Откуда ти то? Ван Цркве нема спасења. Да има која је сврха бити баш православни хришћанин.
Мисија Православне Цркве је да чува праву веру, иако је малобројна и слабија од Римокатоличке и других, да буде со којом ће се Земља осолити и осољава. Она је црква у Филаделфији:
7. И анђелу Цркве у Филаделфији напиши: Тако говори Свети, Истинити, који има кључ Давидов, који отвара и нико неће затворити, и који затвара и нико неће отворити.
8. Знам дјела твоја; ево, отворио сам врата пред тобом која нико не може затворити;
јер мало снаге имаш, а одржао си моју ријеч, и ниси се одрекао Имена мога.
9.
Ево дајем ти из синагоге сатанине оне који говоре за себе да су Јудејци а нису, него лажу; ево, учинићу да они дођу и да се поклоне пред ногама твојим, и да знају да те ја љубим.
10. Зато што си одржао моју заповијест о трпљењу, и ја ћу тебе сачувати од часа искушења који ће доћи на васцијели свијет да искуша оне који живе на земљи.
11. Долазим ускоро; држи што имаш, да нико не узме вијенца твога.
Из "Нема лепше вере од хришћанске":
Шта је "Последњи Дан" или Дан Страшнога суда?
То је дан у који ће се завршити историја света и човека. Све што је живело и живи у времену, мора ући у тај последњи Дан. У тај Дан Господ Исус ће изрећи: Свој последњи, завршни суд о целокупној историји света и човека, о свим људима укупно и о сваком човеку појединачно. Тада ће Он, Једини Човекољубиви, на савршеним вагама Правде и Љубави своје измерити сва дела људска, све мисли људске, сва осећања људска, све жеље и све речи људске. Тада ће се "савршити Тајна Божија" (Откривење Јованово, глава 10, стих 7) - о човеку, о творевини, о свим створењима знаним и незнаним.
Тада ће сви добри и све добро наследити вечно блаженство и живот будућега века у Царству небеском, а сви зли и све што је зло - вечни пакао у царству бунтовних анђела, хулитеља непокајивих. Пакао - то је одбијање Божије Љубави, затварање у себе. То је грех против несебичне Љубави која постоји унутар Свете Тројице. Јер у Тројици, ниједна Божанска Личност не може без друге Две Личности. Све Им је заједничко у љубави. У Тројичином Богу нема затварања у Себе.
Према томе, Рај - то се не може описати овоземаљским језицима. Може се само наговестити. То је учествовање у животу Божанске Тројице, заједно са свима Светима.