceni goriva u Srbiji ali definitivno ne i o teoloskim tvrdnjama koje su dali !!!
Dakle pravi razlog nije Biblija nego raspolozenje doticnih da tu sadrzinu prihvate razumno,bez ogled na "cenu koja se treba platiti"u svom zivotu.
Kao sto vec rekoh,nije problem u Bibliji vec u pogresnom pristupu razumevanja.
Naime,svako ko u startu ne prihvaca realnost da u Bibliji postoje nekoliko kategorije podataka od koje se samo jedna tumaci dok se sve ostale prihvacaju doslovno kako su zapisane - taj ce uvek donositi pogresne zakljuckke pokusavajucu da tumaci sve sto bude procitao u toj Svetoj Knjizi .
I da i ne.
Naime,Bog je jedan ali se ljudima objavljivao kroz oblicje Njegovog Sina, Isusa Hrista i Duha Svetoga .
Dakle to je Taj jedan Bog i to je format Njegove oficijalne objave dok je sve ostalo rezultat tendencije da se Bog pretstavi pogresno i nepristupacno stoga danas imamo ovu versko-religioznu konfuziju na globalnom planu.

Koliko Vlada ima Srbija ?

Nisu to razlike izmedju vera, nego razlike uzmedju organizovanih religija i njihovih doktrina.
Vera je osecanje, licno, vezano za pojedinca i njegovu percepciju, i kao takvo, razlicito je kod svakog od nas.

Te doktrine organizovanih religija gde kazu da te ceka nesto nakon smrti, neka kazna ili neka nagrada, su nista drugo nego izmisljene stvari od strane ljudi, kako bi se lakse vladalo nad gomilom, kako bi se gomila vernika napravila poslusnom. Nagradjuj ili preti - najstarija metoda drzanja nekoga poslusnim.

Ne zaboravi da su sve organizovane religije organizovane ili odobrene od strane drzava, imaju direktno uporiste u drzavama, i u sluzbi su drzavne vlasti.

koliko se razumem, da.
Da jednu.

Pokusacu primerima koja imamo u praksi.

Ta vlada u Srbiji se sastoji od mnostva ljidi.
I nikome nije problem da dovede to u pitanje zbog toga i kaze da to ne moze da bude jedna vlada jer nije samo jedan covek.
Vec vise desetina ljudi cak koji cine jednu vladu.

Medjutim kada je Bog u pitanju tu ne mogu da razuneju?

Bog nije samo ime.
Vec i tiitula.
Rec Bog je na primer kao rec Vlada.

Kao sto pod rec vlada imamo vise osoba.

Tako pod rec Bog imamo 3 osobe.

One su zajedno taj jedan Bog.
One zajednp cine jednoga Boga.

Kao ovi u vladi sto su zajedno jedna vlada.

U slucaju sa Bogom, sve 3 osobe su jednake.
Ni jedna nije veca od druge.
Sa vladom u Srbiji nije slucaj ali nama je vszno samo da razumrmp kako je vise njih jedan.

Kako znamo da su u Bogu 3 osobe
Pa otkrivaju nam se na stotine mesta u Bibliji.
I imaju Bozanske atribute.
Stvaraju, svete su, svemocne, itd...itd.

Da jednu.

Pokusacu primerima koja imamo u praksi.

Ta vlada u Srbiji se sastoji od mnostva ljidi.
I nikome nije problem da dovede to u pitanje zbog toga i kaze da to ne moze da bude jedna vlada jer nije samo jedan covek.
Vec vise desetina ljudi cak koji cine jednu vladu.

Medjutim kada je Bog u pitanju tu ne mogu da razuneju?

Bog nije samo ime.
Vec i tiitula.
Rec Bog je na primer kao rec Vlada.

Kao sto pod rec vlada imamo vise osoba.

Tako pod rec Bog imamo 3 osobe.

One su zajedno taj jedan Bog.
One zajednp cine jednoga Boga.

Kao ovi u vladi sto su zajedno jedna vlada.

U slucaju sa Bogom, sve 3 osobe su jednake.
Ni jedna nije veca od druge.
Sa vladom u Srbiji nije slucaj ali nama je vszno samo da razumrmp kako je vise njih jedan.

Kako znamo da su u Bogu 3 osobe
Pa otkrivaju nam se na stotine mesta u Bibliji.
I imaju Bozanske atribute.
Stvaraju, svete su, svemocne, itd...itd.
Da li je ovo faktičko stanje ili tumačenje pravoslavne hrišćanske crkve (sveto trojstvo)?
Koliko znam toga nema recimu u islamu?

Da li je ovo faktičko stanje ili tumačenje pravoslavne hrišćanske crkve (sveto trojstvo)?
Koliko znam toga nema recimu u islamu?
To kaze knjiga na koju ste pozvani.
A ja poznajen knjigu.
Pozvani ste da pitate one koji piznaju knjigu.

Ima i kod vas.
Bog je uvek MI
NE postoji takav nacin u Arapskom izrazavanju.

Samo mnozinom moze to da se objasni.
Naravno vas to ne zanima.

Чуј, кад сам 2009. био у вишем стању свести, читам теолога како резонује о Светој Тројици, па чист резон проглашава за божанску истину.
И онда ми синуло да су све то измислили… тј да је то дело Константина...

brzim pogledom na gugl vidim da i kod jevreja provejava sveto trojstvo, katolici i pravoslavci se lome da li je u pitanju jedno ili tri odvojene stvari a muslimani da je samo jedan Bog a ova druga dva oblika je nešto nevezano?

Mene rezonovanja ne zanimaju.
Vec ono sta nam je bog objavio u svojoj reci.

Da bi mogao ovo da napises sto si, morao bi da znas objasnjenje na temu.
A ako ne znas biblija takav nacin naziva, zvonjava u prazno.

Poslednja izmena:
brzim pogledom na gugl vidim da i kod jevreja provejava sveto trojstvo, katolici i pravoslavci se lome da li je u pitanju jedno ili tri odvojene stvari a muslimani da je samo jedan Bog a ova druga dva oblika je nešto nevezano?
Zbog toga se ovoj temi treba pristupati sa izuzetno velikom paznjom kako bi uzeli u obzir bukvalno sve relevantne cinjenice koje nam daje Pismo.

da je sve jasno kao dan u vezi Biblije ne bi imali toliko hrišćanskih nominacija.

A koliko sam čitao, svih 12 apostola su imali neke svoje verzije koje su propovedali
Mislim da trebas citati malo pazljivije i to iskljucivo Bibliju a kasnije si mozes dopustiti da selektivno razgledas i neke teoloske komentare.
Ukratko sve su te "razlike"zapravo razliciti aspekti jedne iste teme - svako je naglasavao ono sto je u tom trenutku i prilici i iz nekog konkretnog razloga smatrao prioritetnim za ukazivanje.

Back