Da li je Bog naredio ubijanje u Starom zavetu?

I sta saznajemo iz starig zaveta . Prirodu Boga i prirodu covecanstva. Bog je pravedan i suveren Bog i On ima pravo da sudi o sopstvenom stvaranju kako zeli. Svi cemo umreti dakle on ljubav nije jel da jeste ne bi crkavali i na Bogu je da izabere kada cemo umreti i kako cemo umreti.
Medjuutim, nije Boxja zelja da iko propadne u paklu, vec je njegova zelja da se svi ljudi pokaju i dodjuu do spasonosnog poznanja Isusa hrista.

A jel se možeš diviti Bogu koji polaže život najbrutalnijom smrću za spasenje ljudi? Bogu koji čini sve da se svi ljudi spasu? Jer to je hrišćanski Bog.
Isus je bio pametan, milosrdan i hrabar čovek, prozreo je laž i licemerje i nije se odrekao svog uverenja ni po cenu surove smrti. Da, divim mu se. Hrišćanska filozofija je za ono vreme bila izuzetno napredna, humana filozofija. Ali je velika greška što nisu napravili potpuni otklon od Starog zaveta, znači - ne poznajemo Jahvea.

Isus je bio pametan, milosrdan i hrabar čovek, prozreo je laž i licemerje i nije se odrekao svog uverenja ni po cenu surove smrti. Da, divim mu se. Hrišćanska filozofija je za ono vreme bila izuzetno napredna, humana filozofija. Ali je velika greška što nisu napravili potpuni otklon od Starog zaveta, znači - ne poznajemo Jahvea.
Bez Starog zavjeta nemaš ni Novi. Pa Isus Hristos Se pozivao na Stari zavjet kad je otkrio da je On taj Mesija kojeg su čekali.

Ideš ali na drugo mesto jbg.. nije isto za vernike i nevernike..
Ipak, nadam se da ćeš progledati
Pozdrav
Сви Срби ће се поново родити на планети Сербика у сазвежћу Орион, ту ће бити припреме за коначан обрачун са Бугарима и Хрватима.
Овде се као оправдање за убијање наводи да су радили нешто што је гадно,
а не да су они напали израелце да их побију.

Коме су бебе из Содоме и Гоморе претиле убиством?
Наводно су жртвовали децу својим паганским боговима, па су онда доши правоверни и побили им сву децу, жене и мушкарце.Нема више жртвовања деце, јер си сву децу побио, а тај народ си истребио.

Јевреји су били на нижем цивилизацијском нивоу од суседних народа, и стално су падали под власт напреднијих и цивилизованијих народа (Вавилон, Египат, Римљани).Своју заосталост су надокнађивали милитантношћу и верским фанатизмом.

Једноставно су одлучили да поубијају суседе а онда су измислили да им је Бог то наредио.

Ne ides za pravdu svoju ni za cistotu srca svog da nasledis tu zemlju nego za nevaljalstvo tih naroda gospod tvoj otera ih ispred sebe i da odrzi rec za koju se zakleo ocima tvojim avramu isaku i jakovu.Ponovljeni zakoni.
kakve gadosti je taj narod cinio pise li biblija .
A možda nije Petoknjižje već Troknjižje?

Levitska (Treća knjiga Mojsijeva)​

27:34 Ovo su zapovesti koje zapovedi Gospod Mojsiju za sinove Izrailjeve na gori Sinajskoj.

Moć i ljubav je teško povezati u današnjem svetu. Moć asocira na agresiju,
strahovladu, pokoravanje, a ljubav je nekako za mamine maze. Međutim,
neuslovljena božanska ljubav je najveća sila u univerzumu. Njome je sve
stvoreno i zahvaljujući njoj sve postoji.

Snaga i moć ljubavi nije u tome da uništava i pokorava, već da stvara i da
preobražava. Ljubav ima moć da loše preobrazi u dobro.

I sada, da to ne bi bile samo fraze, da li imate neke životne primere koji
pokazuju moć ljubavi?
Hajde jedan radikalan primer - zamisli da si roditelj 5-ro dece i da kad su odrasli videlo se jasno da je jedno od tvoje dece postalo veoma drugacije od ostale dok se ujedno interesovalo za eksplozive,pistolje i t.d.
I zamisli da se odjednom nadjes u jednu ovakvu situaciju:

Vracas se kuci i onako iz pristojne daljine primetis da je ono tvoje "posebno eksplozivno dete"uspelo nekako zarobiti ostala 4,vezala ih za drvo dok im ujedno tela obmotala dinamitom koji je zavrsavao veoma kratkim fitiljom...
I dok si u soku od te situacije primecujes kako to tvoje dete uzima upaljaca iz djepa i dovodi ruku do onog kratkog fitilja ,toliko kratkim da mozda i ono samo ne bi uspelo pobeci a da ne nastrada dok si ti suvise daleko da ista preventivno uradis,kazes ili eventualno sprecis.
A da bude stvar "interesantnija",kojim slucajem u ruci imas pistolja s jednim metkom,puka slucajnost ( sve si pre toga potrosio a zaboravio da uzmes drugi sarzer).
I sta ces uraditi ...!??
Koliko ce raspon imati tvoja ljubav prema vlastitoj deci...!?
Sta ces uraditi,jel ces biti spremna zrtvovati jedno da bio spasao ostale ?
Ili ce te mozda ljubav spreciti da ubijes jedno i to ono krivo pa tako bi izgubila sve pet odjednom u katastrofalnoj eksploziji...!?

Bez filozofiranja,odgovaraj jasno i kratko.

Hajde jedan radikalan primer - zamisli da si roditelj 5-ro dece i da kad su odrasli videlo se jasno da je jedno od tvoje dece postalo veoma drugacije od ostale dok se ujedno interesovalo za eksplozive,pistolje i t.d.

Vracas se kuci i onako iz pristojne daljine primetis da je ono tvoje "posebno eksplozivno dete"uspelo nekako zarobiti ostala 4,vezala ih za drvo dok im ujedno tela obmotala dinamitom koji je zavrsavao veoma kratkim fitiljom...
I dok si u soku od te situacije primecujes kako to tvoje dete uzima upaljaca iz djepa i dovodi ruku do onog kratkog fitilja ,toliko kratkim da mozda i ono samo ne bi uspelo pobeci a da ne nastrada dok si ti suvise daleko da ista preventivno uradis,kazes ili eventualno sprecis.
A da bude stvar "interesantnija",kojim slucajem u ruci imas pistolja s jednim metkom,puka slucajnost ( sve si pre toga potrosio a zaboravio da uzmes drugi sarzer).
I sta ces uraditi ...!??
Ili ce te mozda ljubav spreciti da ubijes jedno i to ono krivo pa tako bi izgubila sve pet odjednom u katastrofalnoj eksploziji...!?

Bez filozofiranja,odgovaraj jasno i kratko.
Uh, 'ebote, u kojem ti jezivom filmu živiš kad ti ovako nešto uopšte može pasti na pamet.

I sta ces uraditi ...!??
U ovom primeru meni jedino nije jasno kako se pištolja našo u mojim rukama.
Ali dobro.
Bacila bih pištolj. Sabrala bih se, osetila ljubav prema detetu i obratila mu se
glasom i rečima kakvim sam mu se obraćala dok je bilo sasvim malo, a onda
bih ga pitala zašto to radi. On bi se sebe setio i upaljač bacio.
To bi bio kraj tvoje glupave scene.

Za tebe koji bi tu scenu posmatrao, to bi bila magija, čudo. Ništa ne bi razumeo.
Zato što bi u postupku mom bila čista moć ljubavi i sabranosti.

Ali dobro.
Bacila bih pištolj. Sabrala bih se, osetila ljubav prema detetu i obratila mu se

Za tebe koji bi tu scenu posmatrao, to bi bila magija, čudo. Ništa ne bi razumeo.
ne kapira robi to..još je na starozavetnim podešavanjima :p

Sta je,morbidan primer a jos teze pitanje ...!???
Ovaj je primer jedna bleda slika da bi mogla shvatiti sta se desilo u Edemskom vrtu i zasto je smrt postala sastavni deo ljudskog zivota ...
U sred shoka koji se desio na ocigled citavom kosmosu Bog je odmah intervenisao i poceo svoj plan za spasavanje palog deteta,coveka.
Ali je ujedno sastavni deo tog plana ocito bio da se greh lokazlizuje brzopotezno i da se tretira adekvatno prilikama kako se ne bi desilo da zlo zavlada citavom Bozjem narodu...
"zlo se trebalo izvaditi"iz tog drustva kako bi se spasao ostatak naroda !!!

P.S. one tvoje "diplome" slobodno okaci macki o rep jer je ovaj tvoj stil govora dokaz ne samo da si ostala bez argumenata i to jednim "shah-mat"primerom nego si htrela da tu ruku pokrijes grubm i drsko bezobrazno-vulgarnom porukom sto ne dolikuje ni jednom ...jednom...jednom propalom djaku za zavsenim drugim razredom osnovne skole ...

Poslednja izmena od moderatora:
Sta je,morbidan primer a jos teze pitanje ...!???
Ovaj je primer jedna bleda slika da bi mogla shvatiti sta se desilo u Edemskom vrtu i zasto je smrt postala sastavni deo ljudskog zivota ...
U sred shoka koji se desio na ocigled citavom kosmosu Bog je odmah intervenisao i poceo svoj plan za spasavanje palog deteta,coveka.
Ali je ujedno sastavni deo tog plana ocito bio da se greh lokazlizuje brzopotezno i da se tretira adekvatno prilikama kako se ne bi desilo da zlo zavlada citavom Bozjem narodu...
"zlo se trebalo izvaditi"iz tog drustva kako bi se spasao ostatak naroda !!!

P.S. one tvoje "diplome" slobodno okaci macki o rep jer je ovaj tvoj stil govora dokaz ne samo da si ostala bez argumenata i to jednih "shah-mat"primerom nego si htrela da tu ruku pokrijes grubm i drsko bezobrazno-vulgarnom porukom sto ne dolikuje ni jednom ...jednom...propalom djaku za zavsrenim drugim razredom osnovne skole ...
Ovo ti je odgovor na naredbu. Kratak i jasan. I svaki put kad mi
budeš rekao ''odgovaraj kratko i jasno bez filozofiranja'' dobićeš
vrlo kratke i jasne odgovore.

Ali dobro.

Nisi shvatila primer - nemas vremena jer su sekunde u pitanju ,plamen je vec dohvatio kratkog fitilja,aktiviranje dinamita je sekundu il dve do starta,nemas vremena nit za razgovor nit za vikanje nit za bilo kakvu intervencija stoga imas sekundu dve da repetiras i eventualno povuces ikidac ili da budes svedok pekolnoj eksploziji...

Sta ces uraditi - izgubiti sve ili samo jednog od onih petoro...vreme kuce,tik-tok...sekunde...ma ni toliko !!!

Nisi shvatila primer - nemas vremena jer su sekunde u pitanju ,plamen je vec dohvatio kratkog fitilja,aktiviranje dinamita je sekundu il dve do starta,nemas vremena nit za razgovor nit za vikanje nit za bilo kakvu intervencija stoga imas sekundu dve da repetiras i eventualno povuces ikidac ili da budes svedok pekolnoj eksploziji...

Sta ces uraditi - izgubiti sve ili samo jednog od onih petoro...vreme kuce,tik-tok...sekunde !!!
Sad si prso zato što sam ti odgovorila, pa menjaš detalje iz primera. Nisi
rekao da fitilj gori i da imam dve sekunde. U tom slučaju ti je primer još
gluplji. Jer da imam dve sekunde, ništa ne bih mogla da uradim, čak ni
da ispalim metak. Besmisleno načisto. Samo mi bezveze kvariš temu..

Sad si prso zato što sam ti odgovorila, pa menjaš detalje iz primera. Nisi
rekao da fitilj gori i da imam dve sekunde. U tom slučaju ti je primer još
gluplji. Jer da imam dve sekunde, ništa ne bih mogla da uradim, čak ni
da ispalim metak. Besmisleno načisto. Samo mi bezveze kvariš temu..
Ponavljam deo prvicnog primera koje si ocito propustila:

I dok si u soku od te situacije primecujes kako to tvoje dete uzima upaljaca iz djepa i dovodi ruku do onog kratkog fitilja ,toliko kratkim da mozda i ono samo ne bi uspelo pobeci a da ne nastrada dok si ti suvise daleko da ista preventivno uradis,kazes ili eventualno sprecis...

...kao sto sam ti puno puta do sada rekao,izvadi te tvoje naocare za svajcovanje kad zelis nekog komentirati jer se samo brukas badava i stvaras nepotrebne tenzije...

Back